tolls2

Αίτημα για δωρεάν διέλευση κατοίκων στα διόδια της Ιόνιας οδού

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Να εξαιρεθούν από τα διόδια της Ιόνιας οδού οι κάτοικοι του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου αλλά και όσοι εργαζόμενοι Αιτωλοακαρνάνες μετακινούνται μέσω της Ιόνιας οδού προκειμένου να μεταβούν στις εργασίες τους, σε σχολικές μονάδες ή στις οικίες τους, έως ότου αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην παλαιά Ε.Ο. ζητά ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου Κώστας Λύρος τόσο με επιστολή, όσο και με επαφές που είχε χθες στην Αθήνα με τους αρμόδιους Υπουργούς.
Ειδικότερα όπως αναφέρει ο κ. Λύρος «μετά την πρόσφατη κακοκαιρία η παλαιά Εθνική Οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του Ευήνου, έχει διακοπεί με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο να είναι απροσπέλαστο και πλέον η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο μέσω της Ιόνιας Οδού».
Επιπροσθέτως σημειώνει ότι «ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου γίνεται αποδέκτης έντονων παραπόνων, λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης αφού οι δημότες , σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, επωμίζονται ένα επιπλέον κόστος αυτό των διοδίων και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών έχουν χάσει και τις περιουσίες τους, λόγω της κακοκαιρίας»


Δήμος Ναυπακτίας:

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021, στην Αντιπεριφέρεια Αιτωλοακαρνανίας για τις πλημμύρες, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας ζήτησε από τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης-Πολιτικής Προστασίας κ.Χρήστο Στυλιανίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σπήλιο Λιβανό, παρουσία του Περιφερειάρχη κ.Νεκτάριου Φαρμάκη, τη δωρεάν διέλευση από τα διόδια της Γαβρολίμνης για εργαζόμενους και μαθητές του Δήμου Ναυπακτίας και τους κατοίκους των περιοχών της ΔΕ Χάλκειας.

Ήδη ο Δήμαρχος Ναυπακτίας έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στην Ιόνια Οδό. Σημειώνεται ότι, από την πλευρά των Υπουργών υπήρξε θετική ανταπόκριση να διευθετηθεί το θέμα και με δική τους παρέμβαση.


Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας:

Μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα μετά την καταστροφή της γέφυρας του Ευήνου, η Ιόνια Οδός καθίσταται ο μοναδικός δρόμος σύνδεσης μεταξύ περιοχών που απέχουν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα.
Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών για πολύ καιρό από σήμερα θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν, ίσως και περισσότερες από μια φορές καθημερινά, την μοναδική πλέον αυτή οδό, πληρώνοντας μάλιστα τέλη διέλευσης και κάνοντας πολλαπλάσια χιλιόμετρα.

Θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Το δίκαιο αίτημα των μόνιμων κατοίκων αλλά και όσων κινούνται καθημερινά στην περιοχή (μεταξύ των οποίων και δεκάδες εκπαιδευτικοί) για δωρεάν χρήση της Ιόνιας Οδού στο κομμάτι μεταξύ Γαυρολίμνης και Ευηνοχωρίου πρέπει να ικανοποιηθεί, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει πλέον εναλλακτική διαδρομή χωρίς τέλη διέλευσης, όπως θα έπρεπε.

Εκτός από την Πολιτεία, που θεωρούμε ότι πρέπει να παρέμβει άμεσα, θεωρούμε ότι και η Νέα Οδός μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Καλούμε συνεπώς κάθε υπεύθυνο να παρέμβει άμεσα στην κατεύθυνση που μπορεί και οφείλει.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Προς τους Υπουργούς:
-Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή
-Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη
-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανο

Θέμα: “Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά τα προβλήματα στην Γέφυρα Ευηνοχωρίου”
Την 11η Δεκεμβρίου η Αιτωλοακαρνανία επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τεράστια είναι τα προβλήματα στην περιοχή του Ευηνοχωρίου. Η γέφυρα του ΟΣΕ κατέρρευσε προκαλώντας προβλήματα στην υδροδότηση του Μεσολογγίου, τα οποία αντιμετωπίζονται με προσωρινές λύσεις, ενώ η γέφυρα για την κίνηση των αυτοκινήτων υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.

Η αδυναμία διέλευσης από τη γέφυρα του Ευηνοχωρίου σημαίνει και την αποκοπή της παλιάς εθνικής οδού στο σημείο αυτό. Η διέλευση γίνεται πλέον αναγκαστικά μέσω της Ιόνιας οδού, με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών τόσο για την πληρωμή των διοδίων όσο και για την κάλυψη της μεγαλύτερης χιλιομετρικά απόστασης.
Σε δυσχερή θέση βρίσκονται ιδίως οι κάτοικοι των χωριών πέριξ της γέφυρας, των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας και συγκεκριμένα του Γαλατά, της Γαβρολίμνης, του Περιθωρίου, της Άνω Βασιλικής κλπ. Οι κάτοικοι αυτοί διατηρούν στενούς δεσμούς με το Μεσολόγγι, όπου οι περισσότεροι πηγαινοέρχονται καθημερινά για την εργασία τους, την φοίτηση των παιδιών σε σχολεία, φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες, την επίσκεψη σε ιατρούς, τις συναλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και επιχειρήσεις κλπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται πλέον να χρησιμοποιούν την Ιόνια οδό και μάλιστα πολλοί από αυτούς πολλές φορές την ημέρα αφού η καθημερινότητά τους επιτάσσει να πηγαινοέρχονται στο Μεσολόγγι.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και άλλοι διερχόμενοι από το σημείο που αναγκάζονται να μετακινούνται ιδίως για λόγους εργασίας σε άλλο Δήμο από αυτόν της κατοικίας τους εντός της Αιτωλοακαρνανίας και συχνά επέλεγαν την παλιά Εθνική οδό, καθώς αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των διοδίων. Ιδίως για την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο, αναγκάζει τους κατοίκους να μετακινούνται συνεχώς εντός του Νομού. Η στέρηση λοιπόν της δυνατότητας χρήσης της παλιάς εθνικής οδού είναι για πολλούς από αυτούς δυσβάστακτη.

Τέλος, με τον ορίζοντα αποκατάστασης των ζημιών της γέφυρας να είναι αβέβαιος, άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η διέλευση από την Ιόνια οδό δεν είναι δυνατή λόγω προβλημάτων, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, οπότε και η κίνηση των αυτοκινήτων διοχετευόταν στην παλιά εθνική οδό. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Δυτική Ελλάδα θα αποκοπεί στη μέση.

Τα παραπάνω προβλήματα έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας και σε διαμαρτυρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων. Απαιτείται ενεργοποίηση των αρμόδιων Υπουργείων και άμεσες λύσεις τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών όσο και για την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα καθίζησης της γέφυρας Ευηνοχωρίου και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Ποια μέριμνα θα υπάρξει για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν καθημερινά την Ιόνια οδό; Θα υπάρξει απαλλαγή τους από τα διόδια και οικονομική στήριξη ιδίως όσων καλύπτουν σημαντικά μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις;
Ποια πρόβλεψη θα υπάρξει για τους υπόλοιπους σταθερά διερχόμενους από το σημείο ιδίως για λόγους εργασίας και υγείας;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός των Υπουργείων για την αποκατάσταση της κανονικότητας στην υδροδότηση του Μεσολογγίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος