evinos10

Αυτοψία από κυβερνητικό κλιμάκιο στην γέφυρα Ευήνου

c1416

Στην Αιτωλοακαρνανία μετέβη σήμερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, όπου πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις περιοχές που έπληξε η χθεσινή κακοκαιρία. Παρών στην αυτοψία, καθώς και στη σύσκεψη που ακολούθησε, ήταν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Ο Υπουργός είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, Κωνσταντίνο Λύρο, καθώς και όλους τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς και ενημερώθηκε διεξοδικά για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Επισκέφθηκε επίσης τη γέφυρα στον ποταμό Εύηνο, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ στη συνέχεια προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με συμμετοχή όλων των παραπάνω στην έδρα της Αντιπεριφέρειας. Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάννα Καλογήρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Αθανάσιος Μαυρομμάτης και Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, Γεώργιος Αποστολάκης, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Γεώργιος Κατσούλας, ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλειος Γκίζας και ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας: «Με εντολή και του Πρωθυπουργού, κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη άμεσα στην περιοχή, με δική μου συμμετοχή, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου. Σκοπός μας ήταν να πραγματοποιήσουμε αυτοψία στην περιοχή και να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση με τους μηχανικούς όλων των Υπηρεσιών.

Σε λίγο θα έχουμε σύσκεψη για να δούμε όλα τα θέματα που αφορούν στις επιπτώσεις της καταστροφής εξαιτίας της κακοκαιρίας. Οι μηχανικοί ήδη μας ενημέρωσαν για κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Θα τις εξετάσουμε ώστε το συντομότερο να δώσουμε λύσεις, να αποκατασταθεί η παροχή νερού στο Δήμο Μεσολογγίου, ενώ ταυτόχρονα, να δώσουμε λύσεις και για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αναπόφευκτα χρησιμοποιούν την Ιονία Οδό.

Κατά την άφιξή μας με το ελικόπτερο κάναμε και μια αυτοψία πάνω από το φράγμα του Ευήνου, γιατί έχει υπερχειλίσει. Οι μηχανικοί και εκεί μας δίνουν αισιόδοξα μηνύματα ότι δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα. Θα το παρακολουθούμε βέβαια.

Είμαστε όλοι μας, η Πολιτεία είναι κοντά στους πολίτες, κοντά στα προβλήματα, ώστε να δώσουμε άμεσες λύσεις. Η σημερινή μας παρουσία εδώ, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι μόνο με συγκεκριμένες αυτοψίες εκεί που εμφανίζονται τα προβλήματα μπορούμε να δίνουμε λύσεις, πάντοτε με τη βοήθεια των τοπικών παραγόντων και των επιστημόνων μας, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η συνδρομή τους είναι περισσότερο από αναγκαία».


Τη βούληση του Πρωθυπουργού για άμεση επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου η καθίζηση της γέφυρας του Ευήνου ποταμού και για στήριξη των πολιτών που επλήγησαν, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, σε δηλώσεις του μετά την αυτοψία που έκανε στη γέφυρα κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Το κυβερνητικό κλιμάκιο συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κ. Λύρος.

Ο κ. Λιβανός τόσο σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στη γέφυρα του Ευήνου, όσο και κατά τη σύσκεψη που ακολούθησε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας με τους δημάρχους των περιοχών που έχουν πληγεί, έθεσε το πρόβλημα της υδροδότησης του Μεσολογγίου, η οποία έχει διακοπεί στο μεγαλύτερο μέρος της ,καθώς οι αγωγοί τροφοδοσίας της πόλης περνούσαν από τη γέφυρα που έπαθε καθίζηση, με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να σπάσει. Παράλληλα έθεσε και το πρόβλημα μετακίνησης των κατοίκων, ζητώντας να βρεθεί λύση στο ζήτημα των διοδίων της «Ιονίας Οδού», αφού δεν υπάρχει άλλο βοηθητικό οδικό δίκτυο και μόνο από αυτήν μπορούν, πλέον, να μετακινηθούν.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Λιβανός είπε:

«Καλωσορίζω στον τόπο μας τον συνάδελφο υπουργό, τον κ. Στυλιανίδη. Δυστυχώς, τον έχουμε συχνά στον τόπο μας, λόγω των φυσικών καταστροφών. Ήρθε αμέσως εδώ, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τα προβλήματα και τις ενδεδειγμένες λύσεις.
Από την πρώτη εικόνα και την ενημέρωση που μας έγινε, έχουμε τρία ζητήματα:
• Tην άμεση υδροδότηση της πόλης του Μεσολογγίου
• Η ενδελεχής έρευνα για να δούμε πώς θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ζημιά στον αγωγό της ύδρευσης, προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον.
• Και ποια είναι η στατικότητα της γέφυρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η διέλευση από και προς τα χωριά.

Στο μεταξύ, νομίζω ότι θα καταλήξουμε στο να γίνεται η διέλευση μέσω της Ιονίου Οδού. Και για να μην ανησυχούν οι πολίτες, προφανώς και θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε οι πολίτες που μετακινούνται στην περιοχή, σε μία ακτίνα που θα ορίσουμε, να μην πληρώνουν τα κόμιστρα των διοδίων.
Θα συνεργαστούμε με τους μηχανικούς της Περιφέρειας αλλά και του υπουργείου Υποδομών για να δούμε τα επόμενα βήματα. Οι φυσικές καταστροφές έδειξαν για μία ακόμη φορά ότι απαιτείται άμεση και στενή συνεργασία του κράτους και των τοπικών αρχών.

Η βούληση του πρωθυπουργού είναι να αποκαθίστανται όλες οι ζημιές και να υπάρχει πλήρης στήριξη όλων των πολιτών που πλήττονται.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, όπως έγινε πρόσφατα και στο Λεσίνι και σε άλλες περιοχές, όπου έχουμε καταστροφές σε αγροτικές γαίες και στη σοδειά των παραγωγών, θα γίνουν άμεσα οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ και θα εκτιμηθούν οι ζημιές, προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου, η χωρική αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κυρία Μαρία Σαλμά και οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, Αμφιλοχίας κ. Γιώργος Κατσούλας, Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης, Ακτίου Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης και ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας.