29dfeatureimage

Συνεδριάσεις τοπικών οργάνων πολιτικής προστασίας για την κακοκαιρία

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Αιτωλοακαρνανία:

Αδιάκοπες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν «αντοχή» ποταμών και χειμάρρων και η προσπελασιμότητα των δρόμων, αλλά και να μην προκύψουν κίνδυνοι ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή, καταβάλλουν οι υπηρεσίες της ΠΔΕ σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα των Δήμων, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, όντας επιβαρυμένες από τα προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας, δέχονται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου 2021 μεγάλους όγκους όμβριων υδάτων, που έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα στις ήδη πληγείσες περιοχές, τα οποία λειτουργούν σωρευτικά και ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας ακόμα μεγαλύτερων ζημιών και προβλημάτων.

Για τον λόγο αυτό, η ΠΔΕ κινητοποίησε το σύνολο των υπηρεσιών και του στόλου μηχανημάτων της, τα οποία επιχειρούν σε όλα τα σημεία όπου παρίσταται ανάγκη, ενισχύοντας τις αντίστοιχες προσπάθειες των Δήμων και άλλων φορέων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές έκτακτες συσκέψεις, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρίας Σαλμά, του Αντιπεριφερειάρχη Έργων και Υποδομών Θανάση Μαυρομάτη, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Νικ. Μασίκα και του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας, Νικ. Νικολόπουλου, τόσο στην Ι.Π. Μεσολογγίου όσο και στη Ναύπακτο, παρουσία εκπροσώπων των δύο Δήμων, προκειμένου να γίνει συντονισμός ενεργειών παρέμβασης σε επικίνδυνα σημεία.

Στην περιοχή υπάρχουν υδατορέματα που λειτουργούν οριακά ενώ σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν μηχανήματα που αποκαθιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πτώσεις αναχωμάτων, προκειμένου να διαφυλάξουν τις «αντοχές» και να διευκολύνουν την απορροή των υδάτων. Σημειώνεται, επίσης, ότι εντολές προληπτικής εκκένωσης εκδόθηκαν από τους Δήμους Μεσολογγίου, Αγρινίου και Ναυπάκτου, λόγω του κινδύνου πλημμυρών.

«Τόσο η Αιτωλοακαρνανία, όσο και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, έχουν δεχθεί τεράστιες ποσότητες όμβριων υδάτων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που σε συνδυασμό με την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση από τις προηγούμενες κακοκαιρίες, αλλά και με τις παρωχημένες υποδομές σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με όλες τις δυνάμεις της βρίσκεται σε κάθε σημείο που υπάρχει κίνδυνος και συνεργάζεται άψογα με τους Δήμους και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Τα μηχανήματα είναι και θα παραμείνουν διαθέσιμα έως ότου παρέλθει ο κίνδυνος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνονται για την πορεία του κύματος κακοκαιρίας και να υπακούν στις οδηγίες των στελεχών Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων Αρχών. «Πρώτο μέλημα όλων μας αυτές τις ώρες είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια, η προστασία οικισμών και περιουσιών» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.


Δήμος Ναυπακτίας:

Συνεδρίασε την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 στο Δημαρχείο Ναυπακτίας το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Δήμαρχο κ.Βασίλη Γκίζα, για το βέλτιστο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει και τη Ναυπακτία.

Παρόντες στη Συνεδρίαση ήταν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ.Θωμάς Κοτρωνιάς, ο Αντιδήμαρχος Αντιρρίου κ.Μπάμπης Καραδήμας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ.Ζαχαρίας Χοχτούλας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΔΕ Πυλήνης κ.Ηρακλής Μουχτούρης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου κ.Θανάσης Χριστοβασίλης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου κ.Παναγιώτης Κυρίτσης. Παράλληλα, σε επικοινωνία με τους Αντιδημάρχους ΔΕ Πλατάνου κ.Θανάση Κούκουνα, ΔΕ Αποδοτίας κ.Γιάννη Παπαϊωαννίδη, ΔΕ Χάλκειας κ.Σπύρο Τραχυλη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ.Σπύρο Τσέλιο και τη Διοικήτρια του Λιμενικού Τμήματος κ.Μαρία Σταθοπούλου, ο κ.Γκίζας κάλεσε όλους να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και μεταξύ τους διαρκή επικοινωνία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανό να προκληθούν.

 

Οδηγίες προς τους πολίτες

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να εκδηλωθεί από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 11 Δεκεμβρίου 2021, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά.

Για το λόγο αυτό, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη μετακινούνται χωρίς λόγο. Αν πρόκειται ωστόσο να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα, να έχουν ενημερώσει τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν και να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

 

Επικοινωνία για την αναφορά συμβάντων

Οι πολίτες που επιθυμούν να προβούν σε αναφορά συμβάντος λόγω της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά απευθείας με τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τους Εντεταλμένους Συμβούλους ή τους Προέδρους των Κοινοτήτων τους:

Δήμαρχος Ναυπακτίας | Βασίλης Γκίζας, 6945895556
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας | Θωμάς Κοτρωνιάς, 6974058745
Αντιδήμαρχος ΔΕ Αντιρρίου | Μπάμπης Καραδήμας, 6944911442
Αντιδήμαρχος ΔΕ Χάλκειας | Σπύρος Τραχύλης, 6907585818
Αντιδήμαρχος ΔΕ Αποδοτίας | Γιάννης Παπαϊωαννίδης, 6947321545
Αντιδήμαρχος ΔΕ Πλατάνου | Θανάσης Κούκουνας, 6972859051
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ΔΕ Πυλήνης | Ηρακλής Μουχτούρης, 6987480417
Πρόεδρος ΔΕΥΑΝ | Ζαχαρίας Χοχτούλας, 6936122900

 

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου | 2634022199
Αστυνομικό Τμήμα Ναυπάκτου | 2634027258
Τμήμα Τροχαίας Ναυπάκτου | 2634027453


Δήμος Αγρινίου:

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην οποία μετείχαν ο Γεν. Γραμ. Δ. Τζιώλης, οι Αντιδήμαρχοι Σωτήρης Κολοβός και Μίμης Σκορδόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αγρινίου, ο Διοικητής Π.Υ Αγρινίου Ευστράτιος Πετράκης, ο Υποδιοικητής Αστ. Διεύθυνσης Ακαρνανίας Δ. Λαμπράκης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου, της ΔΕΥΑΑ και του ΕΕΣ.

«Βρισκόμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα και οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή. Όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα και το προσωπικό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βρίσκονται σε εγρήγορση μέχρι την εξασθένηση των καιρικών φαινομένων», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου..

Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί :
– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.