kapnapothikesiliou1

Κατάρρευση τμήματος των καπναποθηκών Ηλιού στο Αγρίνιο

Δήμος Αγρινίου:

Σχετικά με την κατάρρευση τμήματος των Αποθηκών Ηλιού ο Δήμος Αγρινίου επισημαίνει τα εξής:

Η βούληση της Δημοτικής Αρχής έχει επανειλημμένα εκφραστεί δημόσια αλλά και στους αρμόδιους φορείς. Η κατάσταση του κτιρίου τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη. Ακριβώς γι αυτό το λόγο ο Δήμος Αγρινίου προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της επικινδυνότητα του. Έγκαιρα ζητήθηκε η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την τύχη των Καπναποθηκών Ηλιού. Επιπλέον, ζητήθηκε τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, να λάβουν μέτρα κατεπείγοντος χαρακτήρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του κτιρίου. Δυστυχώς όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό με τα σημερινά αποτελέσματα. Το κτίριο πρέπει άμεσα να περιέλθει στον Δήμο Αγρινίου πριν κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν επιτέλους την έγκριση για να κατεδαφιστεί το κτίριο.


Δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών» – Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος:

Σήμερα είχαμε την κατάρρευση μεγάλου τμήματος των Καπναποθηκών Ηλιού που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σταθμευμένου οχήματος.
Από καθαρή τύχη δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες και οι φόβοι των συνδημοτών μας, κατοίκων της περιοχής, σχετικά με την κατάσταση του κτηρίου των Καπναποθηκών Ηλιού.
Ένα σοβαρό θέμα που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με ερώτημα μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Στην παρέμβαση μας τον Σεπτέμβρη του 2020 είχαμε αναφέρει τα παρακάτω τα οποία και επαναλαμβάνουμε και σήμερα προς κάθε αρμόδιο:

«…Τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε μια νέα πραγματικότητα.
Γιατί δυστυχώς όπως φαίνεται, μετά τις τελευταίες καταρρεύσεις, το κτήριο δεν μπορεί πλέον να διασωθεί. Κάθε στιγμή που περνά είναι πιθανόν να καταρρεύσει ολοσχερώς. Αυτό που προέχει πλέον είναι η ασφάλεια των πολιτών, περιοίκων και διερχόμενων. Θα πρέπει μάλιστα να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι τώρα καθώς μέσα στο μισογκρεμισμένο κτήριο μπαινοβγαίνουν και παίζουν μικρά παιδιά όπως επανειλημμένα έχω διαπιστώσει ο ίδιος. Ενώ ακριβώς δίπλα από τις καπναποθήκες λειτουργεί καφετέρια.
Με πόνο ψυχής πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κατεδάφιση του κτηρίου είναι πλέον επιβεβλημένη για λόγους δημόσιας ασφαλείας, για να μη κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.»

Δυστυχώς έκτοτε, αν και πέρασαν 15 μήνες, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην σημερινή εξέλιξη.
Απευθύνουμε σήμερα την ύστατη έκκληση προς όλους τους αρμοδίους φορείς να ενεργήσουν άμεσα ώστε μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η προστασία της υγείας και η ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να αποτελεί την άμεση προτεραιότητα όλων.Δημοτική παράταξη Αγρινίου «Αγρίνιο μπορείς» – Χριστίνα Σταρακά:

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα λόγω της κατάρρευσης τμήματος των καπναποθηκών Ηλιού. Ωστόσο, δεν αποφεύχθηκαν σοβαρές ηλικίες ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα αλλά και σε στέγη διπλανού οικήματος.
Ευτύχημα είναι πως δεν βρισκόταν κανείς πολίτης στο σημείο που κατέρρευσε το τμήμα, γιατί θα μπορούσε να είχε τραυματιστεί σοβαρά ή και να χάσει τη ζωή του.

Είναι πραγματικά λυπηρό, ένα κτίριο αρχιτεκτονικής αξίας συνδεδεμένο με τον καπνό και την ιστορία της πόλης, αντί να έχει αξιοποιηθεί, να καταρρέει και μάλιστα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Οι λόγοι της μη αξιοποίησης του κτιρίου είναι γνωστοί και με το να αναφερθούμε πάλι σε αυτούς δεν προσφέρουμε κάτι ουσιαστικό.
Δεν μπορούμε όμως να μην αναδείξουμε την ολιγωρία που επέδειξε η δημοτική αρχή.
Η κατάσταση του κτιρίου(ετοιμόρροπο) και η περσινή υποχώρηση τμήματος των καπναποθηκών έπρεπε να είχαν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της.

Αναρωτιόμαστε, όπως και οι κάτοικοι της περιοχής, γιατί δεν πήρε τα στοιχειώδη μέτρα, τοποθετώντας τουλάχιστον ένα περίφραγμα σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην είναι προσβάσιμος ο χώρος. Θα μπορούσε, ακόμη, να έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.
Δεν αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί έγκριση για να κατεδαφιστεί το κτίριο, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που πρέπει να γίνει ξεχωριστά.

Μέχρι να λυθεί το θέμα, ο Δήμος Αγρινίου οφείλει να προστατεύσει την σωματική ακεραιότητα των πολιτών που κινδυνεύει από το ετοιμόρροπο κτίριο.