agriniohospital4

Οι εργολάβοι προ των πυλών των νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας μαζί με άλλους έξι βουλευτές του κόμματος για την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) των υπαλλήλων στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Όπως τονίζει στην Ερώτηση, «η συνεισφορά τους στην καθαριότητα, στη σίτιση και τη φύλαξη των Νοσοκομείων και των δημόσιων Δομών Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας κατά τη διάρκεια της σφοδρότατης υγειονομικής κρίσης, υπήρξε και παραμένει τεράστια».

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως «διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με την Αιτωλοακαρνανία να σημειώνει ανησυχητικά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, γεγονός που οδήγησε στη δρομολόγηση κατασκευής επιπλέον κλινών covid στο Νοσοκομείο Αγρινίου». Ενώ «η εμβολιαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται ανάγκες ιατρικής περίθαλψης για τα υπόλοιπα περιστατικά. Αυτό συνεπάγεται ακόμα πιο αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα και σίτιση, γεγονός που ενισχύει την αξία της συμβολής των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου». Ωστόσο, η πλειονότητα των ΣΟΧ λήγει στις 31/12/202, ενώ πολλά Διοικητικά Συμβούλια κάποιων Νοσοκομείων κάνουν λόγο «για επιλογή ιδιωτών εργολάβων στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης» – κάτι που ξεκαθάρισε κι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ότι υφίσταται σαν ενδεχόμενο, στις 12/11/2021, σε συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μωραΐτης, «τη στιγμή που το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τις ανάγκες του αυξημένες στο έπακρο, ο κ. Υπουργός αποκρίνεται με αοριστίες, με αναβολές, αλλά και με κλείσιμο του ματιού στις “κλασικές συνταγές” εισαγωγής ιδιωτών πάσης φύσεως σε καίριες θέσεις». Κάτι το οποίο «στην Αιτωλοακαρνανία θα επιβαρύνει τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου κατά 265.000 ευρώ ετησίως».

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Μωραΐτης και οι λοιποί βουλευτές του κόμματος ρωτούν τον Υπουργό:

• Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην ανανέωση – παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021 και αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του ΕΣΥ για όσο διαρκούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες στα Νοσοκομεία και τις Δομές Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας.

• Για ποιο λόγο προωθεί την επανείσοδο των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες Δομές Υγείας, ενώ αποδεδειγμένα παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους.

• Εάν προτίθεται να εξηγήσει με ποιο τρόπο και υπό ποιο καθεστώς το ΔΣ του εκάστοτε Νοσοκομείου θα επιλέγει εάν θα αποτανθεί σε εργολάβο ή αν θα προχωρήσει σε πρόσληψη υπαλλήλων με ΣΟΧ.


Δεν περιμέναμε να γίνει κάτι διαφορετικό, προς το παρόν. Οι μόνες συμβάσεις που δεν παρατείνονται λόγω πανδημίας Covid-19 είναι αυτές της φύλαξης, καθαριότητας και σίτισης. Οι εργολάβοι και πάλι και στα δύο νοσοκομεία του νομού μας – Αγρίνιο και Μεσολόγγι – είναι πρώτων πυλών! Οι σχετικές μελέτες εκπονήθηκαν και οδεύουν προς δημοπράτηση – διαγωνισμό. Οφείλω ΔΗΜΟΣΙΑ να ανακοινώσω ότι το ετήσιο κόστος επιβάρυνσης των Νοσοκομείων είναι πολλαπλάσιο, πέραν της πολιτικής απόφασης… ολικής επαναφοράς των εργολάβων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Συγκεκριμένα:

Για το Νοσοκομείο Αγρινίου
1α) Ετήσιο κόστος καθαριότητας με ατομικές συμβάσεις 550.000 έως 560.000 ευρώ.
1β) Ετήσιο κόστος καθαριότητας με εργολάβο 690.000 έως 700.000 ευρώ!
Ήτοι επιβάρυνση 130.000 ευρώ.
2α) Ετήσιο κόστος φύλαξης με ατομικές συμβάσεις 290.000 ευρώ.
2β) Ετήσιο κόστος φύλαξης με εργολάβο 360.000 ευρώ.
Ήτοι επιβάρυνση 70.000 ευρώ.
Συνολική ετήσια επιβάρυνση Νοσοκομείου Αγρινίου 200.000 ευρώ.

Για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου
1α) Ετήσιο κόστος καθαριότητας με ατομικές συμβάσεις 120.000 ευρώ.
1β) Ετήσιο κόστος καθαριότητας με εργολάβο 180.000 ευρώ!
Ήτοι επιβάρυνση 60.000 ευρώ.
2α) Ετήσιο κόστος φύλαξης με ατομικές συμβάσεις 70.000 ευρώ.
2β) Ετήσιο κόστος φύλαξης με εργολάβο 75.000 ευρώ.
Ήτοι επιβάρυνση 5.000 ευρώ.
Συνολική ετήσια επιβάρυνση Νοσοκομείου Μεσολογγίου 65.000 ευρώ.

Το ετήσιο κόστος για τη σίτιση παραμένει το ίδιο.

Δηλαδή συνολικά οι δύο διασυνδεόμενες νοσηλευτικές μονάδες θα έχουν ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού τους 265.000 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Και βέβαια, το μείζον θέμα είναι οι συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, δουλείας και αξιοπρεπούς εργασίας που επανέρχονται καθώς και ο μηδενισμός των όποιων προοπτικών μονιμοποίησης του εν λόγω προσωπικού, που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ακούει κανείς λοιπόν; Θα ενεργοποιηθεί το κεντρικό Υπουργείο και η ΥΠΕ; Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του συνόλου της αντιπολίτευσης στο νομό, θα πράξουν κάτι; Για να δούμε. Αναμένω με ενδιαφέρον την όποια συνέχεια υπάρξει.

Π. Παπαδόπουλος
Πρώην Αναπληρωτής Διοικητής
Γ.Ν. Αιτωλ/νίας Ν.Μ. Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»