trihonida

Μελέτη ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης Τριχωνίδας

Η παρόχθια ζώνη της Τριχωνίδας είναι η ασπίδα που κρατά την λίμνη καθαρή. Χρειάζεται προστασία και διαχείριση των σημαντικών οικότοπων – όχι «ανάπλαση» και «παραλίμνια διαδρομή». Η μελέτη που προκηρύσσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οδηγεί στην αλλοίωση του τοπίου και καταστροφή της βιοποικιλότητας σε περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura-2000 – ευτυχώς είναι απίθανο να υλοποιηθεί, οπότε απλά έχουμε μια ακόμη κατασπατάληση δημόσιων πόρων.

Γιατί η Τριχωνίδα διατηρεί ακόμη καλή ποιότητα νερών και φυσικό πλούτο παρά τις υψηλές πιέσεις που δέχεται από γειτονικούς οικισμούς, παραγωγικές μονάδες και καλλιέργειες; Ένας βασικός λόγος είναι ότι μέχρι τώρα παρέμεινε ακέραιη η παραλίμνια ζώνη. Τουλάχιστον 35 από τα 50 χιλιόμετρα της ακτογραμμής διατηρούν καλαμιώνα και παρόχθια βλάστηση ενώ τουλάχιστον άλλα 10 χιλιόμετρα είναι απότομες πλαγιές. Μέσα από αυτό το περιμετρικό φυσικό τείχος, τα νερά της λίμνης και όλες οι επιφανειακές απορροές υφίστανται φυσικό καθαρισμό, φιλτράρισμα, κατακράτηση ρυπαντών και οξυγόνωση.

Όλα όμως κρέμονται από μία κλωστή: Μπαζώματα, επιχωματώσεις και καταστροφικές διανοίξεις παραλίμνιων δρόμων εντείνονται, ο καλαμιώνας συρρικνώνεται και τοπικά χάνεται. Αν αυτό συνεχιστεί, θα χαθεί για πάντα το πιο σημαντικό απόθεμα καθαρού γλυκού νερού – περιζήτητο όσο ποτέ λόγω κλιματικής κρίσης.

Για να διατηρηθεί αυτό το πολύτιμο εθνικό απόθεμα πόσιμου νερού και βιοποικιλότητας, η παραλίμνια ζώνη της Τριχωνίδας πρέπει να μείνει άθικτη. Αν χρειάζονται έργα, αυτά είναι για την διαχείριση και αποκατάσταση των καλαμιώνων και άλλων οικοτόπων, όπως ήδη γίνεται σε άλλες λίμνες της Ελλάδας. Η υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (από το ΥΠΕΝ) θα καταλήξει σε Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίσει όρους και χρήσεις γης. Αυτονόητο είναι ότι κάθε έργο γύρω από τη λίμνη πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις υποδείξεις.

Ποιος δεν συμμορφώνεται; Η Αυτοδιοίκηση! Ξεκινώντας με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, και ενώ είχε ξεκινήσει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, προκηρύχθηκε «Μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης Τριχωνίδας». Κατόπιν, ο Δήμος Θέρμου και άλλοι τοπικοί παράγοντες επιχείρησαν παράνομη διάνοιξη παραλίμνιου δρόμου από Σιταράλωνα μέχρι Λουτρά. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο σημερινός Περιφερειάρχης ανακοίνωσε άλλη, δική του, ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης. Τρεις απανωτές λαθροχειρίες, με το πρόσχημα της «ήπιας» ανάπλασης.

Η σύμβαση – μελέτη, ύψους 174.000€, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υπογράφηκε στις 22 Νοεμβρίου και αφορά παραλίμνια διαδρομή 24 χιλιομέτρων, από Αμπάρια μέχρι Σιταράλωνα, όπου θα ενσωματώσει και τον παράνομο δρόμο!!!

Ποια «ήπια» παραλίμνια διαδρομή 24 χιλιομέτρων θα γίνει όταν περιλαμβάνει έξι χιλιόμετρα παράνομου δρόμου και τουλάχιστον άλλα 16 με καλαμιώνες και παρόχθια βλάστηση; Το μόνο ήπιο έργο εκεί είναι η συντήρηση παλαιών μονοπατιών και η χάραξη κάθετων οδών πρόσβασης. Μήπως έχουμε αναβίωση σχεδίων «παρατριχώνιας οδού»; Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε την Τριχωνίδα απέναντι στα καταστροφικά σχέδια της Περιφέρειας.

Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας


Στην εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης και τον σχεδιασμό παραλίμνιας διαδρομής λίμνης Τριχωνίδας προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπέγραψε σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου που έχει αναπτυξιακή διάσταση για την ευρύτερη περιοχή.

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός της παραλίμνιας διαδρομής και των συνακόλουθων αναπλάσεων, στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Λίμνης Τριχωνίδας σε μήκος όχθης 24 χλμ, από τη θέση Αμπάρια Βορειοδυτικά μέχρι τον οικισμό Σιταράλωνα Νοτιοανατολικά.

Ειδικότερα, προβλέπονται δύο είδη παρεμβάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο. Η πρώτη που αφορά τη δημιουργία παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμου και η δεύτερη περιλαμβάνει τον σχεδιασμό αρχιτεκτονικών, οικολογικών παρεμβάσεων πρόσβασης στο υδάτινο μέτωπο σε επιλεγμένα σημεία του παραλίμνιου δρόμου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατασκευή παρατηρητηρίου θέασης που θα δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης θέασης του οικοσυστήματος της λίμνης, αλλά και μελέτη για την διαμόρφωση χώρου ανάπαυσης.

Σημειώνεται πως η μελέτη είναι προϋπολογισμού 173.783 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


Χριστίνα Σταρακά: “Η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Τριχωνίδας και η σύνδεσή της με την καθημερινότητα της ενδοχώρας της Αιτωλοακαρνανίας ήταν πάντα αίτημα των πολιτών και παράλληλα, όραμα για όσους από εμάς ασχολούμαστε με τα κοινά”

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ενημερώθηκα από τον τοπικό τύπο ότι χθες υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος κ Φαρμάκη Νεκτάριο και τον ανάδοχο η “Μελέτη Ανάπλασης της Παραλίμνιας Ζώνης και Σχεδιασμός Παραλίμνιας Διαδρομής Λίμνης Τριχωνίδας.”

Μελέτη που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 17/4/2017 και δημοπρατήθηκε 6/9/2018 , βάσει του περιφερειακού προγράμματος ΠΔΕ 2016-2020, από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.
Η δημοπράτηση της μελέτης για την αξιοποίηση της Λίμνης Τριχωνίδας, σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής κατά την οποία η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούσε να αναδείξει και να αξιοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιοζήλευτα οικοσυστήματα της Ευρώπης.

Η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Τριχωνίδας και η σύνδεσή της με την καθημερινότητα της ενδοχώρας της Αιτωλοακαρνανίας ήταν πάντα αίτημα των πολιτών και παράλληλα, όραμα για όσους από εμάς ασχολούμαστε με τα κοινά.
Και γι’ αυτό τον λόγο από το πρώτο διάστημα της θητείας μου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ως Αντιπεριφερειάρχης Αιτ/νίας, δούλεψα αμέτρητες ώρες, με όραμα και μεράκι μαζί με τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Αιτ/νίας αλλά και εθελοντές επιστήμονες της περιοχής, ώστε να αποτυπώσουμε το όραμά μας για την ανάδειξη της Τριχωνίδας σε μια ώριμη και τεκμηριωμένη πρόταση ,που αποτέλεσε το αντικείμενο της Μελέτης Ανάπλασης της Παραλίμνιας Ζώνης και Σχεδιασμού Παραλίμνιας Διαδρομής Λίμνης Τριχωνίδας.
Ήταν κάτι που το ζητούσαμε όλοι από πολλά χρόνια και αποτέλεσε προτεραιότητα του πρ. Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και το απέδειξε έμπρακτα δρομολογώντας επιπλέον τις διαδικασίες και για την Προκήρυξη Διαγωνισμού Μελετών με απονομή βραβείων στο πλαίσιο της στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της λίμνης Τριχωνίδας. Μια καινοτόμο πρωτοβουλία, όπου αναζητήθηκαν όλες εκείνες οι ιδέες που θα οδηγούσαν σε παρεμβάσεις και έργα που δίνουν αναπτυξιακή προοπτική.

Η παραλίμνια ανάπλαση της Τριχωνίδας θέλαμε να αποτελέσει μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε η λίμνη να γίνει μέρος της καθημερινότητας, της ζωής και της δημιουργίας στους δήμους Αγρινίου και Θέρμου και να υπάρχει δράση με σεβασμό στο παραλίμνιο μέτωπο της Τριχωνίδας. Θέλαμε και θέλουμε να αλλάξει θετικά η εικόνα στο παραλίμνιο μέτωπο, το οποίο ήταν και είναι αναξιοποίητο οικιστικά, τουριστικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά.

«Το όραμα όλων μας», ήταν και είναι να αυξηθεί η τουριστική έλξη και η επισκεψιμότητα και από την άλλη να προσελκύσουμε επενδύσεις με την ενθάρρυνση για την δημιουργία μονάδων διαμονής και αναψυχής, παράλληλα όμως και κάθε δραστηριότητα που θα διατηρεί τον αγροτικό παραγωγικό ιστό της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, διαφυλάττοντας την λίμνη για τις επόμενες γενιές και επιτρέποντας στους ανθρώπους της να αξιοποιήσουν και να προστατεύσουν τους φυσικούς της πόρους.

Πραγματικά αισθάνομαι περήφανη που με τον Απόστολο Κατσιφάρα, τους συνεργάτες μας και τους φίλους μας συμμετείχα στο σχεδιασμό ανάδειξης της Τριχωνίδας.
Ειλικρινά χαίρομαι που το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία υλοποίησής του. Γιατί τα έργα πρέπει να έχουν συνέχεια και ανήκουν αποκλειστικά στους πολίτες.
Και χαίρομαι διπλά γιατί η ανάδειξη της Τριχωνίδας δεν ήταν μόνο προσωπικό αλλά και συλλογικό «στοίχημα».