justice

Αναθέσεις της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου για νομικά θέματα

Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος «Συμμαχία για το μέλλον»:

Ο αγαπητός συνάδελφος, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Γιώργος Λαγούδης, επιχείρησε μέσω υποβολέων και έδωσε μία μη απάντηση στο θέμα της νομικής εκπροσώπησης ειδικούς συνεργάτη – νομικού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, σε υποθέσεις της ΔΕΥΑΜ.
Επειδή η άγνοια και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια, σας ενημερώνω ότι με την παρ. 7 του άρθρου 163 του ΚΚΔΥ, μετά την τροποποίησή του με τις διατάξεις του άρθρου 39 του νόμου 4735/2020, αναστέλλεται η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος για τους ειδικούς συμβούλους, του ειδικούς και επιστημονικούς συνεργάτες των ΟΤΑ, μέχρι νεωτέρας. Ειδικά, όσον αφορά τους δικηγόρους, εάν και όποτε δοθεί εξαίρεση από την αναστολή άσκησης ελεύθερους επαγγέλματος, δεν πρέπει να αναλαμβάνουν υποθέσεις των Δήμων, καθόσον υφίσταται ειδικό νομικό πλαίσιο για την πρόσληψη δικηγόρου με έμμισθη εντολή για τον χειρισμό των νομικών υποθέσεων του Δήμου.

Ως εκ τούτου είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι.
Εάν θέλετε να υπάρξει συνέχεια και στην Επιτροπή του άρθρου 152, εδώ είμαστε.
Σε κάθε περίπτωση δεν φταίνε οι δημότες που εκτός από τα δημοτικά τέλη, θα πρέπει να πληρώνουν και τις νομικές σας αστοχίες.


ΔΕΥΑ Μεσολογγίου:

Με ανακοίνωση του ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Παπαδόπουλος παραπονιέται για «προκλητικές αναθέσεις» σε δικαστικές υποθέσεις της ΔΕΥΑΜ, κάποιες εκ των οποίων, χαρακτηρίζει μάλιστα και ως «χαμένες».

Αναφέρεται κατ’αρχήν σε σοβαρή ποινική υπόθεση, για την οποία δεν μπήκε καν στον κόπο να αναρωτηθεί τι αφορά, παρά μόνο κρίνει ως ειδικός, ότι το ποσό είναι υπερβολικό. Από την αγωνία του βέβαια να βγάλει «λαβράκι», ξεχνά ή αποκρύπτει τεχνηέντως να διαβάσει στην απόφαση, ότι το ποσό είναι με ΦΠΑ.

Ως έμπειρος αυτοδιοικητικός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι «χαμένες» υποθέσεις αφορούν η μεν πρώτη, τελεσίδικη δικαστική απόφαση εξαιτίας της οποίας πρέπει να επιστραφούν στην ΔΕΥΑΜ συνολικά 164.520,94 ευρώ, που κατέβαλε αχρεωστήτως για εργατικές απαιτήσεις και οι οφειλέτες δεν τα αποδίδουν, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται η ΔΕΥΑΜ να κάνει άλλον δαπανηρό δικαστικό αγώνα για τα αυτονόητα, η δε δεύτερη συνολικό ποσό 119.329,39 ευρώ, που επίσης αφορά εργατικές απαιτήσεις, που ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει σε άλλες περιπτώσεις, ότι δεν είναι βάσιμες, γι’αυτό μελετάται η ανάγκη προσφυγής στο δικαστήριο αυτό.

Κατόπιν αυτών απορούμε για την δίκην δικαστή κρίση του, ότι είναι χαμένες υποθέσεις. Και τα δύο ποσά έχουν πληρωθεί από τα ταμία της ΔΕΥΑΜ δηλαδή από τα χρήματα των συνδημοτών μας. Είναι λοιπόν πολύ ωραίο και εύκολο να κάνεις τον χουβαρντά με ξένα χρήματα… Το δύσκολο είναι να κρατάς όρθια μια δημοτική επιχείρηση και να προστατεύεις το δημόσιο χρήμα.

Γεώργιος Λαγούδης
Πρόεδρος ΔΕΥΑΜ


Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος «Συμμαχία για το μέλλον»:

Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή Λύρου ζήλεψε τα καμώματα της προηγούμενης δημοτικής αρχής Καραπάνου σε θέματα νομικής εκπροσώπησης. Δεν εξηγείται διαφορετικά, γιατί εκεί υπήρχε και η σχετική… τεχνογνωσία. Συγκεκριμένα:

1. Με την αριθ. 135/2021 (2/11) απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ – έκτακτη συνεδρίαση – ανατίθεται η «Νομική εκπροσώπηση προέδρου ΔΕΥΑΜ» προς αντίκρουση του Τ184/21 κλητήριου θεσπίσματος την 3-11-2021 στον Ειδικό Συνεργάτη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και νομικό Α.Π. έναντι ποσού 1.058,96 ευρώ!

2. Με την αριθ. 136/2021 (5/11) απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ – έκτακτη συνεδρίαση – ανατίθεται: α) η κατάθεση αναστολής εκτέλεσης δικαστικής απόφασης στο Ειρηνοδικείο Μεσολογγίου που εξέδωσαν 12 εργαζόμενοι κατά της ΔΕΥΑΜ και έχουν δικαιωθεί στο παρελθόν έναντι 500,00 ευρώ και β) η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου κατά των 12 εργαζομένων, έναντι ποσού 500,00 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι υπήρχε εισήγηση και για άσκηση αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο έναντι ποσού 2.000,00 ευρώ στον κ. Α.Π., η οποία… μετατέθηκε σε επόμενο Συμβούλιο.

Τα ερωτήματα προς τον κ. Δήμαρχο και κ. Πρόεδρο (απερχόμενο;) της ΔΕΥΑΜ είναι δύο:

1. Εσείς δεν μιλούσατε και μιλάτε για το “μαύρο” παρελθόν και τις πρακτικές της προηγούμενης δημοτικής αρχής; Τώρα ακολουθείτε την ίδια πεπατημένη, ναι ή όχι;

2. Είναι ηθικό Ειδικός Συνεργάτης – Νομικός του Δήμου και δη μη καταγόμενος από την περιοχή μας και ανήκων σε άλλο Δικηγορικό Σύλλογο, να λάβει τέτοια ποσά που προδήλως είναι υπερβολικά, ναι ή όχι; Αν ναι, πείτε το ξεκάθαρα για να γνωρίζουν και οι ενδιαφερόμενοι πως να πορευθούν…

Τέλος δείχνοντας αλλεργική διάθεση σε κάθε διεκδίκηση εργαζομένων, κωλυσιεργείτε νομικά μια υπόθεση που είναι χαμένη. Στρέψτε αλλού τα “βέλη” σας. Για μια ακόμη φορά οι ανέξοδες αυτές πρακτικές δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα…