xyta11

Συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Μεσολόγγι

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για όλες τις εξελίξεις και τοποθετήθηκε με αυστηρό τόνο έναντι όλων όσων με τις πράξεις ή παραλήψεις τους οδήγησαν και οδηγούν σε αδιέξοδο την διαχείριση των σκουπιδιών στο δήμο.

Διαπιστώθηκε ότι δεν εισήλθε κάποια νέα πρόταση η σκέψη πέραν από αυτές που ήδη η δημοτική αρχή έχει υλοποιήσει, έχει μελετήσει και προωθήσει και υπό αυτήν την έννοια υπήρξε ταύτιση. Μια ταύτιση που παραπλανητικά κάποιες ανακοινώσεις εμφανίζουν ως κοινή απόφαση.

Σε ότι αφορά το θέμα της άμεσης μεταφόρτωσης των απορριμμάτων ο κ. Λύρος ανέλυσε ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει αφ´ ενός αποτελεσματικότερη συγκομιδή αφ´ετέρου πολύ μικρότερο κόστος και όλα αυτά χωρίς περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, τόνισε ακόμη ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει επιβαρύνει οικονομικά το Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου και για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, αιτήθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία έκτακτη επιχορήγηση, 1 εκ ευρώ (1.000.000), ενώ σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και σε συνδυασμό με την κατατεθειμένη πρόταση του δήμου για μεταφόρτωση αυτών, ώστε να οδηγηθούν στους όμορους ΧΥΤΑ ζήτησε έκτακτη, κοινή σύσκεψη, με σχετική επιστολή τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας όσο και στην Περιφέρεια.

Περαιτέρω ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος έθεσε τους στόχους της δημοτικής αρχής ξεκαθαρίζοντας προς όλους το πλαίσιο της λύσης
Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι :

«Το ζήτημα των απορριμμάτων θα λυθεί με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος . Οι δημότες μας εξέλεξαν για να προασπίσουμε το συμφέρον όλων και όχι μίας συντεχνίας που πολιτικά συναλλάσετε με την εκάστοτε δημοτική αρχή για να διατηρήσει προνόμια και τα οφίτσια σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών», ο οποίος στην συνέχεια ενημέρωσε εκτενώς το δημοτικό συμβούλιο για όλες τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, ώστε τα σκουπίδια να πάψουν πια και οριστικά να «πνίγουν» το δήμο. Ειδικότερα σημείωσε ότι μετά από επίπονη προσπάθεια και σχετικές αποφάσεις μεταφέρεται μέρος της καθημερινής ποσότητας στον ΧΥΤΑ Ναυπακτίας και στο ΧΥΤΑ Παλαίρου. Επιπροσθέτως είπε ότι, μετά από επαφές με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αιτήθηκε και έγινε δεκτή η μεταφορά 3.000 τόνων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Στράτου του δήμου Αγρινίου. Ευχαρίστησε επίσης το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, για τη διάθεση δύο απορριμματοφόρων, για χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών, από το Δήμο Αθηναίων στο Δήμο Μεσολογγίου, μετά από σχετικό αίτημά του. Ο κ. Λύρος έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που είναι σε εξέλιξη και έχει ήδη μελετήσει και προχωρά ταχύτατα η δημοτική αρχή, όπως η επισκευή και η αγορά απορριμματοφόρων, η δημιουργία Σ.Μ.Α. και η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά».