lock1

Πλήγμα για την εστίαση & το λιανικό εμπόριο τα νέα μέτρα

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου δηλώνει την συμπαράσταση του στην απεργιακή κινητοποίηση των συναδέλφων του κλάδου της εστίασης με αφορμή τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους της ΒΔ Ελλάδας έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεση τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις που έγιναν την προηγούμενη Τετάρτη 10-11-2021 και τα οποία πλήττουν τις μικρές επιχειρήσεις της αγοράς και της εστίασης.

Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘ο Ερμής’


Με αφορμή την αυριανή κινητοποίηση του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο μπορείς», Χριστίνα Σταρακά ,έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η κινητοποίηση των επιχειρήσεων της εστίασης, είναι αποτέλεσμα της δίκαιης αντίδρασης ενός κλάδου που έχει πληρώσει βαρύ το τίμημα της πανδημίας.
Στηρίζουμε τους επαγγελματίες της εστίασης, όπως και όλους τους αυτοαπασχολούμενους του Δήμου μας που ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, γιατί η κατάσταση είναι οριακή.
Η εφαρμογή των νέων μέτρων συρρικνώνει τα εισοδήματα των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών και συνεπώς και των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μια περιοχή με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Πέρα από το οικονομικό θέμα με τη πτώση του τζίρου, υπάρχει κι άλλο σοβαρό θέμα με την εφαρμογή των μέτρων, καθώς οι ιδιοκτήτες εστίασης μετατρέπονται σε «ελεγκτές» ενώ είναι πάροχοι υπηρεσιών.

Το ελάχιστο χρέος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει υγιείς προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της άνισης μάχης την οποία δίνει ο συγκεκριμένος κλάδος δύο χρόνια τώρα.
Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την εστίαση προκειμένου να μην καταρρεύσει, όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος κλάδος «σήκωσε» το τεράστιο βάρος της ανεργίας μέσα στις συνεχόμενες οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους της εστίασης και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στα δημοτικά τέλη.
Το κυριότερο βέβαια, είναι όλοι μαζί να στηρίξουμε τα αιτήματα των επαγγελματιών και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση ώστε να αποσπαστούν όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα δώσουν πραγματική ανάσα στο κλάδο της εστίασης».

Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’


Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) για αύριο Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου προτρέπει όσα από τα μέλη του τού κλάδου εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ.) το θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτή, κλείνοντας συμβολικά τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που τέθηκαν σε εφαρμογή το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου.

Η Διοίκηση του Συλλόγου μας έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στα μέτρα με επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, αναφερόμενη ειδικότερα στην αδυναμία των μικρών επιχειρηματιών λιανεμπορίου να γίνουν ελεγκτές στους πελάτες τους και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται από την ευνοϊκή μεταχείριση των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Παρόλα αυτά ο Σύλλογός μας δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αυριανή κινητοποίηση, από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχετική απόφαση από Πανελλήνιους Συλλόγους εμπορικών καταστημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που αποφασιστεί κάποια αντίστοιχη πανελλήνια μορφή διαμαρτυρίας σε μελλοντικό χρόνο, τότε ασφαλώς και θα καλέσουμε σε συμμετοχή.

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας και όλοι οι συνάδελφοί μας επαγγελματίες και βιοτέχνες είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στην Εστίαση, αναγνωρίζουμε το δίκαιο των αιτημάτων τους και τασσόμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα τους για επιβίωση.

Για δύο συνεχόμενα χρόνια ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί περισσότερο από όλους, με μείωση της πελατειακής βάσης στο 50% και συσσωρεύει τεράστια οικονομικά βάρη, τα οποία οδηγούν στη συρρίκνωσή του και στο κλείσιμο επιχειρήσεων.

Δηλώνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης όλων των επιχειρήσεων για να αποτραπεί η προδιαγεγραμμένη οικονομική τους κατάρρευση, η οποία θα οδηγήσει στην ανεργία και στην απόγνωση εκατοντάδες εργαζόμενους και δεκάδες επιχειρηματίες.

Τέλος, στηρίζουμε την απόφαση τους για κλείσιμο την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα.

Ζητάμε για τον κλάδο της Εστίασης την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του και τη λήψη των αιτούμενων διαρθρωτικών μέτρων.
Και επιπλέον:

– Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
– Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
– Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
– Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
– Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους.
– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό.

Ομοσπονδία επαγγελματιών & βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας


Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών.
Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00΄.

Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας.

Αιτήματα του Κλάδου
• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα
1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες,Σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Ομοσπονδία επαγγελματιών εστίασης αναψυχής ψυχαγωγίας Αγρινίου


Πέρυσι ζήτησε από τους καταστηματάρχες της εστίασης να του στείλουν τα κλειδιά των μαγαζιών τους. Του έστειλαν πολλά και δεν ξέρω αν τα κρατάει ο Κυρ. Μητσοτάκης στα υπόγεια του Μαξίμου για ενθύμιο της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας.

Φέτος, ο υπουργός Τηλεοπτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε αχάριστους όσους προφανώς δεν του έστειλαν πέρυσι τα κλειδιά. βάζοντας στο στόχαστρο τον εν τη ευρεία εννοία κλάδο της εστίασης, αυτής της “βαρειάς βιομηχανίας” της χώρας μας, ελλείψει άλλης.

Το βιολί του πάλι ο κ. Γεωργιάδης, έστω με σπασμένες χορδές. Έτοιμος να φέρει τον κλάδο απέναντι σε οποιονδήποτε άλλον, κατά την γνωστή τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, την οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πραγματική επιστήμη, μέσω ενός στρατού συμβούλων, ο οποίος αποτελεί τον μόνο κλάδο που ανθεί στην πανδημία.

Παρ’ ολίγο να χαρακτηρίσει τους δραστηριοποιούμενους στην εστίαση κρυπτο-αντιεμβολιαστές, επειδή κάνουν λόγο για ενίσχυση, εν μέσω ενός νέου άτυπου λοκντάουν, το οποίο σε ορισμένες περιοχές μοιάζει σαν να είναι κανονικό. Όπως μου ανέφεραν σε κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας που διαθέτει καμμιά δεκαριά καφενεία, χθες -μέρα Σάββατο- ζήτημα να είχαν δέκα πελάτες εν συνόλω. Ερημιά παντού, την στιγμή που οι λογαριασμοί του ρεύματος και οι ανατιμήσεις στα υπόλοιπα αγαθά καλπάζουν.

Τί να κάνουν, λοιπόν, οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης; Να συγχωνευθούν; Για να καρπώνονται την αξία του ποτού ή του φαγητού στα τέσσερα; Να κλείσουν και να στείλουν τα κλειδιά στον αρειμάνιο υπουργό για να τα δέσει στο μπρελόκ της αλαζονείας;
Να κλείσουν. Κι από πάνω η κυβέρνηση να στρίβει και το μαχαίρι στην πληγή, με τις ύβρεις και τις υπουργικές κατάρες στα τηλεοπτικά μπαλκόνια, που κατατείνουν εν μέσω πανδημίας να υποθάλπουν την ανθρωποφαγία.

Δεν φθάνει που θερίζει η πανδημία, να φάει και ο ένας τον άλλον; Κανένας σεβασμός ούτε κάν στον κοινωνικό πόνο;

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Για μια ακόμη φορά στη διάρκεια των είκοσι μηνών της πανδημίας με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ξανά το λιανικό εμπόριο .
Με τα μέτρα που έλαβε ΑΔΙΚΕΙ και ΤΙΜΩΡΕΙ και πάλι το Λιανικό εμπόριο, που σε όλη τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης αναμφισβήτητα εφάρμοσε και εξακολουθεί να εφαρμόζει με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Για ακόμη μια φορά γίνεται διάκριση μεταξύ του κλάδου των τροφίμων και των μικρών επιχειρήσεων της αγοράς δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρών.
Είναι απορίας άξιο πως απαιτείται να γίνεται έλεγχος στα καταστήματα λιανικής όπου ο αριθμός των καταναλωτών είναι ούτως ή άλλως περιορισμένος και να επιτρέπεται η αβίαστη και χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στα super market – πολυκαταστήματα.
Δεν είμαστε ”χωροφύλακες” να ζητάμε ταυτότητα από τους πελάτες μας και δεν θα παίξουμε τον ρόλο του ελεγκτικού μηχανισμού.

Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν σύγχυση και μείωση στην αγοραστική κίνηση και θα επιδεινώσουν το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε αυτή.
Σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο όπου οι συνάδελφοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους η κυβέρνηση αντί για μέτρα στήριξης λαμβάνει μέτρα εξόντωσης τους.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι που συνυπογράφουμε το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρίας απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που αφορούν την αγορά, γιατί η απόφαση αυτή θα ενισχύσει μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα και θα είναι η χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Καλούμε τις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, τους βουλευτές των Νομών και τους Δημάρχους των πόλεων να πιέσουν την Κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που πριν λίγες ημέρες αποφάσισε τα οποία πλήττουν για ακόμη μια φορά τις μικρές επιχειρήσεις της αγοράς.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΑΡΤΑΣ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – ΘΕΡΜΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΟΣ – ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ


Προς:

Αναγνωστόπουλο Σωτήριο
Γενικό Γραμματέα Εμπορίου  & Προστασίας Καταναλωτή

Αξιότιμε κ. Γενικέ,

Το Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου θεωρεί ότι τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού covid-19 που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δημιουργούν πλείστα προβλήματα λειτουργικότητας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα αυτά προκαλούν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά, εξαναγκάζοντας τους επιχειρηματίες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν μόνοι τους τα καταστήματά τους, να γίνουν ελεγκτές στους πελάτες τους.

Θεωρούμε αδιανόητο ειδικά τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης να καλούνται να παίξουν τον ρόλο του χωροφύλακα, συνεχίζοντας να σηκώνουν το βάρος στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, την ίδια στιγμή που μεγάλες αλυσίδες τροφίμων που λειτουργούν συχνά ως πολυκαταστήματα τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.

Και όλα αυτά παρότι, όπως έχουν παραδεχτεί επανειλημμένα στο παρελθόν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία διασποράς του covid-19, καθότι τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταδικάζει τα νέα μέτρα ως ανάρμοστα και καλεί την κυβέρνηση να ξανασκεφθεί τη στάση της απέναντι στο λιανεμπόριο και την εστίαση.

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου


ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Διαμαρτυρία του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου για τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα και την συνολικότερη αντιμετώπιση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων από την κυβέρνηση»

Ο Βουλευτής Γεώργιος Βαρεμένος καταθέτει ως Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων τις Ανακοινώσεις που εξέδωσε στις 22.10.2021 και 03.11.2021 ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο Ερμής».

Στο κείμενο της από 22.10.2021 Ανακοίνωσης, υπό τον τίτλο: «ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ», αναφέρεται ότι η εξέλιξη της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, δημιουργούν ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα στην αγορά.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι:
• Η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας εξακολουθεί να δημιουργεί έντονα προβλήματα στην αγορά.
• Το ζητούμενο με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες δεν είναι οι συγχωνεύσεις για να μπορεί να έχει μια μικρή επιχείρηση πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά η άμεση παρέμβαση της πολιτείας (έπρεπε ήδη να έχει γίνει) ώστε να δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και στις μικρές επιχειρήσεις που τόσο έχουν ανάγκη σήμερα.
• Το γεγονός ότι μόλις 25.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε σύνολο 850.000 δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας .
• Παραμένει επίσης το αίτημα για διαγραφή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία χωρίς την υπαιτιότητα των συναδέλφων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.
• Καθιέρωση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
• Επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 € και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
• Σε όσους εμπόρους κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, να χορηγείται επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Δημιουργία ξεχωριστού προγράμματος στήριξης του Λιανεμπορίου αντίστοιχου με άλλους κλάδους της οικονομίας ώστε να υπάρχει δίκαιη και ίση αντιμετώπιση για όλους.
• Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα καθώς η συνεχής συσσώρευση υποχρεώσεων μέσα στη πανδημία θα είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Στην δεύτερη και πιο πρόσφατη Ανακοίνωση (03.11.2021), με τίτλο: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΔΙΚΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ», καλείται η κυβέρνηση να ανακαλέσει τα πρόσφατα μέτρα ελέγχων και περιορισμών στα εμπορικά καταστήματα, που επιβάλλουν την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών υποχρεωτικά μόνο με rapid test.
Πιο συγκεκριμένα τονίζεται ότι:

• Η υποχρέωση για τους ελέγχους των καταναλωτών είναι πρακτικά αδύνατη να γίνεται από τους καταστηματάρχες και το μόνο που θα προκαλέσει στην αγορά θα είναι η σύγχυση και μείωση της αγοραστικής κίνησης.
• Στο διάστημα των είκοσι και πλέον μηνών που διαρκεί μέχρι και σήμερα η πανδημία, οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς έχουν τηρήσει και εξακολουθούν να τηρούν με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, καθιστώντας το λιανικό εμπόριο ασφαλή προορισμό γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους.
• Προκαλεί επίσης οργή και αγανάκτηση στους μικρομεσαίους εμπόρους για ακόμη μια φορά ο διαχωρισμός των καταστημάτων της αγοράς από τον κλάδο των τροφίμων, δημιουργώντας πάλι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων της αγοράς.
• Σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο όπου οι καταστηματάρχες προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, η κυβέρνηση αντί για μέτρα στήριξης λαμβάνει μέτρα εξόντωσής τους.

Αντίγραφο των δύο ως άνω αναφερόμενων Ανακοινώσεων επισυνάπτονται στο παρόν.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και για την σχετική ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 05 Νοεμβρίου 2021

Ο Καταθέτων Βουλευτής
Βαρεμένος Γεώργιος


Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επέλεξε να εργαλειοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα στην προσπάθεια της να ανακόψει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα ίδια στιγμή που έχει αποσύρει κάθε υποστηρικτικό μέτρο προς τις επιχειρήσεις.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, θα είναι καταστροφικά για την εστίαση και ταυτόχρονα πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού ιδιαιτέρως για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου των κομμωτηρίων, αλλά και άλλων κλάδων του εμπορίου, αφού υποχρεώνουν στο εξής τους ανεμβολίαστους πολίτες να επιδεικνύουν αρνητικό PCR ή rapid test κατά την είσοδό τους στα λιανεμπορικά καταστήματα και τους εξωτερικούς- μικτούς χώρους της εστίασης.

Η επιλογή των εξαιρέσεων κάποιων επιχειρήσεων από τους περιορισμούς (σουπερμάρκετ, λαϊκές αγορές, φαρμακεία ) οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα για τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς καθώς οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές θα μπορούν ελεύθερα να κάνουν τις αγορές τους σε παρόμοια είδη ( μη τρόφιμα) στα σουπερμάρκετ ή στο υπαίθριο εμπόριο ενώ θα χρειάζονται πιστοποιητικά για το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Στην εστίαση η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών και για τους εξωτερικούς χώρους περιορίζει ακόμα περισσότερο την πελατειακή βάση του κλάδου, η οποία έχει ήδη μειωθεί στο 50%, κάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδείξει γενναιότητα και να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να βρεθεί ο τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί επιλεγεί να βάλει για μια ακόμα φορά σε ρόλο “χωροφύλακα” τις επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς να τους παρέχει καμία στήριξη ενώ βάλλονται και από ένα εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων, στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα , που κάνει ακόμα δυσκολότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργεί προβλήματα στην ρευστότητα τους ,αλλά και την κάλυψη των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα lockdown .

Κατανοούμε σίγουρα τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα εξαιτίας του τέταρτου κύματος της πανδημίας που εξελίσσεται. Oι επιχειρήσεις , στην πλειονότητα τους, όλο το προηγούμενο διάστημα με υψηλό κόστος τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19 ,όμως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για την προστασία της κοινωνίας , των πολιτών και των εργαζομένων και την επιστροφή στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Διαφορετικά βαδίζουμε προς έναν ακόμα χειμώνα δυσκολότερο του περσινού και τα λουκέτα που θα μετρήσουμε στο τέλος του θα αποτελέσουν “καταστροφικό μονόδρομο” για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Σεβόμαστε και τηρούμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης , όμως την καλούμε να επανεξετάσει τις αποφάσεις της και να “κλείσει” κάθε παράθυρο που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και παράλληλα να παράσχει εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

Για να μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις μας στη δύσκολη αυτή συγκυρία ΖΗΤΑΜΕ αμεσα:
• Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
• Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
• Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
• Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
• Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους.
• Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό
• Προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό (σουπερ μάρκετ, υπαίθριο εμπόριο) και το παραεμπόριο.

Από την αρχή της πανδημίας αντιμετωπίσαμε με υπευθυνότητα την δύσκολη κατάσταση ενημερώνοντας τα μέλη μας και την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεση μας.

Καλούμε τα μέλη μας αλλά και όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να επικοινωνούν με τα σωματεία και την ομοσπονδία μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ομοσπονδία επαγγελματικών βιοτεχνικών & εμπορικών σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας


Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «ο Ερμής» με θέμα: «Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αδικεί και τιμωρεί το λιανικό εμπόριο».

Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς κι ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν για την ουσιαστική στήριξη και την προστασία του κόσμου του λιανικού εμπορίου του Νομού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες από την κυβέρνηση για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας κι αφορούν στα καταστήματα του λιανεμπορίου σχετικά με την «υποχρέωση για τους ελέγχους των καταναλωτών», είναι «πρακτικά αδύνατα να γίνονται από τους συναδέλφους και το μόνο που θα προκαλέσουν στην αγορά θα είναι η σύγχυση και μείωση της αγοραστικής κίνησης». Μάλιστα, επισημαίνεται πως, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, «οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς έχουν τηρήσει και εξακολουθούν να τηρούν με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, καθιστώντας το λιανικό εμπόριο ασφαλή προορισμό γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «για ακόμη μια φορά ο διαχωρισμός των καταστημάτων της αγοράς από τον κλάδο των τροφίμων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων», ενώ «η απόφαση αυτή θα ενισχύσει μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα και θα είναι η χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις».

Τέλος, στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου τονίζεται πως, «σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο όπου οι συνάδελφοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, η κυβέρνηση, αντί για μέτρα στήριξης, λαμβάνει μέτρα εξόντωσής τους».

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Η εστίαση μέχρι τώρα έχει υποστεί και υπομείνει ότι της έχει ζητηθεί, σε τέτοιο βαθμό που πλέον έχει χαθεί το νόημα και η ουσία της φυσικής μας ύπαρξης. Σίγουρα, αυτό που μας ζητείτε να παρέχουμε, πλέον δεν είναι υπηρεσία, αλλά κάτι άλλο. Είμαστε υπέρ της δημόσιας υγείας, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του ιού για την διασφάλιση του κοινού καλού.

Δυστυχώς όμως, πόσο μπορεί να παραμείνει κάποιος υγιής, όταν πέρα από την πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, αντιμέτωπος με τον κοινωνικό διαχωρισμό και ουσιαστικά σε μια κρίση αξιών και χρεοκοπίας;

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, πάλι όμως με τους ίδιους πρωταγωνιστές και σίγουρα δεν είναι φάρσα. Οι «νέες τάσεις» υπολειτουργίας του κλάδου, οι «νέες μεταλλάξεις» του όρου lockdown, απαιτούν υποστηρικτικό πλαίσιο ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν και αυτόν τον χειμώνα, όχι όμως με προγράμματα που ευνοούν ένα μικρό μέρος της εστίασης (λόγω της πολυπλοκότητας και των προϋποθέσεων που αποκλείουν την πλειοψηφία), αλλά με μεσοπρόθεσμα μέτρα:

• Μείωση ενοικίου
• Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών
• Επιδότηση ενεργειακών χρεώσεων
• Εξολοκλήρου διαγραφή επιστρεπτέων προκαταβολών

Ελπίζουμε να μην γίνουμε θεατές στο ίδιο σκηνικό και να υπάρχει στόχος στήριξης και όχι απαξίωσης.

Ένωση επαγγελματιών εστίασης αναψυχής ψυχαγωγίας Αγρινίου


Στις τελευταίες ανακοινώσεις των νέων μέτρων από την κυβέρνηση για τον έλεγχο της διάδοσης της πανδημίας δυστυχώς συμπεριλαμβάνονται έλεγχοι και περιορισμοί στα εμπορικά καταστήματα, με την είσοδο στους ανεμβολίαστους πολίτες να γίνεται υποχρεωτικά μόνο με rapid test.
Η υποχρέωση για τους ελέγχους των καταναλωτών είναι πρακτικά αδύνατη να γίνεται από τους συναδέλφους και το μόνο που θα προκαλέσει στην αγορά θα είναι η σύγχυση και μείωση της αγοραστικής κίνησης.

Στο διάστημα των είκοσι και πλέον μηνών που διαρκεί μέχρι και σήμερα η πανδημία οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς έχουν τηρήσει και εξακολουθούν να τηρούν με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας καθιστώντας το λιανικό εμπόριο ασφαλή προορισμό γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους.
Προκαλεί επίσης οργή και αγανάκτηση στους συναδέλφους για ακόμη μια φορά ο διαχωρισμός των καταστημάτων της αγοράς από τον κλάδο των τροφίμων, δημιουργώντας πάλι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων της αγοράς.
Γιατί να μην εφαρμόζονται και στον κλάδο των τροφίμων οι έλεγχοι, εκεί όπου η προσέλευση είναι μεγάλη;

Σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο όπου οι συνάδελφοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους η κυβέρνηση αντί για μέτρα στήριξης λαμβάνει μέτρα εξόντωσής τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ που αφορούν την αγορά ,γιατί η απόφαση αυτή θα ενισχύσει μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα και θα είναι η χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις .

Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘Ο Ερμής’