29dfeatureimage

Απεργία στην εστίαση

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης, Αναψυχής, Ψυχαγωγίας Αγρινίου με αφορμή τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση.

Τα μέλη της Ένωσης Σπύρος Πλακιάς και Μιχάλης Ζήσης ενημέρωσαν αναλυτικά τον Δήμαρχο Αγρινίου για τα αιτήματα των επαγγελματιών και τις δράσεις που θα αναλάβουν. Συγκεκριμένα τα αιτήματα της ΠΟΕΣΕ είναι:

-Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
-Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
-Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

«Είναι θέμα επιβίωσης η σημερινή κινητοποίηση για όλους τους επαγγελματίες της εστίασης. Ευχαριστούμε τους πολίτες για την κατανόηση και την Δημοτική Αρχή για τη στήριξη», ανέφερε σχετικά ο κ. Ζήσης.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου εξέφρασε τη συμπαράσταση του στην απεργιακή κινητοποίηση : «Είμαστε στο πλευρό των συνδημοτών μας που αγωνίζονται να επιβιώσουν και να διασφαλίσουν ότι θα πορεύονται με αξιοπρέπεια. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα στήριξης και τόνωσης των επαγγελματιών της εστίασης. Όχι ξανά λουκέτο στην εστίαση και την αγορά. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι το βασικό όπλο απέναντι στον covid 19 είναι ο εμβολιασμός.


Ο κλάδος της εστίασης και στον Δήμο μας έχει πληγεί δραματικά τα τελευταία δυο σχεδόν χρόνια λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
Για πάρα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μάλιστα η πληγή ήταν ανεπανόρθωτη καθώς τις οδήγησε στο λουκέτο. Ενώ και όσες συνεχίζουν να λειτουργούν δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Τα μετρά ενίσχυσης της κυβέρνησης είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες ενώ κάποια αλλά ήταν σε λάθος κατεύθυνση.
Θεωρούμε απολύτως λογικά και δίκαια τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να σηκώσουν κεφάλι.

Για αυτό ως Δημοτική Παράταξη «Συμμαχία Πολιτών» στεκόμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών της εστίασης στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση τους.
Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους και καλούμε τους κυβερνώντες να ακούσουν τη φωνή τους και να κάνουν πράξη τα αυτονόητα.
Και ο Δήμος Αγρινίου οφείλει να πιέσει την κυβέρνηση και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει ώστε να στηριχθούν έμπρακτα οι επιχειρήσεις της εστίασης.

Για τη δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Το ΔΣ της Ομοσπονδίας χαιρετίζει την απόφαση του Συλλόγου Καφεπωλών Εστιατόρων Ξενοδόχων και Ιδιόκτητων Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ναυπάκτου ‘‘ Ο Ανεμογιάννης’’ για την συμμετοχή του στην Πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων για την Τρίτη 16/11/2021.

Η απόφαση αυτή βρήκε ανταπόκριση στο 95% των μελών του συλλόγου. Η καθολική συμμετοχή στην απεργία αποδεικνύει περίτρανα την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των καφέ και της εστίασης λόγω COVID19 και των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.

Αφήνοντας ασχολίαστες τις μεμονωμένες περιπτώσεις των συναδέλφων που άνοιξαν τα καταστήματά τους, δηλώνουμε αρωγοί στον αγώνα του Συλλόγου Καφεπωλών Εστιατόρων Ξενοδόχων και Ιδιόκτητων Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ναυπάκτου ‘‘ Ο Ανεμογιάννης’’ για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Ομοσπονδία επαγγελματικών βιοτεχνικών & εμπορικών σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας