dhmarxeiomesologiou1

Διευκρινήσεις για περιστατικό στο Δημαρχείο Μεσολογγίου

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

5-11-2021

Το σωματείο εργαζομένων του Δήμου εξήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας για την Τρίτη 9/11/2021, προβάλλοντας διάφορα αιτήματα, που άπτονται της «νομιμότητας και τυπικότητας», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε μια χρονική περίοδο που ο δήμος μας εκτός του ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των φυσικών καταστροφών από τις οποίες επλήγη, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια, γεγονότα τα οποία όλοι θα πρέπει να αναλογισθούμε και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων αναλαμβάνοντας ευθύνες και όχι επιδεινώνοντας καταστάσεις.

Χρέος της δημοτικής αρχής αλλά και των εργαζομένων είναι να βρισκόμαστε στην υπηρεσία των πολιτών.

Θεωρούμε όμως ότι δεν υπηρετεί ούτε τις ανάγκες των πολιτών, ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων η τακτική που τείνει να υιοθετήσει το σωματείο των εργαζομένων με το να στέκεται με την σκανδάλη στο χέρι απέναντι σε κάθε κίνηση της δημοτικής αρχής σαν δημόσιος κατήγορος και να αποστέλλει σε καθημερινή βάση σωρεία εγγράφων για την απάντηση των οποίων θα πρέπει να εγκαταλείπουμε τα άλλα καθήκοντα μας ώστε να προλαβαίνουμε να απαντάμε.

Σίγουρα αυτό δεν δηλώνει διάθεση συνεργασίας.

Επιπροσθέτως όταν το σωματείο ζητά από τη δημοτική αρχή την τήρηση της νομιμότητας και τυπικότητας δεν πρέπει να «ξεχνά» να τηρήσει το ίδιο την νομιμότητα και τυπικότητα.

Η στάση εργασίας που εξήγγειλε είναι απολύτως παράνομη και καταχρηστική και παραβιάζει πλήθος διατάξεων του νόμου . Προς τούτο εστάλη σχετική εξώδικη επιστολή.
Επί της ουσίας των θεμάτων της στάσης εργασίας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το σωματείο διαμαρτύρεται για την μη ικανοποίηση ενός νομίμου αιτήματος δημοτικών υπαλλήλων, για το οποίο όμως ο αντιπρόεδρος του σωματείου είναι ο ίδιος ο αρμόδιος υπάλληλος που καθυστερεί να συντάξει και να προωθήσει τα κατάλληλα έγγραφα, ως οφείλει.

Αφήνουμε λοιπόν στην κρίση του καθενός, αν είναι αληθινοί ή προσχηματικοί οι λόγοι της στάσης εργασίας.

Ο Δήμος ενεργεί και θα ενεργεί διασφαλίζοντας πρωτίστως την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου, πορεύεται με βάση τον ειλικρινή διάλογο και τα ουσιαστικά επιχειρήματα, ταυτόχρονα όμως αξιώνει η «νομιμότητα και τυπικότητα» να τηρείται πρώτα απ’ αυτόν που την ευαγγελίζεται.


Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου:

4-11-2021

Από θέσης αρχής και αλληλεγγύης, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Καταδικάζουμε δε κατηγορηματικά και απερίφραστα την όποια επίδειξη αυταρχισμού και άσκησης βίας, τόσο σε βάρος των ιδίων όσο και εναντίον των δημοκρατικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Επιπλέον, ως εργαζόμενοι και πολίτες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου δηλώνουμε με παρρησία πως το κλίμα έντασης και αντιπαλότητας που καλλιεργείται από πλευράς της Δημοτικής αρχής σε βάρος των εργαζομένων του Δήμου, ΟΧΙ μόνο δεν επιλύει κανένα από τα συσσωρευμένα προβλήματα της καθημερινότητας μας αλλά απεναντίας την χειροτερεύει σε βάρος ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ήταν, είναι και θα πρέπει να είναι ισότιμοι συνεργάτες των εκάστοτε Δημοτικών αρχών. Ούτε εξαρτώμενοι από αυτές, ούτε πιόνια των όποιων πολιτικών τους επιδιώξεων.


Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

4-11-2021

c1271

 

c1272


Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου:

4-11-2021

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 από ώρα 12:00 έως 15:00 καθώς

Καταγγέλλουμε και Διαμαρτυρόμαστε

1. για εξύβριση και άσκηση λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας στο Πρόεδρο του Σωματείου από την Δημοτική Αρχή Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
2. για εξύβριση και άσκηση λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε εργαζομένους από την Δημοτική Αρχή Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

Ζητούμε
3. Την χορήγηση ειδών ατομικής προστασίας άμεσα στους δικαιούμενους εργαζομένους του Δήμου
4. Την χορήγηση των μη χορηγημένων ειδών ατομικής προστασίας στους δικαιούμενους εργαζομένους, σε χρήμα, όπως ορίζει ο νόμος
5. Την απαρέκλητη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασία του Δήμου και για τους εργαζομένων του
6. Την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής στους χώρους εργασίας
7. Ανάκληση παράνομων μετακινήσεων συναδέλφων
8. Την Τήρηση της Νομιμότητας και τυπικότητας


Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου:

3-11-2021

Μετά λύπης μας διαβάσαμε το δελτίο τύπου «εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου» και την απελπισμένη προσπάθεια του να γίνει το άσπρο μαύρο και να συσκοτιστούν τα γεγονότα. Προφανώς, το γραφείο τύπου καθώς δεν ήταν εκεί, περιγράφει άλλο γεγονός σε άλλο δήμο; Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που διαφέρει η πραγματικότητα του Δήμου από την «πραγματικότητα» της δημοτικής αρχής.

Όσες «διαψεύσεις» και να υπάρξουν αδιάψευστοι μάρτυρες είναι τα πραγματικά γεγονότα (έγγραφα κλπ) και οι παραβρισκόμενοι μάρτυρες. Κανείς δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί, να στρουθοκαμηλίζει και να μην μιλάει ή να κάνει την Γαδικιάρογλου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, στο έργο «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (δεν βγήκε από τον Παράδεισο, μύθος, στην «κόλαση» της πραγματικότητας δυστυχώς υπάρχει! Και τώρα και στο δήμο μας!) Αφήστε που ο τρόπος διάψευσης τελικά μαρτυρά την αλήθεια.

Το να γίνεται ένα δικαίωμα υπαλλήλου και ένας υπάλληλος, για μία ακόμη φορά βορά στα ΜΜΕ από το γραφείο τύπου του Δήμου, και να εκθέτονται υπολήψεις, συνειδήσεις, οικογένειες; Τι να πούμε και τι να σχολιάσουμε; Το ήθος; Την νομιμότητα; Την τυπικότητα; Τι; Τα έχουμε δει επανειλημμένα σε προηγούμενες συναντήσεις και σε συμβούλια, με προσωπικές επιθέσεις σε μέλη του σωματείου, και σπίλωση συνειδήσεων, όπως στην τελευταία διευρυμένη συνάντηση για την καθαριότητα και τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου πριν δύο μήνες περίπου.

Το γραφείο τύπου του Δήμου «Ιεράς Πόλης» (ούτε αυτό δεν σέβονται πλέον) Μεσολογγίου, προφανώς κατ΄ εντολή, εκτός του ότι κατονομάζει υπάλληλο και εκθέτει προσωπικά δεδομένα, προχωράει και σε εικασίες αστυνομικής φύσεως και φαντασίας (πολύ το μυθιστόρημα! ). Μας ενημερώνει δε, ότι η δημοτική αρχή είναι υπέρ της σύνθεσης και της σύμπνοιας. Σύνθεση και σύμπνοια είναι τα συνεχόμενα λεκτικά και ψυχολογικά και σωματικά βίαια επεισόδια από μέλη της δημοτικής αρχής; Προφανώς χρειάζονται λεξικό στο γραφείο τύπου του Δήμου. Να επισημάνουμε εδώ ότι μια συγνώμη πολλές φορές αρκεί και είναι και αρκετά θεραπευτική και λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλά προβλήματα. Εάν φυσικά μπορείς να την εννοήσεις και ακολουθήσεις. Μετά ο δρόμος της σύνθεσης και της σύμπνοιας είναι ανοιχτός και πολύ πιο εύκολος.

Η απάντηση σε όλα αυτά θα δοθεί πρώτον από την ποινική και διοικητική δικαιοσύνη λίαν συντόμως και εκεί ο καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην κρύβεται και δεύτερον συμβολικά άμεσα από τους ίδιους τους εργαζομένους καθώς την ερχόμενη Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας ως διαμαρτυρία για τα διαλαμβανόμενα στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και συμπαράσταση στα μέλη του Σωματείου που βάλλονται από τις συμπεριφορές της δημοτικής αρχής.

Υ.Γ.1 Αλήθεια ο προπηλακισμός του ειδικού συνεργάτη, που ήταν παρόν στο επεισόδιο, από τον δήμαρχο, ούτε αυτός υπήρξε; Διάψευσέ το …

Υ.Γ.2 Αληθεύει ότι καταγράφονται όλα στο γραφείο Δημάρχου; Εάν ναι σας προκαλούμε δώστε το υλικό στη δημοσιότητα. Κι ας κρίνει ο καθένας.


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»:

3/11/2021

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι δημότες σας εξέλεξαν για να παράξετε συγκεκριμένο έργο και να λύσετε τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τον δήμο.
Δυστυχώς τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας, αντί να λύνετε προβλήματα, έχετε πνιγεί μέσα στα προβλήματα που οι ίδιοι έχετε δημιουργήσει, ανοίγοντας παράλληλα μέτωπα προς κάθε κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να είστε επικίνδυνοι και να έχετε απομονωθεί πλήρως.

Έχετε χάσει την ψυχραιμία σας, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά σε τι κατάσταση έχετε φέρει τον Δήμο και βέβαια η δημοσιότητα που δεν εδράζεται στην επίλυση προβλημάτων, αλλά στα αποκαλυπτήρια αγαλμάτων και στα πανηγύρια, δεν πρόκειται να σας σώσει.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τελευταία προσπαθείτε να λύσετε τις διαφορές σας με όποιον έχει αντίθετη γνώμη ή με όποιον τολμά να σας ζητά να κάνετε τα αυτονόητα, με τρόπους απαράδεκτους. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας είναι απαράδεκτη, δείχνει φασιστική νοοτροπία και δεν έχει καμία σχέση, ούτε με το δημοκρατικό μας πολίτευμα, ούτε με τον Δήμο μας.

Έχετε στοχοποιήσει από την πρώτη μέρα που αναλάβατε το προσωπικό του Δήμου και αντί να επιφέρετε την εργασιακή ειρήνη, ανοίξατε ένα ακόμη μέτωπο με τους εργαζόμενους.
Η επίθεσή σας στον πρόεδρο των εργαζομένων του Δήμου, ανεξάρτητα με ποιόν τρόπο έγινε, δεν ήταν μόνο άδικη, αλλά δείχνει και την πλήρη άγνοια της κατάστασης την οποία έχετε. Εσείς μπορεί να μην γνωρίζετε ούτε την νομοθεσία, ούτε τον κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, τόσοι δικηγόροι στο Δήμο δεν μπορούν να σας προστατέψουν, ώστε τουλάχιστον να μην εκτίθεστε;

Το αίτημα του προέδρου των εργαζομένων είναι απολύτως νόμιμο και επειδή ούτε εσείς γνωρίζετε, ούτε οι δικηγόροι σας ασχολούνται, σας παραθέτουμε το απόσπασμα του νόμου που καταδεικνύει την πλήρη νομιμότητα του αιτήματος του προέδρου των εργαζομένων και την δική σας άγνοια.

«Νόμος 3528/2007
Άρθρο31 Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή
1. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.
2. Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Η άδεια στους υπαλλήλους του Δημοσίου χορηγείται από τον οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου διοίκησης».

Κατόπιν των ανωτέρω οφείλετε μια συγνώμη στον πρόεδρο και τους εργαζόμενους του δήμου και άλλη μια, στους δημότες διότι με τις συμπεριφορές σας, ευτελίζετε τον θεσμό του δημάρχου, την αυτοδιοίκηση γενικότερα και προβάλετε με αρνητικό τρόπο την πόλη μας.


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δημος για τα παιδιά μας’:

2-11-2021

Με έκπληξη και συνάμα αγωνία παρακολουθούμε τα γεγονότα στο δήμο μας το τελευταίο διήμερο.

Χθες επιπλήξαμε τον Κο Λύρο γιατί δεν παραβρέθηκε στη “μάχη” της πόλης μας για τον Αχελώο ποταμό. Ο κος Λύρος είναι δύο φορές απαράδεκτος αν σκεφτούμε ότι παράτησε αυτή τη μάχη για να “νουθετήσει” τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Δήμου με τον τρόπο που αυτός θεωρούσε πρέπον και διαβάσαμε από τα μέσα ενημέρωσης.

Επιπροσθέτως αυτό που επίσης σας καθιστά και ανυπόληπτο από κάθε άποψη είναι ότι την ίδια στιγμή επιχειρήσατε ανερυθρίαστα και χωρίς την παραμικρή αιδώ να διαστρεβλώσετε τα πραγματικά γεγονότα του συμβάντος.

1) Καταδικάζουμε κάθε φασιστική συμπεριφορά και κάθε πράξη που γεννά λεκτική ή κανονική βία από όπου κι αν προέρχεται.
2) Καλούμε τον Κο Λύρο έστω και την ύστατη ώρα να ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις του.
3) Καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους σε καταδίκη των παραπάνω ενεργειών και ειδικά αυτούς της συμπολίτευσης.

Είναι φανερό κε Λύρο ότι αδυνατείτε να διαχειριστείτε πλέον το πρόβλημα που δημιουργήσατε με τα απορρίμματα , πρόβλημα που φυσικά δεν οφείλεται σε τίποτα άλλο παρά μόνο στην δική σας αδράνεια και κωλυσιεργία που σας χαρακτηρίζει την διάρκεια της διετούς και πλέον θητείας σας .
Οι ευθύνες σας είναι τεράστιες και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες αν συνεχίσετε να αδρανείτε.

Έχετε επίσης τεράστια ευθύνη για τη απαράδεκτη διαχείριση των εργαζομένων του δήμου , οι οποίοι κατά την πάγια τακτική σας, είναι μαζί με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές η αιτία όλων των προβλημάτων.
Μας προβληματίζει έντονα ότι στα γεγονότα εναντίον τους υπάρχει μια κλιμάκωση.

Είναι ντροπή να λέτε ότι δε θέλετε την ποινικοποίηση στο δημόσιο βίο όταν δύο χρόνια τώρα το μόνο σας μέλημα είναι να τρέχετε σε δικαστήρια και να ρίχνετε ευθύνες σε άλλους. Θυμηθείτε όμως ότι η κλεψύδρα γύρισε ανάποδα. Και πιστέψτε μας η καλύτερη υπηρεσία που θα προσφέρετε στον τόπο είναι να μην πολιτευτείτε ξανά.


Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου:

2-11-2021

Χθες έλαβε χώρα ένα ακόμη ακραίο επεισόδιο με την δημοτική αρχή. Ένα επεισόδιο σε μια σειρά γεγονότων που σκοπό έχουν να Φιμώσουν τη φωνή του σωματείου στις πρωτόγνωρες και ακραίες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου. Καταστάσεις που έχουν να κάνουν με την ορθή λειτουργία του Δήμου, την νομιμότητα και τυπικότητα των ενεργειών της διοίκησης. Ένα επεισόδιο που έχει να κάνει με το κλίμα φίμωσης εκφοβισμού και τρομοκρατίας που προσπαθεί να περάσει η δημοτική αρχή εις βάρος των εργαζομένων στο Δήμο και τα Ν.Π. του. Ένα επεισόδιο που φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι και καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα αυτών. Ένα επεισόδιο που μόνο θλίψη ντροπή και αγανάκτηση μπορεί να φέρει στο Δήμο που φέρει τον τίτλο «Ιερά Πόλη» Μεσολογγίου που έπρεπε να διδάσκει πολιτισμό και ήθος.

Σήμερα το πρωί κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων για εξύβριση και πρόκληση σωματικής βλάβης εις βάρος του, από τον δήμαρχο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά, για εξύβριση και δυσφήμιση των μελών του Σωματείου από τον δήμαρχο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, καθώς οι εκφράσεις Καθάρματα, Αλήτες, Κηφήνες, Τεμπέληδες, κλπ δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες και ατιμώρητες. Φυσικά οι συμπεριφορές αυτές δεν θα μας φιμώσουν. Καταγγείλαμε και θα καταγγείλουμε τα τεκταινόμενα σε όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς και πειθαρχικούς μηχανισμούς, σε όλους τους πολιτικούς φορείς τοπικούς και μη, σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς και όπου φτάνει η φωνή μας.

Η ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία είναι καταδικαστέες και κατακριτέες και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους, από όποιον και εάν ασκούνται όσο ψηλά και εάν βρίσκεται.

Καλούμε όλους να πάρουν θέση για τα γεγονότα καθώς πια η σιωπή είναι συνενοχή. Όχι άλλο … σε οποιαδήποτε μορφή βίας …


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

1-11-2021

Σχετικά με δημοσιεύματα που υπήρξαν για δήθεν χειροδικία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου προς τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Βασίλη Μπαρμπετάκη δηλώνονται τα εξής:

Ο κ. Μπαρμπετάκης βρέθηκε στο γραφείο του κ. Δημάρχου σήμερα το μεσημέρι με σκοπό να συζητηθεί αίτημά του για διδασκαλία στα ΙΕΚ πέραν των καθηκόντων του. Ο Δήμαρχος αντέδρασε λέγοντας ότι είναι δημοτικός υπάλληλος, προϊστάμενος του Δήμου και θα ήταν πιο δίκαιο μια τέτοια αμοιβή να δίνεται σε ανέργους συμπολίτες μας.

Η συνέχεια έφερε έντονη αντιπαράθεση η οποία όμως επ’ ουδενί δεν οδήγησε σε άσκηση βίας και χειροδικία εκ μέρους του Δημάρχου. Το ήθος και το ύφος του Κώστα Λύρου είναι γνωστό και παραμένει ευγενής ακόμη και όταν προκαλείται ή κάποιοι τορπιλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών του.

Οι διαφορετικές γνώμες πάντα θα υπάρχουν και ο διάλογος είναι η μόνη λύση. Τα όσα γράφονται είναι εκ του πονηρού και έχουν σκοπό να πυροδοτήσουν και άλλο μια τεταμένη κατάσταση στο Δήμο που είχε αφετηρία την περίεργη φωτιά στο ΧΥΤΑ περίπου δύο μήνες πριν.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής θα ακολουθείται πάντα ο δρόμος της σύνθεσης και της σύμπνοιας και παρά τις προκλήσεις δεν θα οδηγηθούμε στην ποινικοποίηση του δημόσιου βίου.