siasos1

Αιτωλοακαρνάνες που έπεσαν το 1821

Το Σάββατο το απόγευμα, 23 Οκτωβρίου 2021, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή και συγγραφέα Χρήστου Σιάσου με τίτλο: Αιτωλοακαρνάνες που έπεσαν το 1821και υπότιτλο, Ιερές Μορφές Ηρωικών Αγώνων.

Την παρουσίαση διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και το συντονισμό είχε η κ. Δέσποινα Γεωργιάδη – Αλεξοπούλου, Θεολόγος, καθηγήτρια με Μάστερ στις Επιστήμες της Αγωγής, Διευθύντρια Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου. Εισαγωγικά η κ. Γεωργιάδη αναφέρθηκε εν συντομία στο συγγραφέα και το πολυσύνθετο έργο του λέγοντας: «… Ο κ. Σιάσος γεννήθηκε στο Κάτω Κεράσοβο, ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές του Σπουδές στον Πειραιά και στη συνέχεια σπούδασε Μηχανολόγος στην Αθήνα. Διορίστηκε στην Β/θμιαΕκπ/ση το 1973, δίδαξε σε σχολεία της Αθήνας και στο Νομό μας καθώς και στο ΑΤΕΙ Μεσολογγίου. Υπηρέτησε την Δημόσια Εκπαίδευση ως Τομεάρχης, ως Λυκειάρχης και ως Προϊστάμενος Τεχνικής Εκπαίδευσης. Είναι σε όλους μας γνωστός από το πολυσύνθετο έργο που έχει προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε, στην όμορφη Αιτωλοακαρνανία μας. Έτυχε και σε μένα να τον έχω Λυκειάρχη στα πρώτα μου βήματα στην Β/θμιαΕκπ/ση, 1992-1993. Σε όλους τους συναδέλφους του «δίδασκε» αγάπη, ήθος, αλληλεγγύη, ήταν ο ίδιος το παράδειγμα σε μαθητές και καθηγητές.

Πέραν από τα βιβλία της ειδικότητάς του ως Μηχανολόγος, ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων με πρωτότυπη θεματολογία που αφορούν την πατρίδα του, τον τόπο μας… Τα άρθρα του, που δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αναφέρονται τον τόπο μας σε θέματα καθημερινότητας, πολιτιστικά, λαογραφικά, εκπαιδευτικά, θρησκευτικά.
Σήμερα, είναι Πρόεδρος και Ιδρυτής του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, έχει θέσει δύο μεγάλους στόχους, η σήραγγα της Κλόκοβας να λάβει την ονομασία ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ και την ίδρυση παρεκκλησίου στο Αιτωλικό στη μνήμη του Οσίου Ευγενίου.

Ο κ. Σιάσος επί σειρά ετών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε διαμόρφωση αποφάσεων για τον τόπο με υπευθυνότητα, σωστή κρίση και αξιοπιστία.
Στο νέο του βιβλίο, μας παρουσιάζει την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην Αιτωλοακαρνανία και η έκδοσή του συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Η εργασία του αυτή είχε δημοσιευθεί επί σειρά ετών στον έντυπο τύπο, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι και στην Αθήνα. Είναι γραμμένο με αγάπη, ζήλο και το ξεχωριστό μεράκι και μας προσφέρει με ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα ένα ακόμα πρωτότυπο και εξαιρετικό βιβλίο για τον τόπο μας. Οι 456 σελίδες του βιβλίου είναι κοσμημένες με πλήθος από φωτογραφίες Αγωνιστών και πορτρέτα Αιτωλοακαρνάνων Οπλαρχηγών καθώς και πινάκες μεγάλων ζωγράφων της εποχής…»

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου. Ο κ. Δήμαρχος εξήρε την μεγάλη προσπάθεια του συμπολίτη μας κ. Σιάσου που συνέγραψε ένα τόσο σημαντικό βιβλίο για τον τόπο μας. Είναι ένα βιβλίο που καταγράφει σχεδόν όλη την Ελληνική Επανάσταση του 1821στο Νομό μας, τον ρόλο των Μοναστηριών και του Κλήρου, την καταγραφή των πεσόντων Αιτωλοακαρνάνων και Φιλελλήνων.“…Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν καρπός της πίστης σε ιδανικά και αξίες. Η περίφημη φράση «Για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» υπήρξε το μέγιστο όραμα, η προσδοκία και η μελλοντική πορεία του Γένους. Με αυτό το βιβλίο κατάφερες Χρήστο Σιάσο να φωτίσεις τα πρόσωπα, τους συμπατριώτες μας που συνδέθηκαν με τον ξεσηκωμό του Γένους. Προσπάθειες σαν κι αυτή, βασισμένες σε ενδελεχή και εμπεριστατωμένη μελέτη,αποτελούν αναμφίβολα ένα σημαντικό εργαλείο για το μέλλον…» ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Ακολούθησε ανάγνωση μηνύματος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού που μεταξύ των άλλων αναφέρει: «… Εορτάζοντας φέτος τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το βιβλίο είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Η Αιτωλοακαρνανία αποτέλεσε μια αστείρευτη δεξαμενή ηρώων που πρόσφεραν τη ζωή τους στον Εθνικό Αγώνα… Το έργο του κ. Χρήστου Σιάσου έρχεται να συμβάλει καθοριστικά στην διατήρηση της ιστορικής και Εθνικής μνήμης και ως Αιτωλοακαρνάνας τον ευχαριστώ γι’ αυτό…»

Ακολούθησε εισήγηση από τον κ. Σπύρο Παπαθανασίου. Ο Κ. Παπαθανασίου γεννήθηκε στο Αγρίνιο, είναι Θεολόγος, πρώην Διευθυντής Β/μιας Εκπ/σης Νομού Αιτωλ/νίας, υπηρέτησε επί 36 χρόνια την Εκπαίδευση, συμμετείχε ως εισηγητής σε επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια. Είναι εδώ και αρκετά χρόνια Πρόεδρος των Θεολόγων Αιτωλ/νίας και Πρόεδρος της Χριστιανικής Ένωσης Αγρινίου και του Γηροκομείου Αγρινίου.

Ο κ. Παπαθανασίου αναφερόμενος στο βιβλίο του κ. Σιάσου μεταξύ των άλλων είπε: « Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από το κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας, την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τη χρονιά αυτή, 2021, παρ’ ότι βρισκόμαστε στην επιδημία του κορονοϊού, πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Άλλες επικαιροποιούν τα μηνύματα του σήμερα, άλλες δημιουργούν την παρακαταθήκη για το μέλλον. Στην τελευταία περίπτωση συγκαταλέγεται η σημερινή εκδήλωση. Ο αγαπητός συνάδελφος Χρήστος Σιάσος, αναζητητής ιστορικών στοιχείων, σε περιοχές οι οποίες κάποτε ήταν τόποι αγώνων και θυσιών και σήμερα είναι άγνωστοι και δυστυχώς στους νέους. Ο τίτλος του βιβλίου, Αιτωλοακαρνάνες που έπεσαν το 1821 και υπότιτλο Ιερές Μορφές Ηρωικών Αγώνων, όταν το ξεφυλλίσεις θα διαπιστώσεις ότι είναι ένα έργο το οποίο εμπλουτίζει την βιβλιογραφία που αναφέρεται στην τοπική ιστορία… Εκ πρώτης όψεως από τον τίτλο μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι είναι μια καταγραφή ονομάτων Ηρώων και Αγωνιστών, αν το ανοίξει θα διαπιστώσει ότι γίνεται αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821… Σκοπός της συγγραφής του έργου σύμφωνα με το συγγραφέα, όπως αναφέρεται στον πρόλογό του, είναι να μάθουμε, να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε γιατί το 1821 ο Αγώνας δεν είναι παρελθόν είναι παρόν και μέλον…»

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Αποστόλης Βετσόπουλος. Ο κ. Βετσόπουλοςείναι Διδάκτωρ Ιστορίας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, πρώην Σχολικός Σύμβουλος. Σπούδασε Φιλολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο King’ sCollegeLondon στους τομείς Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις και Γεωγραφία της Μεσογείου, αποκτώντας Μεταπτυχιακό δίπλωμα “InMediterraneanStudies”. Έχει συμμετάσχει σε πολλά Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια και είναι συγγραφέας τριών Μονογραφιών. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους Συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά.

Ο κ. Βετσόπουλος αναφερόμενος στο βιβλίο που παρουσιάζεται μεταξύ των άλλων είπε: «… Ο αγαπητός συνάδελφος Χρήστος Σιάσος είναι φίλος από παλαιά και είναι ο συγγραφέας ενός πολύ καλογραμμένου βιβλίου… κάνει λεπτομερή καταγραφή στης ιστορίαςτου κάθε μοναστηριού που έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και πλαισιώνεται από φωτογραφίες και εικόνες που αποτελούν κόσμημα για το βιβλίο. Αξίζει να τονισθεί ότι στο βιβλίο κατευθύνεται η άποψη ότι λειτούργησαν στα μοναστήρια αυτά Κρυφά Σχολειά όπου οι Μοναχοί μάθαιναν τα Ελληνοπούλα γράμματα σε καιρούς χαλεπούς για να γνωρίσουν τη θρησκεία τους και στη συνέχεια να συνειδητοποιήσουν την αλήθεια ότι είναι απόγονοι μιας πολιτισμένης πολιτείας σε αντίθεση με το βάρβαρο… Τέλος ευχήθηκε στο συγγραφέα να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και να συνεχίσει να προσφέρει στην Πατρίδα του ό,τι καλύτερο μπορεί…»

Τέλος στο βήμα πήγε ο συγγραφέας κ. Σιάσος που βαθειά συγκινημένος από τους συναδέλφους του για τις τοποθετήσεις τους στο βιβλίο που παρουσιάστηκε. Αναφέρθηκε για λίγο στον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου διαβάζοντας στη σελίδα 302 για τον προπάππου του,Γιώργο Παπαναστασίου. Κλίνοντας είπε: «Κάθε φορά που ολοκληρώνω μια εργασία μου, νοιώθω μεγάλη χαρά που με αξίωσε ο Παντοδύναμος να προσφέρω στον τόπο που γεννήθηκα, στην Πατρίδα μου, κάτι καλό, κάτι όμορφο- ωραίο, κάτι που θα μείνει σε μας και στα παιδιά μας δηλαδή αυτό που όλοι λέμε: για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Πολλά ήταν τα χρόνια που ασχολήθηκα με το βιβλίο που πριν λίγο παρουσιάστηκε από τους εκλεκτούς και αγαπητούς συναδέλφους μου.
Δεν διεκδικώ την πρωτιά, προσπάθησα όμως μέσα στις 456 σελίδες του να συμπεριλάβω τρία μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας και στην Πατρίδα μας γενικότερα στα 400 χρόνια σκλαβιάς υπό τον Τουρκικό ζυγό. Τη συμμετοχή – βοήθεια του Κλήρου και των Μοναστηριών στον Αγώνα, τους πεσόντες συμπολίτες μας και τους Φιλέλληνες που ήρθαν στον τόπο μας, πολέμησαν και σκοτώθηκαν.
Πιστεύω ότι μαζί με τα άλλα βιβλία μου που έχουν εκδοθεί, πρόσθεσα ακόμα άλλο ένα στην Πατρίδα μου, στον τόπο που γεννήθηκα, την όμορφη Αιτωλοακαρνανία. Σας ευχαριστώ».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κ. Φαρμάκης Ιωάννης, ο πρώην Δήμαρχος Θεστιέων κ. Βασίλης Φουντούλης, ο Διευθυντής Β/μιας Εκπ/σης Νομού Αιτωλ/νιας κ. Θανάσης Σαρδέλης, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. παράρτημα Αγρινίου κ. Κώστας Μπόκας, ο Διευθυντής της EurobankΑγρινίου κ. Νίκος Γεροχρήστος, ο Απόστρατος Αξιωματικός της Αεροπορίας κ. Βασίλης Σιάσος, ο Διευθυντής των Αλυκών Μεσολογγίου κ. Γιώργος Κωστόπουλος, φίλοι, συνάδελφοι και Διευθυντές των Σχολείων Αγρινίου του συγγραφέα.