school10

Αντιπαιδαγωγικές οι συγχωνεύσεις σε σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας

Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, μαζί με άλλους πέντε βουλευτές του κόμματος, για τις αθρόες συγχωνεύσεις τμημάτων και τις τεράστιες ελλείψεις σε παράλληλη στήριξη και ειδική αγωγή στο Νομό.

Όπως αναφέρει ο κ. Μωραΐτης, «η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί Νομό προ πολλού αφημένο και παρατημένο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και «σε ό,τι αφορά την πνευματική υποβάθμισή του, αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο των πανεπιστημιακών τμημάτων». Συνεχίζοντας, δε, επισημαίνει πως «οι συγχωνεύσεις έχουν ξεκινήσει, με δύο μέχρι τώρα να έχουν πραγματοποιηθεί (στο Δημητρούκειο και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας) και να δρομολογούνται άλλες 24», ενώ «τα κενά στη Δευτεροβάθμια Αιτωλοακαρνανίας υπολογίζονται στα 103».

Σχετικά με την Ειδική Αγωγή και την παράλληλη στήριξη, τονίζεται ότι «οι ελλείψεις είναι τεράστιες». Μάλιστα, στην Ερώτηση τονίζεται ότι «τα μόνα Ειδικά Σχολεία στο κομμάτι της Βορειοδυτικής Αιτωλοακαρνανίας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Βόνιτσας» αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τα οποία είναι:

«Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος Ειδικής Αγωγής, ο οποίος φυσικά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των έξι παιδιών. Δεν υπάρχει ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες», ενώ «στο Ειδικό Δημοτικό για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος, που είναι απαραίτητοι, καθώς κι εργοθεραπευτής. Μία εκπαιδευτικός του Ειδικού Δημοτικού κάποιες φορές βοηθά στο Ειδικό Νηπιαγωγείο, καθώς τα κτίρια είναι δίπλα». Τέλος, σημειώνεται ότι «το Γενικό Σχολείο Βόνιτσας, σχολείο με 300 παιδιά, δεν έχει παράλληλη στήριξη».

«Οι βασικές αυτές ελλείψεις εμποδίζουν τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων του τόπου, ενώ αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Υποβαθμίζουν, τόσο την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και τον τόπο μας, απαξιώνοντας τις αυξημένες ανάγκες αυτών των μαθητών και μαθητριών», αλλά το ίδιο ισχύει «και με τις αθρόες συγχωνεύσεις στις οποίες εκβιαστικά προβαίνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων», όπως υπογραμμίζει ο κ. Μωραΐτης.

Ζητώντας λύση στα παραπάνω προβλήματα, ο κ. Μωραΐτης και οι υπόλοιποι βουλευτές ρωτούν την κ. Υπουργό:

• Πόσα κενά εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, ΕΒΠ, σχολικών νοσηλευτών και ψυχολόγων υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας.
• Τι προτίθεται να πράξει για τα στοιχειοθετημένα αυτά κενά στα σχολεία του Νομού.
• Πότε σκοπεύει να καλύψει τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά στην Αιτωλοακαρνανία, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να εξασφαλιστεί η παροχή ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και την Παιδεία σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές του Νομού.

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής συναντήθηκε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή με σκοπό να την ενημερώσει για τα μεγάλα προβλήματα που θα προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι χωρίς κάποιο παιδαγωγικό κριτήριο και με μόνη αιτιολόγηση ότι δεν καλύπτονται τα κενά των εκπαιδευτικών τα σχολεία οδηγούνται στην υποβάθμισή τους και το εκπαιδευτικό έργο απαξιώνεται. Ειδικότερα, σε απομακρυσμένες περιοχές που τα σχολεία λειτουργούν ως φάροι γνώσης και κοινωνικοποίησης, τέτοιες αποφάσεις δημιουργούν ευρύτερα προβλήματα στην κοινωνία. Ιδιαίτερα, σε μια εποχή που η πανδημία του covid-19 εξακολουθεί σε βρίσκεται σε έξαρση και υπάρχει πάντα η μέριμνα των μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει αιφνιδιαστικά δημιουργήσει το Υπουργείο ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε σχετική ερώτηση. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι και ο ίδιος κατέθεσε ξεχωριστή ερώτηση για την υποβάθμιση του Δημητρούκειου Δημοτικού Σχολείου Βασιλόπουλου-Καραϊσκάκη και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας και του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας εξαιτίας της μη κάλυψης των υπαρχόντων κενών (ακολουθεί παρακάτω το κείμενο της ερώτησης).

Τόνισε δε ότι το Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο έχει όλες τις προδιαγραφές για την καλή λειτουργία του και σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σκοπεύει να το μετατρέψει από 4θέσιο σε 3θέσιο, επειδή το ίδιο το Υπουργείο δεν κατάφερε να καλύψει τα κενά στους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα σχολείο που λειτουργεί ως φάρος γνώσης και προόδου για την ευρύτερη περιοχή, καθώς εξυπηρετεί μαθητές από τέσσερις κοινότητες (Καραϊσκάκη, Βασιλόπουλο, Βλυζιανά, Σκουρτού). Το δε 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας και το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, με τις συγχωνεύσεις που προωθούνται θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους μέσα σε συνθήκες συνωστισμού.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Η αναταραχή μεταξύ μαθητών και γονέων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας λόγω της συγχώνευσης τριών τμημάτων σε δύο εικοσιπενταμελή, είναι ενδεικτική της άρνησης του Υπουργείου να προσλάβει έναν μίνιμουμ αναγκαίο αριθμό αναπληρωτών. Λες και, αν το πράξει, θα καταρρεύσουν τα κονδύλια για την άμυνα της χώρας. Το πρόβλημα όμως στο 1ο Δημοτικό της Βόνιτσας θα μπορούσε να λυθεί και σε τοπικό επίπεδο, μέχρι το Υπουργείο να αντιληφθεί την αυτονόητη υποχρέωσή του, μέσα τις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες. Είναι τραγελαφικό με 51 μαθητές να είναι υποχρεωτική η διάσπαση σε τρία τμήματα και με 50 να συμπτύσσονται σε δύο, επειδή σε μια άλλη τάξη προέκυψε κενό με την άδεια μιάς εγκύου εκπαιδευτικού. Μπορεί άμεσα, και σε τοπικό επίπεδο, να δοθεί λύση, ώστε να σταματήσει η αναταραχή και η αναστάτωση στις τάξεις των μαθητών και των γονέων τους, που αναίτια δημιουργεί άσχημο κλίμα στην πόλη της Βόνιτσας.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας