flood15

Προβλήματα από την κακοκαιρία στο Αγρίνιο

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου υπέβαλλε αίτημα για να κηρυχθεί ο Δήμος Αγρινίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε όλη την έκταση του Δήμου Αγρινίου.

Ήδη, διενεργούνται αυτοψίες τόσο από Επιτροπές Ελέγχου και Καταγραφής ζημιών όσο και από κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές σε οικίες και υποδομές του Δήμου.
Από αύριο, Κυριακή 17 Οκτωβρίου, θα λειτουργεί γραφείο στην οδό Δαγκλή 25 ( τηλ.26413 60607), από τις 9.00 π.μ. εως τις 4.00 μ.μ , όπου θα καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών των οποίων οι οικίες επλήγησαν από τις πλημμύρες.


Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, κατόπιν ενημέρωσης από την Διεύθυνση Υδάτων για άνοδο της στάθμης του νερού της λίμνης Λυσιμαχία, εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός  Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου.


Είναι αλήθεια ότι ζούμε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης, χωρίς όρια και σεβασμό στο περιβάλλον ανθρώπινης δραστηριότητας.
Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που οι συνέπειες της πλήττουν όλες τις περιοχές του πλανήτη.
Ειδικά οι χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα ακραία φαινόμενα καύσωνα, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές αλλά και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα ιδίως στις αστικές περιοχές.
Δεν είναι όμως η αύξηση των φαινομένων η μοναδική αιτία που έχουν τόσο δραματικές επιπτώσεις αλλά υπάρχουν βαθύτερα αίτια που έχουν να κάνουν με την δική μας προετοιμασία και τις προτεραιότητες της πολιτείας σε τομείς όπως η πρόληψη, η οργάνωση και οι υποδομές.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες ήμερες βγάζουν στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις και ανεπάρκειες που υπάρχουν στους τομείς αυτούς.

Ειδικότερα οι καταστροφικές πλημμύρες στο Καινούργιο, στο Αγγελόκαστρο και άλλες περιοχές του Δήμου Αγρινίου απέδειξαν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανεπαρκή και αυτό θα πρέπει να είναι καμπανάκι στα αυτιά των αρμοδίων ότι κάτι δεν έκαναν καλά και πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο.
Και για να διορθωθεί απαιτείται να υλοποιηθεί επιτέλους ένα συνολικό σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης επαρκές για τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου μας στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται άμεσα:
Να καταγραφούν οι ζημιές και να αποκατασταθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.
Να αποζημιωθούν οι συνδημότες μας για την καταστροφή των περιουσιών τους.

Για τη δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ» Χριστίνα Σταρακά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Θεοδωρόπουλος και Πάνος Καψάλης επισκέφθηκαν τις πληγείσες , από την κακοκαιρία, περιοχές του Δήμου Αγρινίου κι ενημερώθηκαν  από τους πολίτες για το μέγεθος των καταστροφών.
Η παράταξη εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της στους πληττόμενους πολίτες του Δήμου μας και επισημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και οι αποζημιώσεις, καθώς και ότι κρίνεται απαραίτητο για την άμεση επιστροφή της ζωής των συμπολιτών μας, στην κανονικότητα.
Τώρα που θα χαμηλώσουν τα φώτα της δημοσιότητας πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των πληγέντων και να είμαστε χρήσιμοι με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας.
Τα στελέχη της παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ», τόνισαν πως κατ’ επανάληψη είχαν επισημάνει πως λόγω της κλιματικής αλλαγής τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα είναι πλέον τακτικά και μόνιμα και γι’ αυτό απαιτείται επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας, ζήτημα το οποίο έχει αναδειχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ως προτεραιότητα για το «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ» έχουν τεθεί επανειλημμένα:

1. Η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών και η άμεση καταβολή οικονομικών ενισχύσεων για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών που υπέστησαν ζημιές.

2.Η άμεση αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταπολεμώντας την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις.

3. Άμεση κατάρτιση σχεδίου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού του Δήμου Αγρινίου που θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών προκειμένου να θωρακιστούν αντιπλημμυρικά οι περιοχές που έχουν προβλήματα. Ειδικά σε περιοχές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε μεγάλες ποσότητες νερού, όπως φάνηκε και σε παλιότερα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας, έχουν επισημανθεί από την παράταξη «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ» τα επικίνδυνα σημεία και είχε ασκηθεί πίεση ως προς το «προλαμβάνειν».

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά ανέφερε σχετικά:
«Επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές του Δήμου μας προκειμένου να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στους κατοίκους που υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Αυτό που προέχει είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων άμεσα, χωρίς χρονοτριβή. Ως παράταξη, θα πιέσουμε στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να μην χαθεί ούτε ώρα στη διαδικασία. Επίσης θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ,ώστε η ζωή των συμπολιτών μας να επανέλθει στην κανονικότητα.
Επειδή πάντα μετά από φυσικές καταστροφές, στο επίκεντρο της συζήτησης είναι η κατανομή αρμοδιοτήτων, θα ήθελα να τονίσω ότι, όταν μιλάμε για την σωματική ακεραιότητα και τις περιουσίες των πολιτών, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι η κατανομή αρμοδιοτήτων. Απαιτείται ένας κοινός σχεδιασμός με την Περιφέρεια τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».’