xytamessolonghifire1

Δημοτική συνεδρίαση για τον ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι

Δημοτική συνεδρίαση 12-10-2021


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Για όψιμο ενδιαφέρον κατηγόρησε την μείζονα αντιπολίτευση ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου στην αποψινή συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα τον ΧΥΤΑ.

Ο Κώστας Λύρος εστίασε στην απόφαση που πάρθηκε από την αντιπολίτευση εδώ και μερικούς μήνες να παραιτηθεί από το συμβούλιο του ΧΥΤΑ, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει την έλλειψη ενδιαφέροντος και την προσπάθεια να γίνει επικοινωνιακή διαχείριση και να στηθεί ένα σόου με φόντο τα σκουπίδια.

«Πέντε χρόνια θητείας κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι κάνατε εσείς για το ΧΥΤΑ; Σας καλώ να μας πείτε. ΤΙΠΟΤΕ δεν κάνατε! ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ! Αφήσατε ένα θέμα, το οποίο θα μπορούσε να βρει τη λύση του να εξελιχθεί σε πρόβλημα μεγάλο. Εσείς το δημιουργήσατε το πρόβλημα και καλούμαστε εμείς τώρα να λύσουμε…» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου. Παράλληλα μίλησε για ένα χάος που παραλήφθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία αν δεν θέλει να βοηθήσει τουλάχιστον να μην βάζει εμπόδια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος έκανε λόγο για ένα πρόβλημα που χρονολογείται πριν το 2017 και ήταν γνωστό σε όλους. «Κανένας δεν αντιμετώπισε το θέμα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σθένος. Παρά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Δήμο μας τον Απρίλιο του 2015 κανείς στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν έσκυψε στο θέμα και όλοι οι ιθύνοντες που μέχρι σήμερα κώφευαν ξαφνικά φέρεται να ανακάλυψαν την ΑΜΕΡΙΚΗ!

Ακολούθως προέβη σε αναλυτική αναφορά στα πεπραγμένα της παρούσας δημοτικής αρχής η οποία έδειξε υπευθυνότητα, ευαισθησία και έχει δρομολογήσει λύσεις, όσο και αν κάποιοι «χάρηκαν» από την ύποπτη φωτιά στο ΧΥΤΑ:

• Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές ύψους 90.000€ από φυσικές καταστροφές το χειμώνα του 2020.
• Εξασφαλίστηκε συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 320.000 € από το ΠΔΕ για το έργο σε εξέλιξη που αφορά την «Επέκταση ΧΥΤΑ Μεσολογγίου – Β’ Φάση».
• Συντάχθηκε μελέτη για έργο ύψους 1.000.000 € την οποία καταθέσαμε προς χρηματοδότηση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αφορά των εκσυγχρονισμό του ΧΥΤΑ και την αλλαγή όλων των εγκαταστάσεων οι οποίες παραλήφθηκαν παντελώς κατεστραμμένες και μη λειτουργικές από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
• Διενεργούνται όλες οι διαδικασίες για την έκδοση άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
• Επιπρόσθετα για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε μετά από συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο εξεδόθη Υπουργική Απόφαση η οποία θα μας επιτρέπει την μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου.

Ο Κώστας Λύρος κλείνοντας διαβεβαίωσε τους δημότες ότι από πλευράς δημοτικής αρχής έχει γίνει ότι ήταν υποχρεωμένη να κάνει, το πρόβλημα λύνεται αν και στην δική μας Περιφέρεια έχει καθυστερήσει η λειτουργία των ΦΟΣΔΑ. Δεν παρέλειψε δε να συμπεράνει ότι ήδη θα ολοκληρώνονταν και θα παραδίνονταν το 3ο και 4ο κύτταρο αν δεν προέκυπτε η φωτιά. «Αν δεν εκδηλώνονταν η φωτιά σήμερα δεν θα είχατε τίποτε να πείτε αλλά αρπάξατε την ευκαιρία για να κάνετε όχι εποικοδομητική αντιπολίτευση όπως λέτε αλλά κριτική και μόνο», κατέληξε.

Σε δήλωσή του πριν λίγο ο Δήμαρχος εξέφρασε την λύπη του για την μη ύπαρξη προτάσεως και πάλι από την μείζονα αντιπολίτευση που περιορίστηκε και μόνο στο να θέλει να μεταβιβάσει τις δικές της ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή και να απολογείται για όσα (δεν) έπραξε από το 2014 έως το 2019… Ανέφερε δε ότι θα πράξει τα μέγιστα για την επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος που άπτεται της δημόσιας υγείας και πάντα είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συνεργασία με όσους έχουν ένα και κοινό στόχο, το όφελος του Δήμου.


Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»:

Είναι γεγονός ότι το θέμα του ΧΥΤΑ είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για το οποίο δεν είναι υπεύθυνη μόνο η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και όλες οι προηγούμενες.
Είναι ίσως το μεγαλύτερο προβλήματα του δήμου μας και η καυτή πατάτα που κάθε δήμαρχος φροντίζει χρόνια τώρα να την πετάει στον επόμενο για να απαλλαγεί από τις ευθύνες, αλλά κάποια στιγμή φθάνει ο κόμπος στο χτένι και πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε κατάματα την πραγματικότητα.
Η κριτική που ασκούμε στην παρούσα δημοτική αρχή δεν είναι γιατί δεν έλυσε το πρόβλημα αμέσως, όπως πολλές φορές ισχυρίζεται, αλλά γιατί διαπιστώνουμε ότι κινείται στην ίδια γραμμή πλεύσης με τους προηγούμενους.

Το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι το τι έγινε η το τι δεν έγινε στο παρελθόν, είναι το πώς θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στις γειτονιές του δήμου μας, που πέρα από το αντιαισθητικό θέαμα και το βραβείο του πιο βρώμικου δήμου, αποτελούν βασική πηγή ασθενειών με ιδιαίτερη επιβάρυνση για τις ευπαθείς ομάδες των δημοτών και τα παιδιά μας.

Αν είχαμε και αυταπάτες περί τουρισμού με την ευκαιρία και της έναρξης λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, με τα σκουπίδια στους δρόμους ας το ξεχάσουμε.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος είναι η εκπόνηση ενός άμεσου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να περιλαμβάνει :

1. Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στα κύτταρα 3 & 4, τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατ΄ αρχήν τα χρήματα της αύξησης των δημοτικών τελών που έγινε το 2019 και κατά υπολογισμούς μας υπερβαίνουν τις 700.000 ευρώ μέχρι σήμερα και να ενεργοποιηθούν χρήματα που λιμνάζουν σε άλλους λογαριασμούς και κινδυνεύουν να χαθούν, ώστε ο ΧΥΤΑ να μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα.

2. Η ανακύκλωση απορριμμάτων στον δήμο μας, που είναι ανύπαρκτη, θα πρέπει να δρομολογηθεί το ταχύτερο. Να περιλαμβάνει την οικιακή κομποστοποίηση και την διαλογή στην πηγή, τουλάχιστον για γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό και χαρτί, με παράλληλη καμπάνια ενημέρωσης σε όλο τον δήμο. Έχουν βγει και συνεχίζουν να βγαίνουν περιβαλλοντικά προγράμματα που χρηματοδοτούν τις δράσεις αυτές και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενταχθεί σε κανένα.
Σύμφωνα με τους Ελληνικούς και Κοινοτικούς νόμους, οι δήμοι οι οποίοι δεν έχουν οργανωμένη ανακύκλωση, από την 1/1/2022 θα πληρώνουν βαρύ πρόστιμο το οποίο ο δήμος θα μετακυλήσει στους δημότες μέσω νέας αύξησης των δημοτικών τελών.
Θα ήταν τραγική η εικόνα από την μία να συσσωρεύονται τα σκουπίδια στους δρόμους και από την άλλη να γίνονται αυξήσεις δημοτικών τελών !

3. Απώτερος σκοπός μας και εφόσον τηρηθούν τα παραπάνω, πρέπει να είναι η σταδιακή μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, δηλαδή ο χώρος ταφής απορριμμάτων να γίνει χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν στο ελάχιστο τα απορρίμματα που θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ και θα πολλαπλασιασθεί ο χρόνος ζωής των νέων κυττάρων χωρίς προβλήματα.

4. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο στόλος των απορριμματοφόρων αλλά και του έμψυχου δυναμικού που ασχολείται με την καθαριότητα και βέβαια ο δήμος να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως αποδιοπομπαίους τράγους, για να καλύψει την δική του ανικανότητα. Καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί χωρίς τους εργαζόμενους οι οποίοι και μοχθούν και προτάσεις για την επίλυση του θέματος έχουν.

5. Οι κουτοπονηριές του τύπου αδειάστε τα σκουπίδια στον παράνομο ΧΥΤΑ, στα κρυφά και χωρίς κανείς να θέλει να υπογράψει την εντολή, είναι έγκλημα που επισύρει την αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα.
Με μια απλή επίσκεψη στο χώρο του ΧΥΤΑ θα διαπιστώσετε ότι η κάθετη απόσταση μεταξύ των επιφανειών των παλαιών και νέων κυττάρων είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, κάτω από ακραία καιρικά φαινόμενα, να υπάρξει κατάρρευση η οποία θα αχρηστεύσει πλήρως και τα νέα κύτταρα και ολόκληρο τον ΧΥΤΑ.

6. Όσοι έχουν την άποψη ότι ο ΦΟΣΔΑ στο Αγρίνιο, που θα έλυνε το πρόβλημα, θα είναι σύντομα έτοιμος, καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και η λειτουργία του θα καθυστερήσει κατά πολύ.

7. Θα πρέπει τέλος να εξευρεθεί άμεσα μια προσωρινή λύση, δεδομένου ότι η Ναύπακτος μπορεί να δεχθεί μόνο 1.200 τόνους απορριμμάτων, από τους 16.000 τόνους το χρόνο που παράγει ο δήμος μας. Πολύ σύντομα το πλαφόν της Ναυπάκτου θα εξαντληθεί και τα σκουπίδια, αν δεν βρεθεί άλλη λύση, θα συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια.

Εάν η δημοτική αρχή επιθυμεί πραγματικά την επίλυση του προβλήματος και με το δεδομένο ότι μόνη της δεν μπορεί να το επιλύσει, διότι αν μπορούσε θα το είχε ήδη κάνει, θα πρέπει να γίνει άμεσα μια σύσκεψη στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, οι τοπικές κοινότητες, οι εργαζόμενοι και κάθε άλλος εμπλεκόμενος φορέας και όλοι μαζί, αφενός να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου να βρούμε την άμεση προσωρινή λύση.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Είναι θέμα που αφορά και θίγει όλους μας και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε στη λύση του, διαφορετικά όλοι μαζί θα υποστούμε και τις συνέπειες.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο διάλογος να γίνει με ειλικρινή διάθεση, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς πατρότητες και προαπαιτούμενα και κυρίως με δέσμευση ότι αυτό που θα αποφασισθεί από κοινού, θα εφαρμοσθεί από την δημοτική αρχή στο ακέραιο.

Η πρόταση του δημάρχου στο τελευταίο Δ.Σ. για μια επιτροπή η οποία θα αποτελείται από δύο πολίτες, που θα ορισθούν από την μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον ίδιο, μόνο ως αστείο μπορεί να χαρακτηρισθεί και δείχνει ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και δεν έχει καμία συναίσθηση της κατάστασης.

Η παράταξή μας δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία. Είμαστε όμως πρόθυμοι, να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο και μέσο, σε κάθε σοβαρή προσπάθεια που θα υιοθετηθεί από την δημοτική αρχή για την επίλυση του προβλήματος.
Οι καιροί ου μενετοί.


Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος – ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Το θέατρο του παραλόγου που διαδραματίστηκε για μια ακόμη φορά στο χθεσινό (11/10/2021) Δημοτικό Συμβούλιο – που προκάλεσαν είκοσι (20) δημοτικοί σύμβουλοι – για το ΧΥΤΑ, είχε και πάλι “πρωταγωνιστή” το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου. Ο κ. Δήμαρχος αγνοώντας ετσιθελικά και αυτοκτονικά την πρόταση του συνόλου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων καθώς και του Σωματείου των εργαζομένων του Δήμου, επέμενε να βαράει το… βιολί απόδοσης ευθυνών στην απελθούσα δημοτική αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Εσείς δεν κάνατε τίποτε και ότι εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα»!

Η πρότασή μας ήταν μία και συγκεκριμένη:

– Συγκρότηση επιτροπής από τους επικεφαλής των παρατάξεων, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους των εργαζομένων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
– Ενεργοποίηση – λειτουργία του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και συμμετοχή σ’ αυτήν του Δημάρχου.
– Ενημερωτική καμπάνια δημοτών.
– Άμεσες ενέργειες για επίσπευση εργασιών αποκατάστασης του ΧΥΤΑ και δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
– Δράσεις ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης για την μείωση των οικιακών απορριμμάτων.

Ο κ. Δήμαρχος το μόνο που δέχθηκε ήταν η δημιουργία τριμελούς επιτροπής (;) υπό τον ίδιο και δύο πολίτες που θα υποδείξει η αντιπολίτευση, με σκοπό την διαχείριση της καθημερινότητας και την ανακύκλωση! Με δυο λόγια καταδεικνύει την ανεπάρκειά του και ακυρώνει στην πράξη τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει για τη βελτίωση της καθαριότητας.
Μια επιτροπή η οποία ποτέ δεν θα λειτουργήσει. Κατά τα άλλα όλα τα θέματα λύθηκαν και τα σκουπίδια θα πηγαίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά από υπογραφή ΚΥΑ, στη Ναύπακτο!
Μα πού απευθύνεστε; Το μέτρο της κοινής λογικής σας διακατέχει ή το χάσατε πλέον και αυτό;

Κύριε Δήμαρχε, επειδή δεν μπορεί να παίζετε πλέον με τη δημόσια υγεία, λογικευτείτε, πριν τα σκουπίδια έλθουν στην πόρτα του Δημαρχείου και την κεντρική πλατεία ως δημόσιο θέαμα…

ΥΓ1. Σε λίγες μέρες ανοίγει τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιτωλ/νίας στο Ξενοκράτειο. Θα είναι εικόνα πρωτεύουσας πόλης αυτή, να έχει “πήξει” από τα σκουπίδια και οι πέριξ δρόμοι να μην έχουν προσβασιμότητα;

ΥΓ2. Αγαπητέ κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, να γνωρίζετε πλέον ότι η τήρηση των ορίων θεσμικής λειτουργίας και θεσμικής εκτροπής, αρχίζει και εκφεύγει των αρμοδιοτήτων σας, όταν προσπαθείτε να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα…


Δημοτική παράταξη ‘Δήμος για τα παιδιά μας’:

κε Δήμαρχε πριν δύο χρόνια ο κόσμος σας επέλεξε να ηγηθείτε του δήμου μας. Επί δύο χρόνια εξακολουθούμε να ακούμε τι έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή(η οποία κρίθηκε) εμπλουτισμένο με μπόλικη σκανδαλολογία και ψεύδη.
Και στη χθεσινή συζήτηση μας είπατε ότι στο παρελθόν δεν έγινε τίποτα όταν την ίδια στιγμή μιλούσατε για ένα έργο σε εξέλιξη το οποίο ξεκίνησε από το στάδιο της χρηματοδότησης από το 2014(εξεύρεση χρηματοδότησης) και αποκλειστικά από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Δύο χρόνια διοικείτε και θα έπρεπε να μιλήσετε για τα δικά σας πεπραγμένα και το πλάνο σας. Και τι είπατε;

ΘΑ χρηματοδοτηθεί μια μελέτη
ΘΑ πάρετε αδειοδοτήσεις
ΘΑ κάνετε ΣΜΑ
Θα μεταφέρετε τα σκουπίδια άγνωστο που,
Θα κάνετε ανακύκλωση,
Θα κάνετε μια επιτροπή (είναι γνωστή η ρήση : “αν δε θες να λύσεις ένα θέμα κάνε μια επιτροπή”
Θα υλοποιήσετε το πρόγραμμα κομποστοποίησης που είναι εγκεκριμένο πριν αναλάβετε εσείς
ΘΑ ολοκληρώσετε το έργο που τρέχει ακόμα από την προηγούμενη δημοτική αρχή
Θα μας πείτε τι έγιναν τα λεφτά από την αύξηση των τελών,

Τόσα ΘΑ για ένα θέμα δεν έχουν πει ούτε οι πολιτικοί του προηγούμενου αιώνα.
Και το κερασάκι στην τούρτα, για να μη λέτε για εμάς, ο πρώην συναγωνιστής και αντιδήμαρχός σας ο οποίος σας κατηγόρησε για κωλυσιεργία.

Ο κόσμος κουράστηκε από εσάς πρόωρα και βαρέθηκε να μιλάτε για τους άλλους. Μιλήστε λίγο για τα πεπραγμένα σας, αν υπάρχουν. Να θυμάστε όμως ότι η κλεψύδρα γύρισε ανάποδα και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ερχόμενες εκλογές όπου κρινόμενος θα είστε εσείς και τα πεπραγμένα σας απέναντι σε νέες σοβαρές προτάσεις που θα κατατεθούν από τους πολιτικούς σας αντιπάλους.