29dfeatureimage

Η γιορτή του αθλητή & ημιμαραθώνιος ‘Μιχάλης Κούσης’ στο Αγρίνιο

c1194

c1193

Παρουσία αθλητών, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων πραγματοποιήθηκε η Γιορτή του Αθλητή στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 13ου Ημιμαραθώνιου «Μιχάλης Κούσης».

Οι αθλητές που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:
– Σταμούλης Κωνσταντίνος, Καπούλας Κωνσταντίνος, Σταμούλης Νικόλαος, Σκεπετάρη Χριστίνα, Καραχρήστου Χαριτίνη, Δρόσος Αδαμάντιος, Καντερέ Βασιλική, Ζαρκαδούλα Ευτυχία, Αϋφαντόπουλος Ηλίας, Ματσούκας Ιωάννης, Καψάλης Διονύσιος και Τουφεκούλας Παναγιώτης (ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ -Γ.Ε.Α.)
– Ναστούλης Αθανάσιος, Ράπτης Κωνσταντίνος και Μπιτχάβας Παναγιώτης (Αθλητικός Σύλλογος «Π.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ»)
– Σακκά Χαρίκλεια (Α.Σ. «ΤΙΤΟΡΜΟΣ» ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ)
– Αλεξανδροπούλου Αγγελική-Ευδοκία (Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ)
– Α.Ο. ΑΓΡΙΝΙΟΥ για τη άνοδό του στην Α2 κατηγορία καλαθοσφαίρισης ανδρών το έτος 2019
– Α.Σ. «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» ΑΓΡΙΝΙΟΥ για τη άνοδό του στην Α2 κατηγορία καλαθοσφαίρισης γυναικών το έτος 2020
– ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ -Γ.Ε.Α. για τη συνολική προσφορά της.
– Καλτσή Ευφροσύνη, Μπιτσικώκου Δήμητρα – Σωτηρία, και Μεσινδιάνου Ρωμαλέα (Α.Σ. ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ «ΘΗΣΕΑΣ» ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ)
– Παπαχρήστου Μαρία και Μπεκούλη Βασιλική
( Α.Μ.Σ. «ΠΥΓΜΗ» ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ)
– Καφρίτσας Αθανάσιος, Παναγιωτίδης Ιωάννης, Καπραντζάς Γεώργιος, Λιόκατυρος Κων/νος, Τάκης Κοσμάς και Λιόκαυτος Χρήστος ( Γ.Σ. «ΗΡΑΚΛΗΣ» ΑΓΡΙΝΙΟΥ).
-Παύλος Τσιούμας του Αθλητικου Συλλόγου ShotokanKARATE

Τιμητικά βραβεύτηκε για την προσφορά του σε σωματεία της πόλης ο κ. Δημήτρης Πατρινούδης και η κ. Χριστίνα Μαραγιάννη για την αθλητική διαδρομή της.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έδωσε συγχαρητήρια στους αθλητές για τις επιδόσεις τους: «Το αθλητικό μέλλον της πόλης είναι εδώ. Είμαστε χαρούμενοι που επιστρέφουμε για να βραβεύσουμε τόσους αθλητές και την προσπάθεια που καταβάλλουν μαζί με τους προπονητές, τους συλλόγους και τους γονείς τους. Στο Αγρίνιο άλλωστε στηρίζουμε έμπρακτα τον αθλητισμό και είμαστε υπερήφανοι γιατί, η αθλητική ιστορία της πόλης, συνδέεται με την πορεία σπουδαίων αθλητών και συλλόγων. Αύριο συμμετέχουμε και τιμούμε τον σπουδαίο Αγρινιώτη αθλητή, Μιχάλη Κούση. Με τη συμμετοχή στον 13υΗμιμαραθώνιο, ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα της πόλης, αποτίουμε φόρο τιμής στον συμπατριώτη μας που δόξασε τον τόπο του».

Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαρκαβέλης μετέφερε τα συγχαρητήρια της οικογένειας του Μιχάλη Κούση: « Θέλω να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια όλων των Αγρινιωτών για την προσφορά σας. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας για να στηρίζουμε».

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Διονύσης Μπαμπαρούτσης.


Με σημαντικές επιδόσεις ολοκληρώθηκε ο 13οςΗμιμαραθώνιος Δρόμος προς τιμήν του Αγρινιώτη μαραθωνοδρόμου Μιχάλη Κούση.
Η εκκίνηση για τον Ημιμαραθώνιο δόθηκε στις 9.50 π.μ. στη Δογρή από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου.
Την ίδια ώρα δόθηκε η εκκίνηση της διαδρομής των 5χλμ στην πλατεία Δημοκρατίας από τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Ζαρκαβέλη.

Οι νικητές του Ημιμαραθώνιου δρόμου είναι :

Κώστας Σταμούλης του ΓΑΣ Αγρινίου με χρόνο 1.07.26
Ευάγγελος Μουρτζιάπης, Marathon Club, με χρόνο 1.15.47
Χαρίτων Χαριτωνίδης, ΑΓΣ ΑΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ, με χρόνο 1.21.15

Οι νικητές της διαδρομής 5χλμ είναι :

Νίκος Σταμούλης, ΓΑΣ Αγρινίου με χρόνο 15.26
Διονύσης Καψάλης, ΓΑΣ Αγρινίου με χρόνο 16.42
Κωνσταντίνος Τουσσέ, Ανεξάρτητος, 16.55

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ευχαρίστησε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στην αθλητική γιορτή προς τιμήν του Μιχάλη Κούση παρά την έντονη βροχόπτωση : « Οι Αγρινιώτες τίμησαν τον κορυφαίο μαραθωνοδρόμο παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Συγχαρητήρια σε όλους όσους πήραν μέρος, στους συλλόγους που συμμετείχαν στη διοργάνωση και τους εθελοντές του Δήμου».


Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια αθλητικών εκδηλώσεων και ημιμαραθώνιων στη μνήμη του μεγάλου Αγρινιώτη αθλητή Μιχάλη Κούση.
Θέλουμε να συγχαρούμε τους νικητές και όσους αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν στο φετινό ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου, επισημαίνοντας ότι η παράταξη μας στήριζε και θα στηρίζει πάντα κάθε αθλητική διοργάνωση στον τόπο μας.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε ορισμένες διαπιστώσεις και παραλείψεις που έχουν ως αποτέλεσμα ο ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, αντί να έχει εξελιχθεί σε ένα πανελλαδικό και, γιατί όχι, πανευρωπαϊκό αθλητικό γεγονός, να παραμένει σε στενά τοπικά πλαίσια μετά από τόσα χρόνια.
Για να «μεγαλώσει» ο αγώνας δρόμου χρειάζεται όρεξη, μεράκι, προγραμματισμός και συνεργασίες, εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Μοιραία, ο ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου αντί να εξελίσσεται, τελικά υποβαθμίζεται.

Αυτό φανερώνουν και τα επίσημα στοιχεία:

Το 2014 οι συμμετοχές των αθλητών στον ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου ήταν 283, το 2018 μόλις 92 ενώ το 2019 οι συμμετοχές ήταν 165, την ώρα που σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων σε άλλες περιφερειακές πόλεις, την ίδια περίοδο, οι συμμετοχές των αθλητών ξεπερνούσαν τις 1000 και 1500. Δυστυχώς, φέτος το νούμερο των συμμετεχόντων δεν ήταν καθόλου κολακευτικό για την διοργάνωση: μόλις 117 συμμετοχές στον Ημιμαραθώνιο των 21,1 km και 137 στα 5 km. Υπήρχε η δυνατότητα ,σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της ΓΓΑ και τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, οι συμμετέχοντες να είναι 600 συνολικά και όχι 254.

Εκτός από τις συμμετοχές, η δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει ο αγώνας δρόμου να διεξάγεται σε σταθερή ημερομηνία κάθε χρόνο ενώ καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί και στην προκήρυξη του αγώνα, με αποτέλεσμα οι αθλητές που θέλουν να πάρουν μέρος να μην μπορούν να προγραμματίσουν τις δραστηριότητες τους .
Δεν έχει βρεθεί ακόμη δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας με το ΣΕΓΑΣ, με αποτέλεσμα ο ημιμαραθώνιος να μην συμπεριλαμβάνεται στο καλεντάρι της Ομοσπονδίας.
Φανερή επίσης είναι η απουσία χορηγών που θα συνδράμουν οικονομικά, δίνοντας άλλο πρεστίζ στη διοργάνωση, ενώ σε επίπεδο επικοινωνίας και προβολής ο αγώνας υστερεί σημαντικά.
Ακόμη και οι εθελοντές που συμμετέχουν στον ημιμαραθώνιο δεν εκπαιδεύονται επαρκώς για τον αγώνα.

Οι διαπιστώσεις αυτές δεν προκύπτουν μόνο από την φετινή διοργάνωση αλλά οπό τις διοργανώσεις των τελευταίων 5-6 ετών. Το αναφέρουμε αυτό γιατί η πανδημία και τα πρωτόκολλα δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για κανέναν, άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τον ανάλογο αγώνα στην λίμνη των Ιωαννίνων, που και φέτος αποτέλεσε πανελλήνιο γεγονός και σημείο αναφορά στα δρομικά γεγονότα της χώρας, σημειώνοντας αξιοζήλευτη επιτυχία.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά δήλωσε για το θέμα:
«Στον κορυφαίο των κορυφαίων Μιχάλη Κούση και στην μνήμη του αξίζει αυτός ο Ημιμαραθώνιος να καταστεί σημείο αναφοράς, ένα πανελλήνιο και γιατί όχι ένα πανευρωπαϊκό αθλητικό γεγονός. Αλλά και στον τόπο μας, στο Αγρίνιο και στην Τριχωνίδα, αξίζουν εξωστρέφεια, συμμετοχή και σεβασμός. Αξίζει αληθινός εθελοντισμός και ουσιαστική προβολή υπηρεσιών, πολιτισμού και επιχειρήσεων μέσα από ένα τέτοιο αγώνα δρόμου. Καιρός να αναλάβουν την ευθύνη τους οι υπεύθυνοι. Εμείς πάντως είμαστε εδώ για να συνδράμουμε σε ό, τι χρειαστεί».

Δημοτική παράταξη Ι.Π.Μεσολογγίου ‘Αγρίνιο μπορείς’