zisimopoulosfotis1

Περήφανο το Αγρίνιο για τον Φώτη Ζησιμόπουλο

Φώτης Ζησιμόπουλος: Ένας υπεραθλητής που ήρθε “από το πουθενά” για να αναβιώσει την ιστορία του θρυλικού Γιάννη Κούρου. Η συνάντηση μαζί του ήταν μία αποκάλυψη, ενός αυθεντικού ταλέντου και σκεπτόμενου αθλητή, που έρχεται να ενσαρκώσει το αρχαιοελληνικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Μόλις το 2007 άρχισε να ασχολείται με την πυγμαχία στα ελαφρά βάρη και το 2016, σε ηλικία 35 ετών, με αφορμή την μετάθεσή του ως αστυνομικός στην Λέσβο, “πήρε τα βουνά” τρέχοντας, για να καταλήξει νικητής στο Σπάρταθλο.

Μετά τον Γιάννη Κούρο, νικητές ήταν πάντοτε ξένοι αθλητές και σε κάθε χωριό που πέρναγε ο Φώτης τον χαιρετούσαν στα αγγλικά, νομίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα. «Πρόκειται για μία υπέρβαση, λέει, στα πλαίσια της οποίας ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου, τον οποίον πρέπει να παραμερίσεις, διότι ανά πάσα στιγμή σου υπενθυμίζει ότι αυτό που κάνεις δεν είναι αναγκαίο, αλλά αφύσικο για εκείνον.» Σε όλη την διαδρομή προς την Σπάρτη, ο Φώτης δεν άλλαξε παπούτσια και έχασε τα νύχια των ποδιών του. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις παπούτσια και κάλτσες, όχι μόνο γιατί θα χάσεις χρόνο, αλλά ακολουθεί η διαδικασία προσαρμογής των ποδιών στην νέα κατάσταση.

Του υπενθυμίζω ότι ο Φειδιππίδης εφέρετο να έχει δει όραμα με τους θεούς να παραπονιούνται ότι οι Αθηναίοι τους παραμελούν και δεν κάνουν τις απαραίτητες θυσίες. «Πολλοί αθλητές μεγάλων αποστάσεων μπορεί, λόγω της εξάντλησης, να δουν οράματα και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο Φειδιππίδης φέρεται ότι είδε κι αυτός, κατά τον γυρισμό από την Σπάρτη, όπου η εξάντληση θα ήταν πέραν και του αφύσικου.» «Κάτι λιγότερο από 22 ώρες χωρίς ύπνο», του λέω. «Πίστεψέ με, απαντά, η υπερένταση στην διάρκεια του αγώνα είναι τέτοια, που και να’ θελες να κοιμηθείς, είναι αδύνατον.» Προκειμένου να ρίξει τον χρόνο κάτω από 22 ώρες, ο Φώτης Ζησιμόπουλος επιδόθηκε σε μίαν υπερπροσπάθεια, με τις επιπτώσεις να ξεπερνούν το κατώφλι του επώδυνου.

Ο υπεραθλητής αυτός έχει δύο μικρά παιδιά και προσπαθεί να τα συνδυάσει όλα τετραγωνίζοντας τον κύκλο της καθημερινότητας. Η Πολιτεία, αυτή η άστοργη, που έστειλε έναν Γιάννη Κούρο στα αζήτητα, είναι καιρός να αλλάξει τις συνήθειές της. Και να μην το κάνει, άνθρωποι σαν τον Φώτη Ζησιμόπουλο δεν θα το πάρουν κατάκαρδα. Μετράς τα όριά σου και τραβάς την ζωή μέχρις εκεί που θα σου αποκαλύψει όσα δεν είχες φαντασθεί.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, βράβευσε σήμερα το πρωί, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, τον Υπαρχιφύλακα Φώτιο ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟ, νικητή του 39ου υπερμαραθώνιου «Σπάρταθλον».

Ο Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Υπαρχιφύλακα Φώτιο Ζησιμόπουλο, ως ένδειξη αναγνώρισης της διάκρισής του αλλά και για την προσφορά του στην Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα, τον επαίνεσε για το ήθος του, τον επαγγελματισμό του και τον εξαίρετο χαρακτήρα του.


Tη δική του ιστορία στο “Σπάρταθλο” και στον ελληνικό αθλητισμό έγραψε ο συμπατριώτης μας Φώτης Ζησιμοπουλος αφού αναδείχτηκε νικητής στο 39ο «Σπάρταθλον», με χρόνο 21ώρ.57:37.

Ο Φωτης Ζησιμόπουλος έφθασε στο σημείο τερματισμού, το άγαλμα του Λεωνίδα στη λακωνική πόλη στις 04:57 το πρωί, φορώντας στους ώμους του την ελληνική σημαία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρομέας από την πόλη μας έγινε ο τρίτος Έλληνας που νικά στον ιστορικό αγώνα των 246χλμ. από την Αθήνα στη Σπάρτη.

*Το “Σπάρταθλον” είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Πολλα συγχαρητήρια στον Αγρινιωτη Φώτη Ζησιμόπουλο!

Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου


Σπουδαία νέα για το Αγρίνιο καθώς ο συμπολίτης μας Φώτης Ζησιμόπουλος κατάφερε να κατακτήσει τη πρώτη θέση στο “Σπάρταθλον”, έναν ιστορικό υπερμαραθώνιο που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Την τεράστια αυτή νίκη την πέτυχε o Αγρινιώτης Φώτης Ζησιμόπουλος διαγωνιζόμενος με αθλητές από 53 χώρες και καλύπτοντας την απόσταση των 245 km στον πολύ καλό χρόνο των 21 ωρών 57 λεπτών και 20 δευτερολέπτων, ισοφαρίζοντας ένα από τα ιστορικά ρεκόρ που είχε σημειώσει ο Γιάννης Κούρος το 1986! Ενώ παράλληλα το ρεκόρ του καταγράφεται ως το 5ο καλύτερο σε όλους τους αγώνες “Σπάρταθλον” διαχρονικά!

Τον συγχαίρουμε για την σπουδαία διάκριση του και χαιρόμαστε που ένας τέτοιος αθλητής ανήκει στα παιδιά του Δήμου Αγρινίου.
Η κατάκτηση αυτή αποτελεί την επιβράβευση της υπομονής και της επιμονής του Φώτη Ζησιμόπουλου, αρετές με τις οποίες εργάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αποτελεί, όμως, και την επιβεβαίωση ότι το Αγρίνιο διατηρεί ακόμη την μεγάλη του παράδοση στον κλασικό αθλητισμό και στους σπουδαίους δρομείς που έχει αναδείξει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πολλά μπράβο Φώτη, έκανες το Αγρίνιο υπερήφανο!

Χριστίνα Σταρακά – Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’