29dfeatureimage

Ενημέρωση για τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής Μεσολογγίου

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

29-9-2021

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, 29/9/2021, ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, παρουσία των πέντε Αντιδημάρχων, των προέδρων των Νομικών Προσώπων κ.α., με θέμα «τις τραγικές επιπτώσεις της προηγούμενης θητείας στη λειτουργία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου».
«Καθημερινά αποδεικνύουμε εμπράκτως την έμφαση που δίνουμε στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία. Αυτό αποτέλεσε πρωταρχική προεκλογική μας δέσμευση η οποία εκπληρώνεται σταδιακά», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι «όσοι δεν έχουν συνηθίσει στον έλεγχο και στη διαφάνεια, όσοι θεωρούν εαυτούς υπεράνω νόμων και απαγορεύσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψήφος των συνδημοτών μας δεν σημαίνει παροχή αμνηστίας ή χάριτος για ελεγχόμενες από το νόμο πράξεις ή παραλείψεις»

Ο κ. Λύρος παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων και των πορισμάτων που παρέλαβε πρόσφατα η δημοτική αρχή και αφορούν κυρίως στη διαχείριση των Νομικών Προσώπων του Δήμου, επί της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας.

«Εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, άγραφτοι και άλλοι που είναι μεν καταγεγραμμένοι, άφαντοι δε. Δικαστήρια σε καθημερινή βάση. Βιομηχανία δικών. Δικαστικές αποφάσεις δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων εις βάρος του Δήμου μας ξετρυπώνουν από παντού. Προμηθευτές θυμούνται το 2021, ότι έχουν ανεξόφλητα τιμολόγια από το 2015 (! )και προσφεύγουν τώρα στα Δικαστήρια. Υποχρεώσεις, δίχως να τις γνωρίζουμε, έρχονται από το παρελθόν κυρίως της περασμένης πενταετίας. Κακοδιαχείριση, κατασπατάληση χρήματος, αδιαφανείς συναλλαγές από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου » ανέφερε ο κ. Λύρος.

Χαρακτηριστικά έκανε αναφορά στα εξής χρέη και ελλείμματα:
– Χρέη πάνω από 4.800.000 € στον ΕΦΚΑ, στη ΔΕΗ στην Εφορία!
– Πάνω από 1.129.000 € οι απλήρωτες δαπάνες των συναλλασσόμενων με το Δήμο που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα.
– Διαταγές πληρωμών που οδηγούν σε κατασχέσεις στα ταμεία το ύψος των οποίων αγγίζει τις 600.000 €!
– Παράνομες προσλήψεις στα Νομικά Πρόσωπα που συνεπάγονται καταλογισμούς ύψους 90.000 €, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.
– Απλήρωτοι εργαζόμενοι, ένα ποσό που ξεπερνά τις 190.000 €!
– Έλλειμμα σε δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, που οφείλεται σε αποδεδειγμένες μεταφορές χρημάτων από τα ταμεία σε προσωπικούς λογαριασμούς και εκταμιεύσεις για ανύπαρκτες δαπάνες, ύψους 370.000 €!
– 1.500.000 δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με μη νόμιμες διαδικασίες εκ των οποίων 560.000 € επικυρώθηκαν με βεβαιώσεις αιρετών!

«Από όλα τα παραπάνω και επί των ημερών μας η δική μας διαχείριση έχει ήδη καταβάλει και εξοφλήσει μεγάλο μέρος και φυσικά αγωνίζεται και έχει πετύχει να βάλει φρένο στις παθογένειες που τα δημιουργούν.
Τα νούμερα που προανέφερα είναι τρελά. Ξεφεύγουν κάθε δυνατότητας διαχείρισης. Αρκεί να αναφέρω ότι ο Δήμος μας είναι μικρός. Τα νούμερα τον ξεπερνούν. Από τα ίδια έσοδα πρέπει να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας και για έργα έχουμε από τη ΣΑΤΑ 560.000 € Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον οφείλουμε να λειτουργήσουμε τις δομές μας, να καλύψουμε ανάγκες των δημοτών, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές, να χρηματοδοτήσουμε μελέτες, να φτιάξουμε έργα. Και το κάνουμε. Και το πετυχαίνουμε γιατί δουλεύουμε νυχθημερόν. Και δουλεύουμε σκληρά, αλλά καθαρά και έντιμα! ” κατέληξε ο κ. Λύρος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Λύρος είπε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων ήρθαν στα χέρια της δημοτικής αρχής τους τελευταίους μήνες και έπεται συνέχεια. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το εξώδικο του πρώην δημάρχου Νίκου Καραπάνου τόνισε «κάποιοι θέλησαν σήμερα να μας φιμώσουν στέλνοντας μας το πρωί εξώδικο και συγκεκριμένα ο απερχόμενος Δήμαρχος. Γιατί άραγε; Ο νοών νοείτο…».

Τόνισε δε ότι «δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποδώσει ευθύνες. Αυτό είναι δουλειά των δικαστών και των εισαγγελέων. Όμως ως Διαχειριστής του Δήμου οφείλω να ενημερώσω τους δημότες ότι «λείπουν λεφτά και είναι πολλά…» και ότι ως δημοτική αρχή καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκες δαπάνες που έγιναν με μη νόμιμες διαδικασίες. Τα ελλείμματα τα γνωρίζαμε. Όμως αυτά διογκώνονται συνεχώς. Και τώρα που ήρθαν τα επίσημα πορίσματα μας διαφώτισαν που πήγαν και ποιοι τα δημιούργησαν…».


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’:

29-9-2021

Αγαπητοί Συνδημότισσες / Συνδημότες,

Ως συνδυασμός είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε το ρόλο που μας έδωσε ο λαός κάνοντας αισθητή την παρουσία του συνδυασμού μας μέσα από πραγματικά εποικοδομητική αντιπολίτευση με προτάσεις και κριτική που στοχεύουν στη διόρθωση των όποιων λαθών γίνονται κατά τη διοίκηση του δήμου μας, λάθη που είναι πολλές φορές ανθρώπινα και δυστυχώς αναπόφευκτα.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα από το Δήμαρχο κο Λύρο, να προχωρήσουμε σε διάλογο – ενημέρωση για ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως αυτό του ΧΥΤΑ και των απορριμμάτων σε συνεννόηση μάλιστα με τους αρχηγούς των παρατάξεων. Επίσημη απάντηση δεν έχουμε πάρει για το θέμα. Αντί για αυτή είδαμε με έκπληξη από τα μέσα ενημέρωσης να προαναγγέλλονται αποκαλύψεις για πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής και με άρωμα δικαστηρίων. Η κίνηση αυτή οδήγησε εμάς αλλά και κάθε νοήμονα άνθρωπο στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης κάτι που αποτελεί πάγια τακτική του Δημάρχου κάθε φορά που ξεσπά κάποιο θέμα το οποίο τον αφορά και τον “στριμώχνει” πολιτικά. Δε θα τον ακολουθήσουμε σ’ αυτόν τον κατήφορο που επέλεξε. Θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε υπέρ της διαδικασίας του διαλόγου ως θεμελιώδους διαδικασίας για μια δημοκρατικά λειτουργούσα κοινωνία.

Κε Δήμαρχε, με τη σημερινή σας συνέντευξη-μονόλογο πράξατε ένα θεσμικό ατόπημα. Οφείλατε εφόσον ισχυρίζεστε ότι έχετε σοβαρά στοιχεία για κακή διαχείριση στο δήμο μας να έρθετε στο Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερώσετε το σώμα και ακολούθως να δώσετε όσες συνεντεύξεις θέλετε. Μάλλον όμως φοβάστε το διάλογο ή τα στοιχεία που έχετε δεν είναι και τόσο ακριβή (πολλά από αυτά δε τα αναφέρει σε προηγούμενες συνεντεύξεις με προφανή σκοπό τη λάσπη που άφθονα εκτοξεύει).

Κε Δήμαρχε, έστω και την ύστατη στιγμή κάνω έκκληση να αναλάβετε το ρόλο σας ως Δημάρχου και να ασχοληθείτε με τα προβλήματα του δήμου όπως πρέπει. Δεν είστε εισαγγελέας. Στείλτε ότι νομίζετε στη δικαιοσύνη και αφήστε τους αρμοδίους δικαστές και εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους. Ο λαός σας ψήφισε να λύσετε προβλήματα και δύο χρόνια αδράνειας είναι αρκετά.

Επιλέξατε για δικούς σας λόγους να μηδενίσετε το έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών και να στείλετε κάποιες υποθέσεις στη δικαιοσύνη. Ο ρόλος σας ωστόσο δεν είναι αυτός. Έφτασε το μέσο της θητείας και ακόμα ασχολείστε με το τι παραλάβατε. Αυτό σημαίνει ότι ή δεν έχετε να επιδείξετε έργο και λύσεις στα προβλήματα ή είστε πολύ αργός στη διαχείριση αυτών. Και στις δύο περιπτώσεις κατά τη γνώμη μας επείγει να επανεξετάσετε πολλά πράγματα στη διοίκηση που ασκείτε. Να είστε σίγουροι όμως ότι τόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και ο κόσμος έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τα πεπραγμένα σας.

ετε καταλάβει ότι τα σκουπίδια είναι έξω από τις πόρτες μας; Τα προβλήματα είναι εδώ και μάλιστα κάποια δε περιμένουν άλλο. Έπρεπε να έχετε χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική για την επίλυσή τους και εσείς αντί αυτού «πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα».

Κε Δήμαρχε, δηλώνουμε παρόντες στη μάχη για τα προβλήματα που ταλανίζουν το δήμο μας και τα οποία εσείς επιλέγετε να τα αποσιωπείτε ή να τα αγνοείτε. Ελπίζουμε ότι στο προαναγγελθέν τρίτο σας μονόπρακτο θα έχετε εμπεδώσει ότι η διοίκηση του δήμου έχει συνέχεια και ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές πλήρωσαν υπέρογκες οφειλές παρελθόντων ετών και μείωσαν κατά πολύ το χρέος.

Ζητούμε συνεχή, ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο σε θεσμικό επίπεδο.