mikis3

Στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη

Θέρμο:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου
για τον εκλιπόντα κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη

Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου, με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη.
Τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη και στιχουργό, που κατάφερε να μιλήσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων, να κάνει τραγούδι τους καημούς και τα βάσανά τους, και που επενδύοντας με τη μουσική του τα έργα των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως των Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσου, Γκάτσου, Λόρκα, Σικελιανού, κατάφερε να φέρει την υψηλή ποίηση στα χείλη ενός ολόκληρου λαού και να καταστεί φάρος και οδηγός του.

Τον άνθρωπο που με την ανυπέρβλητη πνευματική του παραγωγή και την παγκόσμια ακτινοβολία του ως μουσικός κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει το ελληνικό φως στα πέρατα της οικουμένης και να αναδειχθεί ως ένας από τους ικανότερους και αξιότερους πρεσβευτές του Ελληνικού Πνεύματος.
Τον άνθρωπο που με τη μουσική του και την πολιτική του δράση συνδέθηκε με τις μεγάλες καμπές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αναδείχθηκε ως σύμβολο της αντίστασης, της ελπίδας, της συντροφικότητας και της συλλογικής διεκδίκησης και καθιερώθηκε ως ανεκτίμητο κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού, αφοσιωμένου στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της εθνικής ομοψυχίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, συνεκτιμώντας την ανεκτίμητη προσφορά του εκλιπόντα, αποφασίζει:

1) Να εκφράσει δημόσια τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήριά του με την ανάρτηση του παρόντος ψηφίσματος στην ιστοσελίδα του Δήμου και τη δημοσίευσή του στον τοπικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.
2) Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.
3) Να διοργανωθεί μουσική εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου για το καλοκαίρι του 2022.


ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας:

Ψήφισμα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας συμμετέχει με βαθιά οδύνη στο πανεθνικό πένθος για την απώλειαενός παγκόσμιου καλλιτέχνη, μουσικού και λόγιου, κοινωνικού αγωνιστή και εθνικού θεματοφύλακα, του Μίκη Θεοδωράκη.

Η οικουμενικότητα του πολυσχιδούς έργου αποτέλεσε και θα αποτελεί ες αεί διαχρονικό φορέα των ιδανικών του Ελληνισμού, της Ηθικής και του Ανθρωπισμού, καθιστώντας τον έναν μεγάλο Έλληνα.

Ντύνοντας με νότες την εκθαμβωτική ποίηση του Ελύτη, του Σεφέρη και του Ρίτσου κατέστησε τη μουσική του αιώνιο πομπό ελληνικού φωτός και μελωδικού πολιτισμού.

Και το πλέον συγκλονιστικό στοιχείο της πολυτάραχης ζωής αυτού του επίμονου και άοκνου εργάτη της εθνικής ενότητας,είναι πως ακόμα και το βιολογικό του τέλος, μας ενώνει άπαντες με κοινά αισθήματα θλίψης αλλά και αιώνιας ευγνωμοσύνης.

Όλοι οι Έλληνες στεκόμαστε με ειλικρινές δέος και απέραντη συγκίνηση μπροστά στην βαριά εθνική, πολιτισμική και κοινωνική του παρακαταθήκη, που θα συνιστά στο διηνεκές παγκόσμια κληρονομιά.


Αγρίνιο:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ:

Με αφορμή τον θανάτου του μεγάλου Έλληνα μουσουργού, αντιστασιακού και αγωνιστή της Δημοκρατίας Μίκη Θεοδωράκη, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά προτείνει με επιστολή της στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα αναφέρεται στην προσωπικότητα και στο έργο του. Προτείνει, επίσης, να δοθεί σε οδό της πόλης το όνομά του και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου να προγραμματίσει εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του μέγιστου Έλληνα μουσικού δημιουργού.

Αναλυτικά στην επιστολή της η Χριστίνα Σταρακά αναφέρει τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Ο τελευταίος των μεγάλων που μας άφησε, ο Μίκης Θεοδωράκης, ίσως ήταν και ο μεγαλύτερος όλων. Έφυγε πάνω στην 200ή επέτειο από τον ξεσηκωμό της Ελλάδας. Δεν ήταν μόνο ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του 20ού αιώνα αλλά και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που ανέδειξε η Ελλάδα διαχρονικά. Όλος ο κόσμος τον αναγνώρισε και τον κατέστησε πρότυπο δημιουργίας αλλά και αγώνα. Οι συνεργασίες του και η παγκόσμια επιρροή της μουσικής του υπήρξε κάτι το μοναδικό.
Πιο πολύ όμως αγαπήθηκε από τον απλό λαό, τους Έλληνες που έζησαν τόσα και τόσα χρόνια με μουσική υπόκρουση τα τραγούδια του. Όπως γράφτηκε πολύ σωστά, «θα ζει πάντα στη μνήμη της Αντίστασης, στην τραγική μνήμη του εμφυλίου και της εξορίας, στους αγώνες της δεκαετίας του ΄60, στη φυλακή του αντιδικτατορικού αγώνα. Μα πάνω από όλα θα ζει πάντα στο αιώνιο τραγούδι της ελληνικής λαλιάς με την συναρπαστική και θυελλώδη μουσική του».

Ως ένδειξη τιμής και σεβασμού, η παράταξή μας θεωρεί χρέος όλων μας ,το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα, εκτιμώντας τη μεγάλη του προσφορά στο πολιτισμό και στη χώρα μας.
Στο ψήφισμα προτείνουμε να αποφασίσουμε να δωθεί σε οδό της πόλης το όνομα του και το Πνευματικό Κέντρο να σχεδιάσει εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του.

Με εκτίμηση
Χριστίνα Σταρακά
Επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο μπορείς»

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ:

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή αλλά θα μείνει αθάνατος μέσα από τη μουσική του και τα τραγούδια του που είναι βαθιά χαραγμένα στην ψυχή όλων των Ελλήνων.
Μουσική ιδιοφυΐα ανεπανάληπτη, αλλά και ο ορισμός του κοινωνικού και πολιτικού ανθρώπου, του αγωνιστή για τη δημοκρατία και την πατρίδα που έβλεπε πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του.
Υπήρξε σε όλη τη ζωή του το αντίπαλο δέος απέναντι στους ιδιώτες, με την αρχαιοελληνική έννοια, και τα κάθε λογής συμφέροντα που δεν αφήνουν την πατρίδα μας να σηκώσει κεφάλι.
Ως ελάχιστη τιμή σε αυτή την παγκόσμια προσωπικότητα προτείνουμε ο Δήμος Αγρινίου να δώσει το όνομα του σε μια οδό της πόλης μας.

Για τη δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών», Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Ναύπακτος:

mikis3-1

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας εξέδωσε ψήφισμα για τον αιφνίδιο θάνατο του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη και Επίτιμου Δημότη Ναυπακτίας, Μίκη Θεοδωράκη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, που συνήλθε σήμερα ημέρα Παρασκευή 3-9-2021 σε κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση (μέσω τηλέφωνου) με ώρα έναρξης 12:30 και ώρα λήξης 13:30 ύστερα από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 15630/2-9-2021 πρόσκληση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιμάκης Γεώργιος εισήγαγε ως μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την έκδοση ψηφίσματος για το θάνατο του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του:
Το άγγελμα του αιφνίδιου θανάτου του.
Την υπ’ αριθ. 261/2003 απόφαση δημοτικού συμβουλίου ανακήρυξής του ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου.
Την εξόχως σημαντική συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Ναυπακτίας με την προσφορά του ονόματός του στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» και στη Δημοτική Παιδική Χορωδία Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης».
Την πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση και το γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους μουσικοσυνθέτες. Ένας άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, παραμένοντας ενεργός με τις παρεμβάσεις, τις συνεντεύξεις και το συγγραφικό του έργο ως το τέλος της ζωής του.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
ΟΜΟΦΩΝΑ

Να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο βαρύ πένθος και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Να συμμετέχει στο τριήμερο εθνικό πένθος.
Να κυματίζει μεσίστια η σημαία του Δήμου.
Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στον Τοπικό Τύπο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Σιμάκης Γεώργιος»

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα:

«Ό,τι και να ειπωθεί για τον Μίκη Θεοδωράκη θα είναι πραγματικά πολύ λίγο μπροστά στο μεγαλείο της προσωπικότητάς του και στην ανεκτίμητη πολυδιάστατη παρακαταθήκη που αφήνει στις επερχόμενες γενιές.

Για εμάς τους Nαυπάκτιους, οι δεσμοί που αναπτύξαμε με τον άνθρωπο και καλλιτέχνη Μίκη Θεοδωράκη ήταν ξεχωριστοί. Ξεχωριστοί, γιατί ο ίδιος, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα και δίνοντας το όνομά του στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου συνέβαλλε τα μέγιστα, ώστε η Ναύπακτος να καταστεί από το 2001 σημείο αναφοράς του χορωδιακού τραγουδιού. Δεν έμεινε όμως εκεί. Λίγα χρόνια αργότερα έδωσε το όνομά του και στην Παιδική Χορωδία Ναυπάκτου ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς του με τον τόπο μας και υπογραμμίζοντας, για ακόμη μία φορά, το ενδιαφέρον του για την επαφή των παιδιών με την ελληνική μουσική και παράδοση.

Στις 17.10.2003, ο Μίκης Θεοδωράκης ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Ναυπάκτου, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης.

Με αισθήματα ευγνωμοσύνης τον αποχαιρετούμε και σήμερα.
Για όλα όσα προσέφερε στον τόπο μας, στη χώρα, στον κόσμο.

Μίκη, σε ευχαριστούμε. Καλό ταξίδι.»