xyta1

Προβληματική η λειτουργία στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Για πολλοστή φορά ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος κατά τη συνάντηση που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου και υπηρεσιακούς παράγοντες την 24/9, επιτέθηκε με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο κατά των εργαζομένων. Η στοχοποίησή τους δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των δημοτικών αρχών που έχουν διαχειριστεί το έργο του ΧΥΤΑ τα τελευταία χρόνια. Οι απειλές ότι πρέπει να είμαστε «χρήσιμοι και αρεστοί» και ότι «όλοι κρινόμαστε», αγγίζουν τα όρια της αστειότητας. Η επίκληση συγνώμης για ό,τι έγινε στο παρελθόν, ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολίτες.

Πριν πάμε λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο – στο οποίο αμφιβάλω αν και πως θα απαντήσετε – σας ερωτώ ευθέως:

1. Τι κάνατε για την λειτουργία του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ; Τίποτα!

2. Τι κάνατε για την εξεύρεση χώρου του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ); Τίποτα!

3. Τι κάνατε για την βελτίωση και αντικατάσταση του γερασμένου στόλου οχημάτων; Ένα όχημα και δανεισμό από Αγρίνιο και Αστακό;

4. Τι κάνατε για την ασφαλτόστρωση (30 μέτρα!) της εισόδου του αμαξοστασίου των οχημάτων του Δήμου που τα αυτοκίνητα κυριολεκτικά καθημερινά κινδυνεύουν; Τίποτα!

5. Γιατί δεν απαντάτε για ποιο λόγο έξι (6) χρόνια τώρα δεν ολοκληρώθηκε το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ;

6. Γιατί πιέζετε να ανοίξει παράνομα ο ΧΥΤΑ χωρίς άδειες, αγνοώντας τη θαρραλέα στάση του Προέδρου του ΧΥΤΑ και των εργαζομένων;

7. Θα δημοσιοποιήσετε ΑΜΕΣΑ την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος και της Δ/νσης Δασών για το ΧΥΤΑ, ναι ή όχι; Αν όχι, σας πληροφορώ ότι θα το πράξουμε εμείς! Και τότε θα δούμε ποιοι είναι οι αρεστοί και ποιοι οι χρήσιμοι…

Τέλος, μια τελευταία επισήμανση: Σταματήστε ΤΩΡΑ τις επιθέσεις κατά των εργαζομένων, γιατί το κλίμα στο Δήμο μυρίζει μπαρούτι. Και να γνωρίζετε ότι όταν ξεμένεις από επιτελείς και στρατιώτες, κυρίως με δική σου ευθύνη, από στρατηγός στο τέλος δεν κάνεις ούτε για δεκανέας…

25-9-2021

Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»


Άλλη μία πράξη του δράματος διαχείριση απορριμμάτων – ΧΥΤΑ παίχθηκε σήμερα στο Δημαρχείο. Δράματος για να μην πούμε φαρσοκωμωδία με τέτοιου είδους συμπεριφορές από την δημοτική αρχή. Δυστυχώς όμως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για μία ακόμη φορά δεν συζητήθηκε και δε δόθηκε λύση.

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου παρευρέθηκε την Παρασκευή 24 – 9- 2021 σε προγραμματισμένη διευρυμένη συνάντηση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου για να εκθέσει στο Δήμαρχο προβλήματα στους χώρους εργασίας, την διαχείριση απορριμμάτων, την κατάσταση με το ΧΥΤΑ και την εναπόθεση των απορριμμάτων και να βοηθήσει να βρεθούν λύσεις. Αντ’ αυτού το σωματείο βρέθηκε αντιμέτωπο με μία όχι απλά στημένη αλλά κακοστημένη πολύπλευρη επίθεση από τους Αντιδημάρχους κ. Καραπάνο και κ. Αλετρά αρχικά, και στη συνέχεια από τον ίδιο το Δήμαρχο, ο οποίος δε δίστασε μπροστά σε υπηρεσιακούς και αιρετούς παράγοντες και μάλιστα σε συνομιλία που καταγραφόταν – κατ΄εντολή του, να μας δώσει εντολή και ουσιαστικά να προσπαθήσει να μας επιβάλει να συνεχιστεί η παράνομη απόρριψη απορριμμάτων εντός του ΧΥΤΑ αλλά χωρίς ο ίδιος να υπογράψει οποιαδήποτε εντολή. Δηλαδή αποφεύγοντας τις ευθύνες του για μία ακόμη φορά, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ αρνούνταν κατηγορηματικά να επιτρέψει την εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, καθώς αφενός κάτι τέτοιο είναι παράνομο, αφετέρου υπάρχουν επιπλέον και δύο εκθέσεις επιθεωρητών Περιβάλλοντος που λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα με τον Πρόεδρο του ΧΥΤΑ. Άρα;

Στη συνέχεια απαίτησε σε έντονο ύφος από το Διευθυντή της υπηρεσίας όπου υπάγονται τα οχήματα, να υπογράφει αυτός τις κινήσεις – εντολές των οχημάτων για να εναποτεθούν τα απορρίμματα στον κλειστό ΧΥΤΑ. Στην άρνησή του φυσικά να υπογράψει τις παράνομες αυτές κινήσεις εξαπέλυσε αήθη και συκοφαντική επίθεση εναντίον του. Αιδώς Αργείοι.

Όπως ήταν φυσικό η μόνη επιλογή που μας άφησε η ενορχηστρωμένη καλοπαιγμένη παράσταση της δημοτικής αρχής, ήταν να αποχωρήσουμε από αυτόν τον προσχηματικό «διάλογο», σεβόμενη τον ρόλο μας και το σύνολο των συναδέλφους μας, τους οποίους κατασυκοφάντησε, λοιδόρησε και απαξίωσε .

Καταδικάζουμε έντονα τη συμπεριφορά του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων και προειδοποιούμε ότι ο Δήμος και οι εργαζόμενοι δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Τέτοιες συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια του ποινικού δικαίου θα μας βρίσκουν πάντα δυναμικά απέναντι, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά τους κλακαδόρους και τους ηθοποιούς της συνάντησης (παίρνουν και κακή κριτική) τους αποδίδουμε στην χλεύη του κοινού.

Οι εργαζόμενοι παλεύουν πάντα για λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα και όχι με φαντάσματα. Δυστυχώς δεν εισακούονται. Ακόμη χειρότερα γίνεται όλο και πιο φανερό ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από τη Δημοτική αρχή να βρεθεί οποιαδήποτε λύση. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η στοχοποίηση, η εξόντωση, η εξουθένωση.

κ. Δήμαρχε εμείς είμαστε εδώ, πάντα ήμασταν . Εσείς δυστυχώς απέχετε έτη φωτός. Καλή τύχη σε όλους μας, θα την χρειαστούμε.

Πάντως εάν τελικά θεωρήσετε ότι μας χρειάζεστε τότε ξέρετε που θα μας βρείτε. Στην πλευρά της συνεργασίας, του διαλόγου και της πραγματικότητας και όχι της φαντασίας. Αλλά χωρίς στημένες, προγραμματισμένες και ανοίκειες επιθέσεις από όλους σας. Με διάλογο και διάλογο ουσίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Υ.Γ.1 Ελπίζουμε να μην αρχίσει ξανά επικοινωνιακή καταιγίδα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αν και …

Υ.Γ.2 Και πραγματικά βλέποντας το δελτίου τύπου του Δήμου θα κρατήσουμε μόνο μια φράση που απάντησε ο Δήμαρχος ερωτώμενος από τον εαυτό του (αφού το δελτίο τύπου το εξέδωσε ο ίδιος – χαρακτηριστικό της διοίκησης) και θα του την επιστρέψουμε προσθέτοντας μόνο την λέξη «επικοινωνιακά» που δείχνει την πραγματικότητα που βιώνουμε «Σε αυτή την προσπάθεια όλοι πρέπει να φερθούν με υπευθυνότητα και να είναι αρωγοί, όχι τυφλά επικριτικοί, χρήσιμοι και όχι επικοινωνιακά αρεστοί. Αμφότεροι κρινόμαστε…»

25-9-2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο είχε το Σωματείο Εργαζομένων, στην οποία συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Αντ. Αλετράς, Περσ. Μελαχρή, Νίκος Καραπάνος, Μέμη Γούργαρη, ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ Γιώργος Παλιούρας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου.
Την συνάντηση απασχόλησαν, για μια ακόμη φορά, τα διαχρονικά ζητήματα που αφορούν στην καθαριότητα-διαχείριση απορριμμάτων καθώς και η κατάσταση του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων του δήμου.

Ο κ. Λύρος αμέσως μετά την σύσκεψη και ερωτώμενος ανέφερε σχετικά: «Δυστυχώς προσπαθούμε να διαχειριστούμε έναν προβληματικό ΧΥΤΑ και ένα γηρασμένο στόλο. Αυτή την κληρονομιά μας άφησαν και αυτά είναι μερικά απ’ τα μεγάλα αγκάθια του Δήμου μας. Κάποιοι οφείλουν να ζητήσουν μια, έστω και καθυστερημένη, αλλά ηθικά και πολιτικά επιβαλλόμενη, συγνώμη, για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των δημοτών.
Ο Δήμος μας δουλεύει σκληρά και ακατάπαυστα για να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρά το ότι έχουμε πολλές φορές ενημερώσει το Σώμα θα γίνει πλήρης αναφορά ώστε να ενημερωθούν οι δημότες για τις λύσεις που προωθούμε.
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε ως στόχο και υπηρετούμε ακατάπαυστα κάθε προσπάθεια νοικοκυρέματος, νομιμοποίησης και διασφάλισης των λειτουργιών του Δήμου έχοντας για τις χρόνιες αρρυθμίες την ελάχιστη αντικειμενική και μόνο ευθύνη, την στιγμή που καταβάλουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια.
Σε αυτή την προσπάθεια όλοι πρέπει να φερθούν με υπευθυνότητα και να είναι αρωγοί, όχι τυφλά επικριτικοί, χρήσιμοι και όχι αρεστοί”. Αμφότεροι κρινόμαστε…

24-9-2021

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου


Το «Γεφύρι της Άρτας» που ακούει στο όνομα «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΥΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Β΄ ΦΑΣΗ» καλά κρατεί… και να ήταν και πέτρινο!
Το ιστορικό είναι το εξής:

1. Δημοπρασία την 29-3-2016
2. Επικύρωση δημοπρασίας και υπογραφή σύμβασης 488.755,73 ευρώ με ΦΠΑ την 15-6-2017
3. Προθεσμία – ολοκλήρωση εκτέλεσης του έργου 16 μήνες ήτοι την 15-10-2018
4. 1η παράταση μέχρι 30-7-2019
5. 2η παράταση μέχρι 31-10-2019
6. 3 παράταση μέχρι 30-6-2020
7. 4η παράταση μέχρι 31-3-2021

Και τέλος σύμφωνα με την αριθ. 343/10-9-2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, 5η παράταση μέχρι 31-5-2022!

Ό,τι και αν πει κανείς περιττεύει. Η ανευθυνότητα όλων των Δημοτικών Αρχών δεν έχει προηγούμενο. Η δημόσια υγεία απειλείται διότι:

α) Ο Δήμος από τα πέντε (5) απορριμματοφόρα, λειτουργεί τα τέσσερα (4) και αυτά με σημαντικές βλάβες.

β) Η υποβοήθηση από το Δήμο Αγρινίου με ένα (1) ακόμα απορριμματοφόρο, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα έλαβε τέλος.

γ) Τα σκουπίδια μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, ο οποίος επειδή λειτουργεί από 07:00 το πρωί μέχρι 12:30 το μεσημέρι, μόνο μία εναπόθεση μπορεί χρονικά να εξυπηρετήσει και έτσι τα σκουπίδια παραμένουν μέσα στα απορριμματοφόρα από την 2η αποκομιδή! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, το περιβάλλον και την αισθητική του Δήμου συνολικότερα.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες, αλλά κυρίως βαραίνουν τη Δημοτική Αρχή. Το “κακό” δεν ξορκίζεται με απόδοση ευθυνών στο παρελθόν, ούτε με κουβέντες που παραπέμπουν στο αόρατο μέλλον. Έχουμε να κάνουμε με μία βραδυφλεγή βόμβα και ο Δήμαρχος, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ πρέπει να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις. Και βέβαια η Εισαγγελική Αρχή έχει πλέον κάθε λόγο για την άμεση διερεύνηση του θέματος και την ταχεία απόδοση ευθυνών…

ΥΓ. Καιρός είναι να αντιληφθείτε ότι η σοβαρότητα του όλου θέματος σας ξεπερνάει καθότι κατά κύριο λόγο ασχολείσθε με τις επόμενες δημοτικές εκλογές και τας εορτάς ανά την χωρική αρμοδιότητα του Δήμου…

20/9/2021

Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’


Από συστάσεως του Καλλικρατικού Δήμου, διαχρονικά, «ενοχλούμε» ζητώντας, διάλογο και συνεργασία για τα προβλήματα του ΧΥΤΑ . Η σημερινή δημοτική αρχή έχει ενημερωθεί και «ενοχληθεί» εξαρχής για τα προβλήματα του ΧΥΤΑ (μάλιστα πριν ακόμη αναλάβει-προεκλογικά). Επιπλέον μετά την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος «ενοχλούμε» συνέχεια και ζητάμε διευρυμένη συνάντηση ουσίας για το ΧΥΤΑ. Επανειλημμένα επισημαίναμε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα το οποίο όσο αφήνεται, θα «σκάσει», δεν υπάρχει χρόνος.

Προσπαθώντας να λειτουργήσουμε ως συνθετικός κρίκος (όπως πάντα), ζητήσαμε συνάντηση επανειλημμένως με όλους τους εμπλεκόμενους (Επικεφαλείς Δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι, ΧΥΤΑ, Δημοτικής και τοπικής κοινότητας, υπηρεσιακοί παράγοντες, αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, κ.λ.π).
• Καμία απόκριση,
• καμία απάντηση,
• καμία πρόταση,
εις μάτην. Και τελικά;

Τελικά μας ξεπέρασαν τα γεγονότα. Ένα υπό κατασκευή κύτταρο (πάνω από 4 χρόνια; Το γεφύρι της Άρτας!), ανυπαρξία οποιασδήποτε υποδομής στο ΧΥΤΑ, ανυπαρξία προσωπικού, μηχανημάτων, καυσίμων κτλ. Και φυσικά ήρθε και η πυρκαγιά (για μία ακόμη φορά) και αποτελείωσε τα πάντα.

Που θα πάνε τα σκουπίδια; Ναύπακτο; ο καταταλαιπωρημένος στόλος απορριμματοφόρων στον οποίο θα προστεθεί μία ακόμη διαδρομή 130 χιλιομέτρων ημερησίως, για λίγο καιρό; Και μετά;
Κύριοι ο χρόνος δεν τελειώνει – τελείωσε.

Δεν έγινε τίποτα. Και σύντομα φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε στην επόμενη δύσκολη κατάσταση, στην επόμενη δύσκολη συγκυρία. Και τότε; Θα ψάχνετε πάλι ευθύνες στους εργαζόμενους, όπως στο πρόσφατο παρελθόν; (Όπως έγινε αντιληπτό και την τελευταία φορά αλλού θα πρέπει αναζητηθούν). Θα προσπαθήσουμε επιτέλους όλοι μαζί να βρούμε μια ουσιαστική λύση; Εμείς είμαστε εδώ. Ας καθίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί στο τραπέζι, για την ουσία. ΠΡΙΝ η κατάσταση γίνει εντελώς μη αναστρέψιμη. Λύσεις υπάρχουν. Αλλά ξαναλέμε. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ, όχι άλλα πυροτεχνήματα ένθεν και κακείθεν, όχι άλλα επικοινωνιακά σόου.

7-9-2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


rema4

Κύριε ΛΥΡΟ αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας και σταματήστε να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας, σταματήστε να κάνετε αντιπολίτευση στο δικό σας έργο, πέρασαν δύο χρόνια και λειτουργείτε σαν πρόεδρος δεκαπενταμελούς. Σταματήστε να κρύβετε μια περιβαλλοντική βόμβα και συγκαλέστε έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο (δια ζώσης σύμφωνα με την υπ αριθμ. 59 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ) με αποκλειστικό θέμα το Χ.Υ.Τ.Α. Σημειώστε Κύριε ΛΥΡΟ : Έκλυση ρυπογόνων ουσιών, διευκόλυνση διαφυγής αερίων, ρύπων και οσμών, διαφυγή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω του εδάφους, διαφυγή βιοαερίου με αποτέλεσμα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, κ.α. Απαντήστε κύριε ΛΥΡΟ και ενημερώστε τους Δημότες:

1 Υπάρχει άδεια λειτουργίας στο Χ.Υ.Τ.Α. και αν ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ εξακολουθείτε να επιτρέπετε την εναπόθεση των απορριμμάτων. Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι σε ισχύ.

2 Η περιβόητη αύξηση στα δημοτικά τέλη την οποία επιβάλατε, καταβάλλεται στο σύνδεσμο Χ.Υ.Τ.Α. και ποια η διαχείριση αυτών.

3 Ποιες είναι οι ενέργειές σας στα επανειλημμένα και ποιο συγκεκριμένα στο υπ΄ αρίθμ. 36 από 20/04/2021 έγγραφο της κοινότητας Αγίου Θωμά η οποία σας γνωστοποιούσε ότι συνεχίζεται η παράνομη ρίψη απορριμμάτων και σας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου.

4. Ποιες οι ενέργειες σας στα κατ΄ επανάληψη έγγραφα του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με αίτημα συνάντησης για εύρεση λύσης στο πρόβλημα εναπόθεσης των απορριμμάτων.

5 Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει αντιπυρική προστασία στον Χ.Υ.Τ.Α.

6 Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει φύλαξη ελέγχου.

7 Είναι αλήθεια ότι δεν λειτουργεί το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης-κάμερες.

8 Είναι αλήθεια ότι δεν λειτουργεί το σύστημα βιοαερίου.

9 Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει διαχείριση στραγγισμάτων με αποτέλεσμα την διαφυγή στον υδροφόρο ορίζοντα.

10 Είναι αλήθεια ότι εντός του υπαίθριου χώρου του Χ.Υ.Τ.Α. επιτρέπατε την εναπόθεση ποσοτήτων λοιπών αποβλήτων, όπως μεταλλικούς και πλαστικούς κάδους, ελαστικά οχημάτων, κατά παράβαση περιβαλλοντικών όρων.

11 Είναι αλήθεια ότι τα απορρίμματα δεν καλύπτονταν με εδαφικό υλικό με αποτέλεσμα την έκλυση ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα.

12 Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει κληθεί σε απολογία από την Δικαιοσύνη κατόπιν πορίσματος ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες αφορούν υδατορέματα στην κοινότητα Αγίου Θωμά τα οποία γειτνιάζουν του Χ.Υ.Τ.Α. στα οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως δηλητηριάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας από στραγγίσματα των απορριμμάτων λόγο έλλειψης επεξεργασίας τους!

1-9-2021
Μιχαήλ Β. Μπιλάλης
Επικεφαλής του συνδυασμού “Δήμος για τα Παιδιά μας”


Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο τεράστιο θέμα που λέγεται ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και δεν είναι η πρώτη φορά που τρέχουμε να σβήσουμε πυρκαγιές, που οφείλονται στην παράνομη λειτουργία του και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο.
Προειδοποιήσαμε την δημοτική αρχή πολλές φορές αλλά δυστυχώς κώφευσε.

Στις 9/2/2020 σε ανακοίνωσή μας, που είναι επίκαιρη όσο ποτέ, προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους, και λέγαμε :

« Κύριε δήμαρχε,

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα τεράστια προβλήματα του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ο οποίος δεν έχει άδεια λειτουργίας.
Λειτουργεί χωρίς άδεια και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην γύρω περιοχή, με την κοινότητα Αγίου Θωμά να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Είναι επικίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στο χώρο και των κατοίκων της περιοχής, εκθέτει την διοίκησή του σε νομικούς κινδύνους, αποτελεί εστία ανάφλεξης λόγω των εκλυόμενων εύφλεκτων αερίων, μολύνει αέρα, έδαφος και υδροφόρο ορίζοντα, αποτελώντας περιβαλλοντική βόμβα.

Το 2020 αυξήσατε τα δημοτικά τέλη κατά 18% για να πληρώνετε όπως είπατε τον υπό ίδρυση ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας στον οποίο θα στέλνατε τα απορρίμματα. Σας είχαμε επισημάνει ότι κάτι τέτοιο θα αργήσει πολύ να γίνει διότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Ενδέχεται να μην είναι έτοιμος ούτε εντός του 2021, αλλά εσείς επιμένατε στην αύξηση.
Σε ερώτηση κατοίκου της περιοχής προς τον δήμο Αγρινίου που είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος για τον ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας, ο κύριος Παπαναστασίου απάντησε :

«Σας ενημερώνω ότι, ο Ενιαίος Φορέας Στερεών Αποβλήτων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας τελεί υπό διαδικασία σύστασης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Κατά συνέπεια, έως την σύσταση του, λειτουργούν κανονικά οι τέσσερις ΦΟΔΣΑ των τεσσάρων γεωγραφικών ενοτήτων της Αιτ/νίας ως οφείλουν, έχοντας την πλήρη ευθύνη για την λειτουργία των ΧΥΤΑ τους.
Τέλος και προκειμένου να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι τρείς άλλοι ΦΟΔΣΑ του νομού, σε αντίθεση με τον ΦΟΔΣΑ Μεσολογγίου, προχωρούν, υλοποιώντας έργα και δράσεις βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΦΟΔΣΑ Μεσολογγίου και κατά συνέπεια ο δήμος Μεσολογγίου φέρουν στην παρούσα φάση την αποκλειστική ευθύνη συντήρησης, λειτουργίας και επέκτασης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.»

Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσατε εσείς, αλλά ως δήμαρχος καλείστε να το διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο. Θα έπρεπε λοιπόν, τα χρήματα που εισπράττετε και δεν αποδίδετε, στον ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας, τα οποία ανέρχονται για τα έτη 2020-21 στις 600.000 ευρώ, να χρησιμοποιηθούν, για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ, την ολοκλήρωση του νέου κυττάρου και την αδειοδότηση του, ώστε να λειτουργεί κανονικά και νόμιμα, έως ότου λειτουργήσει ο ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας.

Περιμένουμε επίσης την απάντησή σας, στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία στην πρόσφατη επιθεώρηση του ΧΥΤΑ από τους ελεγκτές περιβάλλοντος, μας προέκυψε μεγάλο πρόστιμο.
Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, περιμένοντας την σύσταση του «από μηχανής θεού» που λέγεται ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας.
Όσο για την ανακύκλωση, τον διαχωρισμό στην πηγή κλπ. καλύτερα να μην μιλήσουμε γιατί φαντάζει ανέκδοτο.

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»
Το Γραφείο Τύπου
Μεσολόγγι 9/2/2020 »

Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να σκύψει στο πρόβλημα και ενώ με επιστολή της προς τους εργαζόμενους αναγνώριζε ότι ο ΧΥΤΑ είναι παράνομος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη της χρήσης του, στους εργαζόμενους.

Όταν δε τα απορριμματοφόρα γέμισαν και σας ρώτησαν που θα εναποθέσουμε τα απορρίμματα ; ξεχάσατε ότι λέγατε και δείξατε και πάλι τον ΧΥΤΑ !

Μάλιστα είχατε και την ….. φαεινή ιδέα να προτείνετε στον κ. Παντελή Σκαρμούτσο να αναλάβει την προεδρία ενός παράνομου νομικού προσώπου, για το οποίο δεν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε ούτε ένα ευρώ για την αναβάθμιση, την ορθή και νόμιμη λειτουργία του !
Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν έχετε επιδείξει τον δέουσα σοβαρότητα για ένα τόσο κρίσιμο θέμα και αντί για την επίλυσή του, προτιμάτε να κρύβετε το πρόβλημα σαν να μην υπάρχει !

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και όσο και αν την κρύβετε, επανέρχεται στο προσκήνιο, κάθε φορά με χειρότερη μορφή.
Ζητάμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης, από κοινού συμπολίτευση και αντιπολίτευση, με ανοιχτά χαρτιά και όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.
Ζητάμε επίσης την αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα, για να διερευνηθούν οι ευθύνες κάθε εμπλεκόμενου.
Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε μια περιβαλλοντική βόμβα να σέρνεται χρόνια τώρα δίπλα στα σπίτια μας, να εισπνέουμε καρκινογόνες ουσίες, να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και η λιμνοθάλασσα, να μην γίνεται τίποτα, και να ανεχόμαστε την κατάσταση.

31-8-2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»