aei3

Υπό εξαφάνιση η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία Πολιτών» – Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος:

Φίλες και φίλοι

Η συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μας έκανε σοφότερους. Ήταν περισσότερο παράλληλοι μονόλογοι χωρίς ουσία.
Η «Συμμαχία Πολιτών» αν και η μικρότερη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η μοναδική που έχει καταθέσει από καιρό συγκεκριμένες προτάσεις που τις επαναδιατυπώσαμε και στο Δ.Σ. και συνοπτικά είναι οι εξής:

Α) Ανάδειξη του θέματος του Πανεπιστημίου ως ένα θέμα όχι μόνο του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου αλλά συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας με τη δημιουργία ενωτικού μετώπου όλων των Δήμων του Νομού.
Εδώ υπήρξε ένα θετικό πρώτο βήμα με την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου για τη συνάντηση-σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Η συστράτευση των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου στο κοινό όραμα της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί ένα ενωτικό μέτωπο που δικαιωματικά εκφράζει τον Νομό μας.
Δυστυχώς το μέτωπο δεν υπήρξε αρραγές λόγω της μη συμμετοχής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ελπίζουμε μετά τις τελευταίες πολύ αρνητικές εξελίξεις για τα τμήματα του Μεσολογγίου να πρυτανεύσει η φωνή της λογικής και να συνταχθεί και αυτός στην ενωτική προσπάθεια.
Θεωρούμε επίσης πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιδιωχθεί η διεύρυνση-ισχυροποίηση του ενωτικού μετώπου με μια αντίστοιχη συνάντηση και με τους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τους φορείς της Αιτ/νίας.

Β) Ενημέρωση για την άδικη αντιμετώπιση της Αιτωλοακαρνανίας με στοιχεία και όχι με κραυγές.
Η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνει οργανωμένα και μεθοδικά και να έχει δυο άξονες.
-Ενημέρωση των θεσμικών φορέων. Απαιτούνται άμεσα συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με του αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
-Ενημέρωση της κοινής γνώμης. Τα τοπικά ΜΜΕ και οι Αιτωλοακαρνάνες δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ της Αθήνας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σ’ αυτό.

Γ) Επεξεργασία και κατάθεση συνολικής πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.
Το έλλειμμα μια κοινής γραμμής που θα στηρίζεται από όλους τους Αιτωλοακαρνάνες στέλνει λάθος μήνυμα στους κυβερνώντες και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να συρρικνώνουν, για διαφόρους λόγους, περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά, γεωγραφικά κ.α. ώστε να είναι βιώσιμος.
Γι αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση και διαβούλευση των εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τους φορείς του νομού αλλά και με πανεπιστημιακούς που έχουν τις γνώσεις και θέλουν πράγματι να βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια συνολική πρόταση σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, συμβατή βεβαίως με τα κριτήρια που αναφέραμε, που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Δήμους.
Μόνο αν υπάρξει συστράτευση και ομοψυχία όλων υπάρχει ελπίδα για κάτι καλό.

Φίλες και φίλοι

Αν και η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία δυστυχώς η αρνητική εμπειρία 40 χρόνων δεν μας κάνει και πολύ αισιόδοξους.
Εξάλλου πως μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο όσο οι ίδιοι οι οποίοι μας έφεραν ως εδώ εξακολουθούν να εναλλάσσονται στην εξουσία.
Χωρίς να αισθανθούν ποτέ την ανάγκη να απολογηθούν για το «κατόρθωμα» τους να εξαφανίσουν την Αιτωλοακαρνανία από τον χάρτη των Πανεπιστημίων.

– Θα απολογηθεί άραγε κανείς από όσους κυβέρνησαν για τα ρουσφετολογικά πανεπιστημιακά τμήματα από το πουθενά που γέμισαν το Αγρίνιο χωρίς καμιά αναγνώριση και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα παίζοντας με τις ζωές των φοιτητών και των γονέων τους.

– Θα απολογηθεί κανείς από την κυβέρνηση ή την τοπική αυτοδιοίκηση για το γεγονός ότι σε έναν Δήμο 100.000 κατοίκων σε 40 ολόκληρα χρόνια κατασκευάστηκε για το Πανεπιστήμιο ένα μόνο κτήριο (επί νομαρχίας Σταμάτη) καθώς όλα τα άλλα που χρησιμοποιούνται είναι σχολικά κτήρια της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.

– Θα απολογηθεί κανείς από τις πρυτανικές αρχές της Πάτρας για το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο απεμπόλησε την δωρεά των 178 στρεμμάτων στο παλαιό πολιτικό Αεροδρόμιο για κατασκευή κτηριακών υποδομών το οποίο ήταν και το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο στο Αγρίνιο.

– Θα απολογηθούν όσοι διατέλεσαν βουλευτές και υπουργοί του Νομού μας που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν μονίμως απόντες και παρακολουθούσαν ως απλοί θεατές τις εξελίξεις.

– Θα απολογηθούν άραγε οι βουλευτές του Νομού που ψήφισαν στη Βουλή την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Κάποιοι μάλιστα εξακολουθούν να παραμένουν βουλευτές.

– Θα απολογηθούν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι τοπικοί φορείς που δεν μπόρεσαν στην διάρκεια αυτών των δεκαετιών να δημιουργήσουν ένα αρραγές ενωτικό μέτωπο διεκδίκησης όσων μας έχουν για χρόνια στερήσει.

Βεβαίως και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα ευαισθητοποιηθεί κάποιος από όλους αυτούς.
Κι αυτό γιατί τα ίδια κόμματα, οι ίδιοι βουλευτές, οι ίδιοι «κομματικοί» Δήμαρχοι κλπ. εξακολουθούν να εναλλάσσονται στην εξουσία. Φυσικά με την ψήφο των πολιτών.
Οι πολίτες επομένως δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την διαιώνιση αυτής της κατάστασης με τις επιλογές που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν την ώρα των εκλογών.


Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’:

«Η κυβέρνηση εξαφάνισε την Αιτωλοακαρνανία από τον ακαδημαϊκό χάρτη και η δημοτική αρχή σιωπά παρακολουθώντας τα γεγονότα» . Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά στην τοποθέτησή της στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου.

« Η αποψινή συζήτηση για τα πανεπιστημιακά τμήματα αποδεικνύει περίτρανα ότι, δυστυχώς για μια ακόμη φορά, τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αφού η δημοτική αρχή κυριολεκτικά σιώπησε κατά την διάρκεια της διαβούλευσης και της ψήφισης του νομοσχεδίου για την βάση εισαγωγής, αφού δεν ανέλαβε σχεδόν καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την κατάργηση – συγχώνευση των Πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο, σήμερα ερχόμαστε για μια ακόμη φορά να συζητήσουμε τετελεσμένες αποφάσεις. Ερχόμαστε να κάνουμε ένα μνημόσυνο.» τόνισε η κυρία Σταρακά επισημαίνοντας, επίσης: «Ο Δήμαρχος έβαλε ψηλά τον πήχη με το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο αλλά δυστυχώς πέρασε από κάτω!

Από την ημέρα που τέθηκε αυτός ο στόχος , αντί να κερδίζουμε πράγματα, να ενισχύουμε τα πανεπιστημιακά τμήματα, έχουμε συνεχόμενες αρνητικές εξελίξεις με την υπογραφή της κυβέρνησης. Ως παράταξη, από τη πρώτη στιγμή στηρίξαμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών τμημάτων, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία η οποία θα μπορούσε να είναι σε θετική κατεύθυνση. Δεν θέλαμε να διασπάσουμε ποτέ ένα μέτωπο που θα διεκδικήσει σοβαρά την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή. Ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο παθητικό ρόλο της δημοτικής αρχής απέναντι σε όσα έχουν συμβεί ..».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υποστήριξε: «Μπροστά στις εξελίξεις που διαφαίνονταν καλέσαμε τις δημοτικές παρατάξεις σε κοινή παραίτηση από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, θέση στην οποία μας έταξαν οι πολίτες του Αγρινίου. Όχι ως μια πράξη επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά ως μια ύστατη κραυγή διαμαρτυρίας. Ως μια πολιτική πρωτοβουλία που θα αποτελούσε διαπραγματευτικό «όπλο» για τον Δήμαρχο. Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν εισακούστηκε ».

Επιπρόσθετα η Χριστίνα Σταρακά επεσήμανε: « Έχουμε μια δημοτική αρχή που είναι παρατηρητής των αρνητικών εξελίξεων, χωρίς διάθεση να συγκρουστεί με την κυβέρνηση και ταυτόχρονα ανίκανη να ξεδιπλώσει ένα σχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή για το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία. Ακόμη και η συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων εκκρεμεί!

Το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο, τελικώς, μόνο ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα μπορεί να καταγραφεί και όχι ως μια σοβαρή διεκδίκηση κι αυτό λόγω της τακτικής που ακολουθήσατε κι εξακολουθείτε να ακολουθείτε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Σταρακά, δήλωσε: “ Κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας η περίοδος χάριτος έχει λήξει. Αν δεν έχετε κάτι συγκεκριμένο να προτείνετε, πάρτε την ευθύνη ώστε να κριθείτε από τους Αγρινιώτες.
Σας θυμίζω κ. Δήμαρχε ότι έχετε στα χέρια σας τις τύχες του Αγρινίου για 8η χρονιά, δεν αναλάβατε πρόσφατα.
Στην δική σας θητεία ήρθαν οι αρνητικές εξελίξεις που βιώνει η περιοχή μας…

Σ’ αυτό το μνημόσυνο κ. Δήμαρχε που αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή μας, κλάψτε με τους δικούς σας συγγενείς. Εμείς θα συνεχίσουμε να σας θυμίζουμε ότι όταν θέλεις να κερδίσεις πράγματα για τον τόπο, πρέπει να έχεις όραμα, σχέδιο και να διεκδικείς με ψυχή και στο σωστό χρόνο.”


Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου – ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Ήταν αναμενόμενο με την καθιέρωση της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ. Μόλις 42 οι φετινοί εισακτέοι! Στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής με διαθέσιμες 223 θέσεις, οι επιτυχόντες είναι 29 και στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών, από τις 178 διαθέσιμες θέσεις εισάγονται μόλις 13!

Η χαριστική βολή στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Μεσολόγγι – που με τόσο κόπο, πίεση και αγώνες θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – είναι πλέον γεγονός! Τραγικός επίλογος για ένα ίδρυμα 40 ετών με βαριά ιστορία και επιστημονική επάρκεια στην πόλη μας…

Οι ευθύνες είναι βαρύτατες και έχουν ονοματεπώνυμο. Και γι’ αυτούς που κυβερνούν (Νέα Δημοκρατία) αλλά ιδιαίτερα για το Μεσολογγίτη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι “λιβάνιζε” την κεραμίδα από την Υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως, για τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.

Να θυμίσουμε ότι το 2019 ο κ. Λιβανός προεκλογικά διακήρυττε ότι μετά τις εκλογές «η δική μας κυβέρνηση θα δικαιώσει το αίτημα για αυτόνομο, ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο στην Αιτωλοακαρνανία»! Επίσης τον Μάρτιο του 2019 σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας του “κολλητού” του πρώην Δημάρχου και νυν μετακλητού του υπαλλήλου κ. Νίκου Καραπάνου, έκανε λόγο για «ένα ανεξάρτητο ίδρυμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό, με σκοπό να ενταχθεί στο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ανάγκη η περιοχή». Τον δε Φεβρουάριο του 2021 έκανε λόγο για οκτώ (8) πανεπιστημιακά τμήματα στο Νομό!! Οποία ανευθυνότητα και ανυπαρξία άρθρωσης σοβαρού πολιτικού λόγου!

Σήμερα λοιπόν, που είμαστε στο απόλυτο μηδέν, πού κρύβεται ο κύριος Υπουργός; Γιατί σφυρίζει αδιάφορα; Γιατί δεν ψελλίζει έστω μία δήλωση αστοχίας και διόρθωσης;
Γιατί απλούστατα επί της ουσίας ποτέ δεν τον ενδιέφερε πραγματικά η όλη υπόθεση και σήμερα βάζει κυριολεκτικά “την ουρά στα σκέλια” και αυτός και ο κολλητός του πρώην Δήμαρχος.
Κατά τα άλλα, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η φωνή των υπολοίπων δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη δική τους…

ΥΓ1. Πάντως αυτό που τον ενδιέφερε το έκανε. Άλλαξε προ τριμήνου τη διοίκηση στο Νοσοκομείο της πόλης, εν μία νυκτί, τοποθετώντας άτομο από άλλο Νομό, λες και δεν υπήρχαν άξιοι συμπολίτες μας. Τα σημάδια της διάλυσης, στον ευαίσθητο αυτό τομέα, είναι ήδη ορατά.

ΥΓ2. Η αμετροέπειά σας έχει όρια. Δεν απευθύνεστε σε ανόητους και αδαείς πολίτες. Η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Τουλάχιστον κάντε κάτι γι’ αυτόν τον τόπο, έστω για την υστεροφημία σας…


Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’:

Τις καταστροφικές συνέπειες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή από την επίμαχη διάταξη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εκφράζει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά με αφορμή την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σταρακά κάνει λόγο για ένα «νέο Σχέδιο Αθηνά από την πίσω πόρτα» καθώς, όπως υποστήριξε, το νέο νομοθετικό πλαίσιο της Κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση βάζει οριστικά λουκέτο στα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου και κατ’ επέκταση ταφόπλακα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του τόπου μας.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο Τμήμα Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής που εδρεύει στο Αγρίνιο, ενώ οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 234, οι εισακτέοι ανέρχονται σε 88.
Στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας (Αγρίνιο)οι προσφερόμενες θέσεις είναι 187 και οι επιτυχόντες 123 .
Στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (Αγρίνιο)οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 157 και οι επιτυχόντες είναι 21 .Στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Μεσολόγγι), όπου οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων ήταν 223, οι επιτυχόντες είναι 29.
Στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας- Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι), ενώ οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 178, μόλις 13 είναι οι εισακτέοι.

«Εδώ δεν μιλάμε για συρρίκνωση αλλά για εξαφάνιση», επισημαίνει η Χριστίνα Σταρακά και προσθέτει: “Αφού πρώτα πω ένα μεγάλο μπράβο σε όσα παιδιά έδωσαν τον πολύ δύσκολο φετινό αγώνα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε πέτυχαν είτε όχι, θα πρέπει να επισημάνω πως όλα αυτά συμβαίνουν στην εποχή της πανδημίας και σε μια περίοδο που η λογική και ο κοινός νους επιτάσσουν την άμεση στήριξη της περιοχής μας, που υστερεί στους δείκτες ανάπτυξης από άλλες περιοχές. Κι όχι μία συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη αποψίλωση δομών, πόσο μάλλον εκπαιδευτικών δομών, που συνεισφέρουν τα μέγιστα στη γενικότερη πρόοδο μίας κοινωνίας και ενός λαού.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, με τις καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαφανίσει την Αιτωλοακαρνανία από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις έχουμε μια δημοτική αρχή η οποία κρατούσε και κρατάει ακόμη μια παθητική στάση στο θέμα, χωρίς ουσιαστικές πρωτοβουλίες, χωρίς φωνή στα κέντρα αποφάσεων, περιοριζόμενη σε ανακοινώσεις για εσωτερική επικοινωνιακή κατανάλωση”.

Κλείνοντας, η κυρία Σταρακά καλεί παρατάξεις και φορείς για κοινή συστράτευση και υπογραμμίζει: «Οφείλουμε να καταδικάσουμε ομόφωνα τους απαξιωτικούς αυτούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας, που μόνο καταστροφικές συνέπειες θα έχουν για την πόλη και τον Δήμο μας και που θα πρέπει να μας βρουν όλους απέναντι».


Θάνος Μωραίτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Η ανακοίνωση των βάσεων, όχι μόνο επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας, αλλά αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία.

▪︎ Οι αριθμοί, τόσο πανελλαδικά, όσο και για την Αιτωλοακαρνανία, είναι αμείλικτοι:
– Από τα ΓΕΛ μένουν εκτός ΑΕΙ 25.014 υποψήφιοι.
– Από τα ΕΠΑΛ μένουν εκτός 10.584 υποψήφιοι.
– Συνολικά, από όλες τις κατηγορίες υποψηφίων, έμειναν εκτός 40.229.

▪︎ Η διαγραφή, δε, του Νομού μας από τον ακαδημαϊκό χάρτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πλήρης υποβάθμισή του σε όλα τα επίπεδα έχει ήδη δρομολογηθεί και η ανακοίνωση των βάσεων είναι κόλαφος για τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, για την οικονομική, πνευματική κι επιστημονική ανάπτυξη του τόπου:
▪︎ Από τις 979 προσφερόμενες θέσεις, αν υπολογίσουμε και τους επιτυχόντες με το 10%, συνολικά καλύφθηκαν μόλις οι 274 θέσεις.

▪︎ Ενδεικτικά, τα στοιχεία στοιχεία με τους επιτυχόντες από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ:
– Στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Αγρινίου από τις 234 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 43 και τα ΕΠΑΛ 28.
– Στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Μεσολογγίου από τις 223 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 3 και τα ΕΠΑΛ 21.
– Στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Μεσολογγίου από τις 178 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 2 και τα ΕΠΑΛ 5.
– Στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αγρινίου από τις 187 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 109.
– Στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Αγρινίου από τις 157 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 4 και τα ΕΠΑΛ 9.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν η καρμανιόλα που έκοψε τα όνειρα 40.000 παιδιών.
Ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως είναι υπόλογοι στους Έλληνες πολίτες, υπόλογοι στους 40.000 υποψηφίους, υπόλογοι στο Νομό μας.
Ανάλγητοι, σκληροί, με μηδενική ενσυναίσθηση. Με το βλέμμα στραμμένο μόνο στα ντιλς με τους κολλεγιάρχες και στην αντιμετώπιση των πολιτών ως “Ιφιγένειες”, ως “παράπλευρες απώλειες”.
Τα λόγια φτωχά, η ντροπή τεράστια.


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

c1056

Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια της χώρας έφερε για την πάλαι ποτέ φοιτητούπολη του Μεσολογγίου αυτό που φοβόμασταν, το «έγκλημα» είχε γίνει και τώρα δόθηκε η χαριστική βολή.

Ως Δήμαρχος έκρουα εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου ότι η θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής θα σημάνει ουσιαστικά και την «εξαφάνιση» σχεδόν όλων των περιφερειακών τμημάτων, αλλά δεν εισακούστηκα.
Στην διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την εισήγησή μου αναφέρθηκα στην ενδεχόμενη (τότε) αλλαγή των ποιοτικών κριτηρίων εισαγωγής φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα, βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σ’ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις….

Γενόμενος αποδέκτης σφοδρών αντιδράσεων, συγκάλεσα άμεσα σήμερα τους φορείς της πόλης (Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και Επιτροπή Πολιτών για το Πανεπιστήμιο) σε σύσκεψη κατά την οποία διατυπώθηκαν οι απόψεις τους που εκφράζουν την καθολική αντίδραση και το σφυγμό της τοπικής κοινωνίας.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας:
Από το 2012 η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι σε συνεχή κατιούσα πορεία τόσο σε αριθμό τμημάτων όσο και σε αριθμό φοιτητών. Από μια φοιτητούπολη με 3 – 4.000 φοιτητές το 2012 και 7 τμήματα το Μεσολόγγι εντάχθηκε αρχικά στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα το 2013 έχοντας πλέον 3 τμήματα (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Τεχνολογίας Αλιείας) με 639 εισακτέους. Με την «ανωτατοποίηση» του 2019 τα τμήματα ήταν και πάλι τρία με 610 εισακτέους, αλλά πολύ λιγότερους στην πραγματικότητα λόγω μεταγραφών και μη παρακολούθησης.
Κατά τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά, στην πόλη θα έρθουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο 42 φοιτητές και στα δύο εναπομείναντα τμήματα σε σύνολο 494 προσφερόμενων θέσεων!

Όπως είναι ευνόητο ασφαλώς και θα αντισταθούμε όπως επιτάσσει η ιστορία και η Ακαδημαϊκή διαδρομή της Ιερής Πόλης. Δεν είναι δυνατόν το Μεσολόγγι με την τεράστια προσφορά σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, να «διαγραφεί» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Θα πρέπει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να καλύψει τουλάχιστον τις θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε κανένα τμήμα να μην στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον σταδιακό μαρασμό και στην κατάργηση.

Απαιτούμε και δικαιούμαστε για τους λόγους που προαναφέραμε, την άμεση μεταφορά στο Μεσολόγγι νέων τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην αναγκαιότητα της δέουσας αξιοποίησης της μοναδικής υποδομής του εκπαιδευτικού campus ενόψει και του επανασχεδιασμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Είναι η ώρα των πράξεων και για την κυβέρνηση και για το πολιτικό προσωπικό του Νομού μας.

Κώστας Λύρος, Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον΄:

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των επιτυχόντων στις Πανεπιστημιακές Σχολές, αποκάλυψε με τον πιο εύγλωττο τρόπο, το βάσιμο των φόβων που έχουμε κατ΄ επανάληψη εκφράσει, για τον εκτρωματικό νόμο που φέρει τις υπογραφές Κεραμέως και Μητσοτάκη.
Η αρχική μας πρόβλεψη ότι θα μείνουν εκτός Πανεπιστημιακών Σπουδών 25.000 υποψήφιοι αποδείχτηκε άκρως συντηρητική, αφού ο πραγματικός αριθμός υπερβαίνει τις 40.000.
Οι 40.000 «αποτυχόντες» είναι το δώρο του «Επιτελικού κράτους» στην ιδιωτική εκπαίδευση για την οποία δεν ισχύει η βάση του 10 αλλά και κανένας άλλος περιορισμός.
Το μόνο που ισχύει είναι το χρήμα, αλλά πόσα από αυτά τα παιδιά το έχουν ;

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας και το Μεσολόγγι ειδικότερα, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια εκτός του Ακαδημαϊκού χάρτη και δεν ήταν σχήμα λόγου η φράση μας ότι, ο νόμος Κεραμέως θα είναι «η ακαδημαϊκή ταφόπλακα» του Νομού.

Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Μεσολογγίου είχε προκηρύξει 223 θέσεις εισακτέων αλλά μπήκαν μόλις 3 από ΓΕΛ και 21 από ΕΠΑΛ.
Στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Μεσολογγίου, με προκηρυγμένες 178 θέσεις, εισάγονται 2 από ΓΕΛ και 5 από ΕΠΑΛ.
Εν κατακλείδι από τις 401 θέσεις που προκήρυξαν τα δύο τμήματα της Γεωπονικής Σχολής Μεσολογγίου καλύφθηκαν μόνο 31 (7,73%), το ίδιο θα επαναληφθεί και τις επόμενες χρονιές και πολύ σύντομα θα ψάχνουμε να βρούμε, το τι θα κάνουμε με τις κτηριακές υποδομές και τα 800 στρέμματα του campus, αφού τα τμήματα θα έχουν κλείσει.

Αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση η πρόσβαση στη γνώση πολύ σύντομα θα είναι προνόμιο των λίγων που έχουν να πληρώσουν, με την πλειοψηφία των νέων μας να εξοβελίζεται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν στα παιδιά τους, γιατί με τις ανεύθυνες επιλογές τους, καταστρέφουν το μέλλον τους, το μέλλον της πόλης τους και το μέλλον της Χώρας.


ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας:

Με καθυστέρηση οκτώ ετών η τωρινή δεξιά διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα εξαφάνισης της Αιτωλοακαρνανίας από το χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο ξεκίνησε η τότε η δεξιά διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Τότε είχε τη νομοθετική ονομασία «Σχέδιο Αθηνά», τώρα ονομάζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η οπισθοδρομική του ουσία όμως παραμένει ίδια και απαράλλακτη:
Ο εξοβελισμός των μαθητών των μικρομεσαίων οικογενειών από το δημόσιο πανεπιστήμιο – 35000 παιδιά φέτος εκτός ΑΕΙ, 1η χρονιά εφαρμογής της ΕΒΕ.

Τα Λουκέτα και οι συγχωνεύσεις μεγάλου μέρους των περιφερειακών ΑΕΙ – Πάνω από 100 πανεπιστημιακά επαρχιακά τμήματα δίχως εισακτέους φέτος, 1η χρονιά εφαρμογής της ΕΒΕ.
Η μεγάλη πελατεία προς τα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ.

Στην Αιτωλοακαρνανία – τόσο τα νεοσύστατα πανεπιστημιακά τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι όσο και εκείνα του Αγρινίου – ρίχνονται στον καιάδα της καθολικής απαξίωσης. Μένουν φέτος δίχως εισαγωγή νέων φοιτητών και οδηγούνται άμεσα στο κλείσιμο και στην ενσωμάτωση τους στην έδρα του Πανεπιστημίου, στην Πάτρα. Προηγήθηκε ο μη διορισμός μελών ΔΕΠ στα τμήματα αυτά, η σχεδιασμένη υποχρηματοδότηση τους και η απορριπτική στάση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ένα ερώτημα τίθεται πλέον στους συλλογικούς φορείς του Νομού:
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι και τα συλλογικά τους όργανα (ΠΕΔ), με προεξέχοντες τους Δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου, τα Επιμελητήρια και οι Εμπορικοί Σύλλογοι, οι Επιστημονικοί φορείς (ΤΕΕ, Δικηγορικοί και Ιατρικοί σύλλογοι), οι οποίες πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν «λαλίστατοι» για υποδεέστερα θέματα,
Θα παραμείνουν παθητικοί και αδρανοποιημένοι;
Θα αρκεστούν σε μερικές αράδες αόριστου καταγγελτικού λόγου;
Θα πετάξουν «τη μπάλα στην εξέδρα», καταθέτοντας βερμπαλιστικές προτάσεις χωρίς αντίκρισμα;

Η ώρα των αποφάσεων είναι τώρα. Για:
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα κάνουν τον Πρωθυπουργό να αντιληφθεί έμπρακτα τι σημαίνει η φράση του στη Βουλή «αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος».
Συγκρότηση ενιαίας επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει σύντομα προς την κυβέρνηση, υλοποιήσιμες προτάσεις αναβάθμισης των πανεπιστημιακών τμημάτων και της Γεωπονικής Σχολής στο Νομό.


Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Ο προμελετημένος και, ως εκ τούτου, αναμενόμενος όλεθρος στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, είναι πλέον μία θλιβερή πραγματικότητα. Ακόμη πιο ζοφερό γίνεται το τοπίο από την άκρα του τάφου σιωπή που επικρατεί σε θεσμικούς ή άλλους φορείς του Νομού για το τί πρέπει να γίνει και τί τέλος πάντων θα διαδεχθεί τον αναμενόμενο θάνατο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Η υπουργός κ. Κεραμέως ισχυρίζεται ότι απεγκλώβισε τους νέους από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Σε ποια ακριβώς παγίδα εγκλωβίζονται οι προοπτικές της Περιφέρειάς μας από άποψη Παιδείας και Ανάπτυξης, το βλέπει κάποιος; Και τί έχει να προτείνει ή να αντιτάξει σ’ αυτό το σκοτεινό μέλλον; Υδροκεφαλισμός και ολιγαρχικός σχεδιασμός παντού; Η λύση είναι τα ΙΕΚ; Ίδωμεν Επιτέλους Κύριοι του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.