29dfeatureimage

Μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της Τριχωνίδας

Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην εκδήλωση για την παρουσίαση των βραβευθεισών προτάσεων του χωροταξικού διαγωνισμού ιδεών με τίτλο « Μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας» , ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων παρευρέθηκε δια του εκπροσώπου του κ. Σελιμά Γιάννη, Περιβαλλοντολόγου, M.Sc.

O Συντονιστής του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ στον χαιρετισμό-παρέμβαση του αναφέρθηκε στο ρόλο του Φορέα Διαχείρισης ως υπεύθυνου για την διοίκηση & διαχείριση του συνόλου σχεδόν των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Επισήμανε τις δράσεις του Φορέα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την λίμνη Τριχωνίδα που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας τόσο για την περιβαλλοντική παρακολούθηση της βίδρας που εμφανίζει μεγάλη πυκνότητα και καλή κατανομή στο λιμναίο οικοσύστημα οσο και για την παρακολούθηση του νανογωβιού που θα προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έγγραφα του Φορέα Διαχείρισης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για μια σειρά περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη όπως το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων, τις εστίες απορριμμάτων στην παραλίμνια ζώνη , τα μπαζώματα σε σημαντικούς οικότοπους , την παράνομη αλιεία, την μη λειτουργία του θυροφράγματος ανάμεσα σε Τριχωνίδα και Λυσιμαχία καθώς και την διάθεση αστικών λυμάτων καθώς και λυμάτων του πρωτογενή τομέα στον υδάτινο αποδέκτη. Πρότεινε να ελεγχθούν και να τηρηθούν εντατικά οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας των δραστηριοτήτων στην παρατριχώνια ζώνη, να ξεκινήσει εκ νεου η αστυνόμευση της λίμνης από την αρμόδια για την εποπτεία των εσωτερικών υδάτων ελληνική αστυνομία καθώς και να παραχωρηθεί το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου από τον Δήμο Αγρινίου για να δημιουργηθεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης ως πύλη οικοτουρισμού για το πέλαγος της Αιτωλίας.

Τέλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην εποπτεία του οποίου ανήκει και ο Φορέας Διαχείρισης, αυτό το διάστημα ολοκληρώνει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον χαρακτηρισμό της λίμνης ως Εθνικό Πάρκο μετά από την ψήφιση του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος . Μετά τον νομικό χαρακτηρισμό της λίμνης θα μπορούσε να υλοποιηθεί Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την θεσμοθέτηση χρήσεων γής πέραν αυτών που θα προβλέπει το προεδρικό διάταγμα για τον χαρακτηρισμό προστασίας της λίμνης.


«Η Τριχωνίδα δεν είναι μόνο το φυσικό καταφύγιο μιας σπάνιας βιοποικιλότητας, ούτε απλά ένας υδάτινος σχηματισμός που σε συνδυασμό με τους οικισμούς που την πλαισιώνουν, διαμορφώνει ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Είναι για την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, η πιο μεγάλη απόδειξη μίας μεγάλης δύναμης που έχουμε και είναι το νερό. Είναι, πραγματικά, ένας μεγάλος και πολύτιμος πλούτος που πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε».

Με τις φράσεις αυτές ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατέδειξε τη σημασία που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στην αξιοποίηση και ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας.

Με χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης, ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, άνοιξε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, στο Κτήμα Πιθάρι, όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, «Μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας» τον οποίο είχε προκηρύξει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Φαρμάκης μίλησε για τα εμπόδια που ορθώνονταν και εμπόδιζαν την μετατροπή των ιδεών και των οραμάτων σε πράξεις, ως προς την ανάπτυξη της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής, σημειώνοντας πως η σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν αρκείται σε λόγια και καθημερινά αγωνίζεται για την μετατροπή των ιδεών σε πράξεις. «Πριν λίγες μέρες αναδείχτηκε ο ανάδοχος που θα εκπονήσει τη μελέτη για την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης και τον σχεδιασμό της παραλίμνιας διαδρομής της Τριχωνίδας. Η μελέτη, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και επιπλέον, δρομολογούμε την ορθολογική ανάδειξη της Λίμνης Τριχωνίδας – μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε – αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες για την προστασία της και την προστασία των παραλίμνιων περιοχών από την κλιματική αλλαγή. Μία από τις δράσεις μας είναι η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα HORIZON 2020, για το έργο HYDRAS στο οποίο εντάσσουμε και τις λίμνες Τριχωνίδας, Λυσιμαχείας, με στόχο να οικοδομηθεί η ανθεκτικότητα της υδάτινης υποδομής στην κλιματική αλλαγή. Με το χέρι στην καρδιά και κοιτάζοντάς σας στα μάτια, σας λέω ότι πλέον δεν μιλάμε για απλές προτάσεις και δεν στεκόμαστε μόνο στις ιδέες. Πλέον, αξιοποιούμε τις ιδέες και δρομολογούμε ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, που έχει ως επίκεντρο και αφετηρία την Τριχωνίδα, αλλά περιλαμβάνει σχεδιασμούς ανάπτυξης για το σύνολο των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη και ακόμα παραπέρα» υπογράμμισε.

Σημειώνοντας την εξαιρετική συνεργασία με τους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων τοπικών φορέων, ο Περιφερειάρχης κατέληξε: «Η Τριχωνίδα δεν είναι απλά η λίμνη μας. Είναι το καύχημά μας και ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα όλη της Δυτικής Ελλάδας. Και πρέπει να γίνει το επίκεντρο μίας μεγάλης και πολύπλευρης ανάπτυξης για όλους».

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού απονεμήθηκε στον Γουβέτα Ανδρέα Μάριο, Μηχανικό Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η πρότασή του για την περιοχή του υγροβιότοπου της Λίμνης Τριχωνίδας, και κατ’ επέκταση της λίμνης Λυσιμαχείας, προτείνει την διαμόρφωση «Πρότυπου Αγροτουριστικού Πάρκου», σε εθνική κλίμακα, όπου θα ενυπάρχουν τα απαιτούμενα φυσικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, για την εξισορροπημένη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με συμπληρωματική ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Συνδέει τις δραστηριότητες του θεματικού τουρισμού, με την απορρόφηση της γεωργοκτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, με ένα πλέγμα τουριστικών ροών, μεταξύ της παραλίμνιας περιοχής και των ημιορεινών παραδοσιακών οικισμών. Επίσης εισηγείται την δικτύωση των παραλίμνιων οικισμών και των θέσεων ειδικού ενδιαφέροντος, με την κατασκευή σύγχρονης υποδομής για την λειτουργία οικολογικού μέσου σταθερής τροχιάς, περιμετρικά της λίμνης.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία μελετών με διακριτικό τίτλο «CONSORTIS». Σε ό,τι αφορά την πρόταση που απέσπασε το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού στηρίζεται στην ιδέα για τη «συγκρότηση ενός εξισορροπημένου φυσικού, ανθρωπογενούς και κοινωνικο-οικονομικού τοπίου που δικτυώνεται, αλληλοσυμπληρώνεται και λειτουργεί πολυ-επίπεδα». Προτείνονται περιοχές, ζώνες και νέες σημειακές χωροθετήσεις χρήσεων καθώς και διαδρομές μεταξύ οικιστικών συγκεντρώσεων: περιμετρικός ποδηλατοδρόμος, περιπατητική διαδρομή, σημεία ενίσχυσης χρήσεων τουρισμού, περιοχή προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, ζώνες προστασίας ρεμάτων, περιοχή εντατικοποίησης τοπικής παραγωγής, περιοχή προστασίας γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας, λοιπή γεωργική γη με δυνατότητα ήπιας αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού, ζώνες ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού και ζώνη τουρισμού και αναψυχής με τουριστικές μονάδες και χώρους αναψυχής μεσαίας δυναμικότητας. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με ενδυνάμωση του παραγωγικού τοπίου με ενίσχυση των τοπικών πλεονεκτημάτων για τη διασφάλιση της οικονομικής ανθεκτικότητας της περιοχής.

Οι βραβευθείσες προτάσεις και η πλήρης ανάλυσή τους είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα, στον σύνδεσμο: https://www.ptapde.gr/drastiriotites