dhmarxeio2

Το δημοτικό συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου της 10ης Σεπτεμβρίου

Δημοτική παράταξη I.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»:

Ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10/9/2021

1. ΧΥΤΑ Μεσολογγίου
Έχουμε κατ΄ επανάληψη ασχοληθεί με τα πρoβλήματα του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.
Έχουμε αναφερθεί, δημοσιοποιήσει και στηλιτεύσει την διαχρονική αδιαφορία και ανικανότητα αντιμετώπισης, τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, ενός μεγάλου περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται στον δήμο μας.
Δεν είναι δυνατόν, μετά την καταστροφή που συνέβη, η αντιδήμαρχος καθαριότητας να ανακοινώνει ότι τα σκουπίδια πάνε στη Ναύπακτο και οι κάτοικοι του Αγ. Θωμά να πιάνουν στα πράσα απορριμματοφόρο του Δήμου να ξεφορτώνει σκουπίδια στο ΧΥΤΑ.
Απαιτούμε από τον δήμαρχο μια σαφή απάντηση στο ερώτημα :
Τι προτίθεστε να κάνετε στο χρονικό διάστημα, από αύριο το πρωί και μέχρι την λειτουργία του ΦΟΣΔΑ Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του δήμου μας ;

2. Γεωπονική Σχολή
Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα και όλοι είχαμε αποδεχθεί το γεγονός ότι το έκτρωμα που λέγεται νόμος Κεραμέως θα ήταν η ταφόπλακα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης όχι μόνο για το Μεσολόγγι αλλά για ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και την Ελληνική περιφέρεια γενικότερα.
Στο δημοτικό συμβούλιο είχαμε αποφασίσει να κάνουμε κάποιες κινήσεις με επικεφαλής τον δήμο που ποτέ δεν έγιναν.
Ο Μεσολογγίτης υπουργός κύριος Λιβανός που ήθελε οκτώ τμήματα και ανεξάρτητο πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στην Αιτωλοακαρνανία είναι άφαντος.
Ο πρώην δήμαρχος και συνεργάτης του υπουργού αμίλητος, προφανώς έχει σοβαρότερα προσωπικά προβλήματα να λύσει.
Το ερώτημα είναι, θα το δεχθούμε και αυτό αδιαμαρτύρητα ;
Πως σκοπεύει να αντιδράσει η δημοτική μας αρχή στην κατάφορη αδικία ;

3. Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο
Θέλουμε να μας ενημερώσετε για την πορεία των έργων στο ΔΑΚ, δεδομένου ότι ο «Χαρίλαος Τρικούπης» πολύ πιθανόν να επανέλθει στην Α1 και να έχουμε ξανά το ίδιο πρόβλημα.
Το 2022 θα έχετε ήδη τρία χρόνια θητείας, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για την δημοτική αρχή εάν η ομάδα δεν χρησιμοποιεί και πάλι την φυσική της έδρα.
Καθυστερώντας το έργο καθυστερείται και την απορρόφηση του κονδυλίου του 1 εκατ. Ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΔΑΚ.
Παρακαλώ ενημερώσετε μας για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα των έργων.

4. Κοιμητήριο Αγίου Θωμά
Είναι γνωστό το πρόβλημα κορεσμού των δυο κοιμητηρίων Μεσολογγίου και Αγίου Θωμά στον Αη Γιάννη Αγίου Θωμά.

• Από την Κοινότητα Αγ. Θωμά έχει γίνει πρόταση για την αγορά όμορου με το κοιμητήριο, κτήματος δύο στρεμμάτων, που είναι προς πώληση, σε τιμή που πιστεύουμε ότι είναι μέσα στις δυνατότητες του δήμου. Ρωτάμε, τι προτίθεστε να κάνετε επί του θέματος, ώστε να γίνει δυνατή η επέκταση του κοιμητηρίου και να λυθεί το πρόβλημα ;

• Μέσα από το κοιμητήριο Αγ. Θωμά διέρχεται, μεγάλης διαμέτρου και υπό μεγάλη πίεση, αγωγός του ΤΟΕΒ ο οποίος χρονολογείται από το 1968. Καταλαβαίνετε το τι πρόκειται να γίνει εάν ο αγωγός αυτός υποστεί βλάβη όπως γίνεται συνήθως και τιναχθούν όλα στον αέρα.
Θα αποκτήσουμε αρνητική δημοσιότητα για μια ακόμη φορά σε όλη την Ελλάδα και δεν θα ξέρουμε που να κρυφτούμε.
Η κοινότητα Αγ. Θωμά έχει ζητήσει να γίνει παράκαμψη του αγωγού εκτός των ορίων του κοιμητηρίου. Τι προτίθεστε να κάνετε επί του θέματος ;

• Ο μανδρότοιχος του κοιμητηρίου πέραν του ότι είναι υπό κατάρρευση, δεν έχει διεξόδους για το νερό της βροχής. Έτσι πλημμυρίζει με κάθε βροχή, καθιστώντας την πρόσβαση αδύνατη. Αγανακτισμένοι κάτοικοι άνοιξαν τρύπες στο τοίχο με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει παρακείμενο κτήμα.
Έχετε πρόθεση να λύσετε το πρόβλημα των ομβρίων όπως σας έχει ζητηθεί από την κοινότητα ; και τι πρόκειται να κάνετε ;

5. Διαρροή νερού στον Άγιο Θωμά
Εδώ και μήνες υπάρχει βλάβη στον αγωγό της ΔΕΥΑΜ στον Άγιο Θωμά, στα όρια με την Ιόνια οδό. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι όλα τα σπίτια του Αγίου Θωμά που βρίσκονται βόρεια της Ιόνιας οδού δεν έχουν νερό μήνες τώρα.
Εν τω μεταξύ το νερό χύνεται και η ΔΕΥΑΜ σφυρίζει αδιάφορα και προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού.
Ρωτάμε πότε θα αξιωθεί η ΔΕΥΑΜ να αποκαταστήσει την βλάβη ;

Ο δήμαρχος κατά την προσφιλή του τακτική και μη θέλοντας να πρωτοτυπήσει, δεν απάντησε σε καμία ερώτηση.

Με την ευκαιρία θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση του αντιδημάρχου Ν. Καραπάνου κατά του προέδρου της κοινότητας Αγίου Θωμά και στηρίζουμε πλήρως τον κύριο Πασπαλιάρη.
Η δε ανάρτηση φωτογραφιών στα κοινωνικά δίκτυα, του κυρίου Καραπάνου, να γλεντάει σε πανηγύρι αμέσως μετά την επ΄αυτοφώρω σύλληψή του, μόνο περιφρόνηση προς τους νόμους και τον θεσμό που υπηρετεί δείχνει.


Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Στο μετά από πολύ καιρό διά ζώσης Δημοτικό Συμβούλιο την 11/9/2021 συζητήθηκε, μεταξύ των άλλων, και η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου με τις σχετικές αναμορφώσεις. Με αντίστοιχες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής 303/6-8-2021 και 189/26-6-2021 αφαιρούνται ποσά 62.316,31 ευρώ από την ασφαλτόστρωση Δ.Κ. Κατοχής, περιοχή Λάκες και 38.22,80 ευρώ από επισκευή – συντήρηση δημοτικών κτηρίων, δηλαδή συνολικά 100.000 ευρώ, προκειμένου να μεταφερθούν στο έργο «Κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα δημοτικού σταδίου Δ.Κ. Αιτωλικού Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου», το οποίο έργο έχει διασφαλισμένη πίστωση γιατί χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και την «Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ» (απόφαση ένταξης 4961/22-11-2019 ΑΔΑ: 625Κ7Π6-5Υ6)!
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι καμιά βιασύνη δεν υπήρχε να μεταφερθεί η πίστωση από το έργο της Κατοχής – που συμβασιοποιήθηκε – αφ’ ενός και αφ’ ετέρου η δημοπράτηση να πάει λίγο πιο πίσω, καθότι η χρηματοδότηση του έργου του Αιτωλικού θα δοθεί την προσεχή εβδομάδα!

Τα ερωτήματα του Προέδρου και των Δημοτικών Συμβούλων εύλογα:
α) Ποια εγγύηση θα δοθεί ότι η πίστωση θα διατεθεί πίσω στο έργο που δημοπρατήθηκε;
β) Ποιος καθορίζει την προτεραιότητα εκτέλεσης των έργων;
γ) Ήταν υποχρεωμένος ο εργολάβος να προβλέψει τυχόν καθυστέρηση του έργου;

Επίσης, να θυμίσουμε εδώ ότι στις 19-7-2021 με την υπ’ αριθ. 13291 απόφαση του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο εργολάβος του έργου του Αιτωλικού έλαβε και προκαταβολή εκτέλεσης 13.830,93 ευρώ και ότι στις 7-9-2021 υπάρχει διακοπή εργασιών του έργου, λόγω αδυναμίας του εργολάβου να εκτελέσει μέρος αυτού! Δηλαδή και προκαταβολή πήρε και διακοπή έγινε! Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει.
Και φυσικά, ένα έργο που εκτελείται μετά από σχεδόν δύο χρόνια από την ένταξή του, δεν αξίζει καν σχολιασμού…

Επειδή λοιπόν:
α) Η δέσμευση του Δημάρχου δεν επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο, καθότι αποχώρησε πριν τη συζήτηση του θέματος για να παραστεί σε εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Ιωσήφ Ρωγών…
β) Η Τ.Α. αποτελεί κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας και πολλά θέματα παραπέμπονται στις καλένδες…
γ) Κάποιοι μόχθησαν να πάρουν αυτό που δικαιούνται χρόνια τώρα… και
δ) Οι αιτιάσεις των Δημοτικών Συμβούλων της Δ.Ε. Οινιαδών της παράταξης του Δημάρχου προκαλούν θυμηδία…
αλλά κυρίως γιατί πρωτευόντως ο διαφορετικός, πειστικός και τεκμηριωμένος λόγος τους ενοχλεί, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Κατοχής Γιώργος Καλόκληρος και το Τοπικό Συμβούλιο, έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται!

Για την ιστορία να ενημερώσουμε ότι αν δεν είχε αλλάξει ο νόμος – η πρόταση θα καταψηφιζόταν συντριπτικά διότι το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης και των ανεξαρτήτων ήταν αντίθετο, αλλά η απόφαση – περνάει ομόφωνα! Αυτά είναι τα “καμώματα” των κυβερνόντων στο Υπουργείο Εσωτερικών με την ουσιαστική κατάργηση του «Καλλικράτη» και της απλής αναλογικής, την οποία ο κύριος Δήμαρχος “ξορκίζει” διαρκώς, αλλά χωρίς αυτή, Δήμαρχος δεν θα ήταν!!
Κλείνοντας, μία διαπίστωση. Δημοτικό Συμβούλιο με την έννοια που γνωρίζαμε, δεν υφίσταται! Ο ρόλος του διακοσμητικός και διεκπεραιωτικός! Τα πάντα πλέον ανήκουν στον Δήμαρχο και την Οικονομική Επιτροπή…

ΥΓ1. Το θλιβερό περιστατικό συμπλοκής Αντιδημάρχου με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αγίου Θωμά και το αυτόφωρο που ακολούθησε μετά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και η διάρρηξη του γραφείου της Τ.Κ. Αγίου Ηλία με πρωταγωνιστή πάλι τον ίδιο αιρετό, δεν περιποιεί τιμή στο Δήμο μας. Κύριε Δήμαρχε έχετε την κύρια πολιτική ευθύνη και τον λόγο κάτι να κάνετε!

ΥΓ2. Πόσο αστείο είναι ο κ. Δήμαρχος να λέει ότι δεν έχει πρόβλημα τα Δημοτικά Συμβούλια να γίνονται και… στην πλατεία – για λόγους διαφάνειας – τη στιγμή κατά την οποία ΟΛΕΣ οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ στην Οικονομική Επιτροπή, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου; Κατά τα φαινόμενα, είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την πλατεία…

ΥΓ3. Το να περιγελάς την αυτόφωρη διαδικασία και μετά να φωτογραφίζεσαι στα πανηγύρια, μάλλον πιστοποιεί ότι ή την περιφρονείς ή ότι είμαστε για τα πανηγύρια!


Όλγα Δασκαλή, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου:

Ερωτήσεις της Προέδρου της Κοινότητας Μεσολογγίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Σεπτεμβρίου 2021

1. Προς κ. Δήμαρχο και Πρόεδρο ΧΥΤΑ:
Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα την ημέρα που έπιασε φωτιά στο ΧΥΤΑ και τις επόμενες που ακολούθησαν. Με μια αυτοψία στον χώρο καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν πρόκειται για ΧΥΤΑ αλλά για ΧΑΔΑ. Εκτός από σκουπίδια εκείνη την ημέρα κάηκε και μικρή δασική έκταση. Αν ο αέρας είχε διαφορετική φορά θα κινδύνευε άμεσα το μοναστήρι του Αη Συμιού και οι οικισμοί του Αγίου Θωμά.

Α)Τι ενέργειες έχουν γίνει για την εξυγίανση του 1ου και 2ου κυττάρου;
Β)Ποια η εκτιμώμενη ημερομηνία λειτουργίας του 3ου και 4ου κυττάρου;
‌Γ)Ποια η ετοιμότητα μας σε ποσότητες χώματος ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα σε ενδεχόμενη νέα πυρκαγιά; Γνωρίζουμε όλοι ότι η φωτιά στα σκουπίδια δεν σβήνει με νερό αλλά με χώμα.
Δ)Για πόσο καιρό θα μεταφέρονται τα σκουπίδια μας στη Ναύπακτο; Όταν τελειώσουν οι 1.200 τόνοι που μας έχουν επιτραπεί για τον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, που θα μεταφερθούν τα σκουπίδια μας;
Ε)Ποιες οι ενέργειες για εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων;
ΣΤ)Πότε θα έρθουν οι καφέ κάδοι από το πρόγραμμα βιοαποβλήτων;
Ζ)Έχουν γίνει μετρήσεις για την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα;

Σας καταθέτουμε εκ νέου την πρόταση μας και την πεποίθηση μας, η οποία πηγάζει από καλές πρακτικές δήμων της Ελλάδας και του εξωτερικού ότι λύση στο πρόβλημα δίνεται με μείωση του όγκου των απορριμμάτων μας (μείωση οργανικών, διαλογή στη πηγή, εντατική ανακύκλωση, πράσινα σημεία).
Οι δημότες δεν μπορούν να αντέξουν νέα αύξηση δημοτικών τελών ούτε μπορούν να δεχτούν να υποβαθμίζεται το περιβάλλον τους και να κινδυνεύουν οι ζωές τους και οι περιουσίες τους.

2. Προς τον κ. Δήμαρχο και όλη την δημοτική αρχή:
Κάθε εβδομάδα σας αποστέλλουμε, θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της πόλης του Μεσολογγίου καθώς και αιτήματα πολιτών. Διαβάζετε αυτή την αλληλογραφία; Δεν παίρνουμε απάντηση, ούτε βλέπουμε να διορθώνονται τα θέματα. Πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και να μην αγνοούνται οι προτάσεις μας για την πόλη του Μεσολογγίου. (παραδείγματα: επισκευή αστικού εξοπλισμού στο τσιμεντένιο κρηπίδωμα της Τουρλίδας, τρόπος κοπής χόρτων στην οδό Κύπρου, γραφείο της Κοινότητας Μεσολογγίου, ωράριο Μουσείων της πόλης του Μεσολογγίου κλπ).

3. Προς τον κ. Δήμαρχο:
Πρόσφατα διαβάσαμε στον τύπο την επιστολή του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου, με την οποία σας απευθύνει κάλεσμα για ενέργειες ενόψει της απογραφής περιουσιών και πληθυσμού. Το θέμα της απογραφής είναι κορυφαίο και επηρεάζει άμεσα την υπόσταση του Δήμου μας σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Σας καλούμε με την σειρά μας να έρθετε σε επαφή με την Στατιστική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας που λειτουργεί στο Μεσολόγγι ώστε να δοθούν αρμοδίως οι κατάλληλες οδηγίες σε όλες τις Κοινότητες με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα.