olive

Ακαρπία στις ελιές Καλαμών

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Η μείωση της παραγωγής χονδροεληάς στην Αιτωλοακαρνανία ανέρχεται στο 70%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Στο σύνολο της βρώσιμης, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της εληάς Καλαμών, η μείωση ανέρχεται στο 40%.
Η κατρακύλα αυτή οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες, καθώς ο καιρός ξεγέλασε τα δένδρα, τα οποία ανθοφόρησαν αλλά δεν έδωσαν καρπό. Στα εσπεριδοειδή, το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις καταστροφής και είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη αποζημίωσης των παραγωγών, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο. Πολύ περισσότερο που το σαρωτικό κύμα ακρίβειας τινάζει κυριολεκτικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών στον αέρα. Παραείναι κρίσιμη η κατάσταση για να αγνοηθεί από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.


Δήμος Αγρινίου:

ΠΡΟΣ:

κ. Σπήλιο Λιβανό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και  Tροφίμων

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι με σκοπό να σας ενημερώσω, σε συνδυασμό με τις δυο προηγούμενες επιστολές μου, για το μείζον ζήτημα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο της καλλιέργειας ελιάς και ειδικότερα στις επιτραπέζιες ποικιλίες, σε όλη την έκταση του Δήμου Αγρινίου.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι την τρέχουσα περίοδο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής σε μία από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού ευρύτερα αλλά και του Δήμου Αγρινίου ειδικότερα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση σε όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες (ενδεικτικά αναφέρω και την χονδροελιά που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής στο Δήμο Αγρινίου), όπου υπάρχει γενική ακαρπία και αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες του Δήμου μας.

Επίσης, επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο –εποχή ανθοφορίας της ελιάς- εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.
Σύμφωνα, άλλωστε, με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία), από τα αρμόδια όργανα.

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας, ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ζημιών και οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αναμένω ότι θα λάβετε μέριμνα και θα ενισχύσετε με κάθε τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από την ακαρπία γιατί είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξετε την τοπική οικονομία.

Με τιμή

Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου


Δήμος Ξηρομέρου:

Προς: κο Λιβανό Σπυρίδωνα-Παναγιώτη
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αίτημα Στήριξης Ελαιοπαραγωγών για την Ακαρπία της Ελιάς».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μέσω της παρούσης επιστολής θα ήθελα να μου επιτρέψετε με την σειρά μου να σας ενημερώσω για το θέμα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στην καλλιέργεια ελιάς και ιδικότερα της ελιάς Καλαμών, σε όλη την έκταση του Δήμου Ξηρομέρου.
Τον Μάρτιο του 2021, εποχή ανθοφορίας της ελιάς, η ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα ο Δήμος Ξηρομέρου επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα και παγετούς, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ανθοφορία και η καρπόδεση των ελιών, γεγονός που θα πλήξει το επόμενο διάστημα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και της περιοχής μας.
Σύμφωνα, με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία), από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν τούτων, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΛΓΑ για τη διαπίστωση των ζημιών ώστε οι πληγέντες αγρότες, να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας και να στηριχθεί ο ευαίσθητος αυτός κλάδος.

Με εκτίμηση

Τριανταφυλλάκης Λ. Ιωάννης, Δήμαρχος Ξηρομέρου


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Την ανάγκη αποζημίωσης όσων παραγωγών Ελιάς Καλαμών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και ευρύτερα επλήγησαν από το φαινόμενο της ακαρπίας θέτει με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος. Ο Κώστας Λύρος επικαλείται πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί στήριξης από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο, αλλά και τις εξαγγελίες του κ. Λιβανού σε άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Αναλυτικά ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου τονίζει:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή σας θέτω ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών στο Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος μας διατηρεί ιδιαίτερη δυναμική στην τομέα παραγωγής Ελιάς Καλαμών, καλύπτοντας σχεδόν το 50% της εγχώριας αγοράς.
Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2021 – εποχή ανθοφορίας της ελιάς – η περιοχή μας επλήγη σχεδόν ολοκληρωτικά από παγετό (συνέπεια της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής), ο οποίος προκάλεσε το φαινόμενο της Ακαρπίας. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς το προσεχές φθινόπωρο, καθώς αναμένεται σημαντική πτώση παραγωγής, με συνέπεια την σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία) από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Αντίστοιχες εξαγγελίες προς όφελος και στήριξη των αγροτών έχετε κάνει κι εσείς για περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα στην παραγωγή των τοπικών τους προϊόντων.
Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την διαπίστωση των ζημιών, προκειμένου οι πληγέντες αγρότες να υποβάλλουν τις δηλώσεις και να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλους Δήμους και περιοχές της χώρας.
Η λήψη μέριμνας και μέτρων ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην παραγωγή ελιάς Καλαμών, η οποία έχει ρυθμιστικό ρόλο στην τοπική οικονομία. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τους αγρότες του Δήμου μας, γιατί έτσι στηρίζουμε τον ίδιο μας τον τόπο.


Δήμος Αγρινίου:

Προς: κ. Σπήλιο Λιβανό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για το μείζον ζήτημα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο της καλλιέργειας ελιάς και ειδικότερα της ελιάς Καλαμών, σε όλη την έκταση του Δήμου Αγρινίου.
Σίγουρα γνωρίζετε ότι την τρέχουσα περίοδο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής σε μία από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού ευρύτερα αλλά και του Δήμου Αγρινίου ειδικότερα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση στις ελιές Καλαμών, όπου υπάρχει γενική ακαρπία και αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες του Δήμου μας.
Επίσης, επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο –εποχή ανθοφορίας της ελιάς- εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.
Σύμφωνα, άλλωστε, με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία), από τα αρμόδια όργανα.

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν αυτών των δεδομένων, παρακαλώ για τις ενέργειές σας, ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ζημιών ώστε οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αναμένω ότι θα λάβετε μέριμνα και θα ενισχύσετε με κάθε τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από την ακαρπία γιατί είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξετε την τοπική οικονομία.

Με τιμή

Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου


Που οφείλεται η γενική ακαρπία των ελαιόδεντρων;

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος της ελιάς είναι ιδιαίτερη, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους οι ελαιώνες χαρακτηρίζονται από ακαρπία.
Αυτή η παραγωγική εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα των κλιματικών και καιρικών αλλαγών. Ειδικότερα, όλα τα οπωροφόρα δέντρα κατά τη χειμερινή περίοδο έχουν ανάγκη από ψύχος κατά τη διάρκεια του λήθαργου, πρέπει να υποστούν δηλαδή την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών για ένα χρονικό διάστημα και μετριέται σε ώρες, είναι οι λεγόμενες ώρες ψύχους.

Ωστόσο, ο περασμένος Νοέμβρης ήταν ένας άνυδρος μήνας και ο Δεκέμβρης με τη σειρά τους ήταν από τους πιο θερμούς των τελευταίων 100 ετών. Επιπλέον τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη δεν υπήρξε ικανοποιητικός βαθμός ψύχους, δεν ήταν ψυχροί όπως έπρεπε. Αντίθετα, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο παρατηρήθηκε μεγάλη θερμοκρασιακή ανωμαλία (εύρος τιμών), συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες επικρατούσε ψύχος (εμφάνιση πάχνης και παγετού) και ταυτόχρονα τις μεσημεριανές ώρες επικρατούσαν υψηλές τιμές. Αποτέλεσμα να στρεσαριστούν τα δέντρα και να επηρεαστεί άμεσα η ικανότητα ανθοφορίας τους, καρπόδεσης και εν τέλει της παραγωγικότητας τους.

Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο φαίνεται περίτρανα ο καθοριστικός ρόλος των καιρικών συνθηκών και της ανάγκης για ώρες ψύχους, για την ομαλή παραγωγική πορεία των ελαιώνων και γενικά των καρποφόρων δέντρων. Παράλληλα, αναδεικνύονται οι πολύπλευρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη να υπάρξουν νέες πρακτικές διαχείρισης των καλλιέργειών.

Xρήστος Σαλτογιάννης, Γεωπόνος-Τμήμα Υποστήριξης Υπηρεσιών Ευφυούς Γεωργίας Neuropublic AE