agriniohospital4

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

ΕΠΑΜ Αγρινίου:

Τον Ιούνιο του 2021 είχαμε γράψει σε επίσημη ανακοίνωσή μας για το νοσοκομείο Αγρινίου: «Και όλα αυτά γίνονται γιατί πρέπει να εξοργιστεί ο κόσμος με τον δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου και έτσι να μπορέσουν πιο εύκολα μέσω ενός ΣΔΙΤ να το παραδώσουν σε ιδιωτικά χέρια.»

Ούτε τρείς μήνες δεν πέρασαν και δικαιωνόμαστε. Στο νοσοκομείο Αγρινίου υπεγράφησαν, σύμφωνα με πληροφορίες από τον τοπικό τύπο, 37 αναστολές υγειονομικών και υπαλλήλων του νοσοκομείου από την προσωρινή διοικήτρια, γιατί αρνήθηκαν να υποκύψουν στον εκβιασμό της μονοκομματικής βουλής των 6 κομμάτων, να σκύψουν δηλαδή το κεφάλι σαν καλοί ραγιάδες και να απεκδυθούν την ανθρώπινη αξία τους που διασφαλίζεται από το Άρθρο 2 §1 του συντάγματος. Αναφερόμαστε σε «μονοκομματική βουλή» διότι ο εκβιασμός αυτός έχει την αμέριστη συναίνεση, φανερή ή σιωπηρή, όλων των κομμάτων του τύποις πλέον αποκαλούμενου «κοινοβουλίου».

Πως θα λειτουργήσει πλέον το νοσοκομείο; Και μιλάμε για τον δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νομό στην Ελλάδα. Είναι λογικό κι επόμενο ότι θα υπολειτουργεί εφόσον μειώνεται ακόμη και αυτό το ήδη ελλειμματικό αριθμητικά προσωπικό. Για να μας πει μια ωραία πρωία η κυβέρνηση -πάντα με τη συναίνεση των άλλων κομμάτων της μονοκομματικής βουλής- ότι αδυνατεί το Δημόσιο να συντηρήσει από μόνο του το Νοσοκομείο και ότι θα απαιτηθεί η συνδρομή του καλού επενδυτή. Έτσι με μια σύμπραξη (τις λεγόμενες ΣΔΙΤ) θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Με συνέπεια οι πολίτες του Αγρινίου και της γύρω περιοχής, να μην έχουν πρόσβαση σ’ αυτό αν δεν διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια για να καλύψουν τα έσοδα νοσηλείας και ιατρικών πράξεων ή να πρέπει να βγάλουν στο σφυρί προσωπική περιουσία προκειμένου να θεραπευτούν ή να επιβιώσουν.

Πληροφορούμε την προσωρινή διοικήτρια του νοσοκομείου και κάθε άλλο δημόσιο όργανο που εφαρμόζει πειθήνια τις κυβερνητικές εντολές, ότι ο ν. 4820/2021 και ιδίως τα άρθρα 205 & 206 είναι ναζιστικής έμπνευσης και ότι η όλη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, με τα χιλιάδες θύματα πολλαπλών κατηγοριών που έχει προκαλέσει, εμπίπτει στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Συνεπώς όχι μόνον οι πολιτικοί προϊστάμενοι, αλλά και οι διοικητικοί διαχειριστές της φρικώδους αυτής κατάστασης που βιώνει ο ελληνικός λαός εδώ κι ενάμιση χρόνο, θα δώσουν λόγο όταν η υπόθεση αυτή οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Αυτό για το ΕΠΑΜ είναι δέσμευση.


Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου, συνιστά επικίνδυνη περιδίνηση σε μία στιγμή κρίσιμη όχι μόνο για την διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών απέναντι στα προβλήματα υγείας των συμπολιτών μας.

Δεν έφταναν τα “ήξεις-αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις” γύρω από την αναστολή της λειτουργίας της ΜΕΘ, που όλο ανοίγει κι όλο κλειστή είναι. Ούτε το γεγονός ότι αποφασίσθηκε νέα αναστολή τακτικών χειρουργείων, που αφήνει πολλούς ασθενείς στο κενό του φόβου και της αγωνίας για την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων τους. Έχουμε τώρα και την κατάσταση πολέμου με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας όσων -κακώς, βέβαια- αρνούνται να εμβολιασθούν. Η αντιμετώπιση αυτών των εργαζομένων έπρεπε να έχει γίνει με τρόπους που έχουν προταθεί ώστε να μην πληγεί η λειτουργικότητα και η αντοχή της μονάδας.

Η κατάσταση που έχει, γενικότερα, διαμορφωθεί, οδηγεί σε τραυματισμό της λειτουργίας και σε πλήγμα της αξιοπιστίας ενός νοσηλευτικού ιδρύματος που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην προάσπιση της υγείας των πολιτών.

Αν η απομάκρυνση και των δύο υπουργών από το αρμόδιο χαρτοφυλάκιο συνιστά μία έμμεση ομολογία αποτυχίας, τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα αν η νέα πολιτική ηγεσία προσέφευγε σε πειραματισμούς, που -εκτός των άλλων- θα οδηγούσαν σε εχθροπάθεια και διαίρεση των πολιτών, σε μία περίοδο που απαιτείται συνετή, υπεύθυνη και αθόρυβη δουλειά για τον επιτυχή χειρισμό σοβαρών ζητημάτων, που άπτονται της υγείας και της ζωής του λαού της περιφέρειας.