29dfeatureimage

Διεθνές συνέδριο τοπικής ιστορίας & πολιτισμού στο Αγρίνιο

Με χαιρετισμό του κ. Βασίλη Φουντούλη ξεκίνησε εργασίες το Επετειακό Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού που διοργανώνει η Αρχαιολογική – Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων.

Το Συνέδριο με θέμα: «Η Τριχωνία και Αιτωλία άπασα στα πλαίσια της Δυτικής Ρούμελης στον Αγώνα της παλιγγενεσίας του Έθνους μας» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Θεστιέων κ. Β.Φουντούλης καλωσόρισε τους συνέδρους και αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην υλοποίηση του Συνεδρίου : «Για να φανεί ποιο είναι το μερτικό μας από κείνη τη δόξα, μα και ποιο κόστος σε ζωές καταβάλαμε εμείς εδώ, στο δικό μας τόπο, την Τριχωνία και την ευρύτερη Αιτωλία. Τοιουτοτρόπως, θα αναδειχθούν κυρίως άγνωστα και θαμμένα, από την αχλύ της ιστορικής λήθης, ονόματα αγωνιστών, ανθρώπων του τόπου μας, οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγμάτωση κορυφαίων συμβάντων πανελληνίως και θυσιάστηκαν στον Αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας, μια αποκατάσταση για την ανεκτίμητη προσφορά τους. Έτσι, για μην ξεθωριάζει η ιστορία μας και να μένει η Ελλάδα στο εδώθε φωτεινό
της μέρος».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Με ξεχωριστή χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στο Αγρίνιο. Στην επίσημη έναρξη ενός σπουδαίου επιστημονικού συνεδρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει το ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή μας στην Ελληνική Επανάσταση. Αλλά και με έναν ακόμη σημαντικό στόχο. Να φέρει τα παιδιά μας κοντά στην δική μας ιστορία. Να συστήσει τους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Να ιχνηλατήσει τα ιστορικά τοπόσημα. Να φωτίσει τις στιγμές που συνδέθηκαν με τον ξεσηκωμό του Γένους. Με βαθιές ευχαριστίες στον ακούραστο πρόεδρο της Αρχαιολογικής – Ιστορικής – Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων κ. Βασίλη Φουντούλη, καθώς και τα μέλη του ΔΣ, εύχομαι οι εργασίες του Συνεδρίου να στεφθούν με επιτυχία και να ενισχύσουν την κοινή μας προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και αποτελεσματικότερη ανάδειξη και αξιοποίηση της κληρονομιάς μιας”.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας, η Αντιδήμαρχος Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου, ο πρ. Δ.Σ .Θέρμου Ν. Κωστακόπουλος,η Ολυμπία Βικάτου Διδάκτωρ, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γ.Σαγώνας.

Το Συνέδριο θα συνεχίσει τις εργασίες το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου, τον Δήμο Θέρμου και το Πανεπιστήμιο Πατρών-Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας.


Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΣΤΙΕΩΝ οργανώνει το τρίτο της Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου με θέμα :

«Η Τριχωνία και Αιτωλία άπασα στα πλαίσια της Δυτικής Ρούμελης στον Αγώνα της παλιγγενεσίας του Έθνους μας»

το οποίο θα γίνει στο Αγρίνιο στην Αίθουσα Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας.

Η πρώτη ημέρα, Παρασκευή , 3 Σεπτεμβρίου 2021 είναι

«Αφιερωμένη στον απλό Αγωνιστή του 1821»

Στην Τρίτη συνεδρία ( από 17:00 έως 19:00) θα μιλήσει ο Κώστας Καρκανιάς, , Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας και τέως Πρόεδρος της Αδελφότητας Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων με θέμα :

«Μεσολόγγι 1821-1829: H επανάσταση των απλών ανθρώπων»,

Στην τέταρτη συνεδρία ( από 19:30 έως 21:15) θα μιλήσει ο Γιάννης Μακρής ,συγγραφέας-ιστοριοδίφης Πρόεδρος της Αδελφότητας Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων και Μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας με θέμα :

«Δημήτρης Μακρής, ο πολέμαρχος της Εξόδου και οι σημαίες (μπαϊράκια) της Εξόδου του Μεσολογγίου, 10-11 Απριλίου 1826»