amfiloxia4

Εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση σε περιοχές της Αμφιλοχίας

Με την έκτη κατά σειρά ημερίδα, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 στις 19:00 στη πλατεία της Μαλεσιάδας, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ημερίδων τοπικής ιστορίας «Βάλτος & Επανάσταση» που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Αμφιλοχίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ.
Η καταληκτική ημερίδα θα επικεντρωθεί στους αγωνιστές του 1821 που κατάγονται από την περιοχή της σημερινής Μαλεσιάδας, ενώ θα πραγματοποιηθεί μια συνολική επισκόπηση του ρόλου του Βάλτου στην Επανάσταση καθώς και αποτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής:
• «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τα Δημοτικά Τραγούδια του Βάλτου», Κώστας Κονταξής, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
• «Μαλεσιάδα: Η συμβολή αγωνιστών της περιοχής στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821», Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος-Συγγραφέας,
• «Βάλτος και Επανάσταση», Νταλαπέρας Σωτήρης, Ιστορικός-Αρχαιολόγος,
• «Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Κοιλάδας του Ινάχου», Γιώργος Σταμάτης, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος.


Με την πέμπτη κατά σειρά ημερίδα τοπικής ιστορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Περδικάκι (παλιά ονομασία «Σακαρέτσι») το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 στις 20:00 στη πλατεία του χωριού, συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Αμφιλοχίας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Στη μεθαυριανή ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, θα αναδειχθούν προσωπικότητες οι οποίες προέρχονται από ή έδρασαν στην περιοχή του Βάλτου, τόσο προεπαναστατικά όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όπως ο οπλαρχηγός Γιάννης Μπουκουβάλας, ο Γώγος Μπακόλας και ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός.

Πιο συγκεκριμένα, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων θα ακολουθήσουν οι παρακάτω εισηγήσεις:

• «Γιάννης Μπουκουβάλας – ο γενάρχης των Μπουκουβαλαίων», από τον συνταξιούχο δάσκαλο Γιώργο Ροΐδη
• «Προσεγγίζοντας την προσωπικότητα και τη δράση του Γώγου Μπακόλα», από τον εκπαιδευτικό Βασίλη Ζάγκα
• «Στα χνάρια του Πατροκοσμά – Στροφή προς το λαό & προσφορά στην παιδεία», από τον καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιο Παπαλεξανδρόπουλο.


ebesos2

2η εκδήλωση:

Με την Ημερίδα «Αγναντεύοντας την Δούνιστα» και με την παρουσία του Γιάννη Σταθά, Δημάρχου Διστόμου, Αράχοβας και Αντίκυρας και απόγονο του αγωνιστή από το Βάλτο Γιάννη Σταθά, ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, η δεύτερη κατά σειρά θεματική ημερίδα του Δήμου Αμφιλοχίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, στη συνδιοργάνωση της οποίας συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας ξενάγησε τον κ. Σταθά στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά στον Εμπεσό, κτήτορας του οποίου ήταν ο πρόγονός του καπετάνιος Γιάννης Σταθάς. Κατόπιν, η εκδήλωση συνεχίστηκε στον χωριό Σταθάς (πρώην Δούνιστα) όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και διάλεξη από τον Ιωάννη Γ. Νεραντζή, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ιωάννης Σταθάς – Οικογένεια Ίσκου».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του Δημάρχου Διστόμου, Αράχοβας και Αντίκυρας Γιάννη Σταθά, ο οποίος εξήγησε στο συγκεντρωμένο κοινό τη σημασία αλλά και το πώς βιώνει ο ίδιος την ιστορική βαρύτητα που φέρει το όνομά του, ενώ εξήρε τη σημασία του διαρκούς αγώνα εναντίον οποιουδήποτε εχθρού ή δυσκολίας συναντάμε στη ζωή μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής αναμνηστικής πλακέτας στον κ. Σταθά, την οποία παρέδωσε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας.


c1006

1η εκδήλωση:

Ο Δήμος Αμφιλοχίας τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Έλαβε χώρα στο Τρίκλινο η πρώτη από τις πέντε προγραμματισμένες Ημερίδες Τοπικής Ιστορίας, με θέμα «Βάλτος κι Επανάσταση: Η Τατάρνα αναπολεί την ιστορία της». Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφιλοχίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι ομιλητές (Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος, Κωνσταντίνος Χαραμής, Εκπαιδευτικός και Νίκος Χούτας, Εκπαιδευτικός-Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας), αναφέρθηκαν στην Μάχη της Τατάρνας, την πρώτη μάχη της Επανάστασης στη Δυτική Ρούμελη και περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στον Βάλτο τόσο προεπαναστατικά όσο και κατά τη διάρκεια του Αγώνα, συνθήκες μέσα από τις οποίες ξεπήδησαν μερικές από τις ηρωικότερες μορφές της ελληνικής ιστορίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του μεγάλου αριθμού θεατών που προσήλθαν στην ημερίδα.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ροΐδης, Αντιδήμαρχοι, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Κοπίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος Τρικλίνου Θανάσης Σβερδίλας και πρόεδροι κοινοτήτων.