bank2

Αντιδράσεις για το κλείσιμο της τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραώς στον Αστακό.

Ο Βουλευτής με την ερώτησή του τόνισε τα προβλήματα που δημιουργεί η στρατηγική απόφαση των τραπεζών να μειώσουν τα καταστήματά τους, η οποία οδηγεί σε μεγάλες ανισότητες και αδικίες, ιδίως σε βάρος των πιο μικρών πόλεων και χωριών της χώρας, όπου μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αν όχι το μεγαλύτερο, δεν είναι εξοικειωμένο με τις ψηφιακές δεξιότητες. Συγκεκριμένα στον Δήμο Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας, λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό υποκατάστημα, αυτό της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό, το οποίο εξυπηρετεί μια μεγάλη και δυσπρόσιτη περιοχή, με πολλούς μάλιστα αγρότες και κτηνοτρόφους. Το ενδεχόμενο κλείσιμό του θα αναγκάσει τους κατοίκους της περιοχής ακόμα και για τις πιο απλές συναλλαγές να μεταβαίνουν σε όμορους Δήμους, σε απόσταση 60 ή 80 χιλιομέτρων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις διαβεβαιώσεις από τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι «όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή», κατά την εξαγορά του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών ενημέρωση σχετικά με το κλείσιμο του υποκαστήματος και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι του Ξηρομέρου θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα στις τραπεζικές συναλλαγές τους εντός του Δήμου τους.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


«Η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς για κλείσιμο του υποκαταστήματος στον Αστακό πλήττει καίρια την τοπική κοινωνία, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Μια απόφαση που ελήφθη, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συμφωνήσει ότι δε θα υπάρχει κανένας Δήμος στη χώρα που να μην εξυπηρετείται τραπεζικά.

Μια Τράπεζα, η οποία κατόρθωσε να μείνει όρθια χάρη στις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα χρήματα του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες μιας περιοχής σαν και τη δική μας.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στον Αστακό, γεγονός που αίρει το επιχείρημά της περί μείωσης λειτουργικών δαπανών.

Δεν υπάρχει άλλο τραπεζικό κατάστημα στον ευρύτερο Δήμο Ξηρομέρου – μία περιοχή γεωγραφικά απομονωμένη, μακριά από αστικά κέντρα – όπου υπάρχουν συμπολίτες μας που, λόγω ηλικίας, δεν είναι εξοικειωμένοι και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με την ηλεκτρονική τραπεζική, ενώ πολλοί εξ αυτών δυσκολεύονται με τις μετακινήσεις.

Η κίνηση αυτή ξεκάθαρα υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου, δίνοντας ένα αποθαρρυντικό μήνυμα καθήλωσης.

Υπογραμμίζεται ότι η περιοχή έχει ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες, καθώς αποτελεί σημείο σύνδεσης με τα νησιά του Ιονίου.
Παρουσιάζει ευρύτατη οικονομική δραστηριότητα και προοπτικές ανάπτυξης, όσο λίγες στο Νομό μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και η Τράπεζα Πειραιώς να ανακαλέσει την απόφασή της. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Ο Νομός μας έχει ήδη πληγεί από την πανδημική κρίση και πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού κάθε περιοχή του με αναπτυξιακή προοπτική.

Δε θα ανεχθούμε την περαιτέρω υποβάθμισή του».

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. υπουργούς:
• Ανάπτυξης & Επενδύσεων
• Οικονομικών

Θέμα: «Αναστάτωση από το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας»

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας η πληροφορία ότι επίκειται το κλείσιμο του τοπικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς. Το σύνολο της τοπικής κοινωνίας -Δήμος, Κοινότητες και φορείς της περιοχής- είναι οργισμένοι για το κλείσιμο του τελευταίου τραπεζικού καταστήματος που λειτουργεί στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ μάλιστα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχει κανένας Δήμος στη Χώρα που να μην εξυπηρετείται τραπεζικά, σήμερα μαθαίνουμε ότι κλείνει το μοναδικό κατάστημα Τράπεζας που λειτουργεί στον Δήμο Ξηρομέρου.

Η διοίκηση της Πειραιώς, μιάς τράπεζας πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένης με χρήματα του ελληνικού λαού, γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτελεί την διάδοχο κατάσταση της Αγροτικής και εξ αυτού προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις της προς τους κατοίκους μιάς κατ’ εξοχήν αγροτικής περιοχής. Επίσης, συμμετέχει στην διαπραγμάτευση για την πώληση του Πλατυγυαλίου (εκτός και αν πρόκειται για προπαγανδιστικό πυροτέχνημα), προκειμένου να γίνει μία μεγάλη επένδυση για μαρίνα mega yachts. Κι παρ’ όλα αυτά κλείνει το υποκατάστημα! Το οποίο μάλιστα στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα της τράπεζας, οπότε δεν υπάρχει καν το επιχείρημα της εξοικονόμησης δαπανών.

Ο Αστακός είναι γεωγραφικά απομονωμένος, μακριά από κάποιο αστικό κέντρο, καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση με διάσπαρτα χωριά και δεν αντέχει ούτε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα κατάστημα τράπεζας για να εξυπηρετεί τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις. Ειδικά δέ το καλοκαίρι είναι κόμβος για την επικοινωνία με νησιά του Ιονίου και ο πληθυσμός του αυξάνεται σημαντικά τους θερινούς μήνες.

• Επειδή τα μεγάλα λόγια περί του Αστακού ως στρατηγικού επενδυτικού πόλου πρέπει να υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές, ειδάλλως φαντάζουν σαν επικοινωνιακές πομφόλυγες;
• Επειδή σύσσωμοι οι κάτοικοι και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Αστακού απαιτούν να μην κλείσει το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
• Η κυβέρνηση σκοπεύει να επισημάνει στην διοίκηση της Τράπεζας ότι η πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου της, ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας με αναπτυξιακές προοπτικές, σπέρνει απαισιοδοξία για το μέλλον, σε μια κοινωνία πολλαπλά χτυπημένη από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, και σκοπεύει να την πιέσει να ανακαλέσει αυτήν την απόφασή της;

Ο ερωτών βουλευτής, Βαρεμένος Γεώργιος


Μόλις στις 16 Μαΐου του 2021 είχα την διαβεβαίωση από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος του υποκαταστήματός της στον Αστακό. Με τεράστια έκπληξη και απορία πληροφορήθηκα ότι το κατάστημα πάει για κλείσιμο. Τί συνέβη άραγε και βρέθηκε σ’ ένα ευρύτερο πακέτο δεκάδων υποκαταστημάτων που κλείνουν με την μεθόδευση ότι, αφού κλείνουν κι άλλα υποκαταστήματα δεν έχετε λόγο να διαμαρτύρεσθε! Σοβαρά; Η διοίκηση της Πειραιώς γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτελεί την διάδοχο κατάσταση της Αγροτικής και εξ αυτού προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις της προς τους κατοίκους μιάς κατ’ εξοχήν αγροτικής περιοχής. Γνωρίζει ακόμη καλύτερα ότι η ίδια, έστω και με μικρότερο ποσοστό, συμμετέχει στην διαπραγμάτευση για την πώληση του Πλατυγυαλίου (εκτός και αν πρόκειται για προπαγανδιστικό πυροτέχνημα), προκειμένου να γίνει μία μεγάλη επένδυση για μαρίνα mega yachts. Κι παρ’ όλα αυτά κλείνει το υποκατάστημα!

Γνωρίζει επίσης, και αν δεν γνώριζε το πληροφορήθηκε, ότι ο Αστακός γεωγραφικά είναι απομονωμένος για να μπορεί να εξυπηρετείται μετά το κλείσιμο.

Γνωρίζει επίσης ότι ο Αστακός το καλοκαίρι είναι κόμβος για την επικοινωνία με νησιά του Ιονίου και ο πληθυσμός του αυξάνεται σημαντικά τους θερινούς μήνες.

Τα μεγάλα λόγια περί του Αστακού ως στρατηγικού επενδυτικού πόλου είναι για επικοινωνιακή κατανάλωση και η κυβέρνηση δεν έχει να επισημάνει κάτι στην διοίκηση της Τράπεζας επ’ αυτού. Η οποία διοίκηση έχει την εντύπωση ότι οι κάτοικοι πρέπει να δεχθούν αδιαμαρτύρητα τον ξαφνικό θάνατο του υποκαταστήματος και να πουν κι ευχαριστώ για την διευκόλυνση;

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


ANOIXTH EΠΙΣΤΟΛΗ

Π Ρ Ο Σ
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Τον Υπουργό Οικονομικών
Τον Υπουργό Εσωτερικών
Τους Βουλευτές του Νομού Αιτωλ/νίας
Τον Περιφεριάρχη Δυτ.Ελλάδος
Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Τη Διοίκηση Τράπεζας Πειραιώς
Την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Κύριοι,

Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, να κλείσει το Υποκατάστημά της που λειτουργεί στον Αστακό.

Όλη η τοπική κοινωνία, ο Δήμος, οι Κοινότητες και οι φορείς της περιοχής είναι ανάστατοι και οργισμένοι για το κλείσιμο του τελευταίου τραπεζικού καταστήματος που λειτουργεί στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών να δηλώνει ότι δεν θα υπάρχει κανένας Δήμος στη Χώρα που να μην εξυπηρετείται τραπεζικά, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών να έχει συμφωνήσει σε αυτό με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και σήμερα να μαθαίνουμε ότι κλείνει το μοναδικό κατάστημα Τράπεζας που έχουμε.

Ο Δήμος μας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες καθώς είναι απομονωμένος, μακριά από κάποιο αστικό κέντρο, καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση με διάσπαρτα χωριά και δεν αντέχει ούτε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα κατάστημα τράπεζας για να εξυπηρετεί τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους χιλιάδες επισκέπτες του καλοκαιριού.

Δεν μπορεί επίσης να μην λαμβάνεται υπόψιν η νέα προοπτική που ανοίγεται στην περιοχή με την αξιοποίηση του λιμανιού του Πλατυγιαλιού που είναι σε εξέλιξη.

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτάχυνση της εγκατάλειψης και της ερήμωσης της περιοχής μας, όπου ήδη τα χωριά μας τείνουν να γίνουν χωριά γερόντων και συνταξιούχων εγκαταλειμμένα στην τύχη τους.

Οι βουλευτές του Νομού μας, κυρίως οι κυβερνητικοί, αμέτοχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ό,τι συντελείται γύρω μας (ΠΟΑΥ, Ανεμογεννήτριες κλπ ). Και αντί να πάμε ένα βήμα μπροστά, αγωνιωδώς προσπαθούμε να διαφυλάξουμε κάποια από τα κεκτημένα και αυτονόητα που ακόμα έχουμε.
Τους καλούμε, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μεσολαβήσουν για να μην υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Τέλος εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην απαράδεκτη αυτή απόφαση, όπως διατυπώνεται και στην 38/2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και καλούμε τις Κοινότητες τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής να αντιδράσουν άμεσα με αντίστοιχες αποφάσεις και με όποιον άλλο τρόπο μπορεί ο καθένας, για να αποφύγουμε το οριστικό κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό.

O Δήμαρχος Ξηρομέρου, Ιωάννης Τριανταφυλλάκης