fire3

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Αιτωλοακαρνανία

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, συγκάλεσε σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 η Αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Σαλμά, με αντικείμενο την ετοιμότητα των φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, η οποία έγινε με φυσική παρουσία και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, βρέθηκε ο συντονισμός υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και των επαγόμενων συνεπειών αυτών.

Η κ. Σαλμά έθεσε τους εξής άξονες:
• Την ανάγκη να προχωρήσουν όλοι οι φορείς σε αναστολή όλων των εργασιών των οδηγών και χειριστών μηχανημάτων έργου αρμοδιότητας τους και να τους θέσουν σε 24ωρη επιφυλακή.
• Την ανάγκη της διαρκούς επικοινωνίας των υπηρεσιών μεταξύ τους.
• Την αυξημένη ετοιμότητα κυρίως των Προέδρων των Τ.Κ. και των ομάδων πυρασφάλειας τους , ώστε να ενεργοποιούν το προσωπικό και τα μέσα τους άμεσα.
• Την διαδικασία οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού και την μεγάλη προσοχή και συντονισμό που απαιτεί αυτό το εγχείρημα.
• Την μέγιστη προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουμε για τις κατασκηνώσεις που υπάρχουν στο νομό.
• Την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των εθελοντικών ομάδων και την συνεργασία τους με τους Δήμους.

«Η χώρα μας βιώνει πολύ δύσκολες μέρες. Οφείλουμε όλοι να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή και συντονισμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οποιοδήποτε ενδεχόμενο πυρκαγιάς στην περιοχή μας» σημείωσε η κ. Σαλμά, υπογραμμίζοντας ότι πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και έπειτα, η προστασία του φυσικού και οικιστικού τοπίου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αιτωλ/νίας Νικολόπουλος Νίκος, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Λύρος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλετράς και Καραπάνος και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Κιρκινέζος. Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θέρμου, κ. Παπαθανασόπουλος, η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου, κ. Καπέρδα, η εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπακτίας κ. Καζανά, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμφιλοχίας, κ. Χούτας, ο Αστυνομικός Δ/ντής Αιτωλίας κ. Νικολάου, ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Δ/ντής Ακαρνανίας κ. Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου κ. Ταφιάδης, ο Διοικητής Π.Υ. Μεσολογγίου κ. Στούμπος, ο εκπρόσωπος του Δ/ντή Δασών Αιτ/νίας κ. Δημητριάδης, ο Προϊστάμενος Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Αιτωλ/νίας κ. Μασίκας, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Υγείας Π.Ε. Αιτωλ/νίας κ. Χαϊδής, η διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλ/νίας κ. Φιλιπποπούλου, η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Ι.Π. Μεσολογγίου, κ.ά.


Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει ο Δήμος Ναυπακτίας για την αντιμετώπιση πιθανών συμβάντων πυρκαγιάς. Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Μεσολογγίου υπό την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ.Μαρία Σαλμά και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κ.Νίκο Νικολόπουλο, στην οποία συμμετείχε εκπροσωπώντας το Δήμο Ναυπακτίας η Προϊσταμένη του αρμόδιου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ.Μάγδα Καζανά.

Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των Δήμων, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι Αρχών, Εθελοντικών Ομάδων και Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας. Κεντρικό θέμα της έκτακτης αυτής σύσκεψης ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ήδη ο Δήμος Ναυπακτίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου, βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Σε επιφυλακή βρίσκονται τα υδροφόρα οχήματα και τα μηχανήματα Δήμου και ιδιωτών βάσει του μνημονίου συνεργασίας. Έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και οι κατά τόπους εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται από τις ομάδες παρατήρησης κατά τις ώρες μεταξύ 12:00 έως 18:00 σε δάση και δασικές εκτάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανής φωτιάς.

Άκρως σημαντική θεωρείται ωστόσο και η συνδρομή των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να προσέχουν ώστε να μην προκαλέσουν άθελά τους κάποιο περιστατικό. Για το λόγο αυτό:
• Απαγορεύεται η καύση σκουπιδιών ή ξερών χόρτων και κλαδιών
• Απαγορεύονται οι υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους όπου υπάρχουν ξερά χόρτα
• Απαγορεύονται οι υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)
• Απαγορεύονται τα βεγγαλικά-πυροτεχνήματα σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις
• Απαγορεύεται η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων
• Απαγορεύονται τα σκουπίδια στο δάσος διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
• Σεβόμαστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στα δάση (δυνατοί άνεμοι-κατάσταση υψίστης επιφυλακής)
• Δε σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

Σημαντική θεωρείται η συνδρομή των πολιτών και στην περίπτωση που αντιληφθούν κάποια φωτιά, καθώς καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199, Π.Υ. Ναυπάκτου: 26340 22199). Η έγκαιρη ενημέρωση και ο έγκαιρος εντοπισμός της φωτιάς μπορεί να σώσει ζωές.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας www.nafpaktos.gr