lyrosdeyam1

Προβλήματα στην ΔΕΥΑ και την Κοινωφελή Επιχείρηση Μεσολογγίου

Δημοτική παράταξηΔήμος για τα Παιδιά μας’:

Μας ” υποχρεώνετε ” να σας προσφωνήσουμε κύριε Κώστα ΛΥΡΟ με το ονοματεπώνυμό σας, διότι με διαδοχικές τραγελαφικές πολιτικές σας πράξεις και αντίστοιχες παραλείψεις, που προκαλούν το λιγότερο θυμηδία και όχι μόνο, επιβεβαιώνετε αυτό που πλέον αποτελεί κοινό μυστικό τόσο για τους δημότες του Δήμου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου όσο και έχει καταστεί πανθομολογούμενη διαπίστωση ακόμη και των πιο στενών συνεργατών σας και στελεχών της παράταξης σας. Όσων, για να μην τρέφετε αυταπάτες, μέχρι στιγμής για τους δικούς τους ωφελιμιστικούς λόγους απλώς δεν έχουν ακόμη επιλέξει την πόρτα της εξόδου από τον ” Τιτανικό ” της Δημοτικής αρχής, της οποίας φέρετε τον τίτλο του επικεφαλής.

Ό,τι δηλαδή προφανέστατα δεν έχετε συνειδητοποιήσει, όντας προς τούτο παντελώς ανίκανος να ανταποκριθείτε έστω και κατ’ ελάχιστο στο βάρος της, προκειμένου να λειτουργήσετε με βάση τις στοιχειώδες απαιτήσεις που επιτάσσει η θεσμική σας ιδιότητα, ήτοι αυτή του Δημάρχου του Δήμου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

Κύριε Λύρο, η λαϊκή ετυμηγορία των Δημοτικών εκλογών του 2019, την οποία σεβόμαστε απόλυτα, σας έδωσε τη δυνατότητα ανόδου στο ύπατο αξίωμα του Δημάρχου, ώστε να διαχειριστείτε τις τύχες του Δήμου μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για να εξηγούμαστε, το “παραμύθι” σας έχοντας διανύσει ήδη το μισό της θητείας σας, ότι δηλαδή ακόμη ο λίθος του αναθέματος για διάφορα ζητήματα του Δήμου μας βαρύνει την προηγούμενη δημοτική αρχή, αφενός έχει εξαντληθεί και κουράσει και αφετέρου έχει “δράκο”. Και αυτός δεν είναι άλλος από την απροκάλυπτη πλέον αδυναμία σας, την πρόδηλη ευθυνοφοβία σας, την παντελή έλλειψη στοιχειώδους αντιληπτικής ικανότητας που είναι αυτονόητα προαπαιτούμενα για να ανταποκριθεί οποιοσδήποτε στα προβλήματα έχοντας τις αντίστοιχες πιθανότητες επίλυσης αυτών. Θα αποτελούσε δε ιλαροτραγωδία κάτω από αυτές τις αντικειμενικές διαπιστώσεις να γίνεται ο παραμικρός λόγος για την ύπαρξη εκ μέρους σας συγκεκριμένου σχεδίου, πλάνου, πολύ δε περισσότερο και οράματος για το Δήμο μας που θα πρέπει να αναζητηθεί σε ότι σας αφορά προσωπικά μόνο στα όρια του μεταφυσικού.
Παράλληλα δε, έχετε επιλέξει να “δοξάζεστε” κρυπτόμενος ωσάν να έχετε παραμείνει στην προεκλογική περίοδο αδυνατώντας κυριολεκτικά να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.

Αυτό όμως που σας καθιστά αναξιόπιστο και επικίνδυνο είναι η εσκεμμένη σας διαστρέβλωση και μετάθεση ευθυνών για συγκεκριμένα προβλήματα που στα δύο χρόνια της θητείας σας με αποκλειστική ευθύνη τόσο δική σας όσων και των συνεργατών σας έχουν ξεπεράσει το σημείο μηδέν.
Σκόπιμα επικαλείστε την πανδημία για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα ενώ είναι γνωστό ότι εξαιτίας αυτής, πακτωλός χρηματικών ποσών έχει έρθει στο Δημοτικό ταμείο, τα οποία φροντίζετε να διανέμετε μέσω απευθείας αναθέσεων, τις οποίες εσείς ο ίδιος στηλίτευατε. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Όμως ξεπερνάτε κάθε όριο πολιτικού αμοραλισμού όταν αναφερόμενος στο χρέος της κοινωφελούς επιχειρήσης, δηλώνετε ότι κληρονομήσατε χρέος ενός εκατομμυρίου ευρώ από οφειλές της προηγούμενης δημοτικής αρχής στον ΕΦΚΑ. Ενώ η αλήθεια είναι ότι την 30-9-19 με βάση τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από τον ΕΦΚΑ το παραληφθέν χρέος ανήρχετο στο ποσό των 576.151,55 ευρώ, ενώ την 22-3-21 ανέρχεται στο ποσό των 1.038.304,25 ευρώ. Όσο για το σημερινό χρέος αναμένουμε την απάντηση σας για το ύψος αυτού ελπίζοντας ότι δεν θα δικαιώσετε την βεβαιότητα μας για την μια ακόμη φορά εκ μέρους σας σκόπιμη εισφορά ψευδών στοιχείων.

Ξεχάσατε να πείτε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέλαβε στην Κοινωφελή Επιχείρηση από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και συγχωνευμένες επιχειρήσεις χρέη προς το ΕΦΚΑ και εφορία που ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ!

Και όλα αυτά μάλιστα παρόλα που είχατε όλο τον απαιτούμενο σχετικό χρόνο προκειμένου να προβειτε σε ρύθμιση αυτών, εσείς όχι μόνο δεν πράξατε το επιβαλλόμενο,αλλά αντιθέτως προσλάβατε μέσω του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67, υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού σας καθώς και συγγενικά σας πρόσωπα προς εξαργύρωση των προεκλογικών σας γραμματίων. Εξαιτίας του ολέθριου αυτού χειρισμού σας η κοινωφελής δεν διαθέτει ασφαλιστική ενημερότητα, γεγονός που επιφέρει ως αποτέλεσμα το μισθολογικό-ασφαλιστικό κόστος των προσλήψεων στις οποίες προβηκατε να μην είναι δυνατόν να ενταχθεί στο ανωτέρω πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ και ως εκ τούτου όλο το πιο πάνω κόστος να επιβαρύνει τους δημότες.

Αναφορικά με το ζήτημα της ΔΕΥΑΜ, σας προκαλούμε να αναζητήσετε και να δώσετε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν την εισπραξιμότητα της επιχείρησης επι ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής και αντίστοιχα κατά την διάρκεια της θητείας σας ώστε να κρίνουν και να συγκρίνουν οι δημότες. Αλλά βέβαια τι να περιμένει από εσάς κύριε Λυρο, όταν είναι καταγεγραμμένη η αντίδραση σας μετά από σχετική ερώτηση του προέδρου της ΔΕΥΑΜ για τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος από τον ιδιώτη πάροχο, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την διακοπή της ύδρευσης, όταν αναφωνήσατε “ΑΣ ΤΟ ΚΟΨΟΥΝ”. Το να είστε κυνικός η ωχαδερφιστής κύριε Λυρο, δικό σας πρόβλημα. Το να είστε όμως ανίκανος και επικίνδυνος επιφέρει προβλήματα στους δημότες. Και με αυτά δεν επιτρέπεται σε κανένα να παίζει και να εμπαίζει.

Υ.Γ. Όσον αφορά δε σχετικά με το αίτημα σας περί νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα της βεβαίωσης στη ΔΟΥ των οφειλών των δημοτών καταναλωτών προς την ΔΕΥΑΜ, σας απονεμουμε το Νόμπελ της ευρηματικότητας. Πριν από αυτό όμως σας πληροφορουμε ότι έχετε ήδη κερδίσει τον γέλωτα από όλη την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας όταν έχει γίνει σλόγκαν πλέον η μόνιμη απάντηση σας ” ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ “. Αλήθεια, πόσους νόμους εσείς έχετε αλλάξει κατά την θητεία σας;

Μιχαήλ Β. Μπιλάλης
Επικεφαλής του συνδυασμού “Δήμος για τα Παιδιά μας”


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των Νομικών Προσώπων κρούει ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Ο Κώστας Λύρος μετά τις επανειλημμένες επαφές και συναντήσεις όπου τέθηκαν τα θέματα σε όλα τα επίπεδα πλέον γνωστοποιεί και εγγράφως την κατάσταση στην ΔΕΥΑΜ και την Κοινωφελή με τα χρέη που κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις επί δημοτική αρχής Καραπάνου να απειλούν την λειτουργία τους. Παράλληλα, ειδικά σε ότι αφορά την ΔΕΥΑΜ η πανδημία έχει πλήξει έτι περαιτέρω τα οικονομικά της καθώς αυξάνονται οι οφειλές καταναλωτών. Οι κακές επιλογές του παρελθόντος στην ΔΕΥΑΜ και η σκανδαλώδης διαχείριση της Κοινωφελούς που έχει επιφέρει χρέη ενός εκατομμυρίου ευρώ στον ΕΦΚΑ τίθενται υπόψη της πολιτικής ηγεσίας η οποία καλείται να δώσει λύσεις.
Στην επιστολή που κοινοποιείται επίσης στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και στους βουλευτές Κώστα Καραγκούνη και Μάριο Σαλμά, αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια των μέχρι τώρα συζητήσεων και επαφών μας επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω και εγγράφως την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, μια κατάσταση που κληρονόμησε η Δημοτική μας Αρχή και χρήζει πλέον άμεσης και επείγουσας αντιμετώπισης εκ μέρους της Πολιτείας.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσολογγίου (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.) βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας καθώς κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πολλά χρέη και παθογένειες. Εκτός των περίπου 3,3 εκατ. ευρώ που οφείλει στην ΔΕΗ η Επιχείρηση με απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής μεταφέρθηκε σε ιδιώτη πάροχο ρεύματος (Volterra) όπου σήμερα υπάρχει οφειλή περίπου 330.000 ευρώ. Οι οφειλές διογκώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας καθώς οι εισπράξεις παρουσιάζονται καθημερινά όλο και πιο μειωμένες.
Η επιχείρηση προσπαθεί να εισπράττει τις οφειλές που τις χρωστούν οι καταναλωτές αλλά είναι θύμα της απαράδεκτης διάκρισης που γίνεται σε βάρος της καθώς δεν έχει δικαίωμα να βεβαιώσει τις οφειλές στην ΔΟΥ. Πλέον η ΔΕΥΑΜ βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα των διακοπών από τον πάροχο εν μέσω καλοκαιριού και καύσωνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και την προστασία των δημοτών μας. Γι’ αυτό απαιτείται το συντομότερο η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα είναι δυνατόν οι Δ.Ο.Υ. να βεβαιώνουν και να εισπράττουν τις οφειλές καταναλωτών που για την ΔΕΥΑ Μεσολογγίου υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ!
Σε ότι αφορά επίσης την ΔΕYAΜ ζητούμε επίσης να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση όπως έγινε και με άλλες ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να εξοφλήσει την οφειλή της προς την ΔΕΗ και να κάνει μια νέα αρχή απαλλαγμένη από «βαρίδια» του παρελθόντος για τα οποία η Δημοτική μας Αρχή δεν έχει καμία ευθύνη.

Στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κληρονομήσαμε, κε υπουργέ, χρέος περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από οφειλές που δημιούργησε η προηγούμενη διοίκησή της στον ΕΦΚΑ. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας δεν κατέστη δυνατό να γίνει ρύθμιση της οφειλής σε 240 δόσεις ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καθώς και «κούρεμα» των προσαυξήσεων.
Ως αποτέλεσμα σήμερα η Κοινωφελής παρότι καταβάλλει πλέον τις τρέχουσες υποχρεώσεις της στον ΕΦΚΑ, αλλά δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πληρώσει υποχρεώσεις σε εργαζομένους, προσωπικό κ.α. παρότι υπάρχουν διαθέσιμες επιχορηγήσεις που δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Και εδώ, κε Υπουργέ, ζητούμε την βοήθειά σας για ένα επιτακτικό πρόβλημα που η δική μας δημοτική αρχή καλείται να αντιμετωπίσει και να πληρώσει «αμαρτίες» προηγουμένων διοικήσεων.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Όλα τα παραπάνω έχουν εκτεθεί και προφορικά επανειλημμένα σε κυβερνητικά στελέχη. Πλέον απαιτούνται απτές πράξεις και ενίσχυση του ιστορικού Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Η κυβέρνηση θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα στέρξει άμεσα να δώσει λύσεις ώστε να κάνουμε μια επανεκκίνηση χωρίς «βαρίδια».

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Με εκτίμηση

Κώστας Λύρος, Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου