intensivecareunit1

Αναστολή λειτουργίας στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου

«Δυστυχώς οι φόβοι μας για την κατάσταση που θα επιφέρει η “αναστολή επ’ αόριστον” της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου επιβεβαιώθηκαν.
Από την αρχή τονίσαμε ότι το καλοκαίρι, δυστυχώς, αυξάνεται ο αριθμός των ατυχημάτων και των έκτακτων περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία.
Δεν πέρασε καιρός μέχρι να βγούμε αληθινοί, με τον πιο δυσάρεστο τρόπο:

Το τροχαίο ατύχημα στην Περιμετρική Οδό Αγρινίου έχει οδηγήσει στη διασωλήνωση των δύο εκ των τριών τραυματιών.
Ο ένας διακομήσθηκε στο Νοσοκομείο Πατρών και για τον άλλον, η κατάσταση υγείας του οποίου επίσης επιδεινώθηκε ραγδαία, αναζητείται Νοσοκομείο νοσηλείας.
Τα “μάλλον”, οι αναμονές, οι αβεβαιότητες, οι καθυστερήσεις, δε χωρούν σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου άμεση νοσηλεία είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου και που το κάθε δευτερόλεπτο έχει τεράστια αξία.
Αυτές είναι συνθήκες τριτοκοσμικές, συνθήκες που δεν αξίζουν στο Νομό μας και τους ανθρώπους του.

Είναι υπόλογοι στον κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας όσοι αποφάσισαν με το “έτσι θέλω” την αναστολή της ΜΕΘ … για συντήρηση (!) -ειδικά αυτήν την περίοδο.
Οι ζωές των συμπολιτών μας είναι σε κίνδυνο. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου πρέπει να ανοίξει άμεσα!

Ένα τεράστιο μπράβο στο ιατρικό και νοσηλευτικό του Νοσοκομείου Αγρινίου, που, για μια ακόμη φορά, δίνει τον τεράστιο αγώνα του, αδιαμαρτύρητα και με ηρωισμό.
Ταχεία ανάρρωση στους πολυτραυματίες.
Είμαστε στο πλευρό, τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους.»

23-7-2021

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Καλό είναι που ο πρωθυπουργός της χώρας επικαλείται το σύνταγμα για να στηρίξει τις απόψεις του.
Επιτρέψτε μου όμως να παρατηρήσω πως η δημοκρατική ευαισθησία του πρωθυπουργού για την πιστή τήρηση του συντάγματος δεν πρέπει να είναι επιλεκτική, ούτε μόνο στα λόγια.
Πιστεύω ότι ειδικά αν είσαι ο πρωθυπουργός η ευαισθησία αυτή πρέπει να σε οδηγεί στις αποφάσεις και τις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίσουν την πιστή εφαρμογή του συντάγματος.
Και τα αναφέρω αυτά με αφορμή το θέμα της τραγικής κατάστασης της υγείας στον Δήμο Αγρινίου και ειδικότερα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αγρινίου.
Άραγε ποιες αποφάσεις έλαβε, ποιες ενέργειες έκανε ο πρωθυπουργός ώστε να εξασφαλίσει την πιστή τήρηση του συντάγματος;

Συγκεκριμένα:

Α. Ποιες ήταν οι ενέργειες του για να διασφαλίσει την υγεία όλων των πολιτών του Δήμου μας;
Θυμίζω πως είναι υποχρέωση της πολιτείας που απορρέει από το άρθρο 21 παρ. 3 «Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων».

Β. Ποιες οι ενέργειες του για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες του Αγρινίου έχουν τα ίδια δικαιώματα στην υγεία με τους υπόλοιπους Έλληνες;
Είναι υποχρέωση που απορρέει από το άρθρο 4 παρ. 2 «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Γ. Ποιες οι ενέργειες του για να προστατεύσει την αξία των πολιτών του Αγρινίου ως ανθρωπινές υπάρξεις;
Είναι υποχρέωση που απορρέει από το άρθρο 2 «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας».

Όσοι κατοικούμε στο Αγρίνιο και τις κοντινές περιοχές γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τίποτα δεν έγινε για όλα τα παραπάνω. Η κατάσταση της Υγείας στην περιοχή και η λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου παραμένουν για χρόνια περίπου τα ίδια.
Δυστυχώς με την πανδημία αυτή η τραγική κατάσταση έγινε γνωστή και στο πανελλήνιο με τον πλέον θλιβερό τρόπο, την 100% θνητότητα της ΜΕΘ Covid του Αγρινίου.
Γι’ αυτό τηρήστε επιτέλους το σύνταγμα που επικαλείσθε.

23-3-2021

Για τη «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Οι προβλέψεις για το κλείσιμο της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αγρινίου τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα έκτακτα περιστατικά αυξάνονται με μαθηματική πρόοδο, επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο. Ο σοβαρός τραυματισμός τριών νέων παιδιών στην περιφερειακή οδό λίγο πριν το τούνελ, οδήγησε στην διασωλήνωση του ενός και την διακομιδή του κατά τις 10 μ.μ. χθες στην Πάτρα, ενώ το ίδιο δυστυχώς πρόκειται να συμβεί και με το δεύτερο παιδί, ενώ αναζητείται λύση σε Μονάδα σε άλλη πόλη.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την αντιμετώπιση των περιστατικών, αλλά τα δραματικά ερωτήματα εξακολουθούν να αιωρούνται σχετικά με το κλείσιμο της ΜΕΘ στην πιο ακατάλληλη περίοδο. Η θωράκιση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου και η λειτουργία της Μονάδας σε καλύτερη βάση είναι απολύτως απαραίτητες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν μπορεί να κρύβονται για τις ελλείψεις πίσω από αιτιολογίες υπηρεσιακών παραγόντων. Και στο κάτω-κάτω, για ο,τιδήποτε συμβαίνει σ’ αυτή την χώρα δεν μπορεί να φταίνε πάντα οι άλλοι, δηλ. ο Κανένας, και τελικά ούτε κάν ο Χατζηπετρής.

23-7-2021

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


ΜΕΘ Αγρινίου: Προσωρινή αναστολή ή οριστική ταφόπλακα;

Θα είμαι κατά το δυνατόν επιγραμματικός. Η 6η ΥΠΕ μιλάει για προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ Αγρινίου. Δεν πείθει όμως η επιχειρηματολογία της. Για δύο λόγους:

1. Για την πρόωρη αναστολή για συντήρηση – που γίνεται πάντοτε τον Αύγουστο μήνα εκάστου έτους – πρέπει να υπάρχει εισήγηση – ενημέρωση των ιατρών και απόφαση του Δ.Σ., που δεν υπάρχουν!

2. Η μαζική μετακίνηση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε Πάτρα και Άρτα γίνεται για την “εκπαίδευσή” τους και μάλιστα υποχρεωτικά!

Τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις έχουν διάφορες εκδοχές. Δεν μπαίνω ούτε στο τι έχει διαμειφθεί για τα ποσοστά θνησιμότητας, ούτε στην επάρκεια ή όχι του Διευθυντή της και του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που την στελεχώνουν. Εάν κάποιοι είχαν διαπιστώσει τα τελευταία δύο (2) χρόνια, ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες, έπρεπε να πάρουν μέτρα και όχι να κλείνουν μία ΜΕΘ όλη κι όλη, δυναμικότητας 6 έως 7 κλινών, σε ένα ολόκληρο Νομό 230.000 κατοίκων!

Πάμε παρακάτω. Έχετε αντιληφθεί ότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών; Ναι ή όχι; Με ποια κριτήρια το Νοσοκομείο Αγρινίου έγινε Νοσοκομείο αναφοράς και η ΜΕΘ μετατράπηκε ουσιαστικά σε ΜΕΘ COVID περιστατικών; Τότε άραγε είχε την επάρκεια να υποστηρίξει την λειτουργεία ενός Νοσοκομείου αναφοράς, όχι μόνο σε σχέση με την πανδημία και σήμερα ως διά μαγείας, ολοκληρωτικά δεν την έχει; Πόσο υποτιμητικό και απαράδεκτο είναι με μια απόφαση “σκουπιδαριό” να πετάτε στα άχρηστα 15 εργαζόμενους και να τους μετακινείτε όπου σας βολεύει; Αν αυτό δεν είναι ολοκληρωτική νοοτροπία, τι ακριβώς είναι; Και γιατί αυτό το προσωπικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες και των δύο (2) Νοσοκομείων του Νομού μας; Ποιο νοσηρό μυαλό επιβάλει τέτοιες αποφάσεις; Πού είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση (εργαζόμενοι, Δ.Σ.) στην υπόθεση αυτή; Για πολλαπλή φορά ρωτάω…

Η ουσία για το Νοσοκομείο Αγρινίου είναι:
– Δεν υπάρχει Διοικητής (τι πρωτότυπο άραγε;)
– Κλείσατε την ΜΕΘ
– Δεν λειτουργούν τα τακτικά χειρουργεία
– Το εμβολιαστικό κέντρο αγκομαχάει και κάποτε πρέπει να φύγει μέσα από το Νοσοκομείο
– 65 κρεβάτια κλινικών είναι ανενεργά

Τι άλλο να περιμένουμε άραγε; Η ταφόπλακα που πάτε να βάλετε με συντεταγμένες κινήσεις, σε ένα Νοσοκομείο αναφοράς, πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσει και να ανατραπεί!

ΥΓ1. Με «εντέλεσθε» μετακινείτε προσωπικό για “εκπαίδευση” σε άλλες ΜΕΘ. Γιατί δεν βγάζετε «εντέλεσθε» για εκπαίδευση ιατρών στον μαγνητικό τομογράφο του Νοσοκομείου, που χρόνια τώρα δεν λειτουργεί. Μας το εξηγείτε;

ΥΓ2. Casus belli το προωθούμενο κλείσιμο Νοσοκομείων στο Νομό. Καιρός να γίνει αντιληπτό για να μην ζήσουμε σε επανάληψη, ό,τι έγινε το 2012. Με την υγεία δεν παίζουμε…

Μεσολόγγι, 16 Ιουλίου 2021

Πάνος Παπαδόπουλος


Μετά τα τελευταία γεγονότα για τα ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας, έρχεται στο φως η είδηση για αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ Αγρινίου. Από το κακό στο χειρότερο δηλαδή η υγειονομική κατάσταση ενός από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας.

Με έγγραφο της 6ης ΥΠΕ αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ για άγνωστο προς το παρόν διάστημα! Με σημερινό Δελτίο Τύπου πάει «να τα μπαλώσει» λέγοντας ότι η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι προγραμματισμένη για λόγους ετήσιας συντήρησης των μονάδων (συντήρηση, απολύμανση κλπ), ενώ αποκρύπτει το γεγονός ότι τέσσερις ιατροί από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετακινούνται σε νοσοκομεία της Πάτρας! Συνεπώς δεν μιλάμε για μια «συνήθη ετήσια διαδικασία» -όπως αναφέρει η 6η ΥΠΕ – που διαρκεί μερικές μέρες, αλλά για κανονική αναστολή λειτουργίας αφήνοντας ακάλυπτο ένα ολόκληρο νομό.

Και αλήθεια δεν μας λένε οι υπεύθυνοι που παίρνουν εν μέσω θέρους τέτοιες «επιτελικές» αποφάσεις, που θα βρουν περίθαλψη περιστατικά που χρειάζονται ΜΕΘ όπως : ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά, ασθενείς με καρδιολογικά περιστατικά, βαριά χειρουργημένοι ασθενείς; Στον Καιάδα και αυτοί;
Οι χειρισμοί σας είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

▪ Δώστε στη δημοσιότητα το έγγραφο του Δ.Σ. του Νοσοκομείο Αιτω/νιας για να δούμε τι αποφάσισαν.

▪ Αποφάσισαν ή όχι την επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ και όχι προγραμματισμένη προσωρινή αναστολή για λόγους συντήρησης/ απολύμανσης;

▪ Αφήστε τα ψέματα και πείτε την αλήθεια στους πολίτες. Είστε εκτεθειμένοι, πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά. Μην παίζετε άλλο με τις αντοχές και την υγεία των πολιτών. Οι λάθος χειρισμοί κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας


Με μία πανταχούσα προερχόμενη από την 6η ΥΠΕ, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγρινίου πληροφορήθηκαν κάτι που δεν το γνώριζαν κάν: ότι η ΜΕΘ δηλ. βρισκόταν μέχρι σήμερα σε αναστολή, η οποία θα συνεχισθεί μέχρι νεωτέρας! Ουσιαστικά μπαίνει λουκέτο και οι γιατροί της ΜΕΘ μετατίθενται στην Πάτρα ανά δύο, στα νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα. Πέραν του ότι στην Ελλάδα ισχύει το “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, το ερώτημα είναι γιατί η ΜΕΘ δεν διατηρήθηκε και δεν ενισχύθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως αναπνευστική μονάδα για κάθε είδους ατυχήματα και έκτακτα περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Παρόμοια περιστατικά το καλοκαίρι δυστυχώς αυξάνονται.

Ποιός τελικά και με ποιόν γνώμονα αποφασίζει; Πού πήγαν οι κομπασμοί για τον επιπρόσθετο αριθμό ΜΕΘ; Μετά το 100% θνητότητας, υπάρχουν ΜΕΘ που οδηγούνται σε “ξαφνικό θάνατο” για να επανέλθουν στην ζωή όταν οι επικοινωνιακές ανάγκες το απαιτήσουν και πάλι; Ας υποθέσουμε ότι η Covid, μετά τις τόσες εξαγγελίες για το τέλος της μέσω των εμβολιασμών, κάποια στιγμή θα εξαφανισθεί. Τί γίνεται με τα άλλα νοσήματα; Τελικά διαπιστώθηκε ότι σε κάποια νοσοκομεία η θνητότητα στις ΜΕΘ έφθασε στο 100%. Μήπως κάποιος απ’ όσους λαμβάνουν έστω και νύχτα αποφάσεις μπορεί να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό πόσοι συμπολίτες μας κατέληξαν εις τας αιωνίους μονάς επειδή σε αρκετά νοσοκομεία οι ΜΕΘ μετατράπηκαν αποκλειστικά σε Μονάδες Covid χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση άλλων σοβαρών νοσημάτων; Με την αναστολή λειτουργίας, τα ερωτήματα όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά αποκτούν και άλλη διάσταση.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, σχετικά με την αναστολή επ’ αόριστον της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου.

«Το Νοσοκομείο Αγρινίου, ένα Νοσοκομείο που έγινε Νοσοκομείο Αναφοράς του κορωνοϊού με ελλείψεις σε εξοπλισμό και στελεχιακό δυναμικό, υποβαθμίζεται συστηματικά από την αρχή της πανδημίας. Μαζί του, αφήνεται στο έλεος της πανδημίας κι ένας ολόκληρος Νομός, με τους κατοίκους του να αντιμετωπίζονται και με τη βούλα ως πολίτες ενός κατώτερου Θεού», είπε ο βουλευτής.
Τόνισε ότι «όλοι ήξεραν στην κυβέρνηση και την 6η ΥΠΕ για την κατάσταση και τις φοβερές ελλείψεις. Κι όμως, τον Ιούνιο φάνηκαν να “πέφτουν από τα σύννεφα”».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν πείθει κανέναν η 6η ΥΠΕ περί “προσωρινής αναστολής λειτουργίας ΜΕΘ και άλλων Ειδικών Μονάδων και Τμημάτων”:
Ειδικά τώρα, που η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις της για το κλείσιμο Περιφερειακών Νοσοκομείων».
Τέλος, προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να εξαπολύσει επίθεση στη δημόσια υγεία».

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας