kapogeorgakis1

Αποκαλυπτήρια προτομής Αντιστράτηγου Κώστα Καπογιωργάκη

Με μεγάλη επιτυχία που ξεπέρασε και τις προσδοκίες των υπευθύνων του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου –Βονίτσης, αλλά και της Επιτροπής του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στον ομώνυμο Δήμο, πραγματοποιηθήκε στις 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 8μ.μ στην πλατεία του χωριού Πλαγιά, η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη – σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας (ΝΠΔΔ) κ. Παντελή Αποστολάκη – στο πνεύμα του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του ΄21, αλλά και την ανάδειξη των λησμονημένων μαχητών από την Περατιά και την Πλαγιά κατά την Παλιγγενεσία και ιδιαίτερα του οπλαρχηγού , αντιστράτηγου στα 1826 Κώστα Καπογιωργάκη , με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν : ο Δημήτριος Τσερές ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : « Χερσόνησος Πλαγιάς . Ψηφίδες από τα χρόνια της Τουρκοκρατίς » και , ο Νικόλαος Θεοδ. Μήτσης που ανέπτυξε το θέμα :

« Οπλαρχηγοί του 1821 από Περατιά , Πλαγιά Βονίτσης και ο Κώστας Καπογιωργάκης ».

Την εκδήλωση συντόνιζε ο αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ και δημοτικός Σύμβουλος Ξενοφών Καούρας. Παραυρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι πιο κάτω αναφερόμενοι :

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς , ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Δέλλας από την Μητρόπολη Λευκάδος , αρκετοί ιερείς πέριξ της Βόνιτσας, ο δήμαρχος Ακτίου Βονίτσης κ. Γεώργιος Αποστολάκης ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Αιτωλ/νίας έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αντιστράστηγου Κώστα Καπογιωργάκη στην πλατεία του χωριού, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Παντελής Αποστολάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ακτίου – Βονίτσης Κώστας Τσακάλης και Δημήτρης Βίτσας , οι δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Καλατζής και Δημήτρης Παξινός , ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πλαγιάς Κώστας Παλιογιάννης , οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δυτικής Ελλάδος : Μιχάλης Γούδας ο οποίος εκπροσωπούσε τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας , η Αγγελική Ρούση Ντζιμάνη , ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βόνιτσας Χρ. Χασακής , η πρόεδρος της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας Κική Παππά, καθώς και Μέλη της επιτροπής , ο καθηγητής της ιστορίας στη Σχολή Ευελπίδων Ανδρέας Καστάνης κλπ. Η από πάσης πλευράς καλαίσθητος προτομή του Κώστα Καπογιωργάκη φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Ευάγγελο Τύμπα.

Ο δε ιστορικός ερευνητής , Νικόλαος Θεοδ. Μήτσης , με αδιάσειστα στοιχεία από έρευνά του μέσα από πρωτογενείς αρχειακές πηγές των Γ.Α.Κ, αναφέρθηκε για τους οπλαρχηγούς της Χερσονήσου της Πλαγιάς ( Περατιά και Πλαγιά ) και ιδιαίτερα για τον τιμώμενο αντιστάτηγο στα 1826 , Κώστα Καπογιωργάκη , με τα παρακάτω :

« Ως γνωστόν της επανάστασης του 1821, προηγήθηκε ο κλεφταρματολισμός και σε αυτή εδώ την περιοχή της Χερσονήσου της Πλαγιάς, λόγω γειτνιάσεως με την Λευκάδα και τον Κάλαμο που ήταν υπό Αγγλική κατοχή, επέδειξε ικανοποιητική άνθηση και στα βουνά της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου ακουγόταν συνέχεια η κλαγγή των όπλων. Οι Ξηρομερίτες και οι Βονιτσάνοι δεν έβλεπαν την ώρα και τη στιγμή να επαναστατήσουν και να ριχτούν κατά των Τούρκων, που ως γνωστόν για πολλά χρόνια τους καταδυνάστευαν μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες .

Και όταν η Φιλική Εταιρεία ετοίμασε τα πάντα και η οργή ξέσπασε και άρχισε η αναμέτρηση της απελευθέρωσης,κανένα μα κανένα χωριό της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου δεν υστέρησε στον υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνα και με επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές, έδωσαν το παρόν στο εθνικό προσκλητήριο και βοήθησαν,όσο μπόρεσαν, με έμψυχο υλικό και συνέβαλαν στο ξεσκλάβωμα του Ξηρομέρου, όπου και τελικά στα 1832 με τη Συνθήκη της Κων/λης και του Λονδίνου, η Ακαρνανία ενσωματώνεται πλέον στο νεοϊδρυθέν ελληνικό Κράτος.

Απ΄ τα χωριά της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου που συμμετείχαν ενεργά στην εθνεγερσία , σήμερα , θα περιοριστούμε και θα αναφερθούμε για τα χωριά , Περατιά και Πλαγιά του Δήμου Ακτίου- Βονίτσης και ιδιαίτερα για τον αντιστράτηγο Κώστα Καπογιωργάκη που ήταν γνήσιο τέκνο του χωριού, Πλαγιά και για τον οποίο η δημοτική αρχή , τοποθετεί , σήμερα, ως ελάχιστο φόρο τιμής,την προτομή του, τιμώντας έτσι την προσφορά του ήρωα στα χρόνια της εθνικής Παλιγγενεσίας.

Από την Περατιά επώνυμοι Οπλαρχηγοί που συμμετείχαν στους αγώνες της εθνεγερσίας του ΄21, ήταν : Πάνω απ΄ όλα οι Γριβαίοι, οι οποίοι είχαν ενεργό δράση με Πανελλήνια εμβέλεια , όπως : ο Θεόδωρος Γρίβας ο οποίος έφθασε στον βαθμό του στρατάρχη , αλλά διετέλεσε και επί σειρά ετών και βουλευτής Βονίτσης και Ξηρομέρου , ο Γαρδικιώτης Γρίβας ο οποίος ήταν υποστράστηγος και υπασπιστής του Όθωνα , καθώς και γερουσιαστής, ο Σταύρος Γρίβας ο οποίος ήταν χιλίαρχος και βουλευτής Βονίτσης και Ξηρομέρου , ο Φλώρος Γρίβας ο οποίος ήταν αντιστράτηγος και Δήμαρχος Ανακτορίων , ο Χρήστος αδελφός των προαναφερομένων ο οποίος ήταν εκατόνταρχος και ο εξάδελφός τους χιλίαρχος Γεώργιος ή Σβίγκος , ο οποίος και σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι στις 10 Απριλίου 1826. Επίσης και οι μικροπλαρχηγοί : Μπίσαλας Πάνος . Μπουλουξής , σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι (10-4-1826) και ο Ευστάθιος Τσίκρικος , Μπουλουξής και σωματάρχης στον Γεώργιο Πεσλή .

Από δε την Πλαγιά , επώνυμοι Οπλαρχηγοί ήταν, οι :

Βλάχος ή Σπανός Κώστας. Μπουλουξής.

Δημόκας ή Λύρης Χρήστος , Μπουλουξής .

Δημόκας ή Λύρης Σπύρος , Μπουλουξής, σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι (1826).

Δόνος Γιάννης ή Ζαλογγίτης, 100ρχος το 1824 και υπολοχαγός στη βασιλική Φάλαγγα (1836).

Δόνος Χρήστος ή Ζαλογγίτης, σκοτώθηκε στη μάχη του Ντολμά (28-Φεβρ. 1826).

Δόνος Κώστας . Πενήνταρχος αξιωματικός στα 1824.

Δόνος Δήμος ή Καμαρωμένος.΄Ηταν 100ρχος το 1825 , προήχθη σε Ταξιαρχικός (8 Μαρτ.1826) και σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι (10 Απρ. 1826).

Κατσαρός Ευστάθιος . Αντιστράτηγος. Κατάγονταν από τη Λευκάδα , αλλά εγκαταστάθηκε στην Πλαγιά Βονίτσης. Ανδραγάθησε στην μάχη του Αετού . Ήταν Χιλίαρχος το 1823 και ευνοούμενος πολιτικά του Μαυροκορδάτου , διατελέσας δε και στρατοδίκης στη δίκη του Καραΐσκάκη στο Αιτωλικό (30 Μαρτ.1824 ). Το 1825 προτάθηκε για αντιστράτηγος. Αιχμαλωτίσθηκε στην Σφακτηρία (Εμφύλιος στην Πελοπόννησο) και πέθανε στην Αίγυπτο. Κατσαρός Παναγιώτης . Ήταν αδελφός με τον Ευστάθιο και το 1825 ήταν Χιλίαρχος . Στη μάχη στο Κρεμμύδι έλαβε οχτώ πληγές και του κόψανε στη μάχη αυτή το αυτί , οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ. Το 1828 ήταν 100 ρχος στο Ταξιαρχικό Σώμα στη Βόνιτσα . Το 1835 υπολοχαγός στη βασιλική Φάλαγγα . Το 1836 έλαβε μέρος στην εξέγερση των Ακαρνάνων Αξ/κών κατά του Όθωνα και καθαιρέθηκε από το στρατό. Το 1843 αποκαταστάθηκε βαθμολογικά με τον βαθμό του Ταγματάρχη στη βασιλική Φάλαγγα.
Κοκόρης Αποστόλης : Ήταν 25 ρχος το 1828 στη χιλιαρχία του Κατσικογιάννη ,100 ρχος (1832) , ανθυπολοχαγός στη βασιλική Φάλαγγα (1844) και Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Ανακτορίων (1842-184).

Λεπενιώτης ή Λεπενιωτάκης Κώστας (1785-1826). Σαρακατσάνος στην καταγωγή και από τη φάρα των Κατζαντωναίων . Το 1811 ανέλαβε ως Κολτζής των Κατζαντωναίων στην Πλαγιά για τον έλεγχο του διαμετακομιστικού εμπορίου στο στενό Λευκάδας – Ακαρνανίας και έκτοτε διέμεινε μόνιμα στην Πλαγιά. Υπηρετεί το 1819 στην αυλή του Αλή Πασά με τους Καραΐσκάκη , Βαρνακιώτη , Τσόγκα , Γριβογιώργο και Τσέλιο. Το 1821 πολέμησε στην Πλαγιά, στον Τεκέ και στη Βόνιτσα. ΄Ήταν Χιλίαρχος το 1824 (6 Μαΐου 1824) και Αντιστράτηγος ( 26 Φεβρ. 1826). Σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι (1826), αφήνοντας δυο παιδιά , τον Βασίλη (1806), και την κοιλάρφανη κόρη του , Κωνσταντούλα (1826) που το 1865 ήταν αμφότεροι κάτοικοι στη Λαμία.

Μπουρδάρας Νικόλαος : (1780-1821). Κολτζής του Κατσαντώνη στην Βόνιτσα . Αρχαίος αρματωλός και σύντροφος του Κατσαντώνη . Υπηρετεί και αυτός το 1819 στην αυλή του Αλή Πασά με τους Καραΐσκάκη , Τσόγκα , Βαρνακιώτη και Τσέλιο. Σκοτώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1821 στη μάχη στο Κατάκωλο Βονίτσης.

Πανούτσος Πλαγιώτης . Ήταν 100 ρχος το 1823 και Ταξιαρχικός (10-3-1825).

Πανταζής Θωμάς : Ήταν 100 ρχος (1825) και υπολοχαγός στη βασιλική Φάλαγγα (1836.)

Πανταζής Κώστας ή Λάπας: Ήταν 100 ρχος το 1826 και το 1828 στη Βόνιτσα επί Ρίχαρντ Τσώρτς.

Πανταζής Χρήστος : υποχιλίαρχος ( 1826) , ανθυπολοχαγός βασιλική Φάλαγγα (1843) .

Πλαγιώτης Πέτρος : Ήταν σημαιοφόρος 100 ρχος αξιωματικός του Γαρδικιώτη Γρίβα.

Πλαγιώτης ή Παξινός Στάθης : Ήταν 100 ρχος το 1826.

Παξινός Γιάννης. Εκατόνταρχος (1826) . Πολέμησε στο Χάνι της Γραβιάς (1821) , στο Καρπενήσι (1822) και στη Βόνιτσα ( 1828).

Σπύρου Ν. Γεώργιος : Ήταν Ιερομόναχος στην Κοίμηση Θεοτόκου , Ιερέας στην Πλαγιά ,
Στρατιωτικός ιερέας το 1821 του Γεωργίου Τσόγκα και το 1828 ξανά στρατιωτικός Ιερέας στο Στρατηγείο του Ρίχαρντ Τσώρτς στη Βόνιτσα .

Σφυρής Δράκος : Ήταν το 1824 Ταξιαρχικός αξιωματικός των Κατσικογιανναίων. Πολέμησε στην Τατάρνα , στο Χάνι της Γραβιάς , στην Άρτα ( 13 Νοεμ. 1821). Το 1825 προτάθηκε για υποχιλίαρχος από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο .

Τσαούσης Γιάννης : (1781-1825) . Ήταν Χιλίαρχος το 1823 . Πληρεξούσιος στη Συνέλευση της Δυτ. Χέρσου Ελλάδος στο Βραχώρι ( 4 Νοεμ. 1821). Ανδραγάθησε στη μάχη του Αετού. Σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι (1826)

Τσαούσης Χρήστος : Ήταν Χιλίαρχος το 1824 . Εκατόνταρχος το 1828 του Γαρδικιώτη Γρίβα . Συμμετείχε στην εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών κατά του Όθωνα και καθαιρέθηκε από τις τάξεις του στρατού. Αποκαταστάθηκε βαθμολογικά μετά τις 3 Σεπτεμβρίου 1843 με τον βαθμό του ταγματάρχη στη βασιλική Φάλαγγα