vlasiosakarnan2

Εορτασμός Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος στην Πάλαιρο

c790-1

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάσθηκε κι εφέτος με Θεία Λειτουργία σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το διήμερο 6 και 7 Ιουλίου 2021, η μνήμη του νεοφανούς αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας μαρτυρήσαντος και των έξι συμμαρτυρησάντων του, Συμεών, Θεοκλήτου, Παντελεήμονος, Ιγνατίου, Χαρίτωνος και Νικηφόρου.
Η κύριος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου των Αγίων, στα Σκλάβαινα Βονίτσης Ακαρνανίας, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Βλασίου και έχει χτιστεί Ιερός Ναός προς τιμήν του.

Στον Μέγα Εσπερινό προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος, με τη συμμετοχή αρκετών ιερέων της περιοχής.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία που αποτελεί για την τοπική μας Εκκλησία η φανέρωση του αγίου Βλασίου και των έξι συνασκητών και συμμαρτυρησάντων του, με την εύρεση των ιερών και χαριτοβρύτων λειψάνων τους, τα οποία αποτελούν πηγή ευλογίας και αγιασμού για τους πιστούς που προσέρχονται να προσκυνήσουν με πίστη και ευλάβεια.
Επίσης αναφέρθηκε στον αγώνα των Αγίων να ζήσουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Χριστού, να εξαλείψουν τα πάθη τους και να κερδίσουν αρετές.

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής: «Αξιωνόμαστε και πάλι να τιμήσουμε τον άγιο Βλάσιο και του αγίους που έχυσαν το αίμα τους για τον Εσταυρωμένο Κύριό μας. Και είναι παρόντες οι άγιοι εδώ μαζί μας, δια των ιερών λειψάνων τους. Ιδιαίτερη σημασία, αγαπητοί, δίδει η Εκκλησία μας στα ιερά λείψανα. Τα ιερά λείψανα είναι τμήματα του σώματος εκείνων των ανθρώπων που αγωνίστηκαν πολύ στην επί γης ζωή τους, που μεταμόρφωσαν τα πάθη τους σε αρετές και αξιώθηκαν να ενωθούν με τον Χριστό. Και αυτά τα λείψανα ευωδιάζουν και θαυματουργούν. Ας προσέξουμε πώς η Εκκλησία ετίμησε και τιμά τα λείψανα και πώς ο άγιος Βλάσιος διαφύλαξε τα λείψανά του και τα έφερε στο φως».

Και σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος ήρθε και προσκύνησε τον τάφο και τα λείψανα του αγίου Βλασίου. «Θυμάμαι τον άγιο Παΐσιο όταν ήρθαμε εδώ μαζί το 1980 και έπεσε κάτω με ευλάβεια να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα του Αγίου. Και με δίδαξε και μας διδάσκει όλους αυτή η συμπεριφορά, πώς πρέπει να τιμάμε τους αγίους μας. Και ιδιαίτερα, να τους τιμάμε μιμούμενοι τις αρετές τους».

Η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της Εικόνος των Αγίων, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της αγιωνύμου ημέρας στην Πάλαιρο, δεν πραγματοποιήθηκε κι εφέτος λόγω των γνωστών απαγορεύσεων.


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα καθώς και με την συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του τοπικού Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος και των συμμαρτυρησάντων Αγίων την 6η και 7η Ιουλίου 2021 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά μετά την Αγιοκατάταξη των Αγίων, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Οι Ιερές Ακολουθίες τελέσθηκαν υπαίθρια στον αύλειο χώρο του ομωνύμου Ιερού Ναού στον τόπο του μαρτυρίου τους, στα Σκλάβαινα Παλαίρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμ. π. Μακάριος Αντωνόπουλος.

Την Τετάρτη το πρωί τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων είπε: «Σ’αυτόν τον μαρτυρικό τόπο τον βαμμένο με αίματα μαρτύρων τιμούμε σήμερα τον Άγιο Βλάσιο ο οποίος το 1006 μ.Χ μαρτύρησε εδώ μαζί με τους συμμοναστές του από τους αγαρηνούς πειρατές. Είναι παρών ο Άγιος μας σήμερα και με τα Ιερά του Λείψανα είναι σωματικώς παρών. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα Ιερά Λείψανα έχουν χάρη Θεού γιατί όπως λέει ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας οι Άγιοι με την αγιασμένοι τους ζωή, ενσωματώθηκαν με τον Κύριο διά των Αγίων Μυστηρίων, έχουν χάρη και βρύουν ιάματα. Προσκυνώντας με πίστη και ευλάβεια τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας να σκεπτόμαστε την ζωή των Αγίων μας και να μιμούμαστε τον αγώνα τους, την ομολογία τους. Ο Άγιος Βλάσιος είχε θερμή πίστη, έκανε και κάνει θαύματα, είχε πολύ ταπείνωση, είχε πολύ αγάπη στον Κύριο, είχε αγάπη και στους ανθρώπους, είχε καθαρότητα, ήταν κατά χάριν Θεός. Εάν και εμείς ασπαζόμαστε όπως πρέπει τα Ιερά Λείψανα και τιμούμε τους Αγίους μας, πάντα θα ωφελούμαστε, θα τιμούμε αληθινά την μνήμη τους και θα δοξάζουμε τον Θεό μας…»