c760

To 3ο Αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας

Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:


Μανώλης Χριστουδουλάκης, Γραμματέας του ‘Κινήματος Αλλαγής’:

(Η αναφορά της ομιλίας του για την Αιτωλοακαρνανία)

Και ειδικά σε μία περιοχή όπως η Αιτωλοακαρνανία, φυσικά και οι αναπτυξιακές προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω, όμως, με τρία κυρίαρχα ζητήματα:

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα, κλιματική αλλαγή και αντιπλημμυρική προστασία. Η Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί από έκτακτα και ακραία καιρικά φαινόμενα που προφανώς αποτελούν προπομπό των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι αναγκαία η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (της προγραμματικής περιόδου 2021-2027) των εγκεκριμένων μελετών για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Οδική ασφάλεια και διευκόλυνση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Σε έναν παραγωγικό Νομό – στη μέση του Άξονα της Δυτικής Ελλάδας – οφείλει να πραγματοποιείται συνεχής συντήρηση της παλαιάς Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Αμφιλοχίας και περαιτέρω ενίσχυση των Προγραμμάτων αγροτικής οδοποιίας στους Δήμους.
Βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας. Με την άμεση ανάγκη για ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τον απαιτούμενο εξοπλισμό των δύο Νοσοκομείων του Νομού (Αγρινίου και Μεσολογγίου), των 9 Κέντρων Υγείας (Ναυπάκτου, Αιτωλικού, Αμφιλοχίας, Αστακού, Βόνιτσας, Θέρμου, Κατούνας, Μύτικα, Χαλκιοπούλων) και του ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας που υπολειτουργεί. Ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και η πλειοψηφία των αγροτικών ιατρείων όπου δυσχεραίνεται αν δεν εμποδίζεται – λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού – η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τα θλιβερά φαινόμενα της θνητότητας 100% στις ΜΕΘ Covid υποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Συνεχίζω με τα έργα υποδομής, που αφορούν τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το λιμάνι του Πλατυγυαλίου και τον Αστακό. Την ολοκλήρωση κατασκευής του τελευταίου πολύπαθου τμήματος της Αμβρακίας Οδού, την αναβάθμιση του τμήματος Αγρινίου – Αγ. Βλασίου της Εθνικής Οδού Αγρινίου – Καρπενησίου, και την ολοκλήρωση της κατασκευής του αρδευτικού-υδρευτικού έργου της Αμφιλοχίας από τον Αχελώο.

Τοπική Οικονομία και εξωστρέφεια του πρωτογενή τομέα. Ο πρώτος Νομός στη χώρα στον τομέα της βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας οφείλει να έχει οργανωμένη προβολή της ποιότητας των τοπικών προϊόντων του ως ευκαιρία ανάδειξης «θετικών παραδειγμάτων» στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και παράλληλα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Εκπαίδευση. Πρέπει να σταματήσει η εκπαιδευτική υποβάθμιση του Νομού με την κατάργηση υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων από την κυβέρνηση, και να εξεταστούν οι δυνατότητες επίλυσης του χρονίζοντος ζητήματος της σχολικής στέγης σε όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, τους Δήμους και την Περιφέρεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μια σεισμογενή περιοχή.

Να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στο έργο της Αμφιλοχίας που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως εμβληματική επένδυση και αφορά στο σύστημα αντλησιοταμίευσης στην κοινότητα Αλευράδα, κοντά στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Κρεμαστών, και προβλέπεται να δημιουργήσει 1000 θέσεις εργασίας για 5 έτη στη φάση της κατασκευής, και 80 μόνιμες θέσεις στη φάση λειτουργίας, σηματοδοτώντας παράλληλα ένα καίριο βήμα της χώρας προς τους διεθνείς στόχους του 2050 για παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Και τέλος, στη διεθνοποίηση των ετήσιων Εορτών Εξόδου του Μεσολογγίου με ορίζοντα το 2026 και τα 200 χρόνια από το γεγονός που καθόρισε τη τύχη της Επανάστασης του 1821 με το διεθνή του αντίκτυπο, ώστε σε συνδυασμό με τις ετήσιες εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας να έχει δύο σταθερούς θεματικούς πόλους έλξης επισκεπτών, αλλά και στο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» για τη χάραξη μιας ενιαίας διαδρομής που θα περιλαμβάνει την σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαίων θεάτρων του νομού (Μακύνειας, Καλυδώνας, Νέας Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου).

Με αυτές τις σκέψεις, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, και με διάθεση ουσιαστικής συνεισφοράς με θέσεις, προτάσεις, και λύσεις στα προβλήματα του τόπου, εύχομαι καλή επιτυχία στις διαδικασίες του Αναπτυξιακού σας Συνεδρίου.


Δήμος Ναυπακτίας:

Το επίσημο λογότυπο του Δήμου Ναυπακτίας για την Επέτειο των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρουσίασε ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας που λαμβάνει χώρα στη Ναύπακτο και ειδικά φέτος είναι αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Ο κ.Γκίζας κατά την έναρξη της παρουσίασης σημείωσε: «Η ξεχωριστή στιγμή της ιστορίας αυτού του τόπου που είναι συνώνυμη της ενότητας και του πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ευρώπης, αποτελεί για όλους μας, πηγή έμπνευσης για την επόμενη ημέρα».
Αναφερόμενος στο επετειακό λογότυπο του Δήμου ανέφερε: «με λιτή σχεδιαστική γραμμή και σύγχρονη αισθητική, στο επετειακό λογότυπο αποτυπώνονται τα πανιά των πλοίων της Ναυμαχίας και η εμβληματική μορφή του Miguel de Cervantes, του μυθιστοριογράφου και πολεμιστή που ταύτισε το όνομά του όσο λίγοι με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου»

Χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας κ.Cristina Conde de Beroldingen Geyr, η οποία, μεταξύ άλλων, είπε: «Ας αποτελέσει η Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου άλλη μία ευκαιρία για να διεκδικήσουμε την ειρήνη, να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό, την πολιτισμική ανταλλαγή και την ποικιλομορφία. Άλλωστε τα εν λόγω αποτελούν τους πυλώνες και τα θεμέλια του ευρωπαϊκού εγχειρήματος κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Ναύπακτος διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του Miguel de Cervantes, ο οποίος συμμετείχε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το Ινστιτούτο Θερβάντες σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο στην Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου».

Εξόχως ενδιαφέρουσες για το ακροατήριο ήταν οι ιστορικές λεπτομέρειες που ανέδειξαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Θάνος Βερέμης και ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης κ.Αντώνης Κλάψης.

«Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν η αρχή μιας επιτυχίας, καθώς σιγά-σιγά άρχισε να φαίνεται η υπεροχή των δυτικών στην τεχνολογία. Οι γαλεάτσες ήταν ένα επίτευγμα τεχνολογικό. Οι ευρωπαίοι έκαναν τα τεράστια αυτά πλοία, τα οποία ήταν και αποτελεσματικά στον πόλεμο και είχαν μία δύναμη πυρός που εκμηδένιζε τα υπόλοιπα. Σε αυτό απέτυχαν παταγωδώς οι Οθωμανοί, παρά το γεγονός ότι είχαν έναν σπουδαίο στρατό και ειδικά τους γενίτσαρους που αποτελούσαν πρότυπο πεζικού», ανέφερε ο κ.Βερέμης.

Ακολούθως ο κ.Κλάψης εστίασε το ενδιαφέρον του στο γεγονός ότι «η νίκη στη Ναύπακτο απετέλεσε την απόδειξη για τους δυτικούς ότι μπορούν να τα βάλουν με τον Οθωμανό τους αντίπαλο. Αυτό όμως που δεν έκανε η Ιερά Συμμαχία εκείνης της εποχής είναι να συνεχίσει τον αγώνα. Έτσι, δε θα κεφαλαιοποιηθούν τα κέρδη και ένα χρόνο μετά, οι Οθωμανοί κατορθώνουν να ανασυγκροτηθούν, να φτιάξουν ένα νέο, παρόμοιο στόλο που είχε καταστραφεί στη Ναύπακτο και να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο». Ακολούθως ο κ.Κλάψης προέβη σε μία ενδιαφέρουσα συγκριτική ανάλυση μεταξύ δύο εμβληματικών φυσιογνωμιών, του Miguel de Cervantes και του Αισχύλου, και ειδικά των όσων οι ίδιοι έχουν μνημονεύσει από τις συμμετοχές τους σε μάχες. Ο μεν πρώτος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ο δε δεύτερος στους Περσικούς Πολέμους.

Promo video του επετειακού λογοτύπου για τα 450 χρόνια :

Η ενότητα «450 χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου» του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας:
https://youtu.be/M02b-iKBMWo


 

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:

c753

Στις αναπτυξιακές προοπτικές στις οποίες επικεντρώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας εστίασε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στη Ναύπακτο, στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας» που διοργανώνουν η «Συνείδηση Α.Ε» και η «Αγρίνιο 365» με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την σημασία άρσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης για τις περιοχές και τους πολίτες που έμειναν πιο πίσω, αλλά ζήτημα ανάπτυξης για όλη τη Δυτική Ελλάδα».

Αναφερόμενος στα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία, μεταξύ άλλων μίλησε για τον υπερτριπλασιασμό των πόρων του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Αγρινίου που περιλαμβάνει πλέον έργα άνω των 70 εκατ. ευρώ, αλλά και στα έργα ύψους 18 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου. Επίσης, μίλησε για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως τα σχολεία στη Ναύπακτο και στον Αστακό, αλλά και δημοτικά κτίρια στη Βόνιτσα, στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και αλλού, συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ, τα οποία αλλάζουν τα δημόσια κτίρια.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και συντήρησης των δημόσιων υποδομών, όπως τα δίκτυα ύδρευσης ύψους 11 εκατ. ευρώ ή το οδικό δίκτυο για το οποίο διατίθενται πάνω από 7 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά ο Περιφερειάρχης έκανε στα έργα πολιτισμού και συγκεκριμένα στην αποκατάσταση των αρχαιών θεάτρων Στράτου, Οινιάδων και Πλευρώνας, αλλά και στη στήριξη κοινωνικών δομών, όπως τη νέα πτέρυγα στο Σελίβειο Γηροκομείο, τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης του συλλόγου Αλκυόνη και το νέο οικοτροφείο του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα».

«Είμαστε εδώ για την κοινωνία, για τον απλό πολίτη σε κάθε πόλη και χωριό της Αιτωλοακαρνανίας και αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε ώστε κάθε πολίτης αυτού του τόπου να έχει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, επεσήμανε ότι ιδιαίτερα η πρωτογενής παραγωγή, αποτελεί έναν κλάδο έντασης, αλλά και πολύ ισχυρής προοπτικής για την Αιτωλοακαρνανία και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία επιτρέψτε μου να πω ότι συντελείται μία μεγάλη αλλαγή που σύντομα θα είναι ορατή σε όλους. Ολοένα και περισσότερες επενδύσεις, ολοένα και περισσότερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αρχίζουν να αναπτύσσονται. Και αυτό αποτυπώνεται τόσο στα στοιχεία των εντάξεων του Αναπτυξιακού Νόμου όσο και στις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα. Ως παράδειγμα και μόνο αναφέρω ότι έχουμε εντάξεις ύψους 9 εκατ. ευρώ για την Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων αλλά και πάνω από 20 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα Επιχειρηματικής Εκκίνησης».

Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται ένας πλήρης «χάρτης» της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο οποίος θα αποτυπώνει δυνάμεις και αδυναμίες, ενώ παράλληλα, ολοκληρώνεται τη μελέτη για τα επιχειρηματικά πάρκα ώστε οι υφιστάμενες μονάδες να ξέρουν που και πως μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά και νέες επενδύσεις να μπορούν να εγκατασταθούν. «Οι εποχές που οι επενδύσεις γίνονταν κατόπιν υποδείξεων, πέρασαν. Και δεν τις θέλουμε πίσω. Αντίθετα, θέλουμε πραγματικά στοιχεία που να πείθουν οποιονδήποτε για ποιους λόγους αξίζει και μπορεί να επενδύσει στον τόπο μας» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης.

Αναφερόμενος σε ζητήματα ενέργειας ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να ενταχθεί η Αιτωλοακαρνανία στα σύγχρονα ενεργειακά δίκτυα, όπως είναι το φυσικό αέριο, ενώ μίλησε και για την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου που αφορά επτά ενεργειακές κοινότητες και το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που η Περιφέρεια μαζί με 40 φορείς σχεδιάζουν να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει σε κτήμα στην περιοχή της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης εστίασε στην ανάγκη να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες που κράτησαν πίσω την περιοχή και στην αλλαγή ταχυτήτων στα έργα και τις δράσεις.

«Η εποχή που ξημερώνει απαιτεί τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση όλων μας και τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των κέντρων λήψης αποφάσεων και των τοπικών κοινωνιών. Η Αιτωλοακαρνανία ήταν κάποτε ένας δυναμικός και πλούσιος τόπος. Ένας τόπος έργων και ευεργετών, αλλά κυρίως ένας τόπος προκοπής στον οποίο στέριωναν τα όνειρά τους οι οικογένειες. Αυτή η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι απλά μία ανάμνηση. Είναι το αύριο που αξίζει στους πολίτες αυτού του τόπου και μας περιμένει…» τόνισε χαρακτηριστικά.


Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

c752

Στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στις προκλήσεις που προβάλλουν για την αγροδιατροφική οικονομία μέσα από τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική της ΚΑΠ και της «Πράσινης Συμφωνίας» αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής του Νομού, κ. Σπήλιος Λιβανός, σε ομιλία του στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο με τίτλο «Άλμα Ανάπτυξης» στη Ναύπακτο.

Ο κ. Λιβανός με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και τα 450 χρόνια από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, κάλεσε τους συμπατριώτες του και γενικότερα τους Έλληνες «να δούμε το μέλλον μέσα από μια νέα οπτική, αφού η πρωτόγνωρη πανδημία μάς έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας». Και ζήτησε από όλους να ενώσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και τις προκλήσεις του αύριο.

Ο ΥΠΑΑΤ σημείωσε ότι η πανδημία σε συνδυασμό με τα συνεχώς εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης, από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αλλαγή των καταναλωτικών και διατροφικών προτύπων, και τη χρήση των εξ ορισμού φυσικών πόρων, όπως το νερό και η γη μας. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη γεωργική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε, όχι μόνο την επισιτιστική επάρκεια, αλλά και την επισιτιστική ασφάλεια», επισήμανε.

Η ΕΕ αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής έχει θέσει, όπως είπε, την Πράσινη Συμφωνία ως βασική αναπτυξιακή της πολιτική, ενώ παράλληλα η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα επικεντρώνονται στην επίτευξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε το ρόλο της νέας ΚΑΠ καταλυτικό για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας την επόμενη δεκαετία. Θύμισε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πάνω από 19,5 δισ. € για την περίοδο 2021-2027, ποσό πολύ σημαντικό, που με ορθή και χρηστή διαχείριση, μπορεί να διαμορφώσει ένα ευοίωνο μέλλον στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.
Αναφερόμενος στις Συνδιασκέψεις για την ΚΑΠ και τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε χθες από τη Λάρισα, είπε ότι θα γίνουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με στόχο να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να συνδιαμορφώσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον για όλους. Τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, το περιβάλλον, την οικονομία, τον τόπο μας συνολικότερα.

Ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι εκτός από την ΚΑΠ υπάρχει ένα ακόμα αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική αγροτική οικονομία, αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει πάνω από 2 δις ευρώ στον πρωτογενή τομέα.

«Μπροστά μας έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της αγροδιατροφής. Για να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία μοχλό ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, να φέρουμε την ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο. Για μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αγροτική και η περιφερειακή ανάπτυξη είναι συνυφασμένες και αλληλένδετες. Εξάλλου, από τη διαχειριστική ικανότητα των Περιφερειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η επιτυχής αξιοποίησή τους», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Και εμείς, εδώ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έχουμε την τύχη να έχουμε έναν ικανό μπροστάρη, τον Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και όλο το στελεχικό δυναμικό της Περιφέρειας αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα της συγκυρίας και προβαίνουν έγκαιρα στις αναγκαίες δράσεις. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουμε όλοι, ο καθένας από το μετερίζι του.

Αναφερόμενος στα έργα του ΥΠΑΑΤ στην Αιτωλοακαρνανία τόνισε ότι ο ίδιος έχει πλήρη επίγνωση του χρέους του απέναντι στο νομό του ο οποίος εκτός του ότι είναι ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, έχει και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. «Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι μπορώ για να αποκτήσει η Αιτωλοακαρνανία τη δύναμη που χρειάζεται για να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Δεν εννοώ φυσικά να ευνοηθεί. Αλλά να αξιοποιήσει επιτέλους τις τεράστιες δυνατότητές της. Γιατί η Αιτωλοακαρνανία μας, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν πρωτοπόρο στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Με τα εύφορα εδάφη της, τα μοναδικά προϊόντα της γης της, τον υδάτινο πλούτο της, τα ανεκτίμητης αξίας ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της. Και πάνω από όλα, με τους ξεχωριστούς ανθρώπους της».

Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι ήδη, το ΥΠΑΑΤ παραχώρησε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το κτήμα Πόλντερ, έκτασης 1.300 στρεμμάτων, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Επιπλέον, επετεύχθη η ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό 21.450.000 ευρώ.

«Και συνεχίζουμε. Όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για το καλό του τόπου μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεσα συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για τον νομό μας, την επόμενη μέρα της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Λιβανός, τονίζοντας ότι η Ναυπακτία μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού. «Τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνουμε πράξη κι εγώ από τη θέση που βρίσκομαι θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση».