c611

H ΄δίκη’ της ελιάς Καλαμών

Ένα μείζον ζήτημα για όλους τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, αλλά και τους εμπλεκόμενους κλάδους γύρω απ’ την παραγωγή, εμπορία, τυποποίηση, πώληση και εξαγωγή ελιάς Καλαμών που αφορά το ΠΟΠ του προϊόντος βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο.

Ειδικότερα, στις 2 Ιουνιου 2021 συζητήθηκε στο Σ.τ.Ε η προσφυγή Συνεταιρισμού της Μεσσηνίας κατά της Υπουργικής Απόφασης με την οποία ετέθη ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών το “kalamata” με αποτέλεσμα να δύναται να διατηρεί το όνομά της, ξεπερνώντας τα κωλύματα που θέτει η περιορισμένη, χωροταξικά, αναγνώριση του προϊόντος ως ΠΟΠ.

Ο Δήμος μας ο οποίος τυγχάνει ο Δήμος με την μεγαλύτερη παραγωγής Ελιάς Καλαμών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, από την πρώτη στιγμή άσκησε παρέμβαση στη δίκη και παρακολουθεί στενά το θέμα σε όλες του τις πτυχές. Στην συζήτηση της υπόθεσης παραστάθηκε ενώπιον του Σ.τ.Ε ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος ενώ τόσο η πληρεξούσια δικηγόρος του Δήμου, κα Αγγελοπούλου, όσο και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, κ. Παπουτσάκης, ο οποίος παραστάθηκε στη δίκη για λογαριασμό ιδιωτικών επιχειρήσεων του κλάδου, μετά το πέρας της δίκης εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης.

Η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή για να την προδικάζει κανείς και αναμένοντας την έκδοση της απόφασης θεωρούμε αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα του προϊόντος να διατηρεί το ίδιο όνομα, όπως είναι ευρέως αναγνωρισμένο επί σχεδόν ένα αιώνα. Αναλογιζόμενοι όλες τις ευεργετικές συνέπειες που έχει για τον τοπική, αλλά και εγχώρια οικονομία είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, διότι για τον δήμο μας ο πρωτογενής τομέας και ο παραγωγικός κλάδος αποτελούν προτεραιότητα.

2-6-2021

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου


Εκδικάστηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από διαδοχικές αναβολές, 4 στο σύνολο, η αίτηση του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ) για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών».

Η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα εκδοθεί …σε κάποιους μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Αγρινίου, η υπόθεση δεν θα κριθεί στο ίδιο το ΣτΕ, αλλά στις επιλογές που εν τέλει θα κάνει η ηγεσία του υπουργείου, σε συνάρτηση με την όποια αντίδραση υπάρξει απ’ την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της επιστολής απ’ τον Δήμο Καλαμάτας και το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά πλέον δικαστήρια, αφού, όλα δείχνουν, ότι η κίνηση προς το ΣτΕ… δεν είναι ικανή να ανατρέψει την απόφαση Αποστόλου, η οποία, ακόμη κι αν ανατραπεί, εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί από μια νέα απόφαση!

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που η Ένωση Αγρινίου έχει ως τώρα, αυτό που ως εναλλακτική λύση προβάλλεται είναι η καθιέρωση έτερου προσδιορισμού, που θα διασφαλίζει όμως το “Kalamata Olives” και τη δυνατότητα παραγωγής στην Αιτωλοακαρνανία και σε άλλες περιοχές.

Υπενθυμίζουμε ότι η παραγωγή έτοιμου προς κατανάλωση προϊόντος από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα σε μια κανονική χρονιά παραγωγής ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 60 με 65.000 τον., με σχεδόν 2 – 3.000 τον. να προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες προέρχονται κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία κυρίως και δευτερευόντως από Λακωνία και Φθιώτιδα.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το 1996 θεσπίστηκε η Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ “Ελιά́ Καλαμάτας”, που αφορά εμπορικό τύπο ο οποίος αναφέρεται σε ελιές της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα που φύονται στην περιοχή του Νομού Μεσσηνίας και ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής (συνταγή). Όσο επικρατούσαν οι εμμονές του περιορισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, οι εξαγωγές περιορίζονταν κι αυτές σε 300 περίπου τόνους ετησίως. Όταν, μετά από αγώνα ετών μπήκε ουσιαστικά η «ελιά Καλαμών» που παράγεται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία στον Εθνικό Κατάλογο, …τότε ήταν που οι εξαγωγές έφτασαν απ’ τους 300 τόνους στις πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους.

1-6-2021

Ένωση Αγρινίου