students3

Αντιδράσεις για την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας που συνεδρίασε την Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021, εξέδωσε ψήφισμα για την επανίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει τα ακόλουθα:

Να αποσυρθεί άμεσα η πρόταση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Τμήματα του Νομού Αιτωλ/νίας.
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Πανεπιστημιακού Τμήματος από το Νομό Αιτωλ/νίας.
Λέμε ΟΧΙ στη βάση εισαγωγής, ιδιαίτερα το τρέχον έτος με την πανδημία, που θα αφήσει τις υπόλοιπες τέσσερις σχολές στην Αιτωλοακαρνανία με λιγοστούς φοιτητές.
Ζητάμε την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους πτυχιούχους του Τμήματος.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση άρση αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής.

Επειδή έχει πλέον καταστεί ολοφάνερο ότι η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών σταθερά και διαχρονικά επιδιώκει την συγκέντρωση όλων των τμημάτων στην πόλη της Πάτρας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Από τα τμήματα του νέου αυτού Αυτόνομου Πανεπιστημίου, να υπάρξουν τουλάχιστον (2) δύο τμήματα τα οποία θα λειτουργούν στο Δήμο Ναυπακτίας.
Η απόφαση αυτή να αποσταλεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Γιώργου Βαρεμένου στην Βουλή

1-6-2021

Γ. Βαρεμένος στην Βουλή για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα:

Οδηγείτε την Αιτωλοακαρνανία στην κοινωνική ερημοποίηση

Γιατί κρύβεται η υπουργός κ. Κεραμέως και δεν έρχεται η ίδια να απαντήσει για την εν εξελίξει διαδικασία διάλυσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία;
Γιατί το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”;
Ποιος επιθυμεί ένα Κράτος Αθηνών των ολίγων και εκλεκτών;
Γιατί επιλέγετε, εκ προμελέτης και εν ψυχρώ, την κοινωνική ερημοποίηση στην θέση ενός οράματος για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δεμένη με τις παραγωγικές, πνευματικές και πολιτιστικές ανάγκες και δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας.
Στα ιδιωτικά Κολλέγια, τα πτυχία των οποίων καταστήσατε ισότιμα των ΑΕΙ, γιατί, αντί οποιασδήποτε βάσης εισαγωγής, αρκεί μία απλή εγγραφή;
Μετά την εκτροπή του Αχελώου θα έχουμε και εκτροπή σπουδαστών από την Αιτωλοακαρνανία;

Αυτά τα ερωτήματα έθεσε, μεταξύ άλλων, αναπτύσσοντας στην Βουλή την Επίκαιρη Ερώτησή του προς την κ. Κεραμέως ο κ. Γιώργος Βαρεμένος.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, που παρέστη και απάντησε αντί της κ. Κεραμέως, είπε ότι όσοι μείνουν έξω από τα Πανεπιστήμια μπορούν να κατευθυνθούν όχι μόνο στα ιδιωτικά κολλέγια αλλά και στα …δημόσια ΙΕΚ! Επικαλούμενος τις μέχρι τώρα πολύ χαμηλές βάσεις, παραδέχθηκε ότι με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, φέτος πολλοί θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Το Πανεπιστήμιο είναι κομβικό για το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας

Δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια

 

Δεν υπάρχει Αιτωλοακαρνάνας που να μην αισθάνεται αγανάκτηση για τη νέα αδικία που υφίσταται η περιοχή μας με τις αποφάσεις – μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που είναι πραγματικά καταδικαστικές για τον μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.

Όμως το θέμα του Πανεπιστημίου δεν είναι σημερινό, αποτελεί έναν αληθινό βραχνά για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία για δεκαετίες ολόκληρες.

Γι’ αυτό ας μην πέφτουν άξαφνα απ’ τα σύννεφα όσοι συμμετείχαν και συμμετέχουν όλα αυτά τα χρόνια στην άσκηση της εξουσίας. Γιατί οι εξελίξεις αυτές είναι αναμενόμενες όσο ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να ενεργούν αποσπασματικά, με προσωπικές στρατηγικές, με τοπικιστικές και ψηφοθηρικές λογικές, χωρίς ενότητα και συνεργασία αλλά και χωρίς όραμα και κοινή πρόταση.

Αυτή η στιγμή βεβαίως δεν είναι η κατάλληλη για τον καταλογισμό των ευθυνών αλλά για να οργανώσουμε την αντίδραση μας.

Θεωρούμε το θέμα του Πανεπιστημίου κομβικό για το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας.
Καλούμαστε να δώσουμε όχι ένα αγώνα ταχύτητας που αφορά το σήμερα αλλά ένα αγώνα αντοχής βλέποντας το αύριο. Γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Η πρόταση της «Συμμαχίας Πολιτών»

Η αντίδραση μας πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και στοχευμένη και να έχει τρεις άξονες:

Α) Ενημέρωση όλων για την άδικη αντιμετώπιση της Αιτωλοακαρνανίας με στοιχεία και όχι με κραυγές.
Στο θέμα αυτό η παράταξη μας με ανακοινώσεις και επιστολές το τελευταίο διάστημα έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία που καταρρίπτουν πλήρως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης καθώς και των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης που έχουν επιδοθεί τελευταίως σε ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και υποτίμησης του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας.
Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει οργανωμένα και μεθοδικά. Οι Αιτωλοακαρνάνες δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ της Αθήνας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σ’ αυτό.

Β) Ανάδειξη του θέματος του Πανεπιστημίου ως ένα θέμα όχι μόνο του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου αλλά συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας με τη δημιουργία ενωτικού μετώπου όλων των Δήμων του Νομού.
Για αυτό αξιολογούμε ως ένα θετικό βήμα την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου για τη συνάντηση-σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Οι παρουσία και συστράτευση των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 84% του πληθυσμού της Αιτωλοακαρνανίας δημιουργεί ένα ενωτικό μέτωπο που δικαιωματικά εκφράζει όλο τον Νομό. Εύχομαι και ελπίζω και ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, να συνταχθεί με τους υπόλοιπους Δήμους δημιουργώντας ένα αρραγές μέτωπο.
Θεωρούμε επίσης πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιδιωχθεί η διεύρυνση-ισχυροποίηση του ενωτικού μετώπου με μια αντίστοιχη συνάντηση και με τους βουλευτές του Νομού και τους φορείς της Αιτ/νίας και βεβαίως με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ο οποίος αποτελεί μια νηφάλια φωνή και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά.

Γ) Επεξεργασία και κατάθεση συνολικής πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.
Το έλλειμμα μια κοινής γραμμής που θα στηρίζεται από όλους τους Αιτωλοακαρνάνες στέλνει λάθος μήνυμα στους κυβερνώντες και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να συρρικνώνουν, για διαφόρους λόγους, περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά, γεωγραφικά κ.α. ώστε να είναι βιώσιμος.
Γι αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση και διαβούλευση των εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τους φορείς του νομού αλλά και με πανεπιστημιακούς που θέλουν πράγματι να βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια συνολική πρόταση σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, συμβατή βεβαίως με τα κριτήρια που αναφέραμε, που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Δήμους.
Μόνο αν υπάρξει αυτή η συστράτευση και ομοψυχία που θα αποκρυσταλλωθεί με μια βιώσιμη και εμπεριστατωμένη κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση, που θα υπογράφεται από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού καθώς και τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για κάτι καλό.

31-5-2021

Για τη «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε ένα ισχυρό και εξακτινωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ώστε η Δυτική Ελλάδα, σε όλες τις περιφερειακές της ενότητες, να αποκτήσει ένα τέτοιο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι. Αλλά όχι με προχειρότητα και σχεδιασμούς του ποδαριού όπως έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Με σοβαρότητα, με επίγνωση των δυνατοτήτων του τόπου μας αλλά και των ευκαιριών που υπάρχουν».

Αυτά ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου 2021, κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τον ακαδημαϊκό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας.
Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, ξεκινάει από το παρελθόν και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λαϊκισμούς και εύκολες εντυπώσεις, ενώ παρέθεσε το σύνολο των προσπαθειών που επί ενάμισι χρόνο έκανε η Περιφερειακή Αρχή για να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.

«Πρώτη φορά, συνολικά η Αυτοδιοίκηση στον τόπο μας αντιμετώπισε ως αρραγές μέτωπο και με την ίδια αντίληψη το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να εμφιλοχωρήσουν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε να δρούμε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πάει πολύ να κουνάνε το χέρι σε μία Περιφερειακή Αρχή που δεν απέφυγε καμία μάχη και κράτησε όλα τα καυτά κάρβουνα στα χέρια της, όσοι διαχρονικά κρύφτηκαν από όλες τις αναποδιές και θέλησαν μόνο να μπουν στο κάδρο των δήθεν επιτυχιών, που όμως μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποδείχθηκαν άνθρακες».

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης παρέπεμψε στο «νόμο Γαβρόγλου», υπογραμμίζοντας ότι «έβαλε μπαρούτι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δημιούργησε τελικά όλο αυτό το μπάχαλο που βλέπουμε σήμερα», ενώ απαντώντας στις αιχμές της αντιπολίτευσης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Υποδείξτε μου τις περιπτώσεις που εσείς ανοιχτά και δημόσια διαφωνήσατε με τις κυβερνητικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Τελικά, πότε βάλατε τη σημαία της Δυτικής Ελλάδας πάνω από την κομματική σας σημαία ή τη σημαία των προσωπικών σας στρατηγικών;». Και πρόσθεσε: «Μην ψάχνετε κομματικά βολικές στιγμές για να μπείτε στη μάχη, όταν εμείς είμαστε αυτοί που έδωσαν τη μάχη από την πρώτη στιγμή».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Στο διάστημα που έχω την τιμή να υπηρετώ τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας έχω αποδείξει πως και με όλους μπορώ να συνεργαστώ και με όλους να διαφωνήσω. Και εν πάση περιπτώσει, εγώ τα λόγια μου δεν τα μασάω. Και δεν απέφυγα ποτέ τις ευθύνες. Αντίθετα, σε όλες τις περιπτώσεις πήγα καταπάνω τους και συγκρούστηκα με τα προβλήματα. Και τις ώρες μου δεν τις περνάω σκεπτόμενος στρατηγικές, αλλά εργαζόμενος για να τιμήσω τη ψήφο των πολιτών και να διεκδικήσω το καλύτερο για τον τόπο μου, με επιχειρήματα, μεθοδικότητα και κυρίως: Αποτελεσματικότητα. Προσωπικά, αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Και στο ζήτημα που συζητάμε. Την υπόθεση τριτοβάθμια εκπαίδευση και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο δεν την παρατάω. Από εκεί και πέρα, έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Από τους πολίτες… Και οι πολίτες, θυμούνται, ξέρουν και καταλαβαίνουν. Και τελικά μας κρίνουν δίκαια όλους» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι κι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

25-5-2021

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Επίκαιρη Ερώτηση Γιώργου Βαρεμένου
για το σχέδιο συρρίκνωσης και τελικά κατάργησης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με θέμα το εξελισσόμενο κυβερνητικό σχέδιο συρρίκνωσης & τελικά κατάργησης των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Με την Ερώτηση, την οποία η υπουργός καλείται να απαντήσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Βουλή, ο κ. Βαρεμένος κάνει αναφορά στην συμπαιγνία, που πλέον ξεδιπλώθηκε απροκάλυπτα, μεταξύ υπουργού Παιδείας και Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών και καλεί την υπουργό να παγώσει την απόφασή της και να αναθεωρήσει την επιλογή για θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ. Επιλογή για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας έχουν έντονα προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει τουλάχιστον 25.000 νέους ανθρώπους εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλήττοντας κυρίως τα Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά Τμήματα της περιφέρειας. Με μία προειλημμένη απόφαση, η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τις ακαδημαϊκές και παραγωγικές ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας ώστε να ακυρωθούν οι αντιαναπτυξιακοί αυτοί σχεδιασμοί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: « Άμεσος κίνδυνος συρρίκνωσης & τελικά κατάργησης των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας »

Το σχέδιο συρρίκνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, που στην περίπτωση του Αγρινίου παίρνει τον χαρακτήρα διάλυσης, έχει ήδη εισέλθει στην τελική φάση, με την αποδοχή από το υπουργείο Παιδείας της πρότασης “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών”. Ένα απαράδεκτο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” παίρνει τον χαρακτήρα συμπαιγνίας μεταξύ υπουργείου και Πανεπιστημίου Πατρών και, στα πλαίσια αυτά, η υπουργός Παιδείας φέρεται ότι κάλεσε τον Πρύτανη κ. Μπούρα να στείλει επιστολή με την οποία θα ζητάει μηδέν εισακτέους για τα τμήματα τα οποία συγχωνεύονται-καταργούνται βάσει του “Στρατηγικού Σχεδιασμού”. Με αυτήν την μεθόδευση, επιχειρείται η περιθωριοποίηση και εξουθένωση της περιφερειακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, προς όφελος άραγε ποίων;

Επειδή οι παραπάνω εξελίξεις, πρωτίστως απότοκο της κυβερνητικής εμμονής να θεσπισθεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ -για την οποία είχαμε προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει περίπου 25.000 νέους ανθρώπους εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης-, πλήττουν κυρίως τα Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά Τμήματα της περιφέρειας, μεταξύ αυτών και της Αιτωλοακαρνανίας,

Ερωτάται η κα υπουργός:

• Θα συνεχίσει να προωθεί αυτόν τον σχεδιασμό, που συναντά την σύσσωμη και διακομματική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της και που οδηγεί σε βέβαιη συρρίκνωση και αφανισμό των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική του Νομού;

25-5-2021

Ο ερωτών βουλευτής, Βαρεμένος Γεώργιος


Ως εδώ και μη παρέκει. Φτάνει πια ο εμπαιγμός για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία.
Αυτή τη φορά το καταστροφικό σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατάργηση τμημάτων, δεν θα περάσει.
Μόνο μια δυναμική και αποτελεσματική αντίδραση θα μπορέσει να ανατρέψει τα απαράδεκτα κυβερνητικά σχέδιά τους.
Απαιτείται συνολική κινητοποίηση για να ανατρέψουμε αυτή τη ζοφερή κατάσταση. Η αποχή, η παθητικότητα και οι προσωπικές στρατηγικές δεν οδηγούν πουθενά.

-Επειδή η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, αποφάσισε αυθαίρετα την κατάργηση Πανεπιστημιακών τμημάτων εξαφανίζοντας την περιοχή από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
-Επειδή μια ακόμη δήθεν μεταρρύθμιση στην Παιδεία αρχίζει και τελειώνει στην Αιτωλοακαρνανία και σε νομούς πέριξ της Αχαΐας.
-Επειδή διαχρονικά οι κυβερνήσεις εμπαίζουν τους φοιτητές και τους γονείς τους με τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορές τμημάτων από το Αγρίνιο.
-Επειδή το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει ακαδημαϊκή βούληση για την ανάπτυξη τμημάτων σε άλλες περιοχές πλην της πόλης της Πάτρας .
-Επειδή η δημοτική αρχή , εκ του αποτελέσματος , φαίνεται ότι χειρίζεται με λάθος τρόπο το κρίσιμο αυτό θέμα, ως παρατηρητής των γεγονότων.
-Επειδή οι πολίτες του Αγρινίου δεν είναι δεύτερης κατηγορίας και δεν κατοικούν σε “μια ακόμη πόλη που θέλει σχολές” όπως λένε οι φιλοκυβερνητικοί “μπροστινοί” διαφόρων αθηναϊκών Μ.Μ.Ε
-Κι επειδή ο λαός του Αγρινίου εμπαίζεται και λοιδορείται ως ο κουτοπόνηρος επαρχιώτης που θέλει να ζει παρασιτικά από “ενοίκια και σουβλάκια”, ενώ η αλήθεια είναι ότι είναι ο μόνος που έχει χάσει τμήματα και σχολές στον τόπο του:

Η παράταξη μας, προτείνει σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, στην οποία μας έταξαν οι πολίτες του Αγρινίου. Όχι ως μια πράξη επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά ως μια ύστατη κραυγή διαμαρτυρίας.
Να δηλώσουμε έτσι την αντίθεσή μας στην συστηματική απαξίωση, στην ακύρωση, στην καταστροφική ισοπέδωση του τόπου μας.
Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για εφησυχασμό, για αναμονή. Η τακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε λάθος και δεν έφερε αποτελέσματα.

Δεν μπορούμε να παριστάνουμε την τοπική εξουσία όταν δεν έχουμε απολύτως καμιά δυνατότητα να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας κι όταν η κεντρική εξουσία δείχνει ότι δεν μας υπολογίζει.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά δηλώνει σχετικά:

« Η παράταξη μας, προτείνει να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου, προκειμένου να δει το Υπουργείο ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε “χάντρες και καθρεφτάκια” με σχολές που ίσως κάποτε γίνουν, την ώρα που αποψιλώνεται η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην πόλη μας.

Πάνω από όλα, οφείλουμε να παραιτηθούμε και να έρθουν οι κυβερνώντες να διοικήσουν την πόλη ,που τιμωρούν σχεδόν εμμονικά μαζί με τους παρατρεχάμενους/διαδρομιστές των Υπουργείων και τους εντολοδόχους αρθρογράφους που προσβάλλουν μονίμως μια πόλη που δεν γνωρίζουν στο ελάχιστο.

Η ευθύνη μας για το γεγονός ότι πολλοί και διάφοροι αγνοούν και θίγουν το Αγρίνιο είναι μεγάλη, ας τους αποδείξουμε ότι δεν είμαστε εδώ για τις καρέκλες και δεν βλέπουμε τους συμπολίτες μας ψηφοθηρικά, όπως διατείνονται.
Όλοι εμείς, που μετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να σκίσουμε την όποια κομματική ταυτότητα έχει ο καθένας μας.

Η πρωτοβουλία περνά στα χέρια του δημάρχου που αγνοείται από το κόμμα του ,εξίσου με όλους εμάς τους υπόλοιπους αιρετούς».

25-5-2021

Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’


Η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να επιλέγει το ρόλο του παρατηρητή μπροστά στην υποβάθμιση και το κλείσιμο των ακαδημαϊκών τμημάτων σε Πύργο, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι και Αγρίνιο που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η παράταξή μας, Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο, ζητά να τεθεί προς συζήτηση ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 25-05-2021 το απαράδεκτο κλείσιμο των ακαδημαϊκών τμημάτων σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

 

Πάτρα 23-05-2021

 

Κ. Πρόεδρε,

Το οριστικό κλείσιμο των 4 Πανεπιστημιακών τμημάτων σε Πύργο , Αμαλιάδα , Μεσολόγγι και Αγρίνιο είναι άδικο, πρωτοφανές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα χωρίς καμία εξήγηση, το ξεπέρασε ως θέμα ρουτίνας και το χειρότερο χωρίς πρόταση για το αύριο στην συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη.

Η δε κ Κεραμέως αντιμετώπισε τους φορείς της Ηλείας απαξιωτικά με την προσβλητική αντιπρόταση για την ίδρυση ενός ΕΠΑΛ και ενός ΙΕΚ, ενώ αναφορικά με τα τμήματα της Αιτ/νίας τηρεί σιγή ιχθύος σαν να μην έχει συμβεί τίποτε.

Τα δεδομένα είναι πλέον γνωστά και δυστυχώς αρνητικά.

α. Είμαστε η μοναδική περιφέρεια στην χώρα που κλείνουν 4 τμήματα πριν ακόμη εφαρμοστεί η βάση εισαγωγής και χωρίς να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

β. Είμαστε η μόνη περιφέρεια στην χώρα που θα έχει έναν νομό, την Ηλεία, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό τμήμα.

γ. Είμαστε από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στην χώρα όπου γίνονται συνεχείς πειραματισμοί και αποτυχημένες προσπάθειες.

Ο περιφερειάρχης αν και θωρακίστηκε με ισχυρή απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου προκειμένου να χειριστεί το πιο σοβαρό θέμα της μέχρι τώρα θητείας του, έφερε αποτελέσματα αρνητικά για την περιφέρειά μας.

Η λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών δεν είναι πολυτέλεια, είναι οξυγόνο Πολιτισμού, γνώσης και πνευματικής ανάτασης για τις τοπικές κοινωνίες και την νεολαία.

Με το κλείσιμο των 4 τμημάτων σήμερα και την υποβάθμιση των υπολοίπων αυξάνονται οι οικονομικές, παραγωγικές , κοινωνικές, πολιτισμικές ανισότητες μέσα στην ίδια την περιφέρεια και όλες οι πολιτικές για ίσες ευκαιρίες και συγκλήσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Θεωρούμε ότι το θέμα είναι κρίσιμο και ζητούμε να έλθει ως κατεπείγον εκτός ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 25 Μαΐου 2021 με καλεσμένους όλους τους φορείς Βουλευτές , Δημάρχους, Επιμελητήρια. . .

Η θέση της παράταξής μας για ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής σε Ηλεία και Αιτ/νία με πλήρη ανάπτυξη τμημάτων και επαρκή στελέχωση με μέλη ΔΕΠ με δομή Διοίκησης σε επίπεδο Κοσμητείας και με λειτουργία ενός ερευνητικού ιδρύματος ανά νομό πρέπει να συνεχίσει να είναι η πυξίδα της στρατηγική μας. Είναι θέση ρεαλιστική, σοβαρή και υπεύθυνη.

Κανένας συμβιβασμός με το κλείσιμο και την απαξίωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Η περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης δεν μπορεί να συνεχίζουν να είναι παρατηρητές και με την σιωπή τους να γίνονται συμμέτοχοι στην απαξίωση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στην Περιφέρεια μας.

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

Κατσιφάρας Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Γεωργακοπούλου Μπάστα Δήμητρα

Δριβίλας Δημήτριος

Καπλάνης Διονύσιος

Καρπέτας Κων/νος

Κατσαρή Κωνσταντούλα

Κόντης Κων/νος

Κουσκουρή Αθανασία

Λύτρας Ιωάννης

Μητρόπουλος Κων/νος

Μπαλαμπάνης Νικόλαος

Μπράμος Παναγιώτης

Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική

Σκιαδαρέσης Σπυρίδων

Σώζος Βασίλειος

Χαροκόπος Αντώνιος


 

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως τόνισε, «η πολυδιαφημιζόμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη δεν έφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα για το φλέγον ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Νομού», καθώς «ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με …ηχηρή σιωπή».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «η μεθόδευση για τη διαγραφή της Αιτωλοακαρνανίας από τον ακαδημαϊκό χάρτη είναι δεδομένη», παρά «τις προσπάθειες πολλών να επιρρίψουν τις ευθύνες αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, βγάζοντας από το κάδρο των ευθυνών κυβέρνηση».

«Η Αιτωλοακαρνανία θα μείνει με Τμήματα – φαντάσματα και τη Γεωπονική Σχολή στον αέρα. Δίχως έμψυχο υλικό, δίχως φοιτητές, δίχως έρευνα, δίχως την παραμικρή δυνατότητα προόδου και άνθισης», είπε ο βουλευτής, προσθέτοντας πως «επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας χάνονται τα πάντα».

Κλείνοντας ο κ. Μωραΐτης ανέφερε:
Έστω και τώρα χρειάζονται πρωτοβουλίες από όλους μας, φορείς και αυτοδιοίκηση, όχι για επικοινωνιακή εκμετάλλευση αλλά για την ουσιαστική, συλλογική συγκρότηση σχεδίου, προκειμένου να πάρουμε ως νομός αυτό που πραγματικά μας αναλογεί».

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Η ΔΕ του ΤΕΕ Αιτ/νιας στηλιτεύει τη σημερινή και διαχρονική στάση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία στερεί από τον νομό μας τα ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά οφέλη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της προχειρότητας του Υπουργείου και των εμμονών του Πανεπιστημίου Πατρών που οδηγούν στον εμπαιγμό της κοινωνίας του νομού μας αλλά και της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το έγκλημα της αναίτιας κατάργησης του ΔΠΠΝΤ συνεχίζεται με την κατάργηση δια συγχώνευσης του ΔΕΑΠΤ, στη λογική του αποφασίζουμε και διατάζουμε.
Είναι προκλητική και καθαρά μεροληπτική η στάση της κυβέρνησης σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας. Τα 4 τμήματα που δεν θα δεχθούν φοιτητές και άρα οδηγούνται σε κατάργηση με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε πανελλήνιο επίπεδο, όλως τυχαίως, εδρεύουν όλα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία! Σε συνδυασμό με την θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής και την μη επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, είναι δεδομένο ότι οι σχολές του Μεσολογγίου και του Αγρινίου οδηγούνται σε κατάρρευση.
Οι τακτικές αυτές οδηγούν στη δημιουργία αισθήματος αδικίας και διχάζουν τους πολίτες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις υπαρκτές ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Το ΤΕΕ Αιτ/νιας ως επιστημονικός φορέας των μηχανικών θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση της πανεπιστημιακής και ερευνητικής αναβάθμισης της περιοχής μας.
Καλούμε όλους τους βουλευτές του νομού να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.
Καλούμε όλους τους αιρετούς του νομού, να αντιταχθούν στην πράξη στην επιχειρούμενη υποβάθμιση της περιοχής μας.
Το ΤΕΕ Αιτ/νιας καλεί επίσης, όλους τους θεσμικούς και συλλογικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας σε συστράτευση για την ανατροπή των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας


Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» το 2013, απαξίωσε και συρρίκνωσε την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Ειδικά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως στην πόλη του Μεσολογγίου, η εφαρμογή του σχεδίου οδήγησε σε καταστροφικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους, προχώρησε με σχέδιο και όραμα στην ενίσχυση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και προχωρώντας σε εκατοντάδες διορισμούς μελών ΔΕΠ. Ακόμη, με το σχέδιο Γαβρόγλου υλοποιήθηκε μια νέα αρχιτεκτονική στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, μέσω της αναβάθμισης των ΤΕΙ και μετατροπής τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, της επίτευξης συνεργειών ΑΕΙ και ΤΕΙ, της δημιουργίας νέων τμημάτων και της ίδρυσης Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.

Ειδικά για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και κατόπιν ευρείας διαβούλευσης με την εκπαιδευτική κοινότητα και εκπροσώπους των τοπικών φορέων, προβλέφθηκε η λειτουργία συνολικά 6 πανεπιστημιακών τμημάτων (3 στο Μεσολόγγι και τρία στο Αγρίνιο), που βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με τις τοπικές ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, αλλά και που αξιοποιούν ειδικά στην πόλη μας στο μέγιστο βαθμό, τις υπάρχουσες άρτιες υποδομές του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, ξαναέβαλε το Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία συνολικά στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφείς τις προθέσεις της. Με κάθε τρόπο, επιδιώκει ξεκάθαρα και απροκάλυπτα τη διάλυση της δημόσιας παιδείας προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Άμεσα μετά τις εκλογές του 2019, μείωσε τον τακτικό προϋπολογισμό των ΑΕΙ κατά 20%, αρνήθηκε τη στελέχωση των Πανεπιστημίων με μέλη ΔΕΠ, θεσμοθέτησε τη βάση εισαγωγής αποκλείοντας από τα ΑΕΙ περίπου 25.000 φοιτητές και βέβαια ψήφισε την ισοτιμία των πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με τα Δημόσια Πανεπιστήμια καθώς και την υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια των αποφοίτων των κολλεγίων.

Όμως το πλέον προκλητικό είναι η καθαρά μεροληπτική στάση της ΝΔ σε βάρος της Δυτικής Ελλάδας και βεβαίως της Αιτωλοακαρνανίας. Τα 4 τμήματα που δεν θα δεχθούν φοιτητές και άρα οδηγούνται σε κατάργηση με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, όλως τυχαίως, εδρεύουν όλα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία! Σε συνδυασμό με την θεσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής και την μη επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, είναι δεδομένο ότι οι σχολές του Μεσολογγίου και του Αγρινίου οδηγούνται σε κατάρρευση.

Κι εδώ αρχίζουν τα αμείλικτα ερωτήματα:

Οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού γιατί κρύβονται;
Ο πανίσχυρος υπουργός – συμμαθητής του κ. Μητσοτάκη από το κολλέγιο Αθηνών, συμπολίτης μας κ. Σπήλιος Λιβανός, θα συνεχίσει να παρακολουθεί απαθής την εξαφάνιση του νομού μας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας; Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι κ.κ. Καραγκούνης και Σαλμάς θα συντελέσουν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος που ξεκίνησε το 2013 με το σχέδιο «Αθηνά» και για το οποίο φέρουν βαρύτατες ευθύνες;

Και μην προσπαθούν να μετακυλήσουν αλλού τις ευθύνες τους.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα ψέματα τελείωσαν για τα γαλάζια στελέχη της περιοχής μας. Πλέον κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί.

Καλούμε όλους τους βουλευτές του νομού να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.
Καλούμε το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου και όλους τους αιρετούς του νομού, να αντιταχθούν στην πράξη – και όχι προσχηματικά και με μισόλογα – στην επιχειρούμενη υποβάθμιση της περιοχής μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μεσολογγίου καλεί επίσης, όλους τους θεσμικούς και συλλογικούς φορείς της πόλης, όλες και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε αγωνιστική πανστρατιά για την ανατροπή των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.
Κάτω τα χέρια από το Δημόσιο πανεπιστήμιο.
Κάτω τα χέρια από τις πανεπιστημιακές σχολές της Αιτωλοακαρνανίας.

ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου


Το έργο του προαναγγελθέντος θανάτου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία και της περαιτέρω υποβάθμισης του Μεσολογγίου, έχει συντελεσθεί πλήρως, σύμφωνα με τις κυβερνητικές υποδείξεις.

Ο άθλιος νόμος Κεραμέως, που υποβαθμίζει όλα τα περιφερειακά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα στηρίχθηκε από τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές, που θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Όσο για τον υπουργό κο Λιβανό και τους τοπικούς συμβούλους του, που υπόσχονταν οκτώ σχολές στην Αιτωλοακαρνανία, έχουμε να δηλώσουμε ότι από υποσχέσεις είμαστε πλήρεις, έργα δεν βλέπουμε.

Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας αντέδρασαν στον νόμο Κεραμέως, εκτός από το Πανεπιστήμιο Πατρών, που συνειδητά στήριξε τις κυβερνητικές επιλογές, εξυπηρετώντας συμφέροντα του καθηγητικού του κατεστημένου και του εκπαιδευτικού υδροκεφαλισμού που επιδιώκει η πόλη των Πατρών.

Η Περιφέρεια που υπέγραφε μνημόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με βαρύγδουπες δηλώσεις, μας διαβεβαίωνε, ότι παρακολουθεί και θα προλάβει τις εξελίξεις, ευθυγραμμίστηκε και αυτή στις άνωθεν εντολές .

Όσο για τον Δήμαρχο Μεσολογγίου για μια ακόμη φορά άβουλος και μοιραίος, δεν έκανε καμία σοβαρή προσπάθεια αντίδρασης. Η επιτροπή που συμφωνήθηκε από όλους μας, στο δημοτικό συμβούλιο και θα αναλάμβανε δράση προς κάθε κατεύθυνση για την ανατροπή της απόφασης, δεν λειτούργησε ποτέ και η δημοτική παράταξη δέχθηκε το αποτέλεσμα σαν θεϊκή νομοτέλεια, με τα χέρια σταυρωμένα.
Καλές οι δηλώσεις, αλλά αν δεν συνοδεύονται από έργα, αποβλέπουν μόνο στην μάχη για την «τιμή των όπλων», την αυτοπροβολή και είναι χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, ό αριθμός των φοιτητών στα δύο τμήματα του Μεσολογγίου μειώνεται δραματικά. Αν δε συνυπολογίσουμε και την βάση του «10», μιλάμε για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εκπαιδευτικού θανάτου και σπονδή στα συμφέροντα της ιδιωτικής εκπαίδευσης που απευθύνεται στους ολίγους, έχοντες και κατέχοντες.

Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την μοίρα που μας επιφυλάσσουν οι αυτοαποκαλούμενοι «άριστοι» και δεν θα συμβιβαστούμε με το απόλυτο «τίποτα».
Η ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι, που πληροί όλες τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές, για ένα μεγάλο και σύγχρονο Ίδρυμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής, θα είναι ο διαρκής και ανυποχώρητος στόχος μας.

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»


«Ο Δήμος και η Δημοτική αρχή, με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούμε τα ζητήματα που αφορούν την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία. Από το Σεπτέμβριο του 2020 έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις των αιρετών οργάνων με μοναδικό αντικείμενο ενδιαφέροντος το Πανεπιστήμιο.

Ο διάλογος με τους εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας υπήρξε συνεχής. Πέρα από τις συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλλαμε ως Δήμος, εκφράσαμε από πολύ νωρίς την πρόθεσή μας για κάθε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες διευθέτησης πρακτικών ζητημάτων (ρύθμιση παλαιών χρεών, πρόσβαση κ.λ.π.).

Στην διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την εισήγησή μου αναφέρθηκα στην ενδεχόμενη (τότε) αλλαγή των ποιοτικών κριτηρίων εισαγωγής φοιτητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Επεσήμανα τον κίνδυνο της «εξαφάνισης» περιφερειακών τμημάτων του πανεπιστημίου Πατρών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, όπου οι νέοι εισακτέοι σε συντριπτικό ποσοστό συγκέντρωναν βάση εισαγωγής κάτω από 5.000 μονάδες.

Και σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σ’ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, που απορρέουν από τις αποφάσεις της καθολικής ανασυγκρότησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ασφαλώς δεν συναινούμε σε καμία υποβάθμιση ή κατάργηση πανεπιστημιακού τμήματος. Δεν μπορούν το Μεσολόγγι και η Αιτωλοακαρνανία να «διαγραφούν» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Αυτό είναι απαράδεκτο και προσβλητικό, για μια περιοχή η οποία έχει δώσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα για 40 και πλέον χρόνια πρωτοποριακά γνωστικά αντικείμενα, επιστημονική γνώση και συνθήκες εκπαίδευσης ανώτατου επιπέδου.

Το campus του Μεσολογγίου, που άλλοτε στέγαζε το ιστορικό ΤΕΙ, αναμένει την αξιοποίησή του. Αναμένει από την πολιτεία να σεβαστεί την ίδια της την «περιουσία». Είτε ως ακαδημαϊκή παρακαταθήκη, είτε ως ένα πλήρες συγκρότημα κτιριακών υποδομών άριστης ποιότητας, με περισσότερα τμήματα και σχολές .

Όπως έχω τονίσει, διαβλέποντας εκ των προτέρων την πορεία των πραγμάτων, οι πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις του Μεσολογγίου, είναι έτοιμες να δεχθούν νέα αντικείμενα, που συνάδουν με την επιχειρούμενη από την πολιτεία αναβάθμιση της ποιότητας των ακαδημαϊκών σπουδών. Τα έχουμε ήδη προτείνει, έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας. Ο τομέας της ανώτατης Παιδείας, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για εξυπηρετήσεις πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

Οι αποφάσεις των αρμοδίων φορέων που αναμένεται ν’ ακολουθήσουν, θα αποδείξουν στην πράξη εάν πραγματικά επιδιώκουν αναβάθμιση ή θα συμβεί μια ακόμη παλινωδία σε βάρος πρώτα και κύρια των φοιτητών και κατόπιν των τοπικών κοινωνιών».

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος


Τελικά αυτή η περιβόητη και πολυδιαφημισμένη αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα φαίνεται ότι γίνεται μόνο και μόνο ως πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η εξαφάνιση του Πανεπιστημίου από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.
Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι σύμφωνα με τους φετινούς πίνακες εισακτέων μόνο 4 τμήματα, όλα στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, δεν θα δεχτούν φοιτητές και ουσιαστικά καταργούνται.

Τα τμήματα αυτά είναι:
Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Αγρίνιο) με βάση 4575 μόρια.
Γεωπονίας (Αμαλιάδα) με βάση 5075 μόρια.
Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής (Μεσολόγγι) με βάση 875 μόρια.
Μουσειολογίας (Πύργος) με βάση 7025 μόρια.

Η κυβέρνηση και θα αναφερθώ μόνο στην κυβέρνηση γιατί αυτή παίρνει τις αποφάσεις, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιλογές της με αίολα όσο και ανακριβή επιχειρήματα όπως αυτά που ανέφερε μιλώντας στο mega ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Συρίγος για τα 4 τμήματα τα οποία συγχωνεύτηκαν.

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Είναι τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής, ήταν πολύ αδύναμα τμήματα, με βάση 0,6. Έμπαινες σε αυτά γράφοντας 3 λευκές κόλλες και σε μια κόλλα έγραφες 3 γραμμές. Πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική ότι έχουμε ένα απομονωμένο τμήμα μόνο του σε μια πόλη».

Ουδέν ανακριβέστερον τούτου. Κανένα από τα τμήματα που καταργούνται δεν έχει βάση 0,6 δηλαδή 600 μόρια. Τα τρία μάλιστα από τα τέσσερα έχουν βάση πάνω από 4500 μόρια.
Αντιθέτως υπάρχουν τμήματα σε όλη τη χώρα πολύ πιο «αδύναμα» όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα 1 όπου είναι όλα τα τμήματα στην Ελλάδα που είχαν βάση μικρότερη από 4000 μόρια το 2020. Υπάρχουν συνολικά 18 τμήματα σε όλη τη χώρα.
Αν πράγματι η κυβέρνηση είχε ως κριτήριο συγχωνεύσεων, τα τμήματα που ήταν πολύ «αδύναμα», όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, γιατί δεν κατάργησε αυτά;
Γιατί αντιθέτως κατάργησε τμήματα που έχουν υψηλότερες βάσεις εισαγωγής που κατά σύμπτωση ανήκουν όλα στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία;

Αφού όπως λέει ο Υφυπουργός πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική να έχουμε ένα απομονωμένο τμήμα μόνο του σε μια πόλη γιατί δεν τον ενοχλεί καθόλου το τμήμα Δασολογίας στο Καρπενήσι με βάση μόλις 625 μόρια που είναι μόνο του και εντελώς απομονωμένο ή το τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο με βάση μόλις 900 μόρια που είναι επίσης μόνο του;
Αντιθέτως τον ενοχλούν τα τμήματα του Αγρινίου που είναι όχι ένα αλλά τέσσερα, κάποια από τα οποία λειτουργούν για πάνω από 20 χρόνια.
Όπως ενοχλούσε την προηγούμενη κυβέρνηση το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος που είχε βάση εισαγωγής σταθερά πάνω από 10500 μόρια και αποφάσισε να το καταργήσει στο Αγρίνιο αλλά να το ιδρύσει στο Βόλο. Γιατί άραγε;

Πίνακας 1 – Τμήματα με βάση εισαγωγής μικρότερη από 4000 μόρια το 2020

Σχολή Πόλη Βάση
Μόρια
1 Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενήσι 625
2 Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής Μεσολόγγι 875
3 Περιβάλλοντος Ζάκυνθος 900
4 Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Μεσολόγγι 1.025
5 Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνη 1.350
6 Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Μεσολόγγι 1.700
7 Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ορεστιάδα 2.050
8 Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμα 2.550
9 Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Χανιά 2.650
10 Μαθηματικών Σάμος 3.125
11 Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Σάμος 3.150
12 Μηχανικών Περιβάλλοντος Αγρίνιο 3.475
13 Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδα 3.825
14 Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Σάμος 3.925
15 Γεωγραφίας Μυτιλήνη 3.950
16 Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης Κοζάνη 3.950
17 Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Γρεβενά 3.950
18 Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης Κιλκίς 3.975

Επίσης αφού όπως φαίνεται η «αναδιάρθρωση» – συρρίκνωση περιορίζεται μόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών γιατί δεν καταργούνται και τμήματα που έχουν έδρα την Πάτρα και έχουν πολύ χαμηλές βάσεις;

Γιατί καλό είναι να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται ότι υπάρχουν 6 τμήματα της Πάτρας που έχουν βάση εισαγωγής μικρότερη των 10000 μορίων ενώ τα δυο από αυτά είναι κάτω και από τα 6500 μόρια (Πίνακας 2). Γιατί άραγε δεν καταργούνται αυτά;

Είναι εύλογα τα ερωτήματα. Ρητορικά βεβαίως καθώς όλοι γνωρίζουμε την απάντηση.

Πίνακας 2 – Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Πάτρα με βάση εισαγωγής μικρότερη από 10000 μόρια το 2020

Σχολή Πόλη Βάση
Μόρια
1 Γεωλογίας Πάτρα 5.950
2 Επιστήμης των Υλικών Πάτρα 6.150
3 Θεατρικών Σπουδών Πάτρα 8.250
4 Διοίκησης Τουρισμού Πάτρα 9.250
5 Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Πάτρα 9.475
6 Φιλοσοφίας Πάτρα 9.925

 

Επίσης ένα άλλο επιχείρημα που άκουσα από τους κυβερνώντες είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε Πανεπιστήμιο σε κάθε χωριό.
Συμφωνούμε απολύτως. Βεβαίως το ότι το Αγρίνιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας και κάποιοι είτε εσκεμμένα είτε λόγω άγνοιας συνεχίζουν να το αποκαλούν χωριό αλλά κυρίως να το αντιμετωπίζουν ως χωριό είναι κάτι που ισχύει εδώ και δεκαετίες και δεν μας εκπλήσσει.

Όμως ας μπουν στον κόπο να διαβάσουν τον παρακάτω πίνακα:

Πίνακας 3 – Οι 5 μεγαλύτεροι Δήμοι της Ελλάδας εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης

1. ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ 177.252
2. ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 146.750
3. ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 129.533
4. ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 124.659
5. ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 106.056

Αλήθεια, πόσο κουτόχορτο αντέχουμε ακόμα;

Για τη Δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα του Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να υιοθετήσει το Στρατηγικό Σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών, πράγμα που συνεπάγεται ένα ακόμη πλήγμα για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, είναι σαφές ότι από την Ένωση Αγρινίου καταδικάζεται ως απαράδεκτη και προσβλητική και θα πρέπει, έστω και την ύστατη ετούτη ώρα, να αποτραπεί.

Δυστυχώς, η διαχρονική και σταθερά κλιμακούμενη απαξίωση της περιοχής μας, βρίσκει αθέατους αρωγούς όλους εκείνους που με την αδιαφορία και τη σιωπηλή αποδοχή της όλης μεθόδευσης, γίνονται συνένοχοι σε ένα ακόμη έγκλημα, που πονάει τον τόπο και πληγώνει τους ανθρώπους μας.

Ως πρόεδρος του Συνεταιρισμού που έχει εμπράκτως στηρίξει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας, έχει δε την απολύτως θετική εμπειρία της συνεργασίας μαζί του σε ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα, δηλώνω ότι παραμένουμε στρατευμένοι στην προσπάθεια επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Στερεάς, φυσικά με έδρα το Αγρίνιο και με ανάπτυξη υποδομών, Σχολών και Τμημάτων με προσανατολισμό την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ένωση Αγρινίου


Το «έγκλημα» σε βάρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με την αρωγή του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΠ).

Το Υπουργείο Παιδείας υιοθετεί το Στρατηγικό Σχέδιο του ΠΠ, του μοναδικού Πανεπιστημίου που αποδέχτηκε και προσφέρει άλλοθι στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της ΝΔ για συγχώνευση και κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων.

Δύο τμήματα της Γεωπονικής Σχολής δε θα έχουν εισακτέους: το Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο και το Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι. Τα υπόλοιπα θα τα αποτελειώσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που θεσπίστηκε πρόσφατα με το Ν.4777/2021 για να «κλείσει την πόρτα των Πανεπιστημίων» και τη δυνατότητα μόρφωσης σε πάνω από 20.000 νέους.

Για την Αιτωλοακαρνανία αυτό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση, εκπαιδευτική, οικονομική και κοινωνική ερήμωση και «ψαλίδισμα» κάθε αναπτυξιακής και παραγωγικής δυνατότητας.
Δε μας εκπλήσσει η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει ως στρατηγική της επιλογή τη μείωση των εισακτέων, τη συρρίκνωση της Δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και την αντίστοιχη γιγάντωση των ιδιωτικών κολλεγίων, καθώς εκεί όχι μόνο δε υπάρχει βάση εισαγωγής, αλλά αντίθετα παρέχουν ισότιμα πτυχία με εκείνους που δίνουν δύσκολες εξετάσεις για να εισαχθούν! Με εκείνους που τους επιφυλάσσουν το χαρακτηρισμό «του τεμπέλη», αν επιλέξουν να κάνουν διδακτορικό! Δε μας εκπλήσσει ούτε η Νίκη Κεραμέως, που με γοργά βήματα μετεξελίχθηκε σε υπουργό αυταρχισμού και κοινωνικού κατήφορου!

Μας εκπλήσσει, ωστόσο, δυσάρεστα η αφωνία μεγάλου μέρους των πολιτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων του νομού μας, καθώς και η προσπάθεια συμψηφισμού με την ελπιδοφόρα προσπάθεια του νόμου Γαβρόγλου να αποκτήσει η Αιτωλοακαρνανία Τριτοβάθμια εκπαίδευση σχεδιασμένη με ακαδημαϊκά κριτήρια και με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός ΜΕΤΩΠΟΥ όλων των ΦΟΡΕΩΝ του Νομού μας για την στήριξη της Γεωπονικής Σχολής και όλων των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία είναι ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. Θα μετρηθούμε όλοι από τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα της αντίδρασής μας.

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας


H Aιτωλοακαρνανία βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, που αναιρούν ριζικά κάθε προσπάθεια και ουσιαστική νομική παρέμβαση που είχε συντελεστεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ώστε να καθιερωθούν αξιόλογες πανεπιστημιακές σχολές στο νομό μας. Τώρα έρχεται η κ. Κεραμέως να συνεχίσει το ράβε-ξήλωνε και με μια χαριστική βολή υποβαθμίζει ή ακυρώνει εντελώς τις υπάρχουσες σχολές, που ήδη υπολειτουργούν. Ως πότε θα συνεχιστεί η κοροιδία από την κυβέρνηση της ΝΔ;
Καλούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν άμεσα θέση και τους Αιτωλοακαρνάνες σε κοινή δυναμική δράση.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Αιτωλοακαρνανίας


Το Υπουργείο Παιδείας στις 13/5/21 δημοσίευσε την απόφαση για τους εισακτέους στα ελληνικά Παν/μια ( Φ. 253.1 /53195/Α5) στην οποία η Υπουργός αναφέρει ότι για τον αριθμό των εισακτέων ελήφθη υπόψη η εισήγηση του Παν/μίου Πατρών για το Στρατηγικό Σχεδιασμό («7. Το με αριθμ.πρωτ. 224/9164/29-03-2021 έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Επί του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών», το με αριθμ.πρωτ. 21426 ΕΞ/11-5-2021 έγγραφο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης με θέμα «Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» και το με αριθμ. πρωτ. 311/14861/13-5-2021 έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών.»). Έτσι με αριθμό «0» εισακτέων κλείνουν Τμήματα της Αιτ/νίας και της Ηλείας στέλνοντας στην κοινωνία ένα μήνυμα μεσαιωνικό.

Το έγγραφο αποκαλύπτει πως το Παν/μιο Πατρών είναι το μοναδικό ελληνικό Πανεπιστήμιο που εισηγήθηκε τέτοιου είδους αντικοινωνική απόφαση. Στόχος του ήταν να προσφέρει «πολιτικές υπηρεσίες» στην αποτυχημένη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας που εκδηλώθηκε με την επιλογή Δ/ντών Εκπ/σης, το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης (σε πέντε μέρες!), με την εξαφάνιση των αιρετών εκπροσώπων της Β/θμιας Εκπαίδευσης όταν η πρόταση της υπουργού συνετρίβη στις εκλογές με ποσοστό 5%, με την ενεργοποίηση της Αξιολόγησης σε κλειστά σχολεία και την άρνηση των εκπαιδευτικών σε ποσοστό 75% να δεχτούν τέτοιες παρεμβάσεις.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι πανεπιστημιακές σχολές στην Αιτ/νία και στην Ηλεία ήταν ο «μικρός στόχος» σε σχέση με τη Δ. Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Άρτα, τη Λαμία, την Κοζάνη, την Καστοριά και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου που με τα σημερινά δεδομένα (απόφαση) σύντομα θ’ ακολουθήσουν.

Η δημοσίευση της απόφασης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών Φορέων και απλών πολιτών που καταδικάζουν την αποτυχημένη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.

Καταδικάζουμε λοιπόν απερίφραστα τέτοιες αποφάσεις που υποβαθμίζουν τον τόπο μας και την Παιδεία, συντασσόμαστε ως Επιστημονικός Σύλλογος στο πλευρό όσων αγωνίζονται για την πρόοδο και καλούμε όλα τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τους Φοιτητικούς Συλλόγους να εκδώσουν αποφάσεις καταδικαστικές.

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας


Σε επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Βαρεμένος του μετέφερε τα αισθήματα οργής και απογοήτευσης της τοπικής κοινωνίας για την μονομέρεια και τη εμμονικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται από την υπουργό κ. Κεραμέως απέναντι στην περιοχή μας.

Στα καταργούμενα τμήματα ο αριθμός των εισακτέων έγινε ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό, ενώ στα υπόλοιπα αναμένεται να λειτουργήσει διαλυτικά η βάση εισαγωγής που έθεσε η κυβέρνηση. Μεταφέροντας την άποψη της υπουργού, ο κ. Συρίγος διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι, ως προς το Μεσολόγγι, ο κίνδυνος της αποψίλωσης αποφεύγεται με τις συγχωνεύσεις.

Η άποψη περί συμπαιγνίας του υπουργείου με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, που διατυπώθηκε από πολλές πλευρές, ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιωθεί από τον Πρύτανη σε σχετικές δηλώσεις του. Ο κ. Μπούρας διαβαίνει τον ακαδημαϊκό Ρουβίκωνα και ουσιαστικά πολιτικολογεί βάλλοντας κατά του λαϊκισμού, ο οποίος προφανώς φύεται μόνο στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, ενώ στην Πάτρα, όπου η έδρα και οι κατοικίες των μελών της Συγκλήτου, βασιλεύει η σοβαρότητα του αντιλαϊκισμού. Σοβαρά τώρα; Το ξήλωμα δηλαδή αφορά μόνο την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, ώστε να επέλθει η ισορροπία στην χώρα; Από την Αιτωλοακαρνανία, περιοχή με τα περισσότερα νερά, που μάχεται να περισώσει και να εκσυγχρονίσει την πρωτογενή παραγωγή της και να την συνδέσει με μία γενικότερη ανάπτυξη, της ζητάνε και τα ρέστα λόγω “λαϊκισμού”! Ώρα λοιπόν ορισμένα από τα νερά να πάρουν τον δρόμο για την Θεσσαλία και η Ανώτατη Εκπαίδευση για την κλίνη του Προκρούστη. Είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή αμαχητί μία τέτοια λογική και η κρίση να μας γίνει μόνιμη κανονικότητα

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Είμαστε απέναντι στην πρόθεση της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως και της κυβέρνησης να υιοθετήσει το Στρατηγικό Σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών και να αφήσει εκτός μηχανογραφικού το τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής που υπάρχει στο Μεσολόγγι

Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Υπουργού Παιδείας να μην συμπεριληφθούν στο φετινό μηχανογραφικό εισακτέοι στο τμήμα “Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής” στο Μεσολόγγι. Αυτή η απόφαση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και υποβαθμίζει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Μεσολόγγι και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και με διάλογο να επανεξετάσει τις προτάσεις που έγιναν από θεσμικούς φορείς και βουλευτές προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό μας. Άλλωστε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου είχε συζητήσει το θέμα αυτό και πήρε κάποιες αποφάσεις.

Αλήθεια, ο κ. Δήμαρχος Μεσολογγίου είχε αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε γίνει με μοναδικό θέμα την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή μας, ό,τι θα συστήσει επιτροπή και θα κάνει ενέργειες για το παραπάνω ζήτημα.
α)Γιατί δεν το έπραξε;
β)Γιατί δεν μας ενημέρωσε για την αρνητική αυτή εξέλιξη;
γ)Τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι τώρα για το ζήτημα αυτό;
δ)Τι προτίθεται να πράξει από εδώ και πέρα;

Καλούμε του εκπροσώπους της Αιτωλοακαρνανίας, κυβερνητικούς και μη, να πάρουν θέση, να πιέσουν και να αποτρέψουν αυτή την υποβάθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί τώρα, πριν να είναι αργά!

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου “Δήμος για τα παιδιά μας” – Ο Επικεφαλής, Μπιλάλης Μιχάλης


Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα για τις μεθοδεύσεις που γίνονται από την πλευρά της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Πατρών, που σκοπό έχουν τον αφανισμό των Πανεπιστημιακών σχολών στη πόλη μας, θέλει να δηλώσει όχι μόνο την αντίθεση του αλλά και την έντονη αγανάκτηση του.

Είχαμε τονίσει σε πρόσφατη ανακοίνωση μας, μετά και το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στις 19-2-2021, για Επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας ότι αυτή πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς της πόλης μας καθώς και από τους πολιτικούς εκπροσώπους του νομού μας για να υπάρξει μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα αυτό.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα ώστε δοθεί λύση που να δικαιώνει τις προσπάθειες δεκαετιών και η πόλη μας να έχει το Πανεπιστήμιο που της αξίζει.

Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘ο Ερμής’


Ένα τεράστιο πλήγμα για το Αγρίνιο η μεταφορά των Πανεπιστημιακών τμημάτων.

Το Αγρίνιο χτυπιέται ανελέητα με την απόφαση του υπουργού παιδείας όσο αναφορά τα πανεπιστημιακά τμήματα του.

Το Στρατηγικό Σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών δέχεται το υπουργείο Παιδείας, βάζοντας σε τελική φάση τη διάλυση του πανεπιστημίου με έδρα το Αγρίνιο.

Όλοι μας αλλά και η κοινωνία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να πούμε ένα τεράστιο όχι στο υπουργείο παιδείας.

Το Αγρίνιο δεν πρέπει να συμβιβασθεί αλλά να ζητήσει τη παραμονή των τμημάτων και την ουσιαστική ενίσχυση της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Είναι χρέος μας απέναντι στον τόπο μας και τους πολίτες να αντισταθούμε στην πρακτική όσων συστηματικά, υποκινούν τη διάλυση πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου.

Θα πρέπει να αποτραπεί η απόφαση αυτή.

Μολώνης Σπυρίδων, Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου


Δίκαιη η αγανάκτηση όλων των Αιτωλοακαρνάνων για τη νέα αδικία που υφίσταται η περιοχή μας με τις αποφάσεις – μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που είναι καταδικαστικές για τον μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.

Ας μην πέφτουμε όμως άξαφνα απ’ τα σύννεφα, γιατί οι εξελίξεις αυτές είναι αναμενόμενες όσο εξακολουθούμε να ενεργούμε αποσπασματικά, με προσωπικές στρατηγικές και τοπικιστικές λογικές, χωρίς ενότητα και συνεργασία αλλά και χωρίς όραμα και κοινή πρόταση.
Είναι απαράδεκτος ο εμπαιγμός της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων όσων κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Ας μην παραβλέπουμε όμως και τις δικές μας μεγάλες ευθύνες.

Με τον θεσμικό μας ρόλο ως Δημοτική Παράταξη του Αγρινίου προσπαθήσαμε επανειλημμένα να αναδείξουμε το θέμα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Τελευταία, με επιστολή μας προς τους Βουλευτές Αιτ/νίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και του Δημάρχους Αιτ/νίας, η οποία δημοσιεύτηκε και στον τύπο, καταθέσαμε τις σκέψεις μας καθώς και την πρόταση μας η οποία θεωρούμε ότι μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις αποτελεί μονόδρομο.

Την επαναφέρουμε ελπίζοντας να μην συνεχίσουμε να είμαστε «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής μας (22/04/2021).

«…Και για τις τελευταίες εξελίξεις γνωρίζουμε ότι γίνονται παρεμβάσεις, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, από κάθε Δήμο ξεχωριστά που προτάσσει βεβαίως πάντα στα αιτήματα του τα δικά του τοπικά συμφέροντα. Και δεν αμφιβάλουμε ότι αυτές γίνονται από αγαθές προθέσεις.

Όμως, έχει πολλές φορές αποδειχθεί στο παρελθόν, ότι όταν αυτές οι πρωτοβουλίες δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς η έλλειψη μια κοινής γραμμής που θα στηρίζεται από όλους στέλνει λάθος μήνυμα στους κυβερνώντες και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να συρρικνώνουν, για διαφόρους λόγους, περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.
Είναι πολύ καλό να υπάρχουν πολλές φωνές αλλά για υπάρχει το σωστό αποτέλεσμα πρέπει να λένε και το ίδιο τραγούδι.

Και επειδή η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου δεν αφορά μόνο τους Αγρινιώτες και τους Μεσολογγίτες αλλά τους κατοίκους όλης της Αιτωλοακαρνανίας είναι ανάγκη έστω και τώρα οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού αλλά και οι βουλευτές του νομού να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.
Επιβάλλεται να αφήσουμε στην άκρη την εσωστρέφεια, τους τοπικισμούς και τις κομματικές κόντρες και να αγωνιστούμε ενωμένοι για αυτά που οι συμπολίτες μας δικαιούνται και που για δεκαετίες στερήθηκαν.
Είναι καιρός λοιπόν να αρχίσουμε να βλέπουμε το σύνολο, το δάσος και όχι το δέντρο.

Γι’ αυτό ως «Συμμαχία Πολιτών» προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση και διαβούλευση των εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τους φορείς του νομού αλλά και με πανεπιστημιακούς που θέλουν να βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια συνολική και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, συμβατή βεβαίως με τις ανάγκες της κοινωνίας, που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Δήμους.
Μόνο αν υπάρξει αυτή η συστράτευση και ομοψυχία που θα αποκρυσταλλωθεί με μια βιώσιμη και εμπεριστατωμένη κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση, που θα υπογράφεται από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού καθώς και τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για κάτι καλό.
Διαφορετικά, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!»

Για τη Δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών», Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Η πλήρη απαξίωση της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία έρχεται με την Σφραγίδα της Κεραμέως.

Το υπουργείο Παιδείας σήμερα ανακοίνωσε μηδενικό ( 0 ) αριθμό εισακτέων στα τμήματα

· Διοίκησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στο Αγρίνιο
· Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής μηχανικής στο Μεσολόγγι
· Μουσειολογίας στο Πύργο και
· Γεωπονίας στην Αμαλιάδα

Το πολιτικό παιχνίδι ήταν στημένο , μεθοδευμένο και οι κυβερνητικές σκοπιμότητες εμφανείς :

Θυσιάστηκε η νεοιδρυθείσα Νομική σχολή μια από της μεγαλύτερες κατακτήσεις της Πάτρας.
Νομοθετήθηκε η ισοτιμία των πτυχίων των ιδιωτικών Κολεγίων με τα του δημοσίου.
Νομοθετήθηκε η βάση εισαγωγής ( κόφτης ) των φοιτητών στα ΑΕΙ μόνο για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Τώρα η υπουργός παιδείας αποδέχεται την πρόταση που η ίδια και το πανεπιστήμιο Πατρών επεξεργάστηκε και με την υλοποίησή της ουσιαστικά κλείνουν τα περισσότερα τμήματα σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Αμαλιάδα.
Ο δρόμος για την ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τα κολέγια είναι πλέον ανοικτός.

Θεωρούμε την τακτική της κυβέρνησης απαξιωτική για την περιφέρειά μας , την φοιτητική νεολαία, την Πανεπιστημιακή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες.

Η θέση της παράταξής μας είναι σαφής και ρεαλιστική. Ίδρυση μιας ισχυρής Πανεπιστημιακής Σχολής σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με επαγγελματικά δικαιώματα και δομή διοίκησης σε επίπεδο κοσμητείας και με επαρκή στελέχωση σε μέλη ΔΕΠ καθώς και διατήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων τμημάτων.

Ο περιφερειάρχης δυστυχώς στα κρίσιμα θέματα αποδέχεται τον ρόλο του παρατηρητή και του ουραγού των Αθηνών και οι κυβερνητικοί παράγοντες της περιοχής αδύναμοι και χωρίς στρατηγική.
Καλούμε όλους σε επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης.
Εμείς δεν πιστεύουμε τους ‘’σωτήρες’’ και δεν δεχόμαστε την μοίρα που μας επιφυλάσσουν οι ‘’άριστοι’’.

Ο συμβιβασμός στο ΜΗΔΕΝ είναι ΗΤΤΑ και οι πολίτες δεν θα το αποδεχθούν.

Περιφερειακός συνδυασμός ‘Δικαίωμα στην Πρόοδο’


Έχοντας πληροφορηθεί από δημοσιεύματα του Τύπου την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να αποδεχθεί τον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την αναδιοργάνωση των τμημάτων του στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την – κατά τα φαινόμενα ειλημμένη – απόφαση να αφεθεί η πόλη μας με μόνο δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Θεωρούμε αδιανόητο το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί πλήρως από το Υπουργείο η συγκεκριμένη μεθόδευση του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία θα επιφέρει ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην, ούτως ή άλλως χειμαζόμενη από την κρίση λόγω κορωνοϊού, τοπική οικονομία.
Καλούμε τους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά την κυρία Υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να μην βάλουν την υπογραφή τους στην τέλεση ενός ακόμη εγκλήματος κατά της πόλης του Μεσολογγίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η περαιτέρω απαξίωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Μεσολογγίου θα αφήσει αναξιοποίητο το μεγαλύτερο μέρος των άρτιων εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην πόλη μας (δύο αμφιθέατρα, σύγχρονα θερμοκήπια, πάρκο αρδεύσεων, γεωργικά μηχανήματα, εργαστηριακοί χώροι κ.α. σε μια έκταση 800 στρεμμάτων συνολικά) και αποτελούν περιουσία του Ελληνικού Κράτους αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύσσωμη η κοινωνία του Μεσολογγίου, όχι μόνο στέκεται σθεναρά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αντίθετα διεκδικεί πάγια την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Camp με περισσότερα εργαστήρια και τμήματα.

Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Μεσολογγίου


Σχετικά με τις δυσάρεστες εξελίξεις στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά δήλωσε:
“Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενημέρωσε την πρυτανική αρχή πως κάνει αποδεκτό το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ένα δήθεν “στρατηγικό σχέδιο” που περιορίζεται μόνο στα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα του τόπου μας, με μοναδικό σκοπό την κατάργηση τους.

Οι μεθοδεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζονται απροκάλυπτα, σε βάρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και των φοιτητών και των οικογενειών τους.
Δεν μας προκαλούν όμως εντύπωση. Άλλωστε διαχρονικά, τόσο η κεντρική εξουσία όσο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αγρίνιο. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς.
Από την ημέρα που εγκρίθηκε το “στρατηγικό σχέδιο” του Πανεπιστημίου Πατρών τι κάναμε;

Θεωρούμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο και πολύ φοβάμαι ότι η τακτική αυτή θα κοστίσει και θα είναι αδύνατον να υπάρξει επανόρθωση.
Μόνο με τα ψηφίσματα και τις ερωτήσεις στην Βουλή δεν λύνεται το σοβαρό αυτό θέμα, ούτε και κανένα άλλο από τα χρονίζοντα θέματα του τόπου μας. Αν δεν συσπειρωθούμε, κάνοντας τους πολίτες του Αγρινίου ενεργό παράγοντα της διεκδίκησης, δεν πρόκειται να θορυβηθεί κανείς στα κέντρα αποφάσεων.

Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, οι φορείς μαζί με το πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό να μπορέσουμε να ασκήσουμε αληθινή πίεση στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να μην υλοποιήσει αυτό το καταστροφικό σχέδιο για την περιοχή μας. Να ενώσουμε όλοι μας, όλες μας τις δυνάμεις και να εναντιωθούμε απέναντι στον υποβιβασμό του τόπου μας. Τα παραδείγματα είναι πολλά από όλες τις άλλες πόλεις της Ελλάδας, πλην του Αγρινίου, που έχουν πανεπιστημιακά τμήματα».

Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’


«Έρχεται να επιβεβαιώσει όσους μιλούσαμε εξ αρχής για μεθόδευση από πλευράς της κυβέρνησης να διαγράψει Αγρίνιο και Μεσολόγγι από τον ακαδημαϊκό χάρτη», ανέφερε.

Μάλιστα, τόνισε ότι η μεθόδευση αυτή «θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τις επόμενες μέρες».

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι «έγινε προσπάθεια από πολλούς να αποδοθεί η όλη αρνητική εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επιχειρώντας να βγάλουν από το κάδρο την κυβέρνηση και το Νόμο Κεραμέως», αυτό «έρχεται να υλοποιήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό».

«Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος. Δε θα ανεχθούμε την υποβάθμιση του τόπου μας. Θα μας βρει όλες και όλους απέναντι», υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης κλείνοντας.

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα περί έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως έχει παρουσιαστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μετά την απαράδεκτη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, χωρίς μάλιστα έως σήμερα να έχουν αποδοθεί ευθύνες, οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία πλήττονται για ακόμα μία φορά από πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης που δε συνάδουν με την ανάγκη ενίσχυσης της αποκεντρωμένης ανώτατης εκπαίδευσης, με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που ως αντιπολίτευση μιλούσε για αδικαιολόγητη κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών το 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενός Τμήματος που διέθετε πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019 με ισχύ έως το 2024, 1000 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, έρχεται σήμερα να επικυρώσει το νόμο Γαβρόγλου. Έρχεται να επικυρώσει την κατάργηση και τη μεταφορά στην Πάτρα των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας και τούτο μάλιστα, ενώ την ίδια στιγμή έσπευσε να ακυρώσει με μία ακόμα πολιτική απόφαση τη λειτουργία της Νομικής στην Πάτρα.

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει επιτέλους να σταματήσει να λαμβάνει αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά και να φροντίσει για την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας.

Το αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, του μοναδικού Πανεπιστημίου στη χώρα που πλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Άλλωστε, η Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο και σ’ αυτό χρειάζεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα. Επίσης, με την ίδρυση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή τα υφιστάμενα Τμήματα του Αγρινίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) μετά την επανίδρυσή του.

Σε ό,τι αφορά το Μεσολόγγι, απαιτείται ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών ώστε τα αντικείμενα λειτουργίας των τμημάτων να είναι ελκυστικά, καθώς και ενίσχυση με νέα τμήματα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα άρτιο κτιριακά και υλικοτεχνικά campus, που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 Τμήματα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.

Στέκομαι στο πλευρό των φοιτητών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας. Καλώ την Υπουργό, μιας και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την σύνταξη των μηχανογραφικών, να λάβει τη γενναία απόφαση για ίδρυση της Σχολής Αγρινίου όπως παραπάνω ανέφερα. Να επαναξιολογήσει τη στάση του Υπουργείου και να απορρίψει την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Καλώ το Δήμαρχο Αγρινίου, το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές του Νομού να αποτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η τεράστια αδικία σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας”.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του επί των τελευταίων εξελίξεων που αφορούν τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιοχής.

Σε συνέχεια των αλήστου μνήμης Υπουργών Παιδείας Αρβανιτόπουλου και Γαβρόγλου, οι οποίοι “ανακάλυψαν” ότι το πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, τώρα έχουμε και τη συμπαιγνία της νυν Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του Υφυπουργού Ευάγγελου Συρίγου, οι οποίοι σε αγαστή συμπαιγνία με τη γνωστή σε όλους για το ρόλο της ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου της Πάτρας “ανακάλυψαν”, για ακόμη μια φορά, ότι το πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα εντοπίζεται στην Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα στο Αγρίνιο.

Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση των Γληνού, Δελμούζου, Τριανταφυλλίδη, Γ. Παπανδρέου, Λουκή Ακρίτα, Παπανούτσου, Γ. Ράλλη, ωχριούν μπροστά στις “εφευρέσεις” και εμπνεύσεις όλων των αναφερόμενων στην πρώτη παράγραφο Υπουργών.

Λυπούμαστε ιδιαίτερα για μέρος της πολιτικής εκπροσώπησης του νομού μας που για άλλη μια φορά υποχώρησαν στις “ανακαλύψεις” και τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας.

Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, ότι η συντεχνία του Κολλεγίου Αθηνών θα αντιληφθεί ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και οι μεταξύ τους σχέσεις γιατί όπως λέει και ο λαός “ότι δώσεις θα πάρεις”!

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας


«Αμέσως μόλις ενημερώθηκα για την πρόθεση της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως να υιοθετήσει το Στρατηγικό Σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο επιφέρει αφανισμό των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου, ξεκίνησα έναν κύκλο ενημέρωσης προς του Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για μια απόφαση ντροπιαστική. Είναι ντροπή για την ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι ντροπή για τους πολιτικούς εκπροσώπους. Είναι ντροπή ο τόπος μας να αντιμετωπίζεται με τέτοια απαξίωση.
Είμαστε αποφασισμένοι να μη συναινέσουμε στην περαιτέρω υποβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αγρινίου.
Δεν θα επιτρέψουμε σε απαράδεκτες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, οι οποίες δυστυχώς υιοθετήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να στερήσουν από την πόλη μας ότι, δικαιωματικά, της αξίζει.
Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο κάποιοι να ξεπληρώνουν πολιτικά γραμμάτια και να εξυπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες μέσα από αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι σαφές για εμάς ότι, όσοι συνέβαλλαν σε αυτήν τη μεθόδευση, θα βρεθούν απέναντι στην κοινωνία του Αγρινίου. Καλούμε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση».

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου


Το κυβερνητικό σχέδιο συρρίκνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, που στην περίπτωση του Αγρινίου παίρνει τον χαρακτήρα διάλυσης, μπήκε από σήμερα στην τελική φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε το πρωί την πρυτανική αρχή πως κάνει αποδεκτό το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ένα απαράδεκτο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” παίρνει τον χαρακτήρα συμπαιγνίας με τον συντεχνιασμό της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών και στα πλαίσια αυτά η υπουργός Παιδείας φέρεται ότι κάλεσε τον Πρύτανη κ. Μπούρα να στείλει επιστολή με την οποία θα ζητάει μηδέν εισακτέους για τα τμήματα τα οποία συγχωνεύονται-καταργούνται βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Πατρών. Με αυτήν την μεθόδευση, επιχειρείται η περιθωριοποίηση και εξουθένωση της περιφερειακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, προς όφελος άραγε ποίων;

Το προμελετημένο αυτό σχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να κηρύξει από σήμερα κιόλας πανστρατιά για να μπει φραγμός σ’ αυτή την τελική φάση του εγκλήματος κατά των αναπτυξιακών προοπτικών του Νομού.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας