hospital agrinio2

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου για την υψηλή θνητότητα στην ΜΕΘ covid

4-6-2021:

Την Παρασκευή 4/6/2021 επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αγρινίου ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην Υφυπουργός Υγείας κ. M. ΣΑΛΜΑΣ με σκοπό την αποκλειστική συνάντηση του με τον Διοικητή του Νοσοκομείου.

Μετά την συνάντηση προέβη σε δηλώσεις κατά τις οποίες στοχοποίησε τον Διοικητή του Νοσοκομείου (τον οποίο υποτιμητικά αποκάλεσε λογιστή) ως αποκλειστικό Υ πεύθυνο για όλες τις παθογένειες του Νοσοκομείου και ειδικά για την αυξημένη θνητότητα στην ΜΕΘ-COVID, και μάλιστα ζήτησε την παραίτηση του.

Θα απαντήσω στους ισχυρισμούς του κ. Μ. ΣΑΛΜΑ, χωρίς να δώσω καμιά αξία σε αυτούς, με τις κάτωθι ερωτήσεις.

1) Ποια ήταν η παρουσία του κ. ΣΑΛΜΑ στο Νοσοκομείο από τον Ιούνιο του 2019 που το επισκέφτηκε για προεκλογικούς λόγους ;

2) Επισκέφτηκε έστω για ελάχιστη ώρα από την αρχή της πανδημίας το Νοσοκομείο για να διαπιστώσει από κοντά την αγωνία των εργαζομένων και του Διοικητή και να συμπαρασταθεί στον αγώνα που έδιναν κατά της πανδημίας και να κρατήσουν όρθιο το Νοσοκομείο για να περιθάλψει του συμπολίτες μας που νόσησαν και τους οποίους επικαλείται κ. ΣΑΛΜΑΣ;

3) Γιατί θυμήθηκε τώρα να ασχοληθεί με τις αγωνίες των πολιτών όπως ισχυρίζεται και δεν ζητούσε τα στοιχεία από την Διοίκηση ή το Υπουργείο, προκειμένω να ζητήσει κατόπιν εξηγήσεις από την Διοίκηση;
Γιατί δεν διάβασε τα αναφερόμενα στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Διοικητής και δημοσιεύτηκε και αποκαθιστούσε την αλήθεια ποιος γνώριζε και τι και με ποιο τρόπο ενεργούσε ή δεν ενεργούσε;

4) Γιατί αν ήθελε να βοηθήσει με τον οποιοδήποτε τρόπο το Νοσοκομείο όπως επικαλείται δεν το έπραξε ακόμα και χωρίς το κάλεσμα του Διοικητή;

5) Για την υποστελέχωση στην ΜΕΘ γιατί δεν αναφέρει τι ακριβώς ειπώθηκε σχετικά με την αγωνία και τις ενέργειες του Διοικητή να βρει εξειδικευμένο προσωπικό;

6) Γιατί θυμήθηκε ξαφνικά ότι δεν λειτουργεί ο Μαγνητικός Τομογράφος; ‘Η δεν το γνώριζε; Και πάλι γιατί δεν αναφέρει τι ειπώθηκε σχετικά με τις ενέργειες του Διοικητή να βρει εξειδικευμένο προσωπικό;

Κ. ΣΑΛΜΑ το να επιρρίπτεις τις ευθύνες στο πρόσωπο του Διοικητή και μάλιστα να μιλάς για ποινικά αδικήματα και εισαγγελικές παρεμβάσεις δεν προσφέρεις τίποτε στο να γίνει καλύτερο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Προσφέρεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας όταν είσαι παρών με παρεμβάσεις και δράσεις που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Το τηλεοπτικό σόου προεκλογικού χαρακτήρα που έστησε ο κ. ΣΑΛΜΑΣ επιρρίπτοντας ευθύνες και προτείνοντας εισαγγελικές παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας τους θανάτους άτυχων συνανθρώπων μας που νόσησαν, δε πείθει την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας του Νομού μας.
Η πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει πάρα πολύ καλά για την προσφορά μου κατά τη διάρκεια της θητείας μου και πως δόθηκε η μάχη κατά της πανδημίας. Γνωρίζουν ότι χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικούς λοιμοξιολόγους αλλά με το υπάρχον ελλειμματικό προσωπικό δόθηκε η μάχη κατά της πανδημίας και αντιμετωπίστηκε παρά τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που ούτως ή άλλως συνέβησαν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Τις αιτίες που χάθηκαν οι συνάνθρωποι μας και αν τα ποσοστά είναι υψηλά ή χαμηλά θα το εντοπίσουν οι ειδικοί έλεγχοι που έχουν ήδη αποφασιστεί σε Διοικητικό επίπεδο. Ας διερευνηθούν και κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης.
Προσωπικά δεν έχω να φοβηθώ τίποτε ούτε σε διοικητικό ούτε σε ποινικό επίπεδο.
Φοβούνται μόνο όσοι δεν διακατέχονται από ηθικές και άξιες αλλά ενεργούν με τρόπο που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη συνανθρώπων τους προκειμένω να αποκομίσουν οφέλη.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ Στ. ΤΣΩΛΗΣ


3-6-2021:

Την 2/6/2021 τοπικά ΜΜΕ αλλά και τηλεοπτικά μέσα πανελλήνιας εμβέλειας δημοσίευσαν το θέμα της υψηλής θνητότητας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου εστιάζοντας στην ευθύνη του Διοικητή του Νοσοκομείου για διοικητικές παραλείψεις όσον αφορά την ενημέρωση του Διοικητή της 6Ης ΥΠΕ.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και υπερασπιζόμενος την επαγγελματική μου ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια και θεωρώντας χρέος μου προς την κοινωνία των πολιτών που υπηρετώ την πλήρη ενημέρωση της δηλώνω κατηγορηματικά ότι:

1) Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ενημερώνεται κατ΄ απαίτηση του και σε πραγματικό χρόνο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων για όλους τους θανάτους λόγω covid-19. Και από την κλινική covid, και από την ΜΕΘ-COVID. Επίσης για τις νοσηλείες και τους θανάτους, υποχρεωτικά υπηρεσιακοί παράγοντες ενημερώνουν καθημερινώς ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες στον ΗΔΙΚΑ, από τον οποίο όλα τα αρμόδια όργανα μπορούν να αντλούν την οποιοδήποτε πληροφορία ή στατιστικά δεδομένα. Άρα γνώριζε ο ίδιος για τους θανάτους στην ΜΕΘ, και αν έκρινε αναγκαίο θα μπορούσε εκ της αρμοδιότητας του να προβεί σε διερευνητικές ενέργειες, ή θα ζητούσε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου να προβεί σε ενέργειες που θα υποδείκνυε ο ίδιος. Ουδέποτε δέχτηκα κάποια εντολή που δεν την εκτέλεσα.

2) Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ έχει ενημερωθεί πλήρως και από την αρχή της πανδημίας για τα προβλήματα υποστελέχωσης της ΜΕΘ σε Ιατρικό προσωπικό και των πραγματικών υποστηρικτικών δυνατοτήτων της και μέσω εγγράφων, και από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, και μέσω υπηρεσιακών παραγόντων σε όσες συσκέψεις συμμετείχε που γίνονταν στο Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσον αφορά για τις αναγόμενες από το παρελθόν (πριν την θητεία μου) για τις οποίες δεν ευθύνομαι, και συνεχιζόμενες στο παρόν δυσλειτουργίες και προβλήματα της ΜΕΘ, τις γνωρίζει πολύ καλά ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ από την αρχή του διορισμού του, μέσα από τις συναντήσεις με τον Διοικητή του Νοσοκομείου στα πλαίσια των άτυπων ενημερώσεων της προϊσταμένης αρχής για τα προβλήματα του Νοσοκομείου.

3) Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ γνώριζε τον προσωπικό μου αγώνα για την ενίσχυση της ΜΕΘ με εξειδικευμένο Ιατρικό προσωπικό και προκειμένου να λυθούν τα μείζονα προβλήματα της ΜΕΘ.

4) Στα ερωτήματα του, τα οποία μου διατύπωσε εγγράφως υπό τύπο ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΥ σχετικά με όσα ελέχθησαν στην σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και που προφανώς ο ίδιος τα έδωσε στην δημοσιότητα (παρά τον εμπιστευτικό τους χαρακτήρα) , και για τα οποία τα ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι δεν έχω απαντήσει από 28/5/2021, (ημ/νια αποστολής του έγγραφου) πληροφορώ ότι το παρέλαβα το μεσημέρι της Δευτέρας 31/5/2021. Με καλούσε δε να απαντήσω εντός της πιεστικής προθεσμίας δυο ημερών!!! . Ήδη έχουν απαντηθεί προς τον ίδιο πλήρως και αναλυτικά όλα τα ερωτήματα επί του εγγράφου.

5) Ουδέποτε δέχτηκα εισήγηση από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου (Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, Επιστημονικό Συμβούλιο) που γνωρίζουν για τα τεκταινόμενα στην ΜΕΘ, τα οποία είναι και τα καθ΄ ύλην αρμόδια επιστημονικά όργανα που θα έκριναν με βάση την επιστημονική τους κατάρτιση αν χρειάζεται διερεύνηση ή όχι η υψηλή θνητότητα στην ΜΕΘ προκειμένω να προβώ σε περαιτέρω ενέργειες.

6) Ήδη με εισήγησή μου το θέμα της λειτουργίας της ΜΕΘ και της αποτελεσματικότητάς της εισήχθη στο Διοικητικό Συμβούλιο όπου και λήφθηκε απόφαση.
Η οποιαδήποτε ενέργεια για απόδοση ευθυνών για Διοικητικές μου παραλείψεις θωρούνται άδικες και αναιτιολόγητες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς και στόχους που έχουν να κάνουν με την αποδόμηση του έργου και της προσπάθειας που έχω κάνει, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία από κοινού με το Ιατρικό–Νοσηλευτικό-Διοικητικό προσωπικό την διαχείριση και νοσηλεία ασθενών COVID-19, την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου εν μέσω πανδημίας, και με απόλυτη επιτυχία όλο το εγχείρημα του εμβολιασμού.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ Στ. ΤΣΩΛΗΣ