virus2

Τα προβλήματα στην ΜΕΘ covid του νοσοκομείου Αγρινίου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Έκδηλη ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου

Κύριε Υπουργέ,

Εκτενή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αναφέρονται σε σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Αγρινίου με το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με COVID-19 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου να αγγίζει το 100%, τη στιγμή που σε άλλα νοσοκομεία της χώρας το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ, το γεγονός αυτό αναδείχθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, οπότε και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου. Και μόλις προ μιας εβδομάδας, την Παρασκευή 28/5 ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ απέστειλε έγγραφο στον Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχει απάντηση.

Η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και φόβο στους πολίτες, ο οποίος επιτείνεται όταν γνωρίζουν ότι τα Νοσοκομεία της περιοχής δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργούνται. Η αναστάτωση των πολιτών είναι τεράστια και το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να διερευνήσει τις συνθήκες λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου. Οι ευθύνες τόσο της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου όσο και της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες, καθώς θα έπρεπε να έχουν εγκαίρως αναγνωρίσει και αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Να σημειωθεί δε, ότι ακόμα το Υπουργείο Υγείας δεν έχει απαντήσει στην ερώτηση του δεύτερου εξ ημών για τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και ιδιαίτερα όσον αφορά στα εμβόλια κατά του COVID-19.

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των Νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου Αγρινίου και του Νοσοκομείου Μεσολογγίου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας με υγειονομικό προσωπικό και κατάλληλους πόρους, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο για τη διερεύνηση του ζητήματος αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά θνητότητας που έχουν παρατηρηθεί στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου;
Σκοπεύει το Υπουργείο να ενισχύσει το Νοσοκομείο Αγρινίου και το Νοσοκομείο Μεσολογγίου με υγειονομικό προσωπικό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Πουλάς, Βασίλης Κεγκέρογλου


Η πρωτοφανής επιχείρηση ανθρωποφαγίας που έχει εξαπολυθεί με αφορμή τον αριθμό θανάτων στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, την στιγμή που η πόλη θρηνεί δύο ακόμη απώλειες, ενός ιερέα και ενός φαρμακοποιού (που εξέπνευσαν στην Πάτρα), προκαλεί τεράστια ανησυχία και αντίστοιχα ερωτήματα. Ποιος άραγε θέλει να κρύψει τις ευθύνες του και να τις φορτώσει σε αποδιοπομπαίο τράγο και ποια τύχη επιφυλάσσεται στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τις πρόσφατες πρωθυπουργικές δηλώσεις για το ΕΣΥ;

Η υπεύθυνη στάση απέναντι στα τεκταινόμενα της πανδημίας έχει, απ’ ό,τι φαίνεται, παρεξηγηθεί από εκείνους που εμφανίσθηκαν σήμερα και επιθυμούν διερεύνηση των συμβάντων. Να υπάρξει διερεύνηση και έχω να καταθέσω, όχι εκ των υστέρων δηλώσεις σκοπιμότητας, αλλά έγκαιρες προειδοποιήσεις. Υπάρχει στα τοπικά μέσα δήλωσή μου από τις 21 Φλεβάρη, όπου επεσήμαινα ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οδηγούμασταν σε επικίνδυνη επιδείνωση της κατάστασης στην Αιτωλοακαρνανία και ότι προσπάθησα να έλθω σε επαφή με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ προκειμένου να κάνω προτάσεις για την πρόληψη των συνεπειών, χωρίς εκείνος να απαντήσει σε συγκεκριμένη κλήση μου.

Στις 12 Μαρτίου, με δήλωσή μου καταγεγραμμένη στα τοπικά μέσα, ανέφερα ότι η κατάσταση στην κλινική Covid και την ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου είναι οριακή. Τα στοιχεία για τις απώλειες και για την εξέλιξη των συμβάντων ετίθεντο καθημερινά υπ’ όψιν τόσο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ όσο και του Υπουργείου. Το πώς στήθηκε η ΜΕΘ και κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργούσε, επίσης. Από τον περασμένο Οκτώβρη συζητήθηκε στην Βουλή ερώτησή μου για τι νοσοκομείο Αγρινίου και τα προβλήματά του.

Ο τρόπος που επιχειρείται να συγκαλυφθούν και να μετατοπισθούν οι ευθύνες είναι ανίερος και προσβλητικός για την μνήμη των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους. Αν η κυβέρνηση θεωρούσε ότι κατά την ίδια υπήρχαν “διοικητικές εκκρεμότητες”, όφειλε να τις λύσει, χωρίς να καταφεύγει σε μεθόδους που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν αλλά τορπιλίζουν την προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


“Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια για το νοσοκομείο Αγρινίου είναι σοκαριστικά. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Υγείας κ.Κικίλια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη και τους ζήτησα να παρέμβουν άμεσα για την αλλαγή ηγεσίας του νοσοκομείου και να γίνει έλεγχος στον τρόπο λειτουργίας του. Η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.”

Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Συνάντηση πραγματοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη. Κεντρικό θέμα αυτής αποτέλεσε το φλέγον ζήτημα της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής ενημέρωσε ενδελεχώς τους Υπουργούς για τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου Αγρινίου, ενώ τόνισε ότι είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο, το ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ-covid του εν λόγω νοσοκομείου να είναι στο 100%. Όσοι ασθενείς μπήκαν το τελευταίο πεντάμηνο στην ΜΕΘ-covid, δυστυχώς απεβίωσαν όλοι και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες. Ο κ. Καραγκούνης ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του διοικητή του νοσοκομείου και να πραγματοποιηθεί έκτακτη εις βάθος έρευνα, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαιτίους. Όποιες και αν είναι αυτές , όποιους και να αφορούν. Κατά τον κύριο Καραγκούνη είναι επιτακτική η απόδοση ευθυνών διότι όπως ανέφερε και στους Υπουργούς, το χρωστάμε τόσο στους ανθρώπους που χάθηκαν όσο και στους συγγενείς και φίλους που τους θρηνούν.

Τόσο ο κ. Κικίλιας όσο και ο κ. Κοντοζαμάνης έχουν λάβει πλήρη γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο Αγρινίου, ενώ ήδη έχουν ζητήσει να ενημερωθούν λεπτομερώς τόσο από τον διοικητή του νοσοκομείου όσο και από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Ιωάννη Καρβέλη. Περαιτέρω αναμένεται να υπάρξει ειδικότερη συνεργασία με τον κ.Καρβέλη για να εξετασθούν οι επόμενες κινήσεις. Ο κ. Καραγκούνης ευχαρίστησε τους Υπουργούς για αυτή τους τη στάση και ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να υπάρξει άμεση βελτίωση των συνθηκών στο νοσοκομείο Αγρινίου και αποτελεσματική μείωση του ποσοστού θνητότητας στη ΜΕΘ-covid. Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο.

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου.

«Το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ παρουσιάζονται τώρα να “πέφτουν από τα σύννεφα”, όμως ήταν, εδώ και καιρό, απολύτως ενήμεροι τόσο για τα ποσοστά θνητότητας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όσο και για τα επιμέρους προβλήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου», όπως «είναι ενήμερο είναι το αρμόδιο Υπουργείο για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας και σε άλλες ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της Περιφέρειας», τόνισε ο βουλευτής.

Όπως υπογράμμισε, «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις όλων μας – και ειδικά την κραυγή αγωνίας του υγειονομικού προσωπικού – το Νοσοκομείο Αγρινίου κατέστη θύμα της εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας» και «παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού του, που επί 15 μήνες προσπαθεί να το κρατήσει όρθιο, σε επίπεδο κεντρικής λήψης αποφάσεων δεν έγινε απολύτως τίποτα».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση και τα στελέχη της παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια, δηλώνουν υποκριτική άγνοια και αναζητούν εξιλαστήρια θύματα», δίχως να παραλείψει να τονίσει πως «η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και δικαίωμα για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, σε κάθε γωνιά της χώρας».

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Τις τελευταίες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υψηλή θνητότητα στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου που αναμφίβολα δημιουργεί προβληματισμούς για τη διαχείριση των υπευθύνων εντός και εκτός νοσοκομείου.

Σε μια περίοδο που το προσωπικό δίνει αδιάλειπτα τη μάχη με τον ιό κάνοντας ηρωικές προσπάθειες να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, υπαμειβόμενο και εξαντλημένο, πολλά δημοσιεύματα για τη ΜΕΘ Αγρινίου, από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας δίνουν και παίρνουν, με θέμα το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ αρμοδίων. Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι στατιστικές! Και μια (1) ανθρώπινη ζωή να σωθεί παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικό!

Είναι φανερό ότι από την τραγική διαχείριση της κατάστασης προκύπτουν τα εξής ερωτήματα.

– Γιατί το Υπουργείο και η 6η ΥΠΕ δηλώνουν άγνοια για την τραγική κατάσταση αφού είναι γνωστό ότι όλες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και η διαχείριση τους γίνεται από το ΕΚΑΒ;

-Γιατί δηλώνουν άγνοια από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία είναι ανά πάσα στιγμή σε γνώση της 6η ΥΠΕ και του Υπουργείου;
Και ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι δεν ήξεραν «τίποτα» για την θνητότητα της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου.

– Γιατί τόσο καιρό δεν ενίσχυσαν τη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου;

– Γιατί υποχρέωσαν ένα Νοσοκομείο όπως αυτό του Αγρινίου να γίνει Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19 χωρίς την απαραίτητη στελέχωση και τον απαραίτητο εξοπλισμό (για μήνες χωρίς μοριακό αναλυτή);

– Γιατί το αίτημα του νοσοκομείου Αγρινίου προς το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη θέσης με μόνιμο ιατρό εξειδικευμένο στην εντατικολογία μετατράπηκε από τη μεριά του Υπουργείου σε θέση όπου ο ιατρός δεν απαιτείται να έχει εξειδίκευση στην εντατικολογία;

Το μόνο που τους νοιάζει είναι εν μέσω πανδημίας να αλλάζουν διοικήσεις (Πάνου Παπαδόπουλου στο Μεσολόγγι) ώστε να είναι έτοιμοι για τους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας.

Για την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση, μετά τη διάλυση του 8ωρου, σχεδιάζει να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ κι αυτός είναι ο λόγος που δεν προχωρά ούτε σε στελέχωση με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε υπόσχεται αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, δηλαδή στο 7% (από το 5% που βρίσκεται σήμερα).

Με την πανδημία να μην έχει ακόμα τελειώσει, ο πρωθυπουργός μίλησε πρόσφατα για συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ΣΔΙΤ, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει τη συγκεκριμένη λέξη εξαιτίας της τεράστιας αποδοχής που απολαμβάνει το ΕΣΥ μετά την πανδημία, αποδοχή που αγγίζει σύμφωνα με έρευνες το 85% των πολιτών.

Να αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους και να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Η κοινωνία είναι θορυβημένη, θυμωμένη και απαιτεί απαντήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας