aei3

Οι προοπτικές του Πανεπιστημίου στην Αιτωλοακαρνανία

Σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία

Έχει πολλές φορές και από πολλούς επισημανθεί η κραυγαλέα αντίφαση που ισχύει για την Αιτωλοακαρνανία, τον μεγαλύτερο νομό της χώρας, ο οποίος παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει (απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, σπουδαίας αξίας ιστορικά μνημεία, τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες κ.α), δεν βρίσκεται ούτε οικονομικά, ούτε αναπτυξιακά και κοινωνικά στη θέση που θα έπρεπε και μας αξίζει.

Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια από τις κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός συνολικά για την Αιτωλοακαρνανία που θα αναδείκνυε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας, αλλά και κάθε Δήμου ξεχωριστά.
Δυστυχώς οι περισσότεροι από όσους είχαν θέσεις ευθύνης δεν στάθηκαν ικανοί να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές ή κομματικές εξυπηρετήσεις και τις τοπικιστικές λογικές και να δουν ότι ο δρόμος της ανάπτυξης για τους Δήμους περνάει μέσα από τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη συνολικά του νομού μας.

Ένας τομέας που θεωρούμε αυτονόητο ότι θα έπρεπε να αποτελέσει πεδίο στενής συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους του νομού είναι η Ανώτατη Εκπαίδευση που αφορά άμεσα την ανάπτυξη και το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας.
Δυστυχώς όμως αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που είναι απλά ένα ακόμη επεισόδιο στο θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε ως πολίτες για δεκαετίες.
Και για τις τελευταίες εξελίξεις γνωρίζουμε ότι γίνονται παρεμβάσεις, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, από κάθε Δήμο ξεχωριστά που προτάσσει βεβαίως πάντα στα αιτήματα του τα δικά του τοπικά συμφέροντα. Και δεν αμφιβάλουμε ότι αυτές γίνονται από αγαθές προθέσεις.

Όμως, έχει πολλές φορές αποδειχθεί στο παρελθόν, ότι όταν αυτές οι πρωτοβουλίες δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς η έλλειψη μια κοινής γραμμής που θα στηρίζεται από όλους στέλνει λάθος μήνυμα στους κυβερνώντες και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να συρρικνώνουν, για διαφόρους λόγους, περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.

Είναι πολύ καλό να υπάρχουν πολλές φωνές αλλά για υπάρχει το σωστό αποτέλεσμα πρέπει να λένε και το ίδιο τραγούδι.
Και επειδή η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου δεν αφορά μόνο τους Αγρινιώτες και τους Μεσολογγίτες αλλά τους κατοίκους όλης της Αιτωλοακαρνανίας είναι ανάγκη έστω και τώρα οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού αλλά και οι βουλευτές του νομού να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.

Επιβάλλεται να αφήσουμε στην άκρη την εσωστρέφεια, τους τοπικισμούς και τις κομματικές κόντρες και να αγωνιστούμε ενωμένοι για αυτά που οι συμπολίτες μας δικαιούνται και που για δεκαετίες στερήθηκαν.
Είναι καιρός λοιπόν να αρχίσουμε να βλέπουμε το σύνολο, το δάσος και όχι το δέντρο.

Γι’ αυτό ως «Συμμαχία Πολιτών» προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση και διαβούλευση των εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τους φορείς του νομού αλλά και με πανεπιστημιακούς που θέλουν να βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια συνολική και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, συμβατή βεβαίως με τις ανάγκες της κοινωνίας, που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Δήμους.

Μόνο αν υπάρξει αυτή η συστράτευση και ομοψυχία που θα αποκρυσταλλωθεί με μια βιώσιμη και εμπεριστατωμένη κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση, που θα υπογράφεται από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού καθώς και τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για κάτι καλό.
Διαφορετικά, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!

Αγρίνιο, 22 Απριλίου 2021

Για τη δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Το Στρατηγικό Σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών, που περιλαμβάνει καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορές τμημάτων συμβάλλει και επισπεύδει το κυβερνητικό έργο της ΝΔ, που κυριολεκτικά «εκτελεί εν ψυχρώ» τα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τον τακτικό προϋπολογισμό κατά 20%, αρνήθηκε τη στελέχωση των Πανεπιστημίων με μέλη ΔΕΠ, θεσμοθέτησε τη βάση εισαγωγής «εκπαραθυρώνοντας» από τα ΑΕΙ πάνω από 20.000 φοιτητές. Ταυτόχρονα, ψήφισε την ισοτιμία των πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με τα Δημόσια Πανεπιστήμια, χωρίς να θεωρεί απαραίτητη τη βάση εισαγωγής για τα πρώτα. Όλα αυτά με απλά λόγια σημαίνουν υποβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, κυρίως των Περιφερειακών, που θα μείνουν χωρίς φοιτητές Σημαίνουν κοινωνική, εκπαιδευτική και οικονομική ερήμωση για ένα μεγάλο μέρος της Περιφέρειας και φυσικά της Αιτωλοακαρνανίας. Σημαίνουν τη φαλκίδευση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσίασε, λοιπόν, έναν αντιεπιστημονικό και αντιαναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί και όχι η Σύγκλητος. Για τις όποιες αλλαγές επέλθουν στον ακαδημαϊκό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας και αλλού, αποκλειστικά υπεύθυνη θα είναι η ΝΔ και όσοι συνταχθούν και ψηφίσουν τον αφανισμό των Πανεπιστημιακών τμημάτων από το νομό μας.

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης, εκ των οποίων ο ένας είναι Υπουργός, αλλά και μέρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχουν μεγάλη ευθύνη αν τελικώς υλοποιηθεί η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών: καταρχάς, γιατί, αντί να στηρίξουν έμπρακτα την ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής βγάζουν πύρινους λόγους για Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και πληθώρα τμημάτων, χωρίς να διασφαλίζουν τα υπάρχοντα. Με την δική τους ψήφο μειώθηκε φέτος ο προϋπολογισμός για τα ΑΕΙ, με τη δική τους ψήφο στο πρόσφατο παρελθόν, το 2013, «διαμελίστηκε» το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Από όσα υποκριτικά προτείνουν τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να γίνει και το Υπουργείο Παιδείας θα δεχτεί την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών!

Είναι η ώρα για τη δημιουργία ενός ΜΕΤΩΠΟΥ ενάντια στο συγκεκριμένο σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά κυρίως ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που «εξαφανίζει» τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Όποιος δε συμβάλλει σε αυτό το μέτωπο, όποιος έμπρακτα δε στηρίξει τη Γεωπονική Σχολή, και την παραμονή των υπαρχόντων τμημάτων, αλλά επιδίδεται σε μεγαλοστομίες θα είναι υπεύθυνος για την καταστροφή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι “ante portas”.

24-3-2021

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας


Την πλήρη διαφωνία του με την πρόταση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για την κατάργηση και μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα και τη θέση του για την ανάγκη επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο με άμεση συγκρότηση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού για την παραμονή και λειτουργία των Τμημάτων στο Αγρίνιου, καθώς και την ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου επανέλαβε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντόπουλος τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα το «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» και στήριξε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για άμεση απόσυρση της πρότασης της Επιτροπής για την κατάργηση και μεταφορά των εν λόγω τμημάτων στην Πάτρα. Τόνισε και ο ίδιος την ανάγκη της ενίσχυσης της αποκεντρωμένης ανώτατης εκπαίδευσης με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι δεν συμφωνεί με αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφερόμενος στις αποφάσεις για ίδρυση πανεπιστημίων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο το 2009 και στην απαράδεκτη κατάργησή του με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, όπου και αναφέρθηκε σε ευθύνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ποτέ και σε πολιτικές αποφάσεις που πλήττουν συνεχώς με τρόπο απαράδεκτο τις δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.

Πρότεινε την ίδρυση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού στην οποία θα ενταχθούν τα υφιστάμενα Τμήματα του Αγρινίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) μετά την επανίδρυσή του. Τόνισε άλλωστε ότι το ΔΠΠΝΤ καταργήθηκε το 2019 με πολιτική απόφαση, ενώ διέθετε πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019 με ισχύ έως το 2024, 1000 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Σημείωσε μάλιστα, ότι το Τμήμα αυτό είχε βάση εισαγωγής κοντά στα 12.000 μόρια, ενώ σήμερα η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα οδηγήσει πολλά Τμήματα ανά την Ελλάδα σε κλείσιμο.

Υπογράμμισε ξανά την ανάγκη ενίσχυσης και ουσιαστικής στήριξης της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών ώστε τα αντικείμενα λειτουργίας των τμημάτων να είναι ελκυστικά, καθώς και ενίσχυση με νέα τμήματα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα άρτιο κτιριακά και υλικοτεχνικά campus, που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 Τμήματα. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι δεδομένων των εξαιρετικών αυτών υποδομών υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κωνσταντόπουλος επέμεινε στην επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, του μοναδικού Πανεπιστημίου στη χώρα που πλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Άλλωστε, η Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο και σ’ αυτό χρειάζεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα. Σημείωσε τέλος, ότι με σεβασμό στο άρθρο 16 και στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, τα πανεπιστήμια θα πρέπει τα ίδια να επανέλθουν και να προτείνουν λύσεις μέσα από αξιολόγηση.

24-3-2021

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, εγκρίθηκε στην αρχική του μορφή χωρίς καμία αλλαγή, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Η απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών, υποβαθμίζει με τον χειρότερο τρόπο την Γεωπονική Σχολή, δεν λαμβάνει υπόψη της, καμία από τις παρατηρήσεις της τοπικής κοινωνίας και την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.
Με τις αποφάσεις που έλαβαν, η Αιτωλοακαρνανία πολύ σύντομα, θα εξαφανισθεί από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

1. Μειώνονται τα τμήματα της Γεωπονικής
2. Υποχρηματοδοτούνται τα Πανεπιστήμια, αλλά χρηματοδοτείται η πανεπιστημιακή αστυνομία.
3. Δεν προσλαμβάνονται μέλη ΔΕΠ, που είναι η βάση λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
4. Δεν καταργείται η βάση του 10, με αποτέλεσμα η μείωση των εισακτέων, να ανέρχεται στις 25.000.
5. Δεν αξιοποιείται το Campus των 800 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι
6. Εξομοιώνονται τα Πανεπιστήμια με τα Κολλέγια, αλλά στα Κολλέγια δεν υπάρχει η βάση του 10.

Πηγή του κακού είναι αποκλειστικά και μόνο, ο νόμος έκτρωμα της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, που υποβαθμίζει συστηματικά όλα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ενισχύει τα ιδιωτικά Κολλέγια.

Θα πρέπει όλοι, συστηματικά, και οργανωμένα, να ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση, ώστε να αλλάξει το ταχύτερο δυνατόν και να μην ισχύσουν οι αποφάσεις του Πανεπιστημίου.

Η απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στον νόμο Κεραμέως, και δεν εξυπηρετεί την πρωτογενή παραγωγή και τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενο, αντί να είναι απλωμένο και στους τρείς νομούς της περιφέρειας, αντί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής παραγωγής, επιλέγει την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών επιλογών και τον Ακαδημαϊκό υδροκεφαλισμό της Πάτρας.

23-3-2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»


Η χθεσινή σύνοδος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών ήρθε να επικυρώσει μία προειλημμένη απόφαση, που σφραγίζεται από συντεχνιακό πνεύμα, όμοιο του οποίου δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού στην Ελλάδα, σε αυτή τουλάχιστον την ένταση. Η κυβέρνηση την γνώριζε, έστω κι αν δεν μπορούσε να την πάρει επισήμως στα χέρια της πριν επικυρωθεί από την Σύγκλητο και έσπευσε -με την απάντηση του κ. Άγγελου Συρίγου σε ερώτησή μου στην Βουλή- να την προϋπαντήσει.

Ήρθε όμως η ώρα να αναλάβει η κυβέρνηση την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, διότι η απόφαση της συνόδου της Συγκλήτου δεν παύει να είναι παρά μία εισήγηση προς την Πολιτεία. Αν αυτή την αποδεχθεί, δεν θα μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι το “Σχέδιο Αθηνά” ήταν η απαρχή μιάς πολιτικής απόφασης ενός βαθέος συστήματος να οδηγήσει σε διάλυση την περιφερειακή Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία. Για να την αντικαταστήσει με τί; Ο κ. Συρίγος πρέπει να διευκρινίσει τί εννοεί όταν μιλάει για επικουρικό των γεωπόνων προσωπικό: Σε ποια ιδρύματα θα εκπαιδεύεται αυτό;

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λιβανός οφείλει να εξηγήσει πώς οραματίζεται την ίδρυση των πολλών τμημάτων που προτείνει. Ποια κυβέρνηση θα τα ιδρύσει; Διότι η σημερινή ξηλώνει και τα ήδη υπάρχοντα! Μήπως κάποια άλλη, που θα διαδεχθεί αυτήν της ΝΔ;

Τουλάχιστον ας είμαστε σοβαροί μπροστά στο δράμα ενός λαού και της νεολαίας, που μετά από μία δεκαετή κρίση έχει βυθισθεί στο σκότος μιάς πανδημίας, που απειλεί την οικονομία και την κοινωνία με ερημοποίηση. Η εξουθένωση της Περιφερειακής Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν θα την επιτείνει;

Το “σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω” δεν ταιριάζει στην σημερινή οριακή συγκυρία για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και την Γεωπονική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία, της οποίας επιχειρείται ο μαρασμός πριν καν ανθοφορήσει και καρπίσει. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί οι πολίτες και οι φορείς του Νομού, πρέπει να κάνουν με κάθε τρόπο κατανοητό ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές ντε φάκτο καταστάσεις και να ζητήσουν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει γιατί δεν επιθυμεί την παρουσία και την περαιτέρω ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Γιατί πλάι σ’ αυτά δεν επιθυμούσε -και γι’ αυτό ακύρωσε την σχετική απόφαση- τα διετή τμήματα σπουδών και τα δύο ερευνητικά κέντρα στο Νομό, “δεμένα” με αντίστοιχες τοπικές παραγωγικές ανάγκες; Πώς αλήθεια εννοούν την ανάπτυξη και την έξοδο από την σημερινή καταθλιπτική πραγματικότητα;

23-3-2021

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Η χθεσινή απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση και ουσιαστική εξαφάνιση από τον χάρτη των τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας επιβεβαίωσε δυστυχώς για μια ακόμη φορά ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν και θα είναι αυτό που λέει ο τίτλος του.
Θα είναι πάντα το Πανεπιστήμιο της πόλης της Πάτρας και μόνο, ούτε καν της Αχαΐας.

Ποτέ δεν ήταν ούτε πρόκειται να γίνει, ας μην εθελοτυφλούμε, Πανεπιστήμιο για όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Οι πολίτες όμως της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας αλλά και της Αχαΐας εκτός Πατρών δικαιούμαστε να έχουμε Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.

Δικαιούμαστε το Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Για αυτό το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας είναι αναγκαιότητα αλλά αποτελεί και την μόνη βιώσιμη λύση.

Καλούμε την πολιτεία, που εκφράζεται από την σημερινή κυβέρνηση, να ενδιαφερθεί και για την Δυτική Ελλάδα όπως ενδιαφέρθηκε και φρόντισε για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όπως η Θεσσαλία έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Όπως η Θράκη έχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Όπως η Πελοπόννησος έχει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Όπως τα Νησιά του Αιγαίου έχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Όπως τα Νησιά του Ιονίου έχουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Όπως η Δυτική Μακεδονία έχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως η Κρήτη έχει τρία: το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Απαιτούμε τα αυτονόητα. Τι δεν καταλαβαίνετε;

23-3-2021

Για τη δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Την ανάγκη το πολλά υποσχόμενο campus του Μεσολογγίου να αποτελέσει ένα πραγματικό εκπαιδευτικό κύτταρο ανέδειξε σήμερα ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος μιλώντας στην σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με αντικείμενο τις προτεινόμενες αλλαγές σε τμήματα.
Η μελέτη που σαν στόχο έχει τον εξορθολογισμό των τμημάτων, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να λάβει υπ ´ όψη της την τεράστια εκπαιδευτική και αναπτυξιακή προοπτική των Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων του Μεσολογγίου και να προβλέψει την αξιοποίησή των.

«Σε ότι αφορά το Δήμο μας και το Μεσολόγγι πρέπει να γίνει κατανοητό το εξής: Διαθέτει και έχει προσφέρει στο Παν/μιο Πατρών ένα τεράστιο campus με σύγχρονες εγκαταστάσεις που πρόκειται να ανακαινιστούν μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Το campus που φιλοξενούσε κάποτε 7 τμήματα ενταγμένα στο ιστορικό ΤΕΙ Μεσολογγίου που κάκιστα καταργήθηκε, σήμερα έχει κάθε δυνατότητα για να φιλοξενήσει και πάλι τμήματα πολύ περισσότερα από τα 3 υπάρχοντα με όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις στην Ακαδημαϊκή και Εκπαιδευτική Κοινότητα», τόνισε ο Κώστας Λύρος.

Στη συνέχεια ζήτησε να γίνει πράξη η εξαγγελλόμενη βελτίωση του ακαδημαϊκού έργου και το Μεσολόγγι να αποτελέσει μαζί με το γειτονικό κάμπους στο Ρίο τον μεγάλο πυλώνα ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Κώστας Λύρος σχολιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής τόνισε ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση η επιστροφή του τμήματος Γεωπονίας στο μητρικό του χώρο καθώς όλα τα ποιοτικά κριτήρια συνηγορούν στο να επιστρέψει το τμήμα στον ζωτικό του χώρο. «Απευχόμαστε και είμαστε αντίθετοι σε ενδεχόμενες παρασκηνιακές τακτικές, που μας θυμίζουν το παρελθόν », ανέφερε ο Δήμαρχος.

Η μετονομασία του τμήματος «Ζωικής Παραγωγής ,Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών» σε «Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών» θα βελτιώσει πιθανώς τις προοπτικές του, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχτεί μείωση των τμημάτων από 3 σε 2, αντιθέτως το Πανεπιστήμιο πρέπει να λάβει υπόψη στην πρόταση αναδιοργάνωσης τις υποδομές, την γειτνίαση με την έδρα του Πανεπιστημίου, τις προοπτικές και τα χαρακτηριστικά του Δήμου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

«Η περιοχή μας μπορεί να φιλοξενήσει άνετα και να παράσχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου τόσο σε φοιτητές Γεωπονικών Σχολών όσο και σε τμήματα του Κλάδου των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Και εννοώ τμήματα που έχουν σχέση με την Ιστορία, την Εκπαίδευση, την Φιλολογία και τις Ξένες Γλώσσες και άλλα.
Με γνώμονα ότι μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, η φθηνή και ποιοτική φοιτητική ζωή και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε τόπου σας καλώ να τα λάβετε υπόψη και να αξιοποιήσετε, εσείς και το Υπουργείο αυτό το… εκπαιδευτικό δώρο που παρέχει το Μεσολόγγι», κατέληξε ο Κώστας Λύρος.

23-3-2021

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου


Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χριστίνα Σταρακά, με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου να ψηφίσει τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, δήλωσε τα εξής :

Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών , να ψηφίσει με πανηγυρικό τρόπο το στρατηγικό σχέδιο , αποτελεί ταφόπλακα για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση της πόλης μας.
Ταυτόχρονα αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία για την τοπική κοινωνία ,η οποία εδώ και τρεις δεκαετίες παρακολουθεί εις βάρος της , ένα θέατρο παραλόγου ανάμεσα στην πολιτεία και την ακαδημαϊκή κοινότητα , το οποίο ξεκίνησε με την αρπαγή της Οικονομικής Σχολής , συνεχίστηκε με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και τώρα ολοκληρώνεται με το στρατηγικό σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών .Ένα σχέδιο, το οποίο εξαφανίζει το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία από τον ακαδημαϊκό χάρτη , αφού καταργεί και μεταφέρει Πανεπιστημιακά τμήματα από το Αγρίνιο στην Πάτρα .

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι το πρόβλημα ,δεν είναι ακαδημαϊκό αλλά πολιτικό . Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα ,για τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας. Αυτή αποφασίζει για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ό,τι και να επικαλεστεί, σχετικά με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών ,οι πολίτες της περιοχής γνωρίζουν ότι είναι δική της η πολιτική ευθύνη κατάργησης ή μεταφοράς των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου. Η κυβέρνηση , δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις εισηγήσεις ενός δήθεν Στρατηγικού Σχεδίου Είναι η ώρα να αναλάβει της ευθύνες της.

23-3-2021

Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’


Την σταθερή θέση του Δήμου Αγρινίου για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας επανέλαβε ο Γιώργος Παπαναστασίου κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για άμεση απόσυρση της πρότασης της Επιτροπής που αφορά στην κατάργηση και μεταφορά Πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Αγρίνιο, την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την απαίτηση για την επανίδρυση Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

«Ειλικρινά δεν βλέπω στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Βλέπω ένα σχέδιο για τη σύμπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών. Βλέπω ένα σχέδιο του οποίου, η μόνη στρατηγική, είναι χωροταξική. Συμπτύσσει, «κόβοντας» ουσιαστικά, όλα τα Τμήματα που είναι εκτός Πάτρας.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι εκπρόσωποι της πολιτικής αλλά και εξαίρετοι ακαδημαϊκοί καθηγητές μιλούν για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη. Θέτετε κριτήρια, τα οποία βαφτίζετε ακαδημαϊκά ενώ κατά την γνώμη μου είναι συντεχνιακά. Θέτετε, για παράδειγμα θέμα βάσεων σε Αγρίνιο, Πύργο Αμαλιάδα. Αγνοείτε όμως την βάση του Γεωλογικού ή άλλων τμημάτων στην Πάτρα.
Αλήθεια αυτό συμπεριλαμβάνεται στα ακαδημαϊκά κριτήρια;

Στην εποχή των αυτοκινητοδρόμων και της ψηφιακής σύγκλισης, σε μια σύγχρονη εποχή, εσείς κινείστε στη λογική του συγκεντρωτικού Κράτους. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η Πάτρα έχει συγκεκριμένη λογική, αυτή της συγκέντρωσης.

Το Πανεπιστήμιο Αγρινίου είχε Οικονομική Σχολή η οποία, την δεκαετία του ’90, μεταφέρθηκε εν μια νυκτί, στην Πάτρα και για 20 χρόνια στεγαζόταν σε πρόχειρες κατασκευές. Και ποιος μπορεί να πιστέψει ότι, από δική σας αδιαφορία, χάθηκε η ευκαιρία της αξιοποίησης της παραχωρηθείσας έκτασης των 178 στρεμμάτων για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης στο Αγρίνιο. Μια περιουσία 178 στρεμμάτων σε επαφή με το σχέδιο πόλης. Αλήθεια είναι δυνατόν να χάνεται τέτοια περιουσία;

Με την πρώην πρύτανη, τον Περιφερειάρχη και τους εμπλεκόμενους Δημάρχους είχαμε συναντηθεί και είχαμε αποφασίσει να μη συναινέσουμε σε καμία μετακίνηση των τμημάτων. Το Αγρίνιο εμμένει σε αυτή την απόφαση όπως και στην επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ.
Η πρόταση σας για το Αγρίνιο περιλαμβάνει μόνο ένα τμήμα. Ξεκάθαρος εμπαιγμός για την μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας και έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Χώρας. Είναι αδιανόητο δήμοι μικρότεροι από το Αγρίνιο να έχουν πανεπιστημιακά τμήματα ή και να είναι έδρες πανεπιστημίων.

Εάν συνεχίσετε να στοχεύετε στη διάλυση των τμημάτων τότε είναι ξεκάθαρο ότι, για εμάς, είναι μονόδρομος η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Θα το απαιτήσουμε γιατί δεν υπάρχει άλλη οδός. Δεν είναι μαξιμαλιστικός στόχος αλλά η μόνη ρεαλιστική λύση απέναντι στη συγκεντρωτική λογική του Πανεπιστημίου Πατρών», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

22-3-2021

Δήμος Αγρινίου


Την άποψη πως κάθε πρόοδος για τον τόπο φέρει τη «σφραγίδα της συνεργασίας» και γι’ αυτό μόνο μέσα από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της περιοχής μπορεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις για όλους, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, η οποία συζήτησε την πρόταση αναδιάρθρωσης των αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

O κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας, ώστε τα οφέλη να είναι κοινά και να διαμορφώνονται οι συνθήκες μίας κοινής πορείας προς ένα σύγχρονο και ισχυρό Πανεπιστήμιο για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.

«Θυμάμαι μία έκφραση του κυρίου Πρύτανη σε ένα προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο: “Μπορεί στον τίτλο του να αποκαλείται Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά στην πραγματικότητα είναι Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας”. Αυτή ακριβώς η έκφραση συμπυκνώνει κυρίες και κύριοι και τα δικά μας πιστεύω. Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό σημαίνει, ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Περιφέρειάς μας, που θα αντλεί από τις ισχυρές δυνατότητες όλων των περιοχών μας και παράλληλα θα προσφέρει σε αυτές. Η γνώμη της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου της 22ας Φεβρουαρίου 2021, ήταν όπως η ενίσχυση του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ό,τι αφαιρεί, αλλά σε ό,τι προσθέτει. Ότι η ύπαρξη και η ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση των Αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου αποτελούν πλούτο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την τοπική κοινωνία, που κανένας μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης.

Επιπροσθέτως, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό του Πανεπιστημίου για να στηρίξει όλα τα δίκαια αιτήματά του και την ανάπτυξη κάθε γνωστικού αντικειμένου που το ίδιο επιθυμεί. «Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που θα εξορθολογίσουν τη λειτουργία του και θα ενισχύσουν την ποιότητα των σπουδών. Μόνο που αυτός ο εξορθολογισμός πρέπει να είναι συνολικός. Και τελικά να μην υπακούει σε σειρήνες περιορισμού, αφαιρέσεων και συρρίκνωσης, αλλά να υπηρετεί τον στόχο ενός μεγάλου, ισχυρού και εξακτινωμένου Πανεπιστημίου», τόνισε.

«Είμαστε εδώ λοιπόν για να σας διαβεβαιώσουμε πως η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας είναι στο πλευρό σας. Ότι η αγωνία σας για ένα υγιές και ισχυρό Πανεπιστήμιο είναι και δική μας αγωνία. Μαζί μπορούμε να βρούμε τον δρόμο ώστε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να είναι εξίσου ισχυρό στην έδρα του, αλλά και στα αποκεντρωμένα τμήματά του» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, ο οποίος δίνοντας μία πιο προσωπική χροιά στο τέλος της τοποθέτησής του, σημείωσε τα εξής:

«Ξεχάστε για λίγο τη δική μου και τη δική σας θεσμική ιδιότητα. Είμαι ο Νεκτάριος Φαρμάκης από το Αγρίνιο, ένας πολίτης αυτού του τόπου που λέγεται Δυτική Ελλάδα. Και είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι από εσάς, προέρχεστε επίσης από περιοχές της φτωχής και αδικημένης ελληνικής επαρχίας. Όλοι εμείς που καταγόμαστε λοιπόν από την ελληνική επαρχία, όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για αποκέντρωση, για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη και ενάντια στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων, μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα σχέδιο συγκεντρωτισμού; Δεν πιστεύουμε στη δύναμη του τόπου μας; Δεν πιστεύουμε στη δύναμη που δίνει αλλά και παίρνει ένα Πανεπιστήμιο που ανήκει σε πολλούς και όχι σε λίγους; Δεν θέλουμε τα παιδιά κάθε τόπου να έχουν δικαίωμα στη γνώση και ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση; Έχω την άποψη πως όλοι πιστεύουμε στη δύναμη της ελληνικής περιφέρειας και όλοι θέλουμε ένα πραγματικά μεγάλο και ισχυρό Πανεπιστήμιο. Αλλά και όλοι έχουμε την αγωνία πώς θα το επιτύχουμε αυτό. Μπορούμε να το πετύχουμε. Όλοι μαζί. Για μένα δεν έχει σημασία εάν η τελική απόφαση ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Σημασία έχει μόνο ότι εμείς, όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Να διορθώσουμε λάθη του χθες και να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο. Γιατί όλοι είμαστε πολίτες αυτού του τόπου και όλοι, ο καθένας από την δική του θέση, υπηρετεί αυτόν τον τόπο. Και εσείς υπηρετείτε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του, τη νεολαία. Εσείς ανοίγετε πόρτες γνώσης και πύλες προς το μέλλον. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί λοιπόν, αυτό το μέλλον να είναι καλύτερο. Καλύτερο για όλους. Με ένα Πανεπιστήμιο που θα βρίσκεται παντού και θα αγκαλιάζει και τους 700.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Είναι στο χέρι σας, είναι στο χέρι μας…».

22-3-2021

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Αξιότιμε κύριε Πρύτανη
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών,

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση σας να παραβρεθούμε στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου με θέμα την έγκριση του στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου. Αποφασίσαμε ομόφωνα να μην συμμετάσχουμε σε αυτή τη συνεδρίαση, αφού η σύνταξη του στρατηγικού σχεδιασμού έγινε χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επαφή μαζί μας. Δε βρίσκουμε, λοιπόν, κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε μία συνεδρίαση στην οποία θα έρχεται προς ψήφιση ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Για εμάς ο στρατηγικός σχεδιασμός ενός πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης με όλους τους πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, μιας και ένα μεγάλο πανεπιστήμιο επηρεάζει ποικιλοτρόπως την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτό εδρεύει. Αυτό δε συνέβη ή, κι αν ακόμη δεχτούμε ότι συνέβη, δεν έτυχε απ’ την πλευρά σας της αντίστοιχης αναμενόμενης και προβλεπόμενης δημοσιότητας.

Όπως, ενδεχομένως, έχετε αντιληφθεί, έχουμε όλοι τοποθετηθεί και δηλώσει δημόσια την κατηγορηματική μας αντίθεση σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που απροκάλυπτα προωθεί το κλείσιμο Τμημάτων ή/και μεταφορά της έδρας τους. Επιπροσθέτως, έχουμε μορφώσει την πεποίθηση, ότι πολλά από όσα προτείνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό είναι ήδη αποδεκτά από την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να αναμένει μία απόφαση του Πανεπιστημίου, ώστε να έχει άλλοθι για την πολιτική που επιδιώκει να ασκήσει για την συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και τμημάτων. Σε αυτά μας οδηγεί και ο κύκλος επαφών μας με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Υφυπουργού, κ. Συρίγου.

Σήμερα, το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας δέχεται μία άνευ προηγουμένου και πολυμέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση. Αυτή στοιχειοθετείτε με τη λήψη μιας σειράς μέτρων που οδηγούν σε:
• Υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, γεγονός που αναφέρεται και στο κείμενο του σχεδιασμού.
• Σοβαρή ολιγωρία στην απόδοση νέων θέσεων ΔΕΠ.
• Παράνομη εμμονή του Υπουργείου παιδείας να μην προκηρύσσονται θέσεις καθηγητών που συνταξιοδοτούνται.
• Αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων ως ισότιμων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.
• Υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια των αποφοίτων των κολλεγίων.
• Θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα αφήσει έξω από τα πανεπιστήμια τουλάχιστον 25.000 υποψηφίους. Και βέβαια,
• με την εγκατάσταση αστυνομίας στα πανεπιστήμια υπό την εποπτεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα Πανεπιστήμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση, αντί η ίδια να πάρει την ευθύνη για τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για το κλείσιμο Τμημάτων, αναγκάζει τα πανεπιστήμια να αποκλείσουν με δική τους ευθύνη τα παιδιά αυτά ή να προτείνουν το κλείσιμο τμημάτων, εφαρμόζοντας ένα σύστημα εισαγωγής που δε βασίζεται σε κανένα απολύτως ακαδημαϊκό κριτήριο.
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στον αντίποδα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τη δημιουργία νέων τμημάτων και τις συνέργειες των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, ιδρύθηκαν τα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα με τα επιμέρους ερευνητικά Ινστιτούτα. Ιδρύθηκαν, επίσης τα Διετή Προγράμματα Σπουδών για αποφοίτους των ΕΠΑΛ και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς, θα παρείχαν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. Τα Διετή Προγράμματα Σπουδών ήταν από τα πρώτα που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί και με τη λειτουργία της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον των παραπάνω, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην:
• αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, παρά τα ακραία δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα,
• δημιουργία 1650 νέων θέσεων καθηγητών .
• νομοθέτηση της προκήρυξης των θέσεων καθηγητών που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, μία διάταξη που επανήλθε 10 χρόνια μετά την κατάργησή της.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως και τα άλλα πανεπιστήμια που ήταν μέρος του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε αναλογικά περισσότερες θέσεις καθηγητών με στόχο τη στελέχωση των νέων τμημάτων ή των τμημάτων που είχαν μικρό αριθμό καθηγητών. Αυτό έγινε και λόγω των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το Πανεπιστήμιο Πατρών λόγω του καταστροφικού σχεδίου Αθηνά.
Αυτό, όμως, που έχει τεράστια σημασία είναι ότι στα πανεπιστήμια όπου υπήρξαν συνέργειες με τα ΤΕΙ και ιδρύθηκαν νέα τμήματα, οι διαδικασίες ενίσχυσης της νέας αρχιτεκτονικής τους προχωράει με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, μαζί και η συνεργασία όλων των καθηγητών, ανεξάρτητα από το Ίδρυμα προέλευσης τους. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο φαίνεται πως υπάρχει ευρεία συναίνεση στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας ως προς τη νέα δομή των πανεπιστημίων και ως προς την βιωσιμότητα των νέων τμημάτων τους. Όλοι αξιοποιούν τις νέες δυναμικές που δημιούργησαν οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα που απαιτούν σαφείς απαντήσεις:
• Γιατί στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπάρχει μία εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης σε σχέση με όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας;
• Γιατί δεν είναι αποδεκτά τα Τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου υπήρχε αυτόνομο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, των οποίων καταργήθηκε η αυτονομία με το σχέδιο «Αθηνά» και τώρα επιχειρείται η αναίρεση της υπόστασης της Γεωπονικής Σχολής;
• Γιατί δεν είναι αποδεκτά τα Τμήματα στην Ηλεία και στο Αίγιο;
• Γιατί, αντί, να αναζητηθούν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των Τμημάτων, εδώ και ενάμισι χρόνο παρατηρείται απαξίωση και εγκατάλειψή τους;
• Γιατί η κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις των καθηγητών και της τοπικής αυτοδιοίκησης που προτείνουν ρεαλιστικά σχέδια για το μέλλον αυτών των Τμημάτων;
• Σε όλη της Ελλάδα τα μεγάλα Πανεπιστήμια λειτουργούν Τμήματα σε πολλές πόλεις και παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί ειδικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει την αντίθετη πορεία;
• Γιατί η κυβέρνηση θέλει να συρρικνώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών;
• Πώς δικαιολογεί την εξαφάνιση της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας ξανά από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
• Ποιες ενέργειες θα κάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη λειτουργία του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Ηλεία, το οποίο έχει ιδρυθεί και η Σύγκλητος έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη λειτουργία του;
• Γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν αντιστέκεται σε αυτήν την πολιτική συρρίκνωσης;
• Μήπως η κυβέρνηση θεωρεί το Πανεπιστήμιο Πατρών ως τον αδύναμο κρίκο και θέλει να αρχίσει από εδώ την κατεδάφιση του δημόσιου πανεπιστημίου;
• Και αν ναι, τότε το Πανεπιστήμιο Πατρών θα υιοθετήσει εν μέσω πανδημίας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Τμήματα του;
• Και πώς είναι δυνατόν να συμφωνήσει κανείς σε τέτοιου είδους αλλαγές όταν γίνεται μέσα στην τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση που περνάει η χώρα μας;

Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις αποφάσεις για το κλείσιμο τμημάτων και μεταφορά της έδρας τους και να πράξει τα δέοντα για την ενίσχυση και ανάπτυξή τους!
Καλούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών να μη δώσει άλλοθι στα καταστροφικά σχέδια της Κυβέρνησης!

22/03/2021

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,

Αναγνωστοπούλου Σία
Βαρεμένος Γιώργος
Καλαματιανός Διονύσης – Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος


 

Η μάχη για το Πανεπιστήμιο είναι κοινή υπόθεση

Η υπόθεση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο (και στην Αιτ/νία) δεν πρέπει να αφήνει κανένα συμπολίτη μας αδιάφορο, ούτε να βρίσκει πρόθυμους που με τις ιδιότητες τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ή σε συλλογικούς και μορφωτικούς φορείς, να συναινούν αποδεχόμενοι, με ευκολία, σχεδιασμούς συρρίκνωσης και εξαφάνισης κάθε ακαδημαϊκής κοινότητας από την περιοχή μας.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που καλείται να συζητήσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών οδηγεί στον αφανισμό των πανεπιστημιακών τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας και του Αιγίου, γι’ αυτό, παρά την προσπάθεια να βρεθούν σύμμαχοι, η πλειοψηφία των εκπροσώπων (από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες) απέρριψε το σχεδιασμό με δημόσιες τοποθετήσεις, ψηφίσματα και ανακοινώσεις.

Την ίδια στάση αναμένεται (επιβάλλεται) να τηρήσουν και στη συνεδρίαση της Δευτέρας (22-3-21), όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς βέβαια η διαφωνία τους να δεσμεύει τη Σύγκλητο. Η σταθερή στάση όλων μας, στην παρούσα φάση, έχει μεγάλη σημασία γιατί μόνον έτσι η Σύγκλητος θα βρεθεί απομονωμένη και σε δύσκολη θέση. Θ’ αναγκαστεί να προωθήσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ένα «Σχεδιασμό» αναξιόπιστο, αποξενωμένο από όλες τις τοπικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές δυνάμεις, που ήδη αξιολογήθηκε και απερρίφθη, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Εάν όμως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θελήσει, τελικά, υιοθετήσει τον Σχεδιασμό, παρότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Συγκλήτου, τότε θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ασκήσει πιέσεις, να ψάξει ξανά για «συμμάχους» αλλά και να συγκρουστεί εισπράττοντας δυσαρέσκεια.

Οι Αιτωλοακαρνάνες οφείλουν να τηρήσουν κοινή στάση διαμορφώνοντας κοινή πρόταση: Παραμονή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ανασύσταση του καταργημένου Τμήματος, νέες Σχολές (Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Κτηνιατρική, Οδοντιατρική…), Αυτόνομο Πανεπιστήμιο.

Η παρουσία Πανεπιστήμιου στην Αιτωλοακαρνανία αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα, που αξίζει να το διεκδικήσουμε. Η ύπαρξη ακαδημαϊκής κοινότητας σημαίνει αναπτυξιακή προοπτική, ενώ η παραίτηση μας από κάθε διεκδίκηση και ο συμβιβασμός αδικούν την πόλη μας και μια μεγάλη περιφερειακή ενότητα της Ελλάδας, πλούσια σε πόρους, αρχαιολογικά κατάλοιπα και παραγωγικές δυνάμεις.

21-3-2021

Αδάμης Ευθύμιος
Προέδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας


Δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»:

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου συμφωνεί με την πρόταση της επιτροπής για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών. Θυμίζουμε ότι αυτή η πρόταση αν εφαρμοστεί οδηγεί, μαζί με την επαναφορά της βαθμολογικής βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, σε περαιτέρω συρρίκνωση έως εξαφάνιση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.
Αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίζεται επί δεκαετίες, από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, σε βάρος των Αιτωλοακαρνάνων έχει κουράσει πια. Δεν αντέχεται άλλο.

Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι βλέπουν καθαρά πλέον ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στον Νομό μας είναι το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
Και είναι ενθαρρυντικό ότι όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται οι θεσμικοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας που συντάσσονται με το όραμα αυτό.

Ήδη μετά τον Δήμο Αγρινίου και ο Δήμος Αμφιλοχίας και ο Δήμος Θέρμου έχουν με αποφάσεις-ψηφίσματα των Δημοτικών τους συμβουλίων εκφράσει το αίτημα για αυτόνομο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αυτοί οι τρεις Δήμοι πληθυσμιακά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας έχει πάρει ξεκάθαρα παρόμοια θέση στήριξης του αιτήματος για αυτόνομο Πανεπιστήμιο.
Χρειάζεται βεβαίως και οι άλλοι θεσμικοί φορείς του Νομού να συνταχθούν και να στηρίξουν το αίτημα μας.
Μόνο όταν είμαστε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά αφήνοντας στη άκρη εγωισμούς, τοπικισμούς και κομματικές σκοπιμότητες μπορούμε να πείσουμε την κυβέρνηση να πάρει μια τόσο σημαντική πολιτική απόφαση όπως είναι η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου.
Άρα το αποτέλεσμα του αγώνα μας εξαρτάται μόνο από μας, να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.

Όσο για το επιχείρημα που εκφράζουν ορισμένοι αν είναι δυνατόν να υπάρξει και δεύτερο ΑΕΙ στην ίδια περιφέρεια το ερώτημα έχει απαντηθεί ήδη καθώς στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχουν όχι μόνο δυο, αλλά τρία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι μικρότερη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόσο σε πληθυσμό όσο και σε έκταση.
Αν στην Κρήτη μπορούν να υπάρχουν τρία ΑΕΙ γιατί άραγε στην Δυτική Ελλάδα δεν μπορούν να υπάρχουν δύο;

14-3-2021

Για τη δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


ΨΗΦΙΣΜΑ
Του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας στη συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου 2021 αποφάσισε κατά πλειοψηφία, σχετικά με την πρόταση αναδιοργάνωσης των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών ότι η υπόθεση Πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και διχόνοιας αλλά σύμπλευσης προς έναν κοινό στόχο, συσπείρωσης και ενότητας. Για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει όλοι μαζί, να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο, όπου θα:

• Ζητούμε να σταματήσει η διαδικασία και η προσπάθεια του Πανεπιστημίου Πατρών να συγκεντρώσει όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Πάτρα. Αντιθέτως, απαιτούμε να στηρίξει τις αποκεντρωμένες Σχολές και Τμήματα με ενίσχυση του προσωπικού αλλά και εμπλουτισμού των Σχολών και των γνωστικών τους αντικειμένων, με βάση τις υπαρκτές δυνατότητες της περιοχής.
• Ζητούμε ένα Πανεπιστήμιο ισχυρό και βιώσιμο, με υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό, με Σχολές και Τμήματα αναβαθμισμένα, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών στα Τμήματά τους, ενισχύοντας τα οικονομικά για να αποτελέσουν τα αντικείμενα λειτουργίας τους, ελκυστική πρόταση για επιλογή και παρακολούθηση, από φοιτητές και καθηγητές, με αναβαθμισμένα πτυχία και αυριανή επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους.
• Ζητούμε να αποσυρθεί η πρόταση της επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών σε ό,τι αφορά τα τμήματα του Αγρινίου και Μεσολογγίου
• Στηρίζουμε την παμψηφεί πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου όπως και την θέση της Δημοτικής Αρχής Μεσολογγίου όχι μόνο για άμεση άρση αναστολής της λειτουργίας τμημάτων, αλλά και για την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής, καθώς και τη δημιουργία και άλλων τμημάτων, που συνδέονται με την τοπική οικονομία και τις κοινωνικές ανάγκες, κατανεμημένα σε όλα τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, όπως και γιατί όχι και στη δική μας πόλη.
Κλείνοντας, θεωρούμε, ότι η μόνη λύση για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.


 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κατά την 1η/2021 συνεδρίασή του που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, έλαβε ΟΜΟΦΩΝΩΣ το κάτωθι ψήφισμα:

«Είναι γνωστή σε όλους μας η προχειρότητα και η επιπολαιότητα με την οποία η ελληνική πολιτεία οικοδομεί και γκρεμίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας, υπακούοντας όχι μόνο στους σχεδιασμούς που η ίδια δρομολογεί, αλλά και στα συμφέροντα του ακαδημαϊκού λόμπυ των Πατρών, το οποίο χρόνια τώρα επιχειρεί να μετατρέψει την περιοχή μας σε παρένθετη μητέρα της ανάπτυξής του.

Από το 1970 μέχρι και σήμερα το Ακαδημαϊκό Περιβάλλον στο νόμο της Αιτωλοακαρνανίας και στις τρεις μεγάλες πόλεις του νομού Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο ζει, θα έλεγε κανείς ισχυρές και ασυντόνιστες υπαρξιακές μεταβολές, οι οποίες αλλάζουν τον ακαδημαϊκό χάρτη της περιοχής κατά τα συμφέροντα ενός ακαδημαϊκού και όχι μόνο λόμπυ, με επιπόλαιο και καταχρηστικό τρόπο.

Και το ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας και οι Πανεπιστημιακές σήμερα σχολές του Πανεπιστημίου των Πατρών, που λειτουργούν στις παραπάνω πόλεις του νομού ιδρύθηκαν, καταργήθηκαν ή και μεταλλάχτηκαν με γονατογραφήματα.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας άλλη μία τέτοια μεθόδευση με την μορφή της εισήγησης μιας Επιτροπής προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, εφόσον εγκριθεί θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας προς θεσμοθέτηση των πορισμάτων της.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τους νόμους του κράτους που ήδη έχουν ψηφιστεί και να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των σχολών και των τμημάτων, τα οποία το ίδιο ίδρυσε στο Νομό της Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν δεχόμαστε καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Πανεπιστημιακού Τμήματος από το Αγρίνιο.

Ζητάμε την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος, καθώς επίσης τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και την μη ενσωμάτωσή του σε άλλο τμήμα της Γεωπονίας.

Την αξιοποίηση στο έπακρο όλης της έκτασης και των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι με την εγκατάσταση εκεί της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και την ταυτόχρονη ανάπτυξη των τμημάτων της στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο καθώς και την ίδρυση του ερευνητικού κέντρου που επανειλημμένως έχει εξαγγελθεί.

Την ενίσχυση όλων των Σχολών και των τμημάτων του νομού σε εξοπλισμό και διδακτικό προσωπικό για την ακαδημαϊκή επάρκεια και βιωσιμότητά τους και διεκδικούμε την οικονομική τους αυτάρκεια.

Επίσης, ζητάμε τη κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, μέχρι να αποφασισθεί η συνολική αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

 

Τέλος, επειδή έχει πλέον καταστεί ολοφάνερο ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών σταθερά και διαχρονικά επιδιώκει την συγκέντρωση όλων των τμημάτων στην πόλη της Πάτρας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.»


 

Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 οι Πρόεδροι των τριών Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Τσιχριτζής (Αιτωλοακαρνανίας), Πλάτωνας Μαρλαφέκας (Αχαΐας) και Κωνσταντίνος Νικολούτσος (Ηλείας). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και οι Αντιπρυτάνεις Καθηγητές κ.κ. Διονύσης Μαντζαβίνος και Δημήτρης Σκούρας.

Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και έγινε σε άριστο κλίμα. Αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος και μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε και το «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» και το φλέγον θέμα των Τμημάτων που εδρεύουν στις περιοχές τους.

Στους Προέδρους των τριών Επιμελητηρίων εκφράστηκε η βούληση των Πρυτανικών Αρχών να συνεχιστεί η παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας που βρίσκεται σήμερα.

Οι τρεις Πρόεδροι των Επιμελητηρίων προσκάλεσαν τον Πρύτανη κ. Μπούρα να λάβει μέρος στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζοντας το πλήρες σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών.


 

Συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργου Βαρεμένου προς την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, με Θέμα: «Άμεσος κίνδυνος συρρίκνωσης & τελικά κατάργησης των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας».
Στην Ερώτηση απάντησε ο υφυπουργός κ. Συρίγος, ο οποίος επιβεβαίωσε τους φόβους που έχουν εκφράσει το σύνολο σχεδόν των θεσμικών φορέων του Νομού μας, διακομματικά, για το μέλλον των Τμημάτων.

Ο υφυπουργός υπερασπίσθηκε την επιλογή της κυβέρνησης να επαναφέρει την «ελάχιστη βάση εισαγωγής», επικαλούμενος το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Σχετικά με την πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών”, παρότι δήλωσε ότι δεν του έχει υποβληθεί ακόμη επισήμως, στην ουσία την υπερασπίσθηκε. Τέλος, δεν απάντησε στο αίτημα του κ. Γ. Βαρεμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κάλυψη των αναγκαίων θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής, για να αποτρέψει την συρρίκνωσή της.

Ο κ. Γ. Βαρεμένος, αφού αναφέρθηκε στην ολέθρια επιλογή του Σχεδίου «Αθηνά» του τότε υπουργού της ΝΔ κ. Αρβανιτόπουλου να υποβαθμίσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στις μετέπειτα σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και αναβάθμισης της Γεωπονικής Σχολής και των άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. υπουργού μνημόσυνο, τόσο για τα τμήματα του Νομού μας όσο και συνολικά για τα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Επικαλείστε, είπε ο κ. Βαρεμένος, τις συνέπειες της υπογεννητικότητας και, με την θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης, τις πολλαπλασιάζετε στο τετράγωνο, αφήνοντας πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς φοιτητές. Ειδικά στην περίπτωση του Αγρινίου, μιλάμε για ενταφιασμό και μην προσπαθήσετε παρακαλώ να παρουσιάσετε την εκτέλεσή τους σαν φυσικό θάνατο. Έπρεπε να είχατε παρουσιάσει πριν τις εκλογές αυτές τις θέσεις σας για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην περιφέρεια και έχετε να δώσετε λόγο στις τοπικές κοινωνίες αν δεν αλλάξετε ρότα», κατέληξε ο βουλευτής.

 


 

Δήμος Θέρμου:

27 – 02 -2021

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίασή του της 26ης Φεβρουαρίου 2021
εξέδωσε, με τη 16/2021 Απόφασή του, το παρακάτω ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το κεφαλαιώδες θέμα που σχετίζεται με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην περιοχή μας, και ειδικότερα με το ζήτημα του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, διαπιστώνει ότι για πολλοστή φορά γινόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές». Γινόμαστε, δηλαδή, μάρτυρες μιας μεθοδευμένης και με εναλλασσόμενους κύκλους προσπάθειας για απαξίωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία από διάφορους φορείς, οι οποίοι είτε αναφέρονται στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα είτε σε εξωπανεπιστημιακά κέντρα που εμφορούνται από τοπικιστικά κίνητρα είτε στην ίδια την κεντρική εξουσία.

Την κεντρική εξουσία που, ανεξαρτήτως των πολιτικών κομμάτων που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της χώρας, εμφορείται από μια νοοτροπία και πρακτική που έχει ως κύριο συστατικό του σχεδιασμού, και κάθε τόσο του επανασχεδιασμού, της χωρικής κατανομής των τμημάτων, των σχολών και των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, κριτήρια που υπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες και συγκυρίες της στιγμής, αντί αυτό να γίνεται στη βάση ενός συνεκτικού μακρόπνοου σχεδιασμού σε επίπεδο χώρας που θα εδράζεται στη βάση των αναπτυξιακών αναγκών της και στα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και που δεν θα τροποποιείται κάθε τόσο με στόχους αλλότριους από αυτούς που πρέπει να υπηρετεί ο σχεδιασμός αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η επίδραση όλων αυτών των στοιχείων, είτε από κοινού είτε και ένα – ένα και εκ περιτροπής κάθε φορά, έχουν ως κοινή συνισταμένη την ίδια κατάληξη, δηλαδή την απαξίωση του εγχειρήματος για περαιτέρω αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην έξωση της Αιτωλοακαρνανίας από τον χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Εξεταζόμενων μάλιστα των επιμέρους αναπτυξιακών προοπτικών της επιμέρους περιοχής του Δήμου Θέρμου, η ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο αποτελεί βασικό υποβοηθητικό παράγοντα ανάπτυξης. Ενός είδους ανάπτυξης που θα στηρίζεται στους δύο κύριους πυλώνες που διαθέτει το Θέρμο και η ενδοχώρα του, δηλαδή στο σπάνιο φυσικό κάλλος και στον ιδιαίτερης σημασίας πολιτισμικό πλούτο.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, εκφράζοντας από κοινού με τους φορείς και με την κοινωνία την πρόδηλη αγωνία και αγανάκτησή μας για το ζήτημα αυτό,
1. ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ με τις προσπάθειες όλων των φορέων του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας για περαιτέρω αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας.

2. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την πλήρη διαφωνία μας με την πρόσφατη πρόταση «Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών», η οποία στοχεύει στη διάλυση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην Αιτωλοακαρνανία.

3. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη σταθερή και διαχρονική συγκεντρωτική λογική και πρακτική της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη της Πάτρας.

4. ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Πανεπιστημιακού Τμήματος από το Αγρίνιο.

5. ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ:
α) Την απόσυρση της πρότασης της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Τμήματα του Αγρινίου που θα κατατεθεί σε διαβούλευση και θα υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας.
β) Την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος.
γ) Την άρση αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής.

6. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

7. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ σε τελική ανάλυση αυτό που από χρόνια δικαιούται το Αγρίνιο, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, και σύνολη η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, μια περιοχή με πολλαπλά θέλγητρα και συνάμα από τις πιο αδικημένες. Διεκδικούμε την ισότιμη μεταχείρισή της αναφορικά με την κατανομή των ιδρυμάτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ.


 

Μαρία Τριανταφύλλου, πρωην Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

24-2-2021

Η Γεωπονική απέθανε! Ζήτω η Γεωπονική!

Διαβάζοντας προσεκτικά την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΠ) για την αναδιάρθρωση ουσιαστικά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, διαπίστωσα, καταρχάς, μιαν αντίφαση. Ενώ προβάλλει το νόμο Γαβρόγλου (Ν. 4619/2019 ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019) ως το «άνθος του κακού», που «υπονόμευσε βαθιά την ακαδημαϊκή προοπτική και ανάπτυξη του ΠΠ, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και σε αυτήν την εκπαιδευτική του λειτουργία», ωστόσο υιοθετεί ένα βασικό σχεδιασμό αυτού του νομοθετήματος, που είναι η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία.

Δηλαδή η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Αιτωλοακαρνανίας γίνεται μέρος (και μάλιστα κυρίαρχο) του στρατηγικού σχεδίου για το ΠΠ.

Οπωσδήποτε χαιρετίζω το γεγονός αυτής της ταύτισης, επειδή συνάδει με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας (τα οποία σίγουρα είναι πολλά περισσότερα) και την παραγωγική και αναπτυξιακή του προοπτική.

Η ανάγκη ύπαρξης, στήριξης και ενίσχυσης της Γεωπονικής σχολής ακούγεται πλέον από μια μεγάλη πλειοψηφία και αυτό αποτελεί ΔΙΚΑΙΩΣΗ για όσους στηρίξαμε αυτή την επιλογή, ψηφίσαμε στη Βουλή το 2019 αυτό το νομοθέτημα και εργασθήκαμε για τις εξειδικεύσεις του.

Επίσης, χαιρετίζω το γεγονός της πλήρους αποκάλυψης των προβλημάτων της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, όπως αναφέρονται στην εισαγωγή του κειμένου του ΠΠ.

Για την υποστελέχωση αναφέρει το ΠΠ: «… με απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 δίνονται μόνο 12 θέσεις μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού(ΔΕΠ) (εννοεί το ΠΠ). … οι 12 θέσεις δεν αντιστοιχούν ούτε καν στο 50% των 28 θέσεων μελών ΔΕΠ, που κενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης το 2019».

Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει μόνο 205 μέλη ΔΕΠ πανελλαδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και ούτε καν προκηρύττει θέσεις για τους 300 περίπου καθηγητές, που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει 1650 μέλη ΔΕΠ, που ωστόσο δεν απορροφήθηκαν από τα Πανεπιστήμια με δική τους υπαιτιότητα.

Το ΠΠ διαπιστώνει σοβαρή υποστελέχωση διδακτικού προσωπικού στα νέα τμήματα, δηλ. σε όσα ιδρύθηκαν με το «νόμο Γαβρόγλου». Δεν αναφέρει, ωστόσο, πως στο νόμο υπάρχει σαφής πρόνοια για τη στελέχωση των νεοσύστατων τμημάτων. Στο ΦΕΚ 70/Α 7/5/2019 αρ.35 παράγραφος 5 αναφέρεται ρητά πως «σε καθένα από τα νεοσύστατα τμήματα … συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών ΔΕΠ. Αυτές οι οκτώ θέσεις αποτελούν το minimum που χρειάζεται κάθε σχολή για να λειτουργήσει.

Ποιος ευθύνεται λοιπόν? Ο νόμος Γαβρόγλου που θεσμοθετεί τη στελέχωση ή η ΝΔ και η νυν Υπουργός Παιδείας, που δεν τηρεί το νόμο και δε δίνει μέλη ΔΕΠ? Και από πότε η θεραπεία στην υποστελέχωση είναι το κλείσιμο τμημάτων και η μείωση των εισακτέων?

Το ΠΠ αναφέρεται επίσης στην υποχρηματοδότηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο τακτικός προϋπολογισμός του 2021 θα είναι μειωμένος σε σχέση με το 2020 κατά 20%».

Το ΠΠ θέτει και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η διασπορά των σχολών και των τμημάτων του σε έξι (6) πόλεις, που είναι, ωστόσο, οι ίδιες, που λειτούργησαν τα τμήματα και μετά το σχέδιο «Αθηνά». Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε οικονομικά ζητήματα, όπως και σε ζητήματα διοίκησης αλλά και φοιτητικής μέριμνας.

Θεωρώ, πως τα προβλήματα που θέτει το ΠΠ είναι σημαντικά. Πράγματι δεν είναι εύκολο να διοικείται ένα Πανεπιστήμιο με 35 τμήματα σε 6 πόλεις, αλλά υπάρχουν πλέον και άλλες μορφές διοίκησης, που μαζί με τις «παραδοσιακές» μπορούν να άρουν αδιέξοδα. Εξάλλου, σήμερα, που όλοι ομνύουν (κυρίως λόγω covid19) στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της τηλεργασίας είναι τουλάχιστον παράδοξο να μην μπορούν, να επιλυθούν κάποια διοικητικά θέματα. Φυσικά, απαιτείται πάνω από όλα στελέχωση. Πράγματι, η φοιτητική μέριμνα απαιτεί κονδύλια και όχι μείωση του προϋπολογισμού, όπως νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά η λύση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οι «κόφτες» φοιτητών και τμημάτων.

Επιπλέον, θα θυμίσω πως στο ΠΠ έχει μεταβιβαστεί σημαντικότατη περιουσία: κτίρια, γη, εξοπλισμός, αποθεματικό ποσό, αλλά και επιστημονικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών. Η περιουσία αυτή δημιουργήθηκε από τον ελληνικό λαό και επομένως η διαχείρισή της πρέπει να είναι επ’ ωφελεία του. Κατανοώ, ότι οι υποδομές θέλουν φροντίδα, αλλά η ύπαρξη μιας τόσο σημαντικής περιουσίας και η σωστή της διαχείριση μπορεί και πρέπει να έχει καίρια συμβολή, που θα φανεί σε βάθος χρόνου. Να υπενθυμίσω, ότι υπάρχει και η αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να υπενθυμίσω, ότι ειδικά για το Αγρίνιο, είχαν μπει στην άκρη από τον προϋπολογισμό των Δημοσίων Επενδύσεων χρήματα για τα κτιριακά (αναφορά Γαβρόγλου κατά την επίσκεψή του στο Αγρίνιο τον Ιούνιο 2019). Τέλος, να υπενθυμίσω την ίδια την αναφορά του ΠΠ, ότι θα παραμείνει και στις 6 πόλεις, όπως και σήμερα αλλά «…στο πλαίσιο των συντονισμένων παρεμβάσεών του και των στοχεύσεών του στις ανάγκες των περιοχών θα αλλάξει τη μορφή παρουσίας του… θα υποστηρίξει με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές του, ενέργειες για τη δημιουργία

– μιας Γεωργικής Σχολής και

– μιας Σχολής Οίνου και Αμπέλου

– κοινά προγράμματα σπουδών με άλλα Πανεπιστήμια (π.χ. ΕΑΠ), επιχειρηματικά πάρκα, μεταπτυχιακά προγράμματα και θερινά σχολεία…».

Στην παραπάνω πρόταση του ΠΠ να προσθέσω, ότι υπάρχει στα συρτάρια της Πρυτανείας, πρόταση για τη δημιουργία δύο (2) Ερευνητικών Ινστιτούτων: το ένα με έδρα το Μεσολόγγι για την Ελιά και το άλλο στο Αγρίνιο για τα Βιολογικά προϊόντα και το Γάλα .Η πρόταση έχει κατατεθεί στο ΠΠ και όχι στη Βουλή από τους δύο βουλευτές τότε του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργο Βαρεμένο και Μαρία Τριανταφύλλου).

Οι προτάσεις του ΠΠ είναι ενδιαφέρουσες, αλλά και εδώ παρουσιάζεται και πάλι αντίφαση: αν το ίδιο το ΠΠ προτείνει μείωση των υπαρχόντων τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής, γιατί δεν υπάρχουν οι πόροι, τότε πώς θα μπορέσει να πραγματοποιήσει όλα τα παραπάνω?

Τέλος, το ΠΠ αναφέρει ότι «το ακαδημαϊκό περιεχόμενο και τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων είναι προβληματικά». Εδώ χρειάζεται μεγάλη συζήτηση . Αν, ωστόσο, υφίσταται η κριτική του ΠΠ, τότε, γιατί προχωρά σε μια πρόταση, όπου δημιουργούνται τμήματα με τη συρραφή πολλών προηγούμενων Τμημάτων? Για παράδειγμα, δημιουργείται το τμήμα Γεωπονίας, συνενώνοντας Τμήματα με αλλότρια γνωστικά αντικείμενα (όπως το Τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής παραγωγής και το τμήμα Γεωπονίας). Τι ακριβώς γίνεται?» Όλοι οι καλοί χωράνε» στο Τμήμα Γεωπονίας φτάνει να μειωθούν τα τμήματα? Και από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (το μόνο βιώσιμο σύμφωνα με το ΠΠ), γιατί «φεύγει» το «Ζωικής Παραγωγής»? Επιπλέον για το Αγρίνιο προτείνονται δύο (2) τμήματα, που το ένα (το Επιστήμης και Διατροφής και Τεχνολογία Τροφίμων) θα έχει 12 μέλη ΔΕΠ και το άλλο (το Αειφορικής Γεωργίας, Διαχείρισης Αγροτικών Προϊόντων και Περιβάλλοντος ) θα έχει μόνο οκτώ (8) μέλη ΔΕΠ. Και τα δύο τμήματα «περνούν κάτω από τον πήχη» των 15 μελών, που θέτει το ίδιο το ΠΠ ως βάση βιωσιμότητας. Επιπλέον, για το δεύτερο τμήμα του Αγρινίου, αναφέρεται, ότι θα λειτουργήσει από το 2023-2024. Δεν αντιλαμβάνομαι από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία, ότι στην μετά covid19 εποχή με τα τεράστια οικονομικά αδιέξοδα, που δημιουργούνται σχεδόν αποκλειστικά από τη διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ, το γιγαντωμένο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος και τη στρατηγική επιλογή (της ΝΔ) να «ετκρέπονται» μαθητές και φοιτητές στον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργηθεί τμήμα το 2023-2024!

Τέλος, το Στρατηγικό Σχέδιο του ΠΠ περιλαμβάνει τη μείωση των φοιτητών, που θα δώσει και τη χαριστική βολή στα Περιφερειακά τμήματα. Γιατί, όλοι γνωρίζουμε πως αυτά και κυρίως τα νεοσύστατα τμήματα τους είναι λιγότερο ελκυστικά από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας ή των μεγάλων πόλεων, που μετρούν πολλές δεκαετίες ακαδημαϊκής ζωής. Τα νεοσύστατα τμήματα για να «ανθίσουν» χρειάζονται χρηματοδότηση, στελέχωση και χρόνο.

Η ΝΔ θέσπισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής από το 2021, δηλ. μια χρονιά, όπου οι μαθητές βρίσκονται σχεδόν ένα χρόνο μακριά από τις σχολικές αίθουσες και με πολλαπλά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση. Η ΝΔ «πετάει το μπαλάκι» στα Πανεπιστήμια, για να εφαρμόσουν τον «κόφτη» με την επιστημονική τους αυθεντία. Ωστόσο, η περίφημη αυτή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δε θα είναι με απόλυτο αριθμό (π.χ το 10) . Δηλ. σε αρκετά τμήματα θα εισάγονται με βαθμούς κάτω από τη βάση του 10. Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε, ότι το μέτρο αυτό αναβαθμίζει την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί δε θεσπίζεται και για τα ιδιωτικά κολλέγια? Δεν είναι δυνατόν, να υπάρξει ισοτιμία πτυχίων ανάμεσα σε κάποιον, που εγγράφεται σε ένα κολλέγιο και σε κάποιον, που εισάγεται μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η ΝΔ θεσμοθέτησε αυτή την ισοτιμία!

Η πρόταση του ΠΠ συζητήθηκε στα Δημοτικά Συμβούλια Αγρινίου και Μεσολογγίου και στο Περιφερειακό συμβούλιο. Τα βασικά συμπεράσματα από αυτά τα συμβούλια είναι:

-Απορρίπτεται η πρόταση του ΠΠ

-Ζητείται η ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής από όλους: από τους αυτοδιοικητικούς, από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (και τα δύο κόμματα είχαν καταψηφίσει στη Βουλή το 2019) αλλά και από τον Υπουργό κ. Σ. Λιβανό, ο οποίος καταθέτει την πρότασή του, που περιλαμβάνει πληθώρα τμημάτων αλλά και άλλες σχολές. Η πρότασή του οραματική είναι, αναπτυξιακή θα μπορούσε να γίνει αλλά πραγματική δεν είναι, γιατί κυβερνά το κόμμα του, η ΝΔ!

-Ζητείται η δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας από αυτοδιοικητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που το 2013 το κατήργησαν! Μαζί τους, αλλά στην κυβέρνησή τους το είπαν?

Δεν έχει χαθεί μόνο η σοβαρότητα αλλά και η κοινή λογική! Και δε θα μείνει σχεδόν τίποτα από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας

Αν δεν απαιτήσουμε ΟΛΟΙ, έμπρακτη ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής από την κυβέρνηση και στήριξη όλων των τμημάτων της από το ΠΠ.

 

Μαρία Τριανταφύλλου, Φιλόλογος, Πρώην Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

τηλ. 6977274759


 

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας:

24-2-2021

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, ως επιστημονικός φορέας δηλώνει την πλήρη διαφωνία του με την πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών” η οποία όχι μόνο δεν αναβαθμίζει ακαδημαϊκά αλλά στοχεύει στην διάλυση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην Αιτωλοακαρνανία. Από την πρόταση γίνεται ξεκάθαρο ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν ευνοεί τη λειτουργία Τμημάτων ή την πιθανή δημιουργία και ανάπτυξη Σχολών εκτός της Πανεπιστημιούπολης του Ρίου, απορρίπτοντας με ad hoc διαδικασίες τη δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ακτινικής μορφής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η Πρυτανική Αρχή, επιδιώκει τη συστηματική αποδυνάμωσή των υπαρχόντων τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία με τελικό σκοπό την κατάργησή τους, στηριζόμενη στο επιχείρημα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Ιδρύματος. Η στρατηγική αυτή δεν ενδιαφέρεται και δεν υπολογίζει τη δύναμη και την προοπτική που μπορεί να προσφέρει η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας στη δημιουργία ενός ισχυρού Πανεπιστη¬μια¬κού Ιδρύματος στην ευρύτερη περιοχή.

Αποτελεί μέγα λάθος της Πρυτανικής Αρχής να αποκλείει το μεγαλύτερο κομμάτι της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας από τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Αιτωλοακαρνανία, ως χώρος, θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά προς την περαιτέρω ανάπτυξη και επιτυχία του εν λόγω Πανεπιστημίου σε διεθνές επίπεδο. Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για κάτι τέτοιο, οι οποίες θα πρέπει να στηρίζονται στις αξίες της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης. Πρωτίστως, όμως, προηγείται η διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών την οποία αποφεύγει συστηματικά. Το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλει να είναι ισχυρό και ανταγωνιστικό μελετώντας τις καλές πρακτικές αποτελεσματικής λειτουργίας σύγχρονων μορφών Πανεπιστημιακής Διακυ¬βέρνησης (βλ. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

Ωστόσο, αν η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών δεν επιθυμεί να συμπεριλάβει στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, τότε ως Αιτωλοακαρνάνες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο ώστε να υποβληθεί ενιαία πρόταση στην Πολιτεία τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με κύριο σκοπό την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Επιθυμούμε λοιπόν ένα σύγχρονο Πανεπιστημιακό ίδρυμα, με εξακτινωμένη ανάπτυξη και Σχολές που σχετίζονται άμεσα με την κοινωνικο-οικονομική και πολιτισμική κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής.

Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους Τοπικούς Φορείς να ενεργήσουν άμεσα.


 

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

24-2-2021

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία χαρακτηρίζει «κόλαφο για το Αγρίνιο και την Ι. Π. Μεσολογγίου».

Όπως επισημαίνει, «βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του Νομού, μειώνει τραγικά το μέγεθος, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής του κοινότητας» και «συνιστά αποτέλεσμα της πολλαπλής συστηματικής απαξίωσης της Περιφέρειας από πλευράς της κυβέρνησης, που επισφραγίστηκε με τον τελευταίο – κατάπτυστο – Νόμο Κεραμέως και την ελάχιστη βάση εισαγωγής». Παράλληλα, καταγγέλλει την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών για «αδιαφορία και απάθεια», αλλά και για «”αξιοποίηση” του ανάλγητου κυβερνητικού σχεδιασμού, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό που εδώ και καιρό επιθυμούσε».

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται για «αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και αντιεκπαιδευτική ιδεολογική αγκύλωση» κι όχι για «εξυγίανση».

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι «θα αγωνιστεί για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή της κοινότητα, για την ενίσχυση και την αναβάθμισή της στον τόπο, για την αλλαγή της πρότασης “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”, την κάλυψη όλων των θέσεων ΔΕΠ, αλλά και τη μη-εφαρμογή της “ελάχιστης βάσης εισαγωγής”, την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων και τη δημιουργία νέων σχολών» και την «την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία», ώστε να φθάσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Αιτωλοακαρνανία μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».


 

Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Μάριος Σαλμάς, Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας:

23-2-2021

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Μάριος Σαλμάς προς την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την προβλεπόμενη από την Πρυτανεία Πατρών συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αλλά και το ενδεχόμενο επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό έχει έλθει στο φως της δημοσιότητας η πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, (στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του ιδρύματος), με βάση την οποία διαφαίνεται ότι προωθείται για μια ακόμη φορά η μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων και ειδικότερα στο Νομό μας οι σχολές από πέντε περιορίζονται σε τέσσερις και στο Μεσολόγγι από τρεις γίνονται δύο. Το δε πανεπιστήμιο Πατρών που υπάγονται οι σχολές αυτές, αντί να ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση και μέλη ΔΕΠ για την ενίσχυση τους, συναινεί στο να μειωθούν. Δεν είναι όμως μόνον αυτό που εντείνει την αδικία που υφίσταται η Αιτωλοακαρνανία ήδη από τη δεκαετία του 80’ στον τομέα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς μετά την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και τη διατήρηση ελαχίστων πανεπιστημιακών τμημάτων στο νομό, πλέον επιδιώκεται και η μεταφορά των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ΔΕΑΠΤ στην Πάτρα, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και η μη κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής. Μάλιστα το ένα εξ αυτών των δύο τμημάτων, που θα υπάγονται στην Γεωπονική Σχολή και θα έχουν έδρα το Αγρίνιο, το επικείμενα ονομαζόμενο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας θα συσταθεί δυνητικά το 2023-2024.

Οι βουλευτές τονίζουν στην κατατεθείσα πρόταση ότι η Αιτωλοακαρνανία θα διεκδικήσει την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στο νομό ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι θέσεις ΔΕΠ, ώστε να μπορέσουν τα τμηματα να είναι βιώσιμα. Το ενδεχόμενο μείωσης των τμημάτων λόγω της διασποράς, σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ελλάδας, και μέσα από τη στατιστική σχέση αναλογίας Πληθυσμού-Πανεπιστημιακών τμημάτων, είναι παράλογο και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της παρουσίας δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία, τη στιγμή που σήμερα η πόλη της Πάτρας φιλοξενεί 28 Πανεπιστημιακά τμήματα.

Ο κ. Καραγκούνης όπως επανειλημμένα έχει τονίσει στις δημόσιες τοποθετήσεις του η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει πλέον όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι η εκ νέου ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και η ένταξη των σημερινών σχολών και τμημάτων σε αυτό. Πρόταση την οποία υποστηρίζει και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και η οποία αποτελεί κοινή θέση του Δ.Σ. διαχρονικά.

Οι βουλευτές σε ενδεχόμενο επανίδρυσης πρότειναν την ύπαρξη τμημάτων στα οποία θα εισαχθούν νέα προγράμματα, πέραν των υπαρχόντων, σε νέα αντικείμενα που θα προσδώσουν ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και της έρευνας και καινοτομίας. Περαιτέρω, την ενίσχυση της γεωπονικής σχολής και σε προσωπικό και σε πόρους όπως επίσης αναπτύχθηκε από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κο Κώστα Λύρο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο με συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Έτσι λοιπόν στη κατατεθείσα ερώτηση ερωτάται η κα Υπουργός αν: 1) προτίθεται να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την πρυτανεία της Πάτρας, και να καταδείξει την αναγκαιότητα να στηριχθεί και να ενισχυθεί η γεωπονική σχολή καθώς και να συμβάλλει ώστε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει τη συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι; και 2)είναι στα σχέδια του υπουργείου να δρομολογήσει την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αποκαθιστώντας τη μεγάλη αδικία που υπέστη ο νομός Αιτωλοακαρνανίας όλα αυτά τα χρόνια;


 

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως
Θέμα: Στήριξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας

Κυρία Υπουργέ,

Οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας έχουν διέλθει έναν μακρύ δρόμο με συνεχείς ανακατατάξεις. Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ λειτουργούν στο Νομό επί δεκαετίες, με αξιόλογες αποδόσεις. Το 2009 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο, το 2013, με το σχέδιο ‘’Αθηνά’’, ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άλλαξε άρδην, με την αδικαιολόγητη κατάργηση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας και την απώλεια της αυτοτέλειας του ΤΕΙ Μεσολογγίου με κατατμήσεις, συγχωνεύσεις, μετονομασίες και μεταφορές της έδρας Τμημάτων. Χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, βιωσιμότητας, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς να λαμβάνει υπ’όψιν τις προτάσεις της ΑΔΙΠ, χωρίς τη γνώμη της αυτοδιοίκησης, των φορέων του Νομού και κυρίως χωρίς να λαμβάνονται υπ’όψιν οι ακαδημαϊκές και άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές που διαθέτει η Αιτωλοακαρνανία. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία θυσιάστηκε στο βωμό των περικοπών που επέβαλαν οι μνημονικές δεσμεύσεις της τελευταίας δεκαετίας. Οι ευθύνες, δεν έχουν παραγραφεί πολιτικά και καλό είναι έστω και τώρα να τις αναλάβουν όσοι αδράνησαν και σιώπησαν εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Τα εναπομείναντα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Νομό, υπήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ τα Τμήματα ΤΕΙ στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Από το 2015, ξεκίνησε μία συντονισμένη προσπάθεια από το Πανεπιστήμιο Πατρών για μεταφορά των εναπομεινάντων Τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα, με ομόφωνη απόφαση Συγκλήτου και Πρυτανείας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας. Με επίκαιρες ερωτήσεις μου προς τους τότε προκατόχους σας κ. Μπαλτά και κ. Φίλη, ζήτησα την ακύρωση των αποφάσεων αυτών και την παραμονή των Τμημάτων στο Αγρίνιο, κάτι που έγινε αποδεκτό από τους τότε Υπουργούς.

Στη συνέχεια ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριζε ως αντιπολίτευση ότι θα αποκαθιστούσε τις αδικίες του Σχεδίου Αθηνά και θα προχωρήσει στην επανίδρυση των Πανεπιστημίων που καταργήθηκαν (παρεμπιπτόντως μόνο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο καταργήθηκε), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέφερε νέο πλήγμα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Με τον ν. 4610/2019, με πολιτική απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβρόγλου, καταργήθηκε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Αγρινίου, Τμήμα που διέθετε πρόσφατη πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ με ισχύ έως το 2023 και είχε κατά το χρόνο εκείνο 500 φοιτητές, πάνω από 700 αποφοίτους, 18 μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ιδρύοντας αντ’ αυτού Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας. Κι ενώ ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Διγαλάκης, απάντησε σε επίκαιρη ερώτησή μου για το θέμα, ότι το Τμήμα αυτό κακώς καταργήθηκε, μέχρι σήμερα ακόμα αναμένουμε την επανίδρυσή του με τη συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, ΕΘΑΑΕ και Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, με τον ίδιο νόμο, Τμήματα ΤΕΙ του Μεσολογγίου καταργήθηκαν ή συνενώθηκαν με Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα στην Πάτρα, ενώ η Ναύπακτος απώλεσε το μοναδικό Τμήμα της, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., το οποίο υπήχθη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τέλος, με τον ν. 4610/2019, ιδρύθηκε Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, με τρία Τμήματα στο Μεσολόγγι και δύο στο Αγρίνιο, με το ένα μάλιστα από τα Τμήματα του Αγρινίου να τίθεται σε αναστολή λειτουργίας με απόφασή σας τον Ιανουάριο του 2020.

Σήμερα, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε αναβρασμό. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασε σχέδιο για αναδιοργάνωση του Ιδρύματος, με το οποίο προωθείται για μια ακόμη φορά η υποβάθμιση των ακαδημαϊκών δομών της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, με το Σχέδιο προβλέπεται το Αγρίνιο να μένει με δύο Τμήματα αντί των τεσσάρων σήμερα : Το μεν πρώτο εξ αυτών θα αποτελείται από τη συνένωση των Τμημάτων Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, το δε δεύτερο (Αειφορικής Γεωργίας) να μετατίθεται για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 και να απορροφά το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Το δε Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας προβλέπεται να μεταφερθεί στην Πάτρα. Όσον δε αφορά στο Μεσολόγγι, η Γεωπονική Σχολή μένει με δύο Τμήματα αντί των τριών που λειτουργούν σήμερα μετά από συγχωνεύσεις Τμημάτων. Εντύπωση δε προκαλεί, ότι στο Σχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ, ούτε και για την τύχη των Τμημάτων που τελούν σε αναστολή.

Κυρία Υπουργέ, από όλα τα παραπάνω προκύπτει η προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει διαχρονικά την Αιτωλοακαρνανία, εμπαίζοντας φοιτητές, φορείς και πολίτες. Πολιτικές αποφάσεις χωρίς έρεισμα και αξιολόγηση, χωρίς τη γνώμη της ΑΔΙΠ, χωρίς αξιολόγηση των Τμημάτων και των υποδομών, φέρνουν διαρκώς αλλαγές και τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας προ τετελεσμένων.

Το επιχείρημα που προβάλλει το Πανεπιστήμιο Πατρών για αδυναμία λειτουργίας Τμημάτων σε διαφορετικές πόλεις δεν είναι πειστικό. Τη στιγμή μάλιστα, που τα έργα υποδομής και ιδίως η Ιόνια Οδός έχουν μειώσει τις αποστάσεις και που άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια στη χώρα λειτουργούν υποδειγματικά με αποκεντρωμένες δομές, σε διαφορετικές πόλεις.

Είναι ώρα να σταματήσει η λήψη αποφάσεων με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας, όπου οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαρκώς συρρικνώνονται, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες περιοχές της χώρας ιδρύονται Πανεπιστήμια, Σχολές και Τμήματα.

Το αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ και εκφράζεται από την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το θέμα επανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία Βουλευτών, ακαδημαϊκών, φοιτητών και φορέων της πόλης, όπου επικυρώθηκε για μια ακόμη φορά ομόφωνα, η ανάγκη της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Οι προϋποθέσεις και οι υλικοτεχνικές υποδομές υπάρχουν για να δημιουργηθούν βιώσιμες Σχολές και νέα Τμήματα έτσι ώστε να εξασφαλισθεί το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό, μέσα από μια οργανωμένη δομή, χωρίς διαρροή μελών ΔΕΠ και πόρων και χωρίς νέες παλινωδίες.

Ταυτόχρονα, απαιτείται η στήριξη της Γεωπονικής Σχολής με έδρα το Μεσολόγγι. Αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών στα Τμήματα της Σχολής τόσο στο Μεσολόγγι, όσο και στο Αγρίνιο, θα ενισχύσουν την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και θα οδηγήσουν στη δημιουργία και νέων τμημάτων έτσι ώστε το αντικείμενο λειτουργίας τους σε συνδυασμό με την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους, να αποτελούν ελκυστική πρόταση επιλογής των υποψηφίων φοιτητών από όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, το campus του Μεσολογγίου με τις κτιριακές και υλικοτεχνικές του υποδομές, μπορεί να υποστηρίξει πολύ περισσότερα Τμήματα, αλλά και να εγγυηθεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κα Υπουργέ:

1.Θα προβεί το Υπουργείο στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας θεραπεύοντας την κατάφωρη αδικία που συντελέστηκε με το σχέδιο Αθηνά το 2013 και ολοκληρώθηκε με το Νόμο Γαβρόγλου το 2019, έτσι ώστε όχι μόνο να ικανοποιηθεί το αίτημα των πολιτών όλου του Νομού, αλλά να συμβάλλετε ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Χάρτη της χώρας μας;

2.Πώς θα στηρίξετε τη λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου στο σύνολο των τμημάτων της, με μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό και πόρους;

3.Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία της επανίδρυσης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών;

4.Δεσμεύεται το Υπουργείο για την στήριξη των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας με την αποτροπή κάθε σχεδιασμού για μείωση των Τμημάτων της;

23-2-2021

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


 

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Μεσολόγγι 23/2/2021

Η παράταξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/2/21 απέρριψε την πρόταση του «Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» διότι, όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία αλλά αντίθετα την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.
Η πρόταση επιστρέφεται ασυζητητί στον αποστολέα της για τους παρακάτω λόγους :

1. Μείωση τμημάτων
Με τον νόμο Γαβρόγλου η Γεωπονική Σχολή είχε 6 τμήματα, 3 στο Μεσολόγγι, 2 στο Αγρίνιο και 1 στην Αμαλιάδα.
Με την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών τα 6 τμήματα γίνονται 4.
Δύο στο Μεσολόγγι και δύο στο Αγρίνιο.

2. Υποχρηματοδότηση
Με τον νόμο Γαβρόγλου χρηματοδοτήθηκαν όλα τα νεοσύστατα τμήματα με 15.000.000 ευρώ.
Με νόμο της κυβέρνησης, για το 2021, μειώνεται η χρηματοδότηση κατά 20%.

3. Μέλη ΔΕΠ
Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα χρόνια της διακυβέρνησής της, έδωσε στα πανεπιστήμια 1.650 μέλη ΔΕΠ και 8 μέλη ΔΕΠ σε κάθε νεοσύστατο τμήμα, που είναι η βάση για να μπορεί να λειτουργήσει.
Η ΝΔ δίνει τα μέλη ΔΕΠ με το σταγονόμετρο.
Σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Πατρών δίνει 12 νέες θέσεις ΔΕΠ, την στιγμή που 28 μέλη ΔΕΠ συνταξιοδοτούνται.
Που θα βρεθούν επομένως τα μέλη ΔΕΠ, για τα 4 τμήματα που προτείνουν στην πρότασή τους ?

4. Βάση του 10
Η θέσπιση της βάσης του 10 που προβλέπεται στον νόμο Κεραμέως, μειώνει δραστικά τον αριθμό των εισακτέων. Η συνολική μείωση των εισακτέων, με βάση στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών υπολογίζεται στις 25.000.
Είναι ένα άδικο μέτρο που ισχύει μόνο για τα δημόσια πανεπιστήμια και ευνοεί τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά κολέγια, καταργώντας στην πράξη την δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Στη μια περίπτωση θέλεις βαθμό 10, στην άλλη θέλεις 10.000 ευρώ τουλάχιστον, για να σπουδάσεις.

Προτείνουμε

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ό μεγαλύτερος νομός πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα και δικαιούται μια Γεωπονική Σχολή η οποία θα είναι συμπαραστάτης του αγρότη, του ψαρά και του κτηνοτρόφου.
Που θα έχει ένα ανεπτυγμένο ερευνητικό έργο και θα πειραματίζεται σε πρωτοποριακές μορφές καλλιέργειας και εκτροφής.
Οποιαδήποτε πρόταση, από όπου και αν προέρχεται πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις :

– Να διατηρεί όλα τα τμήματα της Γεωπονικής στην Αιτωλοακαρνανία και να επιστρέφει τα τμήματα που οδεύουν προς την Πάτρα.
– Να καταργεί την βάση του 10.
– Να εγγυάται την απαραίτητη για την λειτουργία της σχολής χρηματοδότηση.
– Να εξασφαλίζει τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ.
– Να εκμεταλλεύεται πλήρως τις άρτιες δημόσιες εγκαταστάσεις του Campus των 800 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από τα ήδη υπάρχοντα τμήματα.

Η πρόταση που ακούστηκε για Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, θεωρούμε ότι είναι μια μακροπρόθεσμη επιδίωξη, που μπορεί να σταθεί μόνο εφόσον εδραιωθεί η Γεωπονική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία. Άλλωστε το ΠΔΕ δημιουργήθηκε το 2009 και καταργήθηκε με το σχέδιο Αθηνά της Ν.Δ. το 2013.

Πηγή του κακού είναι αποκλειστικά ο νόμος έκτρωμα της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και θα πρέπει συστηματικά, οργανωμένα, και όλοι μαζί, μακριά από παραταξιακές, κομματικές, η άλλες διαφορές να τον αντιπαλέψουμε.

Αυτοί που ψήφισαν τον νόμο Κεραμέως στην βουλή φοβούμαστε ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν, όσες προτάσεις και να κάνουν.

Η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στον νόμο Κεραμέως και εξυπηρετεί τον Ακαδημαϊκό υδροκεφαλισμό που επιδιώκει συστηματικά η Πάτρα.


 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

«Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση win win. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα των αποκεντρωμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου, στον απόηχο και των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων που εισηγείται η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτάσεις της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και ισχυροποίηση των περιφερειακών Σχολών και Τμημάτων, επιβάλλεται για λόγους ισχυροποίησης του ίδιου του Πανεπιστημίου αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει την αγαθή τύχη να έχει την έδρα του σε μία μητροπολιτική περιοχή με πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και περίπου στο κέντρο μίας δυναμικής περιφέρειας χωρίς τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις και με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών γνωστικών αντικειμένων αλλά και παραγωγής καινοτομίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε η Δυτική Ελλάδα, μπορούν να απωλέσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια στήριξε με έργα, δράσεις, συνεργασίες και ενίσχυσε με πόρους την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και το έπραξε με βασική κατεύθυνση την εξακτίνωσή του.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως η μεγάλη στέγη των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται από το ύψος των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που διατίθενται από τους πόρους της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο, αλλά και από τις πρόσφατες αποφάσεις ένταξης νέων έργων ύψους 2,8 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι, για προμήθειες εξοπλισμού αμφιθεάτρων, αλλά για την περίφραξη του πανεπιστημιακού χώρου στην Πάτρα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος προσωπικά ανέλαβαν από τον Ιανουάριο του 2020, φθάνοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο του περασμένου Νοεμβρίου, «κατά το οποίο έγινε σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής των αποφάσεων που λαμβάνονται για την τοπική κοινωνία, είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε από την Πολιτεία όπως εκφράζεται από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά επιζητάει να έχει λόγο και άποψη, στα πλαίσια πάντα ενός ανοικτού και γόνιμου διαλόγου», όπως είπε, θυμίζοντας ότι στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μίας ευέλικτης επιτροπής που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Πανεπιστημίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές.

«Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της πορείας και συρρίκνωση του Πανεπιστημίου θα συνιστά μία ομολογία αποτυχίας. Επί πολλά χρόνια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε η εξακτίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών να γίνει πραγματικότητα. Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της προσπάθειας θα σηματοδοτήσει μία σπατάλη χρήματος και χρόνου, κυρίως όμως μία μεγάλη ομολογία αποτυχίας που θα βαραίνει τους πάντες και μάλιστα, χωρίς να προοιωνίζει την επιτυχία της νέας στρατηγικής» σημείωσε.

«Ένα Πανεπιστήμιο που αγκαλιάζει την κοινωνία και αντλεί από τις δυνατότητές της, είναι ένα «έξυπνο» και καλό Πανεπιστήμιο» ανέφερε σε άλλο σημείο, προσθέτοντας πως «το Πανεπιστήμιο Πατρών προσδίδει προστιθέμενη αξία στις περιοχές που βρίσκεται και με τη σειρά του, αντλεί από την αξία των περιοχών», σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην πετάξουν το «μπαλάκι» στο Υπουργείο, το οποίο θα έχει και την τελική απόφαση. «Αντί να κρυφτούμε και να περιμένουμε το… «καλό» ή «κακό» υπουργείο για να του πούμε συγχαρητήρια ή να του ρίξουμε το ανάθεμα, ας αναλάβουμε εμείς τον ρόλο που μας αναλογεί απέναντι στους πολίτες του τόπου μας και απέναντι στους χιλιάδες νέους του που θέλουν και αξίζουν ένα ισχυρό και μεγάλο Πανεπιστήμιο στον τόπο τους. Και αυτός ο τόπος ξεκινάει από τον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας και φτάνει μέχρι τη Νέα Φιγαλεία της Ηλείας» είπε ο Περιφερειάρχης, καταλήγοντας ως εξής:
«Όποιος και ό,τι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το μετατρέπει σε ένα μικρό αστικό Πανεπιστήμιο του περασμένου αιώνα, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο».
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση, είχαν κληθεί και συμμετείχαν, ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας.


 

Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας:

Η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών” δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για την ύπαρξη και λειτουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών της Αιτωλοακαρνανίας.
Όσοι σήμερα δηλώνουν πως αιφνιδιάστηκαν και εκ των υστέρων τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις “πουλώντας” φρούδες ελπίδες, υποκρύπτουν και συγκαλύπτουν όλα όσα προηγήθηκαν και για τα οποία είναι συνυπεύθυνοι.
Υποκρύπτουν και συγκαλύπτουν πως:

• Αποτελεί πλέον νόμο του κράτους η κυβερνητική επιλογή της “εισαγωγής ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια”, είτε με τη ψήφο τους ως βουλευτές της ΝΔ, είτε με την ανοχή τους ως τοπικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος. Η εφαρμογή της θα επιφέρει σημαντική ανακατανομή των εισακτέων φοιτητών σε βάρος των περιφερειακών ΑΕΙ. Έξι (6) πανεπιστημιακά τμήματα δεν θα έχουν καθόλου εισακτέους, ενώ 139 τμήματα σε όλη τη χώρα θα υποστούν μεγάλες απώλειες. Ανάμεσα τους σχεδόν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν δίχως εισακτέους άμεσα. Μόνο που την ευθύνη εφαρμογής του νόμου δεν θα την φέρει το Υπουργείο αλλά οι πρυτανικές αρχές, οι οποίες καλούνται να βγάλουν τη “βρώμικη δουλειά” για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι όμως εκείνη, που μειώνει για φέτος τον προϋπολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 20%!

• Η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών” εντάσσεται σε αυτό τον κυβερνητικό σχεδιασμό και είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών. Η μη κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής σε αυτό αποσκοπούσε. Τώρα με την πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού”, μένουν μόνο 4 αποδεκατισμένα από φοιτητές τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στο Νομό και τα υπόλοιπα οδεύουν προς Πάτρα. Ειδικά για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, η πρόταση είναι κόλαφος. Από τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης, θα παραμείνουν στην καλύτερη περίπτωση δύο, ενώ για την αναιτιολόγητη αναστολή λειτουργίας του τμήματος “Γεωργικής Βιοτεχνολογίας” δεν υφίσταται ούτε σκέψη επαναλειτουργίας.

• Πρόσφατα ψηφίστηκε μετά τυμπανοκρουσιών από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η πρόταση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για “ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ”. Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη έκφρασης σύμφωνης γνώμης των Δημάρχων του Νομού. Υποτίθεται πως με αυτό το “ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ”, η Περιφέρεια “θα συμμετείχε στο σχεδιασμό του Πανεπιστημίου και θα προλάμβανε τις εξελίξεις”, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη. Τώρα ο ίδιος δηλώνει “ανήσυχος” και “χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα, με το σύνολο των φορέων της περιοχής”.
Αναρωτιόμαστε: Είναι αναξιόπιστοι και “δολοπλόκοι” ο Πρύτανης και οι πανεπιστημιακές αρχές ή κάποιος μας δουλεύει και με ποιες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο Νομό;

• Οφείλουμε όλοι να λάβουμε ξεκάθαρες θέσεις. Η επικοινωνιακή διαχείριση μέσω πλειοδοσίας αιτημάτων, δεν συμβάλει στην ουσιαστική διεκδίκηση και σύντομα θα μας εύρει προ ειλημμένων αποφάσεων. Η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού” καθώς και η “εισαγωγή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής” τίθενται προς εφαρμογή άμεσα. Αν δεν καταστούν ανεφάρμοστες τώρα, τότε οι όποιες προτάσεις για επιπλέον νέες σχολές και για επανίδρυση του “Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας”, θα αποτελέσουν θεωρητικές κατασκευές επί ερειπίων.

Η δημιουργία νέου πανεπιστημίου προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο –τριών ολοκληρωμένων σχολών και όχι απλώς πολλών τμημάτων από διαφορετικές σχολές. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος θα φθάσουμε μόνο αν κατοχυρωθεί η λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής και των τμημάτων της και διεκδικήσουμε νέες σχολές και όχι απλώς τμήματα που θα ανήκουν σε σχολές της Πάτρας. Η εμπειρία της ίδρυσης τμημάτων σε διαφορετικές σχολές της Πάτρας δείχνει ότι εύκολα μεταφέρονται.
Ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα είναι η συρρίκνωση και τελικά η διάλυση και αυτής της σχολής με την αυριανή δικαιολογία ότι δεν θα υπάρχουν φοιτητές.

Πρώτα διεκδικείς, διασώζεις και αναπτύσσεις αυτό που είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και κατόπιν πάνω στα ισχυρά θεμέλια αυτού επαυξάνεις.
Έμπρακτα να διεκδικήσουμε την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία και με σωστό σχεδιασμό, την διεκδίκηση νέας σχολής και όχι άσχετων μεταξύ τους τμημάτων να φθάσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.
Για να γίνει αυτό απαιτείται να αλλάξει η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”, ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση και ο αφανισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού μας. Ταυτόχρονα να καλυφθούν όλες οι θέσεις ΔΕΠ, που η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει και να μην εφαρμοστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών η “εισαγωγή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής”.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ – ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ, απαιτώντας την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων, διεκδικώντας παράλληλα την δημιουργία νέων σχολών που θα κάνουν υλοποιήσιμο το αίτημα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.