aeiagrin1

Αναγκαία η επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο

Το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου της Πάτρας με έδρα το Αγρίνιο (τΔΠΠΝΤ) καταργήθηκε με το Νόμο Γαβρόγλου το 2019 χωρίς την ύπαρξη καμίας μελέτης τεκμηρίωσης και σκοπιμότητας και κυριολεκτικά εν μία νυχτί παρόλο που είχε λάβει τετραετή πιστοποίηση δύο μήνες πριν, ενώ ιδρύθηκε στη θέση του τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο οποίο μεταφέρθηκαν τα μέλη ΔΕΠ του τΔΠΠΝΤ.
Γεγονός πάντως είναι ότι χωρίς σχετική μελέτη τεκμηρίωσης και σκοπιμότητας δεν μπορεί να στηριχθεί έννομη απόφαση περί κατάργησης τμήματος και μάλιστα με τετραετή πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ (νυν ΕΘΑΑΕ) δύο μήνες πριν τη κατάργηση του τΔΠΠΝΤ ενώ η σχετική απόφαση ήταν αποτέλεσμα προφανώς της βούλησης της τότε κυβερνήσεως Σύριζα να εξυπηρετήσει πολιτικά συμφέροντα. Η κατάργηση του τΔΠΠΝΤ ήταν παράνομη και αν θέλουν οι θεσμοί να ομιλούν για Κράτος Δικαίου, αυτό είναι συμβατό μόνο με την επανίδρυση του, το οποίο είναι και σχετικά εύκολο από τη στιγμή που το πρόγραμμα τΔΠΠΝΤ ακόμα τρέχει για τα τελευταία έτη, παραμένει πιστοποιημένο από την ΑΔΙΠ (νυν ΕΘΑΑΕ) και επομένως μπορεί να δεχτεί νέους εισακτέους για το 2021 με σχετική υπουργική ρύθμιση.

Η κατάργηση του τΔΠΠΝΤ αποτελεί μοναδικό έγκλημα γιατί πρόκειται περί πανεπιστημιακού τμήματος με δεκαπενταετή πορεία. Δεν μπαίνει στο ίδιο καλάθι με τα καταργηθέντα τμήματα ΤΕΙ η ανασταλέντα τμήματα ΑΕΙ. Είναι μια ΤΕΛΕΙΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Υπενθυμίζουμε ότι το τµήµα ΔΠΠΝΤ καταργήθηκε ενώ παρουσίαζε συνεχή βελτίωση και ήταν απόλυτα βιώσιμο με 12000 μονάδες εισαγωγής περίπου το 2019 !!!. Είχε άριστες υλικοτεχνικές υποδοµές, σύγχρονο προπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών που λειτουργεί για τα δύο τελευταία έτη (!) ακόμα και σήμερα, µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών, διδακτορικό πρόγραμμα και πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ (νυν ΕΘΑΑΕ) µε ισχύ έως και το 2023. Επίσης, διέθετε δεκαεπτά µέλη ΔΕΠ (τώρα 13 που παραδίδουν ακόμα μαθήματα στο πρόγραμμα τΔΠΠΝΤ), τριακοσίους εν ενεργεία φοιτητές, επτακοσίους και πλέον αποφοίτους.
Απαιτείται συνεπώς η άμεση παρέμβαση και πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ώστε να επέλθει η ακύρωση της καταργήσεως του με την επανίδρυση του τμήματος τΔΠΠΝΤ του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Για το θέμα αυτό είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός αλλά και το Γραφείο του που πιστοποιεί ότι γνωρίζει καλά το ρόλο που έπαιξε η κυβέρνηση Σύριζα στη κατάργηση του τΔΠΠΝΤ. Για όσους δεν γνωρίζουν, η κάνουν πως δεν γνωρίζουν, τι συνέβη !

Εκτός από συντεχνιακά συμφέροντα φίλων προσκείμενων του κ. Γαβρόγλου  που υποστήριζαν και επέτυχαν μέσα στη γενικότερη σύγχυση που επέφερε ο νόμος Γαβρόγου να δημιουργηθεί χωρίς έκθεση αιτιολόγησης νέο τμήμα  Ιστορίας-Αρχαιολογίας στη θέση του τΔΠΠΝΤ, ήταν ξεκάθαρη σε μας τους Φοιτητές του ΔΠΠΝΤ η πολιτική βούληση της τότε κυβέρνησης Σύριζα, και του Υπουργού κ Γαβρόγλου ως ο  πραγματικός λόγος αυτής της καταχρηστικής, παράνομης και σκανδαλώδους κυριολεκτικά ενέργειας.

Όλα αυτά τα λέμε γιατί μέσα στη σύγχυση των ημερών κάποια γνωστά-άγνωστα λόμπι εμφανίστηκαν ως καλοθελητές και αναπαράγουν παρασκηνιακά δηλώσεις βουλευτών Σύριζα του νομού στο τοπικό τύπο, οι οποίοι ξαφνικά και καλά ανακαλύπτουν τώρα ότι η πανεπιστημιούπολη στο Αγρίνιο συρρικνώνεται. Αποκρύπτουν όμως στην αναπαραγωγή αυτή ότι αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν ουσία  γιατί δεν αναφέρονται καθόλου στη κατάργηση του τΔΠΠΝΤ για τον απλούστατο λόγο ότι οι πολιτικοί παράγοντες του Σύριζα είχαν ξεκάθαρο ρόλο στις μεθοδεύσεις του συστήματος Σύριζα και δεν θέλουν κανένας να τους το θυμίζει.  Τους το θυμίζουμε εμείς λοιπόν και εξηγούμε. Αυτή η σιωπή για το ρόλο τους στη κατάργηση του τΔΠΠΝΤ διευκολύνει τη σύγχυση και τη παρασκηνιακή επιλεκτική αναπαραγωγή δηλώσεων εκ μέρους των λόμπι που σκοπό έχει να θολώσει τα νερά, να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, να ρίξει λάσπη σε μας τους φοιτητές του τΔΠΠΝΤ, να στρεβλώσει προκειμένου να δυσκολέψει την επανίδρυση του τμήματος. Εμείς ΑΠΟΛΥΤΩΣ ουδεμία σχέση έχουμε με τους παράγοντες και συνοδοιπόρους του Σύριζα, το όψιμο αντιπολιτευτικό ενδιαφέρον τους  και την επιλεκτική κριτική τους στη κυβέρνηση και υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για αυτό .

Προξενεί εντύπωση επομένως η επιμονή για διασπορά ψευδών ειδήσεων από το «καθημερινό» τύπο της Αθήνας και γνωστά λόμπι τα οποία θολώνουν τα νερά όσον αφορά τον αγώνα μας για την επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ για το γεγονός ότι είμασταν και παραμένουμε απέναντι όχι μόνο στα συντεχνιακά συμφέροντα στα οποία είναι πολύ φιλικά, αλλά και απέναντι από το Σύριζα, για το προφανή λόγο ότι θεωρούμε τη πολιτική του αποκλειστικά υπεύθυνη για τη κατάργηση του τΔΠΠΝΤ, ενώ δεν λάβαμε καμία ενεργή υποστήριξη από τους αντιπροσώπους του και τους συνοδοιπόρους του, αυτά τα δύο έτη. Και επίσης ενάντια στα λόμπι που πλέον είναι γνωστά και στη κοινωνία του Αγρινίου από πρόσφατα άρθρα του τοπικού τύπου, τα οποία λόμπι έγραφαν πύρινα άρθρα υπερ του νόμου Γαβρόγλου το 2019, υποστηρίζοντας και αυτά τη κατάργηση του τΔΠΠΝΤ με τις γνωστές μεθόδους όπου μάλιστα επανήλθαν εμμέσως πριν μερικούς μήνες αλλά τα επιχειρήματα τους απαντήθηκαν δημοσίως .

Πιο συγκεκριμένα ενώ ο νόμος Γαβρόγλου βάφτιζε τμήματα ΤΕΙ σε ΑΕΙ ανά την επικράτεια, στην Αιτωλοακαρνανία τα τμήματα ΤΕΙ Δ. Ελλάδας δεν εντάχθηκαν σε Πανεπιστήμιο Δ. Ελλάδας αλλά αντίθετα προσαρτήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών για να υποστηριχθεί το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης Σύριζα στη πόλη των Πατρών αλλά και στη περιφέρεια Δ. Ελλάδας. Αποτέλεσμα ήταν να μην ενδιαφερθούν και να  μην αντιδράσουν καθόλου στις όποιες μεθοδεύσεις έγιναν για τη κατάργηση του ΔΠΠΝΤ, ο τότε περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας αλλά και η τότε αντιπεριφερειάρχης Χ. Σταρακά, οι οποίοι προφανώς αντιλαμβανόντουσαν το όλο σχέδιο Γαβρόγλου ως μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου και αφηγήματος, οι δε τότε βουλευτές του Σύριζα Αιτωλοακαρνανίας να συνοδεύσουν το κ. Γαβρόγλου στη βόλτα του στο Αγρίνιο με τη κ. Κυριαζοπούλου, όπου ο υπουργός απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα παραδέχθηκε ότι ο μόνος λόγος κατάργησης του «ενδιαφέροντος» καινοτόμου τΔΠΠΝΤ ήταν η στελέχωση του νεοιδρυθέντος τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας με καθηγητές ΔΕΠ του τΔΠΠΝΤ για να εξασφαλιστεί η πρόσκαιρη βιωσιμότητα του στο Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και με απώτερο στόχο τη μεταφορά του στη Πάτρα. Μόνο όταν ήλθε η κυβέρνηση της ΝΔ, η κ. Σταρακά από τη θέση της πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο, ψήφιζε μεν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου που πρότεινε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, χωρίς όμως να ενδιαφερθεί ποτέ ενεργά για την επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ. Να σταματήσουν επομένως τα κροκοδείλια δάκρυα εκ μέρους της . Υπάρχει δε από μέρους της αλλά και παραγόντων του Σύριζα και συνοδοιπόρων μια επιμονή προσχηματικού και αντιπολιτευτικού χαρακτήρα σε αλόγιστη μεγέθυνση και πολλαπλασιασμό των εξαγγελθέντων τμημάτων Γεωπονικής τα οποία όμως ουδεμία αιτιολόγηση δεν είχαν λάβει από την ΑΔΙΠ (νυν ΕΘΑΑΕ) .

Όλα όσα αφορούν τη κατάργηση του τΔΠΠΝΤ και τις περαιτέρω μεθοδεύσεις τα έχουμε επισημάνει τα τελευταία δύο χρόνια σε δεκάδες επιστολές μας στο τοπικό τύπο, σε παρουσιάσεις μας σε θεσμικά όργανα, σε επιστολές μας αλλά και θεσμικές προσκλήσεις μας στο Υπουργείο Παιδείας ( Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και το Γραφείου του Πρωθυπουργού είναι ενήμερο ) . Έχουμε ενημερώσει από την αρχή όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, υπουργούς της τρέχουσας κυβέρνησης, περιλαμβανομένης και της Υπουργού κ. Κεραμέως, από την αρχή της θητείας της μέσω επαναλαμβανόμενης επικοινωνίας με σημαντικούς συμβούλους της που υπηρετούν σε καίριες θέσεις του Υπουργείου αλλά και σε οργανισμούς υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας .

Ενημερώνουμε την κοινωνία του Αγρινίου ότι εισερχόμαστε στη τελική ευθεία για τη δικαίωση μας, τη δικαίωση των φοιτητών και των αποφοίτων του τΔΠΠΝΤ και των οικογενειών τους, χιλίων και πλέον οικογενειών που στερήθηκαν για να μας υποστηρίξουν.  Η επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ με ίδρυση Σχολής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού με έδρα το Αγρίνιο με καινοτόμες συνεργίες σε ένα εξακτινωμένο -πραγματικά περιφερειακό Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μια λύση που απαιτούμε καθώς είναι ΔΙΚΑΙΗ, εφικτή και εύκολη, βιώσιμη ενώ έχει αναπτυξιακό και καινοτόμο πρόσημο για το Αγρίνιο, τη πόλη που φοιτούμε αλλά και τη περιφέρεια. Ο αγώνας μας είναι ξάστερος. Κανένα λόμπι, καμία λάσπη, καμία ψευδή είδηση η στρέβλωση δεν θα μας κάμψει. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του γνωρίζουν πλέον καθαρά το θέμα και τους καλούμε να επανιδρύσουν άμεσα το τΔΠΠΝΤ!

Εκ μέρους φοιτητών του ΔΠΠΝΤ