virusagrinio1

Τα κρούσματα κορονοϊού στον Δήμο Αγρινίου

Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Συμμαχία πολιτών’:

Πριν λίγες μέρες η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας κάλεσε τους αρμόδιους: «…να εφαρμόσουν αξιόπιστες επιστημονικά λύσεις που να διασφαλίζουν τόσο την σωστή λειτουργία των γραμμών εμβολιασμού, όσο και την λειτουργία του νοσοκομείου Αγρινίου, μεταφέροντας μέρος του εμβολιαστικού φορτίου σε οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα εκτός νοσοκομείου…».

Η δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων εκτός του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι κάτι που και η «Συμμαχία Πολιτών» ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου έχει ζητήσει και άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν αναδείξει.
Η Δημοτική Αρχή επίσης από την πρώτη στιγμή πρότεινε Δημοτικούς χώρους που θα μπορούσαν να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα όπως είναι ο χώρος της παλιάς λαχαναγοράς.
Δυστυχώς όμως τίποτα δεν έγινε.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία και στον Δήμο Αγρινίου το τελευταίο διάστημα και οι μεγαλύτερες ανάγκες νοσηλείας που δημιουργούνται καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της αποφόρτισης του Νοσοκομείου από ένα μέρος του εμβολιαστικού προγράμματος.

Καλούμε τους κυβερνώντες έστω και την υστάτη ώρα να ακούσουν τουλάχιστον τη φωνή των εργαζομένων στην υγεία και να προχωρήσουν άμεσα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, στην δημιουργία οργανωμένου εμβολιαστικού κέντρου στον χώρο που έχει ήδη προταθεί καλύπτοντας όλες τις επιπλέον ανάγκες του προσωπικού που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του.


Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Ανυπότακτο Αγρίνιο’:

Ανοικτή επιστολή προς κάθε αρμόδιο ή εμπλεκόμενο με ζητήματα υγείας της πόλης του Αγρινίου και της περιοχής

Ας αφυπνιστούμε: Είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγάλο κίνδυνο.
Κρίσιμα ερωτήματα υγειονομικής προστασίας απαιτούν απαντήσεις

Επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι περιστάσεις είναι ιδιαζόντως επικίνδυνες για την τοπική μας κοινωνία,
επειδή γινόμαστε αποδέκτες αρκετών πληροφοριών για πλήθος τηλεφωνημάτων προς τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης μας για οδηγίες αντιμετώπισης εμπύρετων περιστατικών, καθώς και το μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που κατευθύνονται στα επείγοντα,
επειδή η διασπορά της νόσου στην πόλη μας έχει ξεπεράσει κάθε επίπεδο ανησυχίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δυναμική και ασύμμετρη υγειονομική απειλή με τον επιπολασμό των θετικών κρουσμάτων στην περιοχή να αυξάνεται συνεχώς,
επειδή είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι όλη αυτή η κορύφωση της πανδημίας θα μεταφραστεί πολύ σύντομα σε πληθώρα εισαγωγών στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο του νομού μας, που μόνο κατ’ επίφαση αποκαλείται Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, επιλέγουμε να κοινοποιήσουμε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή μας.

Από τον περασμένο Νοέμβριο ο εκπρόσωπος της παράταξής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου αναφέρθηκε στην αδήριτη ανάγκη της εκπόνησης ενός τοπικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, στο οποίο θα συμμετείχαν όλες οι δημόσιες δομές υγείας της πόλης, ο ιατρικός σύλλογος του Αγρινίου και ο Δήμος Αγρινίου με στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου ανάσχεσης της ασύμμετρης κορύφωσης της διασποράς.

Προμετωπίδα αυτού του μετώπου θα έπρεπε να είναι οι πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας, καθώς και το σύνολο των μελών του ιατρικού συλλόγου, έτσι ώστε με σαφή σχεδιασμό και οργάνωση να υλοποιηθεί ένα τείχος ανάσχεσης των περιστατικών προς το νοσοκομείο του Αγρινίου, το οποίο παρά τον ορισμό του ως νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής παραμένει από τη φύση της στελέχωσης και του εξοπλισμού του με περιορισμένες δυνατότητες.

Αυτό δεν έγινε, και δυστυχώς δεν έχουμε σήμερα την πολυτέλεια του χρόνου να λυπούμαστε γι’ αυτό, ούτε όμως και να παραμένουμε αδρανείς μηρυκάζοντας το κεντρικό πολιτικό αφήγημα ότι τα εμβόλια θα μας σώσουν άπαξ και διά παντός. Στον αγώνα ταχύτητας που δόθηκε και δίνεται ακόμα και μέχρι σήμερα, νικητής βγαίνει μόνο η αρρώστια και ο θάνατος.
Το Αγρίνιο βρίσκεται για πρώτη φορά από πέρυσι το Μάρτη αντιμέτωπο με μια τόσο μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο υπεύθυνος γιατρός της κλινικής covid επιχειρεί ματαίως να αφυπνίσει τη διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να  καταστρώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του ενδεχόμενου κύματος νοσηρότητας που θα κληθεί να περιθάλψει το νοσοκομείο μας.
Για το λόγο αυτό κάνουμε δημόσια έκκληση προς όλους τους υπεύθυνους να κινητοποιηθούν και να πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ξεπερνώντας τις όποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις τους για τη βέλτιστη δυνατή προετοιμασία μας.
Αναφερόμαστε στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, στη διοίκηση του νοσοκομείου, στα επιστημονικά του όργανα, στις αρμόδιες επιτροπές και καλούμε κάθε αρμόδια αρχή να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις έτσι ώστε:

Να υπάρξει ικανό και αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να αναλάβει τη διαχείριση και την περίθαλψη μεγάλου αριθμού ασθενών που ενδεχομένως προκύψουν. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι με έναν γιατρό υπεύθυνο μέχρι το μεσημέρι για όλη την κλινική covid και έναν εφημερεύοντα παθολόγο από το απόγευμα και μετά δεν αντιμετωπίζεται η κορύφωση της πανδημίας.

Γιατί η πολιτεία δεν προχωρά στη δημιουργία ενός μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στην πόλη, όπως έχουν γίνει και αλλού προκειμένου ο κόσμος να εμβολιάζεται αφενός με ασφάλεια και αφετέρου να μείνει απερίσπαστο το νοσοκομείο του Αγρινίου στο έργο του, το οποίο κάθε άλλο παρά οι εμβολιασμοί είναι;

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου ζητάμε να εξηγηθεί επαρκώς, γιατί επί δύο μήνες σχεδόν που λειτουργεί ο μοριακός αναλυτής στο νοσοκομείο και ο οποίος εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μπορεί μέσα σε δυο με τρεις ώρες να δώσει απαντήσεις, για το αν τα περιστατικά που προσέρχονται ως ύποπτα είναι θετικά ή όχι, παράλληλα λειτουργεί ολόκληρη κλινική υπόπτων με 16 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό την ώρα που οι ανάγκες σε προσωπικό στην κλινική covid αλλά και στην ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα αυξημένες;

Επειδή οι παροχές και οι ποσότητες του οξυγόνου που θα χρειαστούν σε μια πιθανή συσσώρευση ασθενών είναι τεράστιες, έχει διασφαλιστεί άραγε η επάρκεια του νοσοκομείου ή θα τρέχει την τελευταία στιγμή η διοίκηση να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, όπως συνέβη και με άλλα νοσοκομεία στη χώρα;
Επειδή η σύμβαση του υπεύθυνου ιατρού της κλινικής covid λήγει σε λίγες μέρες και η μη πληρωμή του μέχρι ώρας αποδεικνύει αδιαφορία και αναξιοπιστία από τη μεριά της πολιτείας, φαινόμενα τα οποία ενδέχεται να τον οδηγήσουν στην μη ανανέωσή της, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, έτσι ώστε αυτό να μην συμβεί;

Η βούληση από τη μεριά της διοίκησης για τη λειτουργία 3 κλινών ΜΕΘ επιπλέον έχει αποτυπωθεί με μια πρόσκληση ενδιαφέροντος προς κάθε ενδιαφερόμενο για τη διαρρύθμιση των χώρων της τοποθέτησής τους. Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα αυτή η απόφαση;

Όλο αυτό το διάστημα, γιατί δεν στέλνονται νοσηλευτές στην ΜΕΘ να εκπαιδευτούν, ώστε να είναι έτοιμοι, όταν θα έρθει η ώρα εκείνη να ανταποκριθούν στα απαιτητικά και δύσκολα καθήκοντά τους, να μπορούν να το κάνουν;

Ο διορισμός του μόνιμου ιατρού που περιμένει η ΜΕΘ παρότι η κρίση του έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, γιατί δεν προχωρά;
Επειδή οι ώρες είναι κρίσιμες και οι ενέργειες που απαιτούνται πρέπει να είναι άμεσες, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν όλα αυτά που πρέπει, και να ενημερώσουν επίσης υπεύθυνα και σοβαρά για όλα την τοπική κοινωνία, όσο είναι ακόμη καιρός.
Ας αποτελέσουμε έστω για μια φορά τη φωτεινή εξαίρεση.


Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’:

Ως παράταξη, είχαμε επισημάνει τα προβλήματα και τις αστοχίες των αρμοδίων στον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά της COVID-19, τονίζοντας την ανάγκη λειτουργίας ενός μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στην πόλη, το οποίο θα στελεχωνόταν επαρκώς με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντί το Υπουργείο Υγείας και η 6η Υ.Π.Ε να προχωρήσουν σε αυτή τη λύση, όπως συνέβη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, επέλεξαν την λειτουργία νέων εμβολιαστικών γραμμών στο Νοσοκομείο Αγρινίου και στο Κέντρο Υγείας. Έτσι, σήμερα λειτουργούν 7 εμβολιαστικές γραμμές στο Νοσοκομείο Αγρινίου και 5 στο Κέντρο Υγείας της πόλης.
Είναι στελεχωμένες με το ίδιο υγειονομικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο και για τις υπόλοιπες λειτουργίες του Νοσοκομείου, όπως και για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19.

Ως εκ τούτου, η επιβάρυνση στο προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και η ενδεχόμενη δυσκολία εξυπηρέτησης των συμπολιτών , που ήδη παρατηρείται, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Ο χώρος δε, που είναι διαθέσιμος, τόσο για την αναμονή όσο και ως χώρος εμβολιασμού – ειδικά στις πέντε γραμμές-, δεν επαρκεί ούτε οριακά.
Είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει βρεθεί ένας διαφορετικός χώρος στο Αγρίνιο, όπως συνέβη πρόσφατα στο Μεσολόγγι , σε δημοτικό χώρο με ξεχωριστή στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, προκειμένου και οι συμπολίτες μας να μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς ταλαιπωρία και η ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του Νοσοκομείου, να μην δεχτεί επιπλέον πίεση.

Η απορία μας εντείνεται από το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει προτείνει συγκεκριμένους δημοτικούς χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμβολιασμούς, όπως και νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χριστίνα Σταρακά, δήλωσε για το θέμα:
«Καλούμε την 6η Υ.Π.Ε, την δημοτική αρχή και όλους τους εμπλεκόμενους, να συνεργαστούν και να δώσουν λύση στο σοβαρό αυτό θέμα που όπως φαίνεται θα κρατήσει πολλούς μήνες ακόμη. Οι αρμόδιοι στο θέμα των εμβολιασμών, πρέπει να διαμορφώσουν τις καταλληλότερες συνθήκες προκειμένου να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι»


Δημοτική παράταξη Αγρινίου ΄Λαϊκή Συσπείρωση’:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αγρινίου, ζήτησε και είχε συνάντηση σήμερα με τον Δήμαρχο Αγρινίου για να ενημερωθεί μετά από την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη μας. Στην συνάντηση ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε για την πορεία των κρουσμάτων, το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τις προτάσεις τις οποίες έχει κάνει η Δημοτική αρχή και ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Εμείς από την πλευρά μας θέσαμε ορισμένα μέτρα τα οποία πρέπει άμεσα να ληφθούν για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί. Πιο συγκεκριμένα είπαμε ότι πρέπει να γίνονται μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό ώστε να εντοπίζονται άμεσα και να απομονωθούν οι εστίες μετάδοσης. Να πιέσει ο δήμος ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το νοσοκομείο και το ΚΥ με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ζητήσαμε να γίνει απεμπλοκή του νοσοκομείου από τους εμβολιασμούς και να δημιουργηθούν όλοι οι απαραίτητοι χώροι για εμβολιαστικά κέντρα. Σε αυτή την κατεύθυνση να συνδράμει και ο δήμος με ότι από τα παραπάνω μπορεί να διαθέσει.

Επίσης επαναφέραμε παλιότερη πρόταση μας, έστω και τώρα να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας χωρίς αποζημίωση, να ενταχθούν στον σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τέλος συζητήσαμε και θέσαμε τον προβληματισμό μας για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, τα νέα προβλήματα που αυτό θα επιφέρει καθώς όλη η ευθύνη έχει μετακυληστεί στην ατομικά στους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.


Δήμος Αγρινίου:

Η πιστή εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού τέθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Αγρινίου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ακαρνανίας Δημήτρη Γαλαζούλα.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση είναι επιτακτική η ανάγκη επαγρύπνησης και η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων με αυστηρή τήρηση από τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου ενημερώθηκε ακόμη από τα στελέχη του ΕΟΔΥ για τη σημερινή συμμετοχή των Αγρινιωτών στα σημεία όπου η κινητή μονάδα διενεργεί Rapid Test:
«Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες. Η νόσος Covid 19 είναι ακόμη εδώ και χρειάζεται την προσοχή μας. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την εξέλιξη της πανδημίας. Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια και θα ήταν καταστροφικό να την εγκαταλείψουμε τώρα. Τηρούμε με ευλαβική συνέπεια τα μέτρα υγιεινής, φοράμε τη μάσκα και κρατάμε αποστάσεις. Τηρούμε τα μέτρα και συμμετέχουμε στον εμβολιασμό. Θωρακιζόμαστε και προστατεύουμε την οικογένεια και τους οικείους μας».