Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση του ενέκρινε το ψήφισμα που έφερε η δημοτική αρχή σε ότι αφορά την προστασία του εθνικού χαρακτήρα της ελιάς Καλαμών.
Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε το Σώμα ότι ενόψει του πολύ κρίσιμου για την πορεία του προϊόντος, Δικαστηρίου, που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στο ΣτΕ ,πλην όμως για μια ακόμη φορά αναβλήθηκε για την 01-06-2021, ο Δήμος έχει καταθέσει πρόσθετη παρέμβαση και θα παρασταθεί δεόντως για να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα των ελαιοπαραγωγών μας, αλλά και το ίδιο το προϊόν το οποίο αποτελεί κινητήρια δύναμη όχι μόνο της οικονομίας του τόπου μας, αλλά ολόκληρης της χώρας.
Το διακύβευμα της απόφασης του Δικαστηρίου αφορά την δυνατότητα επέκτασης χρήσης του διεθνώς αναγνωρισμένου ονόματος «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και όχι μόνο από την Μεσσηνιακή γη που έσπευσε πριν αρκετά χρόνια να το κατοχυρώσει ως ΠΟΠ «δικό της» προϊόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η πρόταση για τον εθνικό χαρακτήρα του προϊόντος, βρήκε απόλυτα σύμφωνες όλες τις παρατάξεις οι οποίες υπερθεμάτισαν με σθένος και πρότειναν μάλιστα, να αναφερθεί η ανάγκη προστασίας του προϊόντος από τις παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλά και η ανάγκη παρότρυνσης προς κάθε φορέα αλλά κυρίως προς το ΥΠΑΑΤ να μεσολαβήσει δραστικά στο κρίσιμο ζήτημα.
Το ψήφισμα υπερθεματίστηκε και υπερψηφίστηκε από όλους και αναμένουμε την εγρήγορση των αρμοδίων αρχών για την επιτυχή έκβαση του Δικαστηρίου την 01-06-2021.
Αναβολή πήρε η προγραμματισμένη για την Τρίτη 13 Απριλίου εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των τοπικών φορέων από τη Μεσσηνία για την υπόθεση ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα.
Οι πληροφορίες θέλουν το δικαστήριο να έχει ορίσει νέα ημερομηνία για την Τρίτη 1 Ιουνίου, ενώ η οίκοθεν αναβολή αποδίδεται στις επίμονες συνθήκες της πανδημίας. Η υπόθεση της εκδίκασης πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση, ένας ολόκληρος κλάδος που έχει επενδύσει στην επιτραπέζια ελιά και στην ποικιλία Καλαμών βρίσκεται μπροστά σε αβεβαιότητα εξαιτίας της προσφυγής αυτής.
Οι εν λόγω φορείς, που δηλώνουν υπέρμαχοι του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αντιτίθενται στην υπουργική Απόφαση (γνωστή ως απόφαση Αποστόλου) που διευκολύνει και τυπικά την διακίνηση διεθνώς της συγκεκριμένης ποικιλίας με την ένδειξη Kalamata Olives, κάτι που είναι διαφορετικό και τελείως ανεξάρτητο από το ΠΟΠ και τη λειτουργία του. Χάριν μερικών εκατοντάδων τόνων που παράγονται στην περιοχή της Μεσσηνίας, οι τοπικοί φορείς έχουν βαλθεί δηλαδή να αποκλείσουν το σύνολο των παραγωγικών κέντρων ελιάς Καλαμών της χώρας από τις αγορές της Ευρώπης και Τρίτων χωρών. Με άλλα λόγια, 90.000 τόνοι παραγωγής εκ των οποίων 65.000 εξάγονται ως Kalamata Olives με τζίρο 200 εκατ. ευρώ ετησίως, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν μέσα στην άλμη των δεξαμενών σε περίπτωση που το ΣτΕ ανακαλέσει την απόφαση Αποστόλου εντός των δεξαμενών. Σημειωτέον ότι η πρακτική αγοράς και εξαγωγών σε όλο τον κόσμο με την ένδειξη Kalamata Olives είναι κάτι που χρονολογείται από το 1930, είναι αυτό στο οποίο επενδύθηκε η ανάπτυξη του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (Καλαμών) κι αυτό στο οποίο βασίσθηκαν οι φυτεύσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Επανειλημμένα φορείς όπως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), μεμονωμένες επιχειρήσεις από την Καλαμάτα αλλά και το σύνολο των μεταποιητών και εξαγωγέων (ΠΕΜΕΤΕ) έχουν προειδοποιήσει ότι θα βρεθούν σε δεινή θέση εφόσον ανατραπεί η υπουργική απόφαση, με την ζημιά να είναι μεγαλύτερη στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές ελιών Καλαμών εκτός Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ, Αραβικές χώρες, Αυστραλία, Καναδά, κλπ. Αυτές άλλωστε διαμορφώνουν και το 60 με 70% των εξαγωγών για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορούν πλέον να εξάγουν Kalamata olives. Οι αντίστοιχες Τουρκικές, Αιγυπτιακές, κλπ όμως δεν μπορούν να εμποδιστούν να κάνουν χρήση της ονομασίας αυτής. Παράλληλα είναι γνωστό ότι, επειδή η παραγωγή του Νομού Μεσσηνίας είναι μικρή, περίπου όλες οι επιχειρήσεις του Νομού προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ελιών Καλαμών από άλλους νομούς (κυρίως Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα), αφήνοντας στην κρίση του καθενός την σήμανση του προϊόντος τους όταν το διοχετεύουν στις διεθνείς αγορές.
agronews.gr
Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος ζητά την αναγνώριση της ελιάς Καλαμών ως εθνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Όπως σημειώνει, ο Δήμος διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής του προϊόντος στην Ελλάδα και διεθνώς, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων προστασίας ανάδειξης της προέλευσης και της ποιότητάς του.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ο Κώστας Λύρος αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,
επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά την ευτυχή συγκυρία για τον νομό μας να έχει στο Υπουργικό συμβούλιο έναν εκπρόσωπό του, επιθυμώ να σας θέσω ένα ήδη γνωστό και σοβαρό θέμα του τόπου μας, το οποίο όμως πλέον είναι της απολύτου αρμοδιότητας σας.
Αφορά το ζήτημα της αναγνώρισης της ελιάς Καλαμών ως εθνικό ΠΟΠ προϊόν.
Ως εκπρόσωπος του Δήμου με την μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα και παγκοσμίως και αναλογιζόμενος της αξία του προϊόντος αυτού όχι μόνο για την οικονομία του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου, αλλά για την εθνική Οικονομία, πιστεύω ότι τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της ελιάς θα πρέπει να είναι από πρώτα στην ατζέντα σας.
Είναι γνωστό, ότι πέραν των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος ιδίως τα τελευταία 2 χρόνια μείζον ζήτημα, υψίστης σημασίας, είναι η αναγνώριση της ελιάς Καλαμών ως Εθνικό ΠΟΠ προϊόν.
Το πάγιο αίτημα από τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών από Αιτωλοακαρνανία, από Φθιώτιδα και από αλλού στην Ελλάδα πλην της Μεσσηνίας, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους με την δραστηριότητα αυτή κλάδους, είναι η δυνατότητα χρήσης του ονόματος ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΩΝ να διευρυνθεί, πέραν της Μεσσηνίας και να καλύψει την παραγωγή όλης της χώρας.
Να γίνει η ελιά Καλαμών ένα Εθνικό ΠΟΠ προϊόν.
Θέλουμε να σας γνωρίσουμε και κάνουμε προς όλους γνωστό ότι οι απόψεις του Δήμου μας ταυτίζονται απόλυτα με την θέση αυτή, όχι μόνο για να καλυφθούν τα αιτήματα των Αιτωλοακαρνάνων, αλλά και για την αποκατάσταση της θέσης του προϊόντος στη σωστή εθνική του βάση.
Προς τούτο ο Δήμος μας από τις πρώτες κινήσεις στην ανάληψη των καθηκόντων του, τον Νοέμβριο του 2019 ήταν να ορίσει δικηγόρο, στην οποία ανέθεσε να καταθέσει για λογαριασμό του πρόσθετη παρέμβαση ενώπιον του Σ.τ.Ε. στην υπόθεση κατά την οποία κρίνεται προσφυγή κατά της Υπουργικής απόφασης με την οποία η Ελιά Καλαμών αποτελεί ποικιλία ελιάς και προς τούτο όλοι οι παραγωγοί της χώρας δύνανται να χρησιμοποιούν το όνομά της.
Ενόψει της δικασίμου του προσεχούς Απριλίου, στην οποία ορίστηκε μετά από αναβολές να συζητηθεί η υπόθεση στο Σ.τ.Ε. , σας παρακαλούμε ως καθ’ ύλη αρμόδιος Υπουργός να πάρετε Θέση και να πράξετε τα δέοντα για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Ως Δήμος και με την Επιτροπή Ελιάς την οποία έχουμε συστήσει είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία στο μείζον αυτό ζήτημα και επιφυλασσόμαστε να θέσουμε προς συζήτηση και το σοβαρό επίσης θέμα της αποζημίωσης για την απώλεια πωλήσεων λόγω covid-19 των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς».
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
«Η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν επειδή καλλιεργείται και παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας και όχι μόνο στη Μεσσηνία. Και πρέπει όλοι να αντιληφθούμε το συγκεκριμένο προϊόν ως εθνικό» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συμμετέχοντας το απόγευμα της Παρασκευής, 18 Δεκεμβρίου 2020, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζή, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων για την ελιά Καλαμών, με τη συμμετοχή πολιτικών, αυτοδιοικητικών παραγωγικών και αγροτικών φορέων από όλες τις περιοχές παραγωγής της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε πως κάθε διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην υπάρχουν δικαστικές διενέξεις και προσφυγές, αλλά και ότι πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσουν όλοι εάν η Υπουργική Απόφαση 331/20735/2018 δημιουργεί η όχι πρόβλημα σε ένα προϊόν που είναι ΠΟΠ.
Όπως επεσήμανε, η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, επέτρεψε την εξαγωγή ελιών με την θεσμοθετημένη ονομασία «Κalamata Οlives» χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην ΠΟΠ, ενώ αντιθέτως, εάν ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση βάσει της προσφυγής που έχει καταθέσει στο ΣτΕ ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τότε θα δημιουργηθεί ένα κενό εξαγωγών της τάξης των 65-70 χιλιάδων τόνων, που ασφαλώς δεν θα μπορεί να το καλύψει μόνη της η παραγωγή της Μεσσηνίας, που φτάνει μόλις τους 2.500 τόνους. Πρόσθεσε δε, ότι μία τέτοια εξέλιξη, ασφαλώς θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τρίτες χώρες και να μπουν στη διεθνή αγορά εις βάρος του εθνικού προϊόντος.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα η Αιτωλοακαρνανία, αποτελούν την περιοχή της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή ποικιλίας ελιάς Καλαμών, κατέχοντας το 44% του παραγόμενου προϊόντος. Είναι προφανές λοιπόν ότι το ενδιαφέρον μας για την τύχη του εθνικού προϊόντος είναι μεγάλο. Αλλά εάν δεν το αισθάνονται όλοι ως εθνικό προϊόν, τουλάχιστον εμείς το αισθανόμαστε ως τοπικό προϊόν» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία διερεύνησης ένταξης της τοπικής παραγωγής ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), σε περίπτωση που η αίτηση ακυρώσεως της Υπουργικής Απόφασης δεν αποσυρθεί και γίνει αποδεκτή.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν γιατί ισοδυναμεί με 200 εκ. ευρώ περίπου για τη χώρα. Αυτά τα 200 εκ. ευρώ προέρχονται από τους 90.000 τόνους και όχι από τους 2.500» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.
Ένωση Αγρινίου:
Αναβλήθηκε για τις 13 Απριλίου 2021 η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών».