virus5

Προβληματικός ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Γ.Ν.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Συμπολίτισσα-τη,

Εδώ κι ένα χρόνο, το προσωπικό του Νοσοκομείου μας, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, έχει «βάλει πλάτη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν του αντιστοιχούσαν.
Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της 6ης Υ.Π.Ε. εξέδωσε εντολή για λειτουργία 6 εμβολιαστικών γραμμών επιπλέον των 2 που ήδη λειτουργούν στο Γ.Ν. Μεσολογγίου.

Η εφαρμογή της άνωθεν εντολής για λειτουργία 8 συνολικά γραμμών:

-Θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο συνωστισμό 600-1000 ατόμων σε χώρους ακατάλληλους, καθιστώντας τη διαδικασία επισφαλή τόσο για το προσωπικό όσο και για το εμβολιαζόμενο κοινό, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα διασποράς του ιού.

-Θα υποβαθμίσει το Νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο, καθότι η εμβολιαστική διαδικασία δύναται να καλυφθεί μόνο με μεταφορά του ήδη μειωμένου προσωπικού από άλλα τμήματα (κλινικές, τμήμα επειγόντων περιστατικών κ.α). Ωστόσο, ακόμα και με αυτή την «αποψίλωση» των τμημάτων του Νοσοκομείου, η καθημερινή στελέχωση ενός εμβολιαστικού κέντρου τέτοιας κλίμακας καθίσταται αδύνατη.

-Θα είναι πηγή συνεχών διενέξεων μεταξύ ασθενών και προσωπικού, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Συμπολίτισσα-τη,

Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να το αντιμετωπίζει με κατάφωρη ανευθυνότητα, χρεώνοντάς το ως πάρεργο στο Νοσοκομείο.
Επιχειρούν να μας βάλουν απέναντί σας, ενώ επί της ουσίας ευθύνονται αυτοί, που από τα γραφεία τους, παίρνουν ανεύθυνες αποφάσεις.

Ζητάμε:
-Τη μη λειτουργία επιπρόσθετων εμβολιαστικών γραμμών στο Νοσοκομείο
-Τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στην πόλη σε κατάλληλο χώρο και την επαρκή στελέχωσή του με προσωπικό από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Μεσολογγίου


Σήμερα είναι φανερό και στον τελευταίο πολίτη ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία με λάθος στρατηγική αλλά και με επιτελική ανεπάρκεια.
Εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, επέβαλε το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης και στάθηκε ανίκανη -με τις συνεχείς αντιφάσεις της- να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ξεπερνώντας για την ώρα τους 10.000 νεκρούς (θλιβερή πρωτιά αναλογικά με τον πληθυσμό) καταφέρνοντας παράλληλα, να διαλύσει την οικονομία.

Η επιτελική ανοργανωσιά συνεχίζεται και στο νομό μας, με την 6η ΥΠΕ να δίνει εντολή για αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.
Το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά το Πάσχα, προγραμματίζεται η λειτουργία 7 εμβολιαστικών γραμμών στο Νοσοκομείου του Αγρινίου και 8 (!) στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου. Πραγματικά αναρωτιόμαστε πως είναι εφικτό να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χωρίς να καταργηθεί όλη η υπόλοιπη λειτουργία των νοσοκομείων.

Αντί να ενισχυθεί αποφασιστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έδωσαν προτεραιότητα στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το ρόλο τους ως δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης και εγκυμονεί κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Δεν είναι δυνατό να μην αξιοποιούνται σωστά οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις οποίες μπορούν να γίνουν οι εμβολιασμοί με την κατάλληλη προετοιμασία και την απαραίτητη στελέχωση από το εξειδικευμένο προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, αντί να εφαρμόσουν ένα σοβαρό εμβολιαστικό πλάνο με την εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια, με τη δημιουργία δομών εμβολιασμού ΕΚΤΟΣ Νοσοκομείων, «γεμίζουν» τα νοσοκομεία με εμβολιαστικές γραμμές, δημιουργώντας νοσοκομεία Εμβολιαστικά Κέντρα. Ταυτόχρονα χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος σε αυτά, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις και με τον αριθμό των πολιτών που θα συρρέει για εμβολιασμό σε αυτά να αυξάνεται δραματικά μετά το Πάσχα.

Το εμβολιαστικό εγχείρημα είναι μία προσπάθεια που πρέπει να πετύχει. Είναι η πιο σημαντική ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία της Covid-19 στην χώρα μας. Ο σχεδιασμός όμως που προωθείται, είναι ανεδαφικός, ανέφικτος και υγειονομικά επικίνδυνος.

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας