windmills4

Σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην ορεινή Ναυπακτία

Ναύπακτος 15.04.2021

ΠΡΟΣ: Πάσα Αρμόδιο Φορέα & Ενδιαφερόμενο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ: Ανοιχτή Επιστολή στο πλαίσιο εγκατάστασης τεσσάρων (4) ανεμογεννητριών από την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.» στο Όρος Άγιος Κωνσταντίνος (πάνω από τα χωριά Παλαιόπυργος, Ελευθέριανη, Σίμος, Ανθόφυτο, Γάβρος), της Δημοτικής Ενότητας Πυλλήνης, του Δήμου Ναυπακτίας.

«”Σ’ αυτούς που θα ‘ρθουν για να ζήσουν”… αλλά και για αυτούς που είναι ακόμα εδώ»

Στην παρούσα επιστολή θα σας παρουσιάσουμε τους λόγους που σαν πολίτες αυτού του τόπου θεωρούμε ότι στο Όρος Άγιος Κωνσταντίνος δεν δύναται να επιτραπεί η εγκατάσταση γιγάντιων αιολικών αλλά και οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση που θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες σε ένα τέτοιο μέρος φυσικής ομορφιάς.

Αν ποτέ διασχίσετε ή συναντήσετε με το βλέμμα σας το βουνό θα καταλάβετε αμέσως ότι μιλάμε για μια περιοχή αξιοσημείωτου φυσικού κάλους αλλά και έναν τόπο ησυχαστηρίου τόσο για τους ίδιους τους μόνιμους κατοίκους (πανίδα και χλωρίδα) όσο και για τους περαστικούς. Στην κορυφή του Όρους στα 1464 μέτρα υπάρχει ένα ξωκλήσι το οποίο ονομάζεται Αγ. Κωνσταντίνος. Επί Τουρκοκρατίας όταν αρχικά το χωρίο βρισκόταν στα Περιβόλια μετά από επέμβαση των Τούρκων καταστράφηκε ολοσχερώς από μεγάλη φωτιά και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην περιοχή που τώρα ονομάζεται Παλαιόπυργος. Από μαρτυρίες των γερόντων της περιοχής του Παλαιοπύργου η εκκλησία χτίστηκε στο Βουνό εκείνη την χρονική στιγμή. Τα ερείπια αυτής παρέμειναν στην κορυφή έως και την δεκαετία του ́40 όπου και ξαναχτίστηκε στα ίδια θεμέλια από τους ντόπιους. Ο εορτασμός του Αγίου την 21η Μαΐου ήταν πανηγυρικός. Οι νέοι του χωριού που ασκούσαν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου ,του γεωργού έστηναν χορό στις λάκες, οροπέδια του βουνού, που τότε ήταν κατάφυτο από αγριοκορομηλιές και ασφάκες καθώς και από το φυτό βάλσαμο . Κάτοικοι από τα γειτονικά χωρία κατέφθαναν στο βουνό με σκοπό την συγκομιδή του. Το βάλσαμο είναι ευρέος γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Από το βάλσαμο αρχικά το βουνό ονομαζόταν Βαλσανιάς στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Αγ. Κωνσταντίνος. Μάλιστα στους πρόποδες υπάρχουν και τα χαλάσματα ακόμα και σήμερα από άλλο ένα εκκλησάκι χτισμένο κ αυτό επί Τουρκοκρατίας του Αγίου Αθανασίου. Τα παραπάνω καταδεικνύουν και το Θρησκευτικό χαρακτήρα του Βουνού. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών στο πέρασμα των χρόνων έχουν μεριμνήσει για την φροντίδα του με μεγάλο σεβασμό και το επισκέπτονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, όπου γιορτάζει . Για όλους εμάς που βρισκόμαστε συχνά στον Άγιο Κωνσταντίνο θεωρούμε ότι είναι ένα “μνημείο” της φύσης που μας θυμίζει τον τόπο που μεγαλώσαμε αλλά και όλα αυτά τα μέρη της Ελλάδας που έχουν μείνει μέχρι στιγμής ανέγγιχτα στο πέρασμα των χρόνων.
Το Όρος Άγιος Κωνσταντίνος ανήκει στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Άγιος Κωνσταντίνος – Μαλαθούνα» (Wildlife refuges, Κ355). Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1650/1986 σε Καταφύγια Άγριας Ζωής “απαγορεύεται … η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο, η καταστροφή φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και η αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδάτινων συστημάτων, η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων…”.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα [LIFE-IP 4 NATURA (LIFE16 IPE/GR/0000020] της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που έγινε το 2019 στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τρία πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας που βρίσκονται στην χώρα μας βρέθηκε ότι το Όρος του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται εντός ορίων εξάπλωσης του απειλούμενου Όρνιου (Gyps fulvus). Το είδος αυτό ανήκει στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN 3.1) και είναι είδος που αποδεδειγμένα υποφέρει περισσότερο από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι ένας από τους κύριους λόγους θανάτωσης και ακρωτηριασμών των πουλιών αυτών.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι θα προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή της χλωρίδας της περιοχής, που πρωτίστως αποτελείται από ελατοδάσος, από την διάνοιξη δρόμων πολύ μεγάλου πλάτους. Επίσης η διάνοιξη δρόμων σε μια τέτοια περιοχή θα έχεις ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του παραδοσιακού μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του Όρους ,περιοχή Βγένας.

Η περιοχή έχει ήδη επιβαρυνθεί με την τεράστια βιομηχανική ζώνη που εξελίσσεται για την εγκατάσταση 12 ανεμογεννητριών στο απέναντι Όρος Μακρύορο. Υποσταθμοί, γραμμές μεταφοράς συντελούν σε ένα απέραντο εργοτάξιο που διαταράζει την ομορφιά των γύρω οικισμών. Η ηρεμία που αποζητά ο κάτοικος, ο επισκέπτης της περιοχής παύει να υπάρχει εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Ο Παλαιόπυργος έχει ήδη επιβαρυνθεί με τον θόρυβο που προκαλούν οι 12 ανεμογεννήτριες των απέναντι βουνοκορφών. Η τοποθέτηση αιολικών και στον Αγ. Κωνσταντίνο θα καθιστά το χωριό έρμαιο της βουής που προκαλείται από τα πτερύγια. Οι μόνιμοι κάτοικοι θα είναι μέρος της βιομηχανικής ζώνης και οποιαδήποτε μορφή τουρισμού πολύ πιθανόν να εκλείψει.

Αντίστοιχα και στο βουνό Μαλαθούνα το οποίο ανήκει και αυτό στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Κ335 και έχει τα ίδια οικολογικά χαρακτηριστικά με το Όρος Άγιος Κωνσταντίνος, η τοποθέτηση 14 ανεμογεννητριών (Στάδιο Άδειας Παραγωγής) το καθιστά όχι σε έναν τόπο ηρεμίας και επαφής με την φύση για τους κατοίκους των γύρω χωριών και τους επισκέπτες αλλά σε έναν τόπο που θα πληρώσει το τίμημα της «Ανανεώσιμης Ενέργειας» και της «Πράσινης Ανάπτυξης», ανεπανόρθωτα.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με επίσημη επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο επιστημονικό κοινωνικό δίκτυο Research Gate η Ελλάδα είχε καλύψει το 44% του εθνικού στόχου για τις ΑΠΕ. Αυτό μεταφράζεται σε εγκατεστημένη ισχύ 3,11GW σε ολόκληρη την χώρα. Αν λειτουργήσουν όλα τα αιολικά πάρκα με βάση τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέχρι το Μάρτιο του 2020 (ΡΑΕ), η εγκαταστημένη ισχύς αναμένεται να αυξηθεί κατά 11 φορές ξεπερνώντας τον εθνικό στόχο του 2030 κατά 5 φορές, μόνο στη χερσαία έκταση της Ελλάδας. Ειδικά στο δίκτυο «Φύση 2000» η εγκαταστημένη ισχύς αναμένεται να αυξηθεί κατά 17,5 φορές. Τα νούμερα δεν είναι μικρά. Και σίγουρα, αν όλα αυτά τα σχέδια ευοδωθούν, η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, θα είναι τελείως διαφορετική, με τις συνέπειες στη βιοποικιλότητα, στα οικοσυστήματα και στα τοπία να είναι μεγάλες.

Ωστόσο, η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.» έχει αιτηθεί για την εγκατάσταση του εν λόγω αιολικού σταθμού, ήδη από το έτος 2011, όταν εκδόθηκε από την ΡΑΕ η αντίστοιχη άδεια παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο τεραστίων διαστάσεων, καθώς η συνολική ισχύς του σταθμού ανέρχεται στα 24MW, και αποτελείται από τέσσερις (4) ανεμογεννήτριες “Siemens-Gamesa 170”, ονομαστικής ισχύος 6MW έκαστη, με ύψος πυλώνα 100 μέτρα και μήκος πτερυγίων 85 μέτρα! Έργα με τέτοια ισχύ και μέγεθος δεν ανήκουν πλέον στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά στον κλάδο της Βαριάς Βιομηχανίας, ειδικά όταν πρόκειται να εγκατασταθούν μέσα στο παρθένο φυσικό περιβάλλον και πάνω στην κορυφή ενός παρθένου και ανέγγιχτου βουνού, όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος.

Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η υποκείμενη κατακρεούργηση των κορυφών της Ορεινής Ναυπακτίας οι Περιβαλλοντικές Μελέτες θα έπρεπε να έχουν ακέραιο χαρακτήρα και να αναφέρονται με την δέουσα προσοχή στον τόπο. Όμως σε αντίθεση με τα αυτονόητα η Περιβαλλοντική Μελέτη που έγινε και αφορά το Όρος Αγ. Κωνσταντίνος είναι μια πιστή αντιγραφή παλαιότερης ΜΠΕ που έχει γίνει στην… Αργολίδα! Στην ΜΠΕ που αφορά τον Άγιο Κωνσταντίνο για παράδειγμα αναφέρεται ότι: «δεν αναμένεται να προκληθούν επιπτώσεις στα κλιματικά και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής της Αργολίδας στην οποία θα εγκατασταθεί ο προτεινόμενος ΑΣΠΗΕ». Σε συνέχεια «..τα απορρίμματα θα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους απορριμμάτων και θα απομακρύνονται είτε από συνεργεία αποκομιδής των Δήμου Άργους – Μυκηνών…». Εκτός των άλλων αναφέρεται ότι σε περίπτωση αποκάλυψης μη ορατών αρχαίων «..να ειδοποιηθούν εγγράφως οι αρμόδιες υπηρεσίες… και συγκεκριμένα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας…», «Εκτιμάται επίσης ότι η κατασκευή και η λειτουργία του υπό μελέτη έργου δεν θα έχει αρνητική επίπτωση σε άλλες σημαντικές από οικονομική και κοινωνική άποψη παραγωγικές δραστηριότητες της Π.Ε. Αργολίδας».

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και δεν θα επιτρέψουμε την θρασύτητα, τις αερολογίες και τις «προχειροδουλειές» της εταιρείας ως προς ένα μέρος που έχει τόσο μεγάλη οικολογική αξία και αποτελεί για εμάς τους κατοίκους έναν τόπο αναμνήσεων αλλά και έναν τόπο ηρεμίας και γαλήνης.

Κάτι ακόμα που μας προβληματίζει είναι ότι:

Ο Δήμος Ναυπακτίας δεν δύναται να είναι μόνο το ενετικό λιμάνι και το κάστρο. Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι και όλοι αυτοί οι μικροί οικισμοί και τα παραδοσιακά χωριά, είναι ο Εύηνος, είναι οι φυσικές πηγές νερού που πηγάζουν σχεδόν από κάθε κορυφή, τα μονοπάτια σε μέρη κατάφυτα από έλατα, βελανιδιές και βότανα, είναι οι βουνοπλαγιές γεμάτες άγρια ζωή και ενδημικά είδη χλωρίδας, είναι η ιστορία και η παράδοση των ανθρώπων μας που κατοίκησαν και κατοικούν ακόμα με ευλάβεια τον τόπο μας. Διαφορετικά θεωρούμε ότι υποβαθμίζεται και παραγκωνίζεται τα δικαιώματα όλων των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Ναυπακτίας αλλά κυρίως του 51% των πολιτών που μένουν εκτός της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν την επίσημη ενημέρωση των κατοίκων για τις επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή τους, τις τυχόν περιβαλλοντικές (βιοποικιλότητα, όχληση) και οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από τα έργα και το δικαίωμα τους για απόρριψη\αποδοχή των αιτήσεων. Επίσης, θεωρούμε ότι με αυτές τις πρακτικές καταπατείται το δικαίωμα της ελευθερίας του ατόμου, των οικοσυστημάτων και των φυσικών κοινοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) του Δήμου μας να υπάρχουν και να διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους, χωρίς να θεωρούνται μόνο αγαθά προς εκμετάλλευση.

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση στήριξη σας για την διατήρηση της οικολογίας και της γαλήνης του Όρους Άγιος Κωνσταντίνος. Επίσης ζητάμε την άμεση τοποθέτηση σας ως προς την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΟΙΚΗ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.» καθώς και την άμεση απόρριψη από τον Δήμο Ναυπακτίας αυτής της απαράδεκτης Περιβαλλοντικής Μελέτης που κατατέθηκε από την εταιρεία για τον Άγιο Κωνσταντίνο. Στην οποία εκτός των άλλων ατοπημάτων δεν αναφέρεται πουθενά η ύπαρξη της μικρής εκκλησίας που βρίσκεται στην κορυφή εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.
Απαιτούμαι την ΆΜΕΣΗ ενημέρωση, συντονισμό και καθοδήγηση των πολιτών για τις ενστάσεις – γνωμοδοτήσεις Δ11 οι οποίες μπορούν να γίνουν από τον ίδιο τον Δήμο, το Δασαρχείο, λοιπούς φορείς και όλους του πολίτες της χώρας μέσω taxis net ανεξάρτητα από το που βρίσκονται και που μένουν, καθώς οι ενστάσεις λήγουν την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 (10.05.2021).

Εμπιστευόμαστε την ανθρώπινη πλευρά σας, την αγάπη και τον σεβασμό σας για τον τόπο που μας έχει μεγαλώσει όλους. Λόγοι που ακράδαντα πιστεύουμε ότι βρίσκονται πέρα από πολιτικά και χρηματοοικονομικά συμφέροντα. Λόγοι που είναι αρκετοί για να προστατεύσουμε αυτή την «νησίδα» άγριας ζωής και βιοποικιλότητας.

Σας ενημερώνουμε ότι επ’ ουδενί δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση των τεσσάρων αυτών ανεμογεννητριών στο Όρος Άγιος Κωνσταντίνος από την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΟΙΚΗ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.», που με τόσο θράσος και υποτίμηση προς τους κατοίκους της Ναυπακτίας προσπαθεί να πλουτίσει κατακερματίζοντας και τσιμεντώνοντας σχεδόν εν μια νυκτί έναν τόπο που οι κάτοικοι και οι περαστικοί έχουν δείξει τον απόλυτο σεβασμό ανά τους αιώνες. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε το περαιτέρω ξεπούλημα του τόπου μας σε ξένες και ελληνικές εταιρείες με την σφραγίδα και την υπογραφή του Δήμου Ναυπακτίας και των πολιτών του σε συνεργασία με οποιαδήποτε κρατική και δημοτική αυθαιρεσία εις βάρος της ελευθερίας του ατόμου και του περιβάλλοντος.

Στην «κάρα βαρήτε» όποιον καταχράζεται τον τόπο μας στο όνομα της «Πράσινης Ανάπτυξης».

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΒΑΡΑ

Με τιμή και συναίσθηση ευθύνης

Πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και Πολίτες με σεβασμό προς την Ορεινή Ναυπακτία