Με δήλωσή της η επικεφαλής της παράταξης “Αγρίνιο Μπορείς” Χριστίνα Σταρακά, επιθυμεί να αποσαφηνίσει την θέση της ίδιας και της παράταξής της, αναφορικά με το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο:
“Με έκπληξη διαβάσαμε σε πρόσφατη ανακοίνωση των φοιτητών του τμήματος ΔΠΠΝΤ ότι η παράταξή μας, κι εγώ προσωπικά, είμαστε αντίθετοι προς την επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο και πως, μην γνωρίζοντας τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταθέσαμε προτάσεις που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής κοινότητας στην πόλη μας.
Επειδή είναι προφανές πως κάποιοι παραπληροφόρησαν σκοπίμως τους φοιτητές για τις θέσεις και τις ενέργειές μας, θέλω να επισημάνω ότι η παράταξή μας, κι εγώ προσωπικά, έχουμε υπερψηφίσει και υιοθετήσει όλες τις προτάσεις/ψηφίσματα προς την κατεύθυνση της επανίδρυσης του ΔΠΠΝΤ και πως η πρότασή μας για πλήρη ανάπτυξη Γεωπονικής Σχολής σε τίποτε δεν θίγει την προσπάθεια αυτή.
Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και συνεπείς στην πίεσή μας προς τα κέντρα αποφάσεων, φοιτητές, γονείς, αιρετοί και μη στην περιοχή, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας. Διότι σε αυτή την μάχη κανείς δεν περισσεύει”.
Παρέμβαση και δεσμεύσεις από τους πολιτικούς εκπροσώπους του νομού ζητούν οι φοιτητές ΔΠΠΝΤ για το άρθρο στην «Κ» του κυρίου Λακασά για τη μείωση των τμημάτων ΑΕΙ του Αγρινίου
Βρισκόμαστε χρονικά λίγο πριν την ανακοίνωση των μηχανογραφικών από το Υπουργείο Παιδείας αναμένοντας να αποκαλυφθεί ο ακαδημαϊκός χάρτης των ΑΕΙ για το έτος 2021-2022 και διαβάζουμε στην φίλα προσκείμενη προς την κυβέρνηση, εφημερίδα «Καθημερινή», άρθρο του κυρίου Απόστολου Λακασά με τίτλο «Πρώτο βήμα για κλείσιμο των τμημάτων ΑΕΙ από φέτος» και ξεκάθαρη αναφορά στο παράδειγμα του Πανεπιστημίου Πατρών με την περίπτωση του Αγρινίου που «χάνει» πανεπιστημιακά τμήματα.
Ο κ. Λακασάς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το Αγρίνιο με κείμενά του για τα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης και όπως φάνηκε, έχοντας ως στόχο να μεταφέρει ένα κλίμα παραγόντων της Παιδείας για επικοινωνιακούς σκοπούς, έτσι ώστε να λειάνει το έδαφος για παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνεται, δυστυχώς, τα αναπτυξιακά κριτήρια των όποιων παρεμβάσεών του.
Πιο συγκεκριμένα το άρθρο ξεκινάει ως εξής:
«Ο δρόμος για τη μείωση του αριθμού των τμημάτων ΑΕΙ από φέτος άνοιξε, μετά την πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για αναδιάρθρωση τμημάτων του, με βάση το στρατηγικό πλάνο που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας.» ,
δηλώνοντας στη συνέχεια ότι η τελική απόφαση είναι πολιτική και ότι αναμένονται μαζικότερες καταργήσεις το 2022 (σε σχέση με προηγούμενο έτος 2021) αφήνοντας να εννοηθεί ότι μάλλον οι καταργήσεις που προτείνει το Πανεπιστήμιο Πατρών για το 2021 θα γίνουν αποδεκτές.
Η δεύτερη παράγραφο τελειώνει με την παρακάτω κατακλείδα:
«παρέπεμψε στην πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών βάσει της οποίας γίνεται αναδιάρθρωση τμημάτων του ΑΕΙ και το Αγρίνιο, ο Πύργος, το Μεσολόγγι και η Αμαλιάδα «χάνουν» τμήματα.»
Ως φοιτητές του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών (τΔΠΠΠΝΤ) καλούμε τους πολιτικούς φορείς της Αιτωλ/νίας να απαντήσουν στο άρθρο της «Κ» και να δεσμευτούν δημόσια ότι το Υπουργείο δεν πρόκειται να περάσει την εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών προς την ΕΘΑΑΕ, καθώς τα κριτήρια που αποφασίστηκε κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκά δεν ήταν, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό διαβάζοντας κανείς την πρόσφατη επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη Νεκτάριου προς τον πρύτανη κ. Μπούρα Χρ. και τα μέλη της Συγκλήτου1.
Πιο συγκεκριμένα καλούμε:
· τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λιβανό Σπήλιο και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους του νομού κ. Καραγκούνη Κ. και Σαλμά Μ. να μην επιτρέψουν την αποδοχή μιας μη ακαδημαϊκής και περισσότερο λογιστικής εισήγησης του Π. Πατρών για τα τμήματα του Αγρινίου και να συμβάλουν στην υλοποίησης της ιδέας ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.
· αφού ευχαριστήσουμε τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Κωνσταντόπουλο Δ. για την προσπάθεια που έχει καταβάλλει μέχρι στιγμής για την επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ και γενικότερα των πανεπιστημιακών τμημάτων του νομού εδώ και μια δεκαετία, θα θέλαμε να του ζητήσουμε να συνεχίσει την πίεση προς την κυβέρνηση από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
· παρομοίως ζητούμε να ασκηθεί πίεση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού προς την κυβέρνηση για να μην μειωθούν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Αιτωλ/νίας και συνάμα του Αγρινίου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο κύριος Βαρεμένος έθιξε πρόσφατα το ζήτημα της επανίδρυσης του τΔΠΠΝΤ σε επερώτησή του προς στον Υφυπουργό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Συρίγο Άγγελο.
· αφού ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη Ν. ο οποίος έμπρακτα έχει αποδείξει ότι ασχολείται με την ανάπτυξη του ακαδημαϊκής κοινότητας και των τριών νομών της Περιφέρειας, να συνεχίσει να ασκεί πίεση προς το Υπουργείο για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος που θα περιλαμβάνει σχολές από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας και το τΔΠΠΝΤ, όπως με πολύ όμορφο τρόπο ανέπτυξε στην επιστολή του προς το Πανεπιστήμιο1
· παρομοίως αφού ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γ. ο οποίος απέδειξε και αυτός έμπρακτα ότι ήταν δίπλα μας από την αρχή της προσπάθειάς μας για επανίδρυση του τΔΠΠΝΤ -σε αντίθεση με την πολιτικό του αντίπαλο κ. Σταρακά Χ. η οποία απέδειξε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ότι εσκεμμένα ή μη, α. ακολουθεί τη γραμμή της Πάτρας β. δεν έχει γνώσεις πάνω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς ζήτησε την ίδρυση 8 και 9 τμημάτων Γεωπονικής την ώρα που ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι και τα 6 θεωρούνται υπερβολή στην απάντηση επερώτησης του κ.Βαρεμένου, γ. χρησιμοποιούσε το ζήτημα επανίδρυσης τΔΠΠΝΤ για λόγους αντιπολίτευσης προς τον Δήμαρχο καθώς στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ψήφισε υπέρ της επανίδρυσης του τΔΠΠΝΤ- να συνεχίσει την πίεση προς το Υπουργείο για να μην μειωθούν του Αγρινίου καθώς υπάρχουν υποδομές ακόμη και για αύξηση
· όλους τους φορείς του Αγρινίου να πιέσουν με επιστολές προς την κυβέρνηση για τη μείωση των πανεπιστημιακών Τμημάτων καθώς θα είναι ένα βήμα καταστροφικό ως προς την προσπάθεια ανάπτυξης της πόλης του Αγρινίου.
10-4-2021
Μετά απο 2 χρόνια περίπου απο την ψήφιση του ν.Γαβρόγλου και την άδικη κατάργηση του τμήματος μας είμαστε για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές.
Μετά απο άπειρες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις μας η κατάσταση φαίνεται να παραμένει ίδια για εμάς και το τμήμα μας. Η αδικαιολόγητη κατάργηση του ΔΠΠΝΤ δεν φαίνεται να διορθώνεται απο το Υπουργείο Παιδείας, καθώς μετά απο πολλούς αγώνες, πολλές μάχες που δώσαμε οι εξελίξεις δεν είναι οι αναμενόμενες.
Την ίδια στιγμή, όπου τα πανεπιστήμια εδώ και 1 χρόνο είναι κλειστα, όπου εντείνεται η καταστολή, σε συνθήκες πρωτόγνωρες για την εποχή μας, το Πανεπιστήμιο Πατρών φέρνει στο προσκήνιο μια νέα πρόταση για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκου του χάρτη, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ν.Κεραμέως. Μια πρόταση στην οποία ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπάρχει η επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ και δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.
Όπως αναφέρθηκε ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ για ακόμη μια φορά.
Εάν νομίζουν ορισμένοι οτι σιωπήσαμε ή φοβηθήκαμε είναι βαθιά γελασμένοι. Έχουμε ξεκαθαρίσει οτι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ μέχρις εσχάτων, διότι αυτό είναι το δίκιο, και το δίκιο είναι πάντα με την πλευρά των φοιτητών. Είμαστε εξοργισμένοι με την κατάσταση, την οποία βιώνουμε, καθώς το επαγγελματικό μας μέλλον είναι αβέβαιο.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ.
ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΠΠΝΤ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ
Ο πρόεδρος του Φ.Σ. και λοιποί οργισμένοι φοιτητές.
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου κατά την 1η/2021 κατεπείγουσα συνεδρίασή του που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Φαρμάκης, το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Θάνος Μωραΐτης, Γεώργιος Βαρεμένος και Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ. Προκόπιος Θεοδωρίδης, Γρηγόριος Μπεληγιάννης και Θεόδωρος Κουτσομπίνας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Στυλιανός Μπλέτσας και πλήθος φοιτητών και πολιτών, έλαβε ΠΑΜΨΗΦΕΙ το κάτωθι ψήφισμα.
Να αποσυρθεί άμεσα η πρόταση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Τμήματα του Αγρινίου που θα κατατεθεί σε διαβούλευση και θα υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας.
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Πανεπιστημιακού Τμήματος από το Αγρίνιο.
ΖΗΤΑΜΕ την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση άρση αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής.
Επειδή έχει πλέον καταστεί ολοφάνερο ότι η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών σταθερά και διαχρονικά επιδιώκει την συγκέντρωση όλων των τμημάτων στην πόλη της Πάτρας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου ‘ο Ερμής’
24-2-2021
Για άλλη μια φορά (είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει το μέτρημα) επανέρχεται το θέμα της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο. Προκαλούν πράγματι οι εξελίξεις στο θέμα αυτό την κοινωνία της πόλης μας και όχι μόνο.
Κι αυτό αν σκεφθεί κάποιος ότι από το 1985 που ιδρύθηκε το πρώτο τμήμα ΑΕΙ, η Οικονομική Σχολή που αργότερα έφυγε στην Πάτρα και ήρθαν άλλα τμήματα, δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί μια μόνιμη και οριστική λύση στη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών και των αντίστοιχων τμημάτων .
Είναι γνωστές, εδώ και αρκετά χρόνια, οι προσπάθειες και από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και των διαφόρων Κυβερνήσεων ώστε να δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου.
Δεν είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή για την απόδοση των ευθυνών, που σίγουρα υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας τις δικές μας ευθύνες, που δεν πιέσαμε όπως έπρεπε κάθε φορά την κεντρική εξουσία ώστε να υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό.
Ο Εμπορικός Σύλλογος, ως θεσμικό όργανο, μπορεί να μην είναι ο ειδικός στο θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όμως είναι εκείνος που και σε αυτό το ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία παίρνει θέση και προτείνει ότι πρέπει να υπάρξει -επιτέλους -από όλους τους εκπρόσωπους της, βουλευτές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια και όλους τους συλλόγους, ενιαία γραμμή και στήριξη του ΟΜΟΦΩΝΟΥ ψηφίσματος της έκτακτης συνεδρίασης στις 19-2-2021 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου για Επανίδρυση Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, με έδρα το Αγρίνιο, προκειμένου να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση στη λειτουργία του.
Η προσπάθεια όμως αυτή, πρέπει εκτός από το να έχει την στήριξη όλων, να είναι και διαρκής, έντονη και χωρίς πολιτικές ή κομματικές παρεμβάσεις, με μοναδικό στόχο την οριστική και μόνιμη λύση.
Συμμαχία Πολιτών» – Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος:
Φίλες και φίλοι,
Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου της 19ης Φεβρουαρίου με θέμα τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο ήταν επιβεβλημένη μετά την πρόταση για αναδιάρθρωση που έγινε γνωστή και η οποία αν εφαρμοστεί οδηγεί σε συρρίκνωση την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο Αγρίνιο καθώς θα υπάρχουν πλέον μόλις 2 τμήματα.
(Βεβαίως μπορεί και να είναι πλέον και περιττή καθώς με την επαναφορά της βαθμολογικής βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ τα περισσότερα τμήματα του Αγρινίου θα συρρικνωθούν έτσι ή αλλιώς λόγω έλλειψης φοιτητών).
Θα ήταν λάθος όμως να επικεντρωθούμε μόνο στο συγκεκριμένο γεγονός γιατί κινδυνεύουμε να δούμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος.
Γιατί αυτό το οποίο παρακολουθούμε δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο έργο που παίζεται, ερήμην της κοινωνίας, επί 36 ολόκληρα χρόνια και λέγεται «Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο Αγρίνιο».
Το θέμα επομένως είναι ο συνεχιζόμενος, επί 36 χρόνια, εμπαιγμός της πόλης μας και των κατοίκων της. Είναι η άνιση, επί δεκαετίες, αντιμετώπιση των πολιτών του Αγρινίου σε σύγκριση με τους πολίτες των άλλων αστικών κέντρων της περιοχής.
Γι αυτό απαιτείται να δούμε το θέμα του Πανεπιστημίου συνολικότερα.
Εμείς πιστεύουμε ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη της περιφέρειας στη χώρα μας όσο και στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο όταν αναπτυχθεί οργανωμένα, με ισορροπημένο, ορθολογικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Μόνο έτσι θα είναι βιώσιμη.
Βασικές προϋποθέσεις γι αυτό πρέπει να είναι:
Α. Η σύνδεση των πανεπιστημιακών σχολών που ιδρύονται και των τμημάτων που περιλαμβάνονται σε αυτές με την τοπική οικονομία και τις κοινωνικές ανάγκες. Κομβικό σημείο αποτελεί η παραγωγή νέας γνώσης δίνοντας βαρύτητα στην έρευνα και στην άμεση εφαρμογή της στην παραγωγική διαδικασία.
Β. Οι σχολές πρέπει να περιλαμβάνουν τμήματα που έχουν πλήρως κατοχυρωμένα και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα ώστε να δίνουν πραγματικά επαγγελματική διέξοδο στους αποφοίτους και να αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους φοιτητές.
Γ. Η στελέχωση τους με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό (μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό κλπ) και φυσικά η δημιουργία κτηριακών υποδομών.
Δ. Η ισορροπημένη κατανομή των πανεπιστημιακών σχολών σε όλα τα αστικά κέντρα της περιφέρειας αναλογικά με τον πληθυσμό, μια παράμετρος που επιβάλλεται για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο καθένας και καθεμία έχει νομίζω την εμπειρία μετά από 36 χρόνια και μπορεί μόνος του να απαντήσει σε τι βαθμό τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που αναφέραμε για το Αγρίνιο.
Θα θέλαμε να επικεντρωθούμε όμως σε ένα θέμα που θεωρούμε πολύ σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες περιφερειακών Δήμων, όπως του Αγρινίου, που συγκεντρώνουν μεγάλο πληθυσμό.
Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης το κόστος των σπουδών μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας είναι σήμερα για τις περισσότερες οικογένειες δυσβάστακτο έως απαγορευτικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες που η δημόσια δωρεάν παιδεία υποτίθεται ότι θα μηδένιζε.
Γι’ αυτό είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρχουν σχολές υψηλού επιπέδου ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν στον τόπο διαμονής τους και να έχουν στη συνέχεια καλύτερες ευκαιρίες εργασίας.
Φίλες και φίλοι
Ως Δημοτική Παράταξη του Αγρινίου με ανακοίνωση μας στα μέσα του Ιανουαρίου την οποία αποστείλαμε και στους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας είχαμε επισημάνει την άνιση αντιμετώπιση του Αγρινίου στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και απευθύναμε κάλεσμα προς όλους να διεκδικήσουμε ενωμένοι όσα δικαιούμαστε.
Δυστυχώς δεν έδωσε κανείς σημασία. Σήμερα, ένα μήνα μετά, με τις πολύ αρνητικές εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο να τρέχουν είμαστε πλέον αναγκασμένοι να τρέχουμε και εμείς πίσω τους.
Έστω και τώρα όμως η συμμετοχή στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Αγρινίου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, των περισσότερων Βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας, των Πρόεδρων των Επιμελητηρίων, Πανεπιστημιακών Καθηγητών, Εκπροσώπων των φοιτητών και ο υπεύθυνος τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δίνουν την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει η συσπείρωση και η ενότητα που απαιτείται αυτή την κρίσιμη ώρα για την πόλη μας.
Είναι προφανές βεβαίως ότι δεν παραγράφονται οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα τις δεκαετίες που πέρασαν.
Όμως τώρα είναι η ώρα που οι εξελίξεις επιβάλουν να σταθούμε, για πρώτη ίσως φορά, στο ύψος των περιστάσεων. Να αφήσουμε στην άκρη την εσωστρέφεια και τις κομματικές κόντρες και μαζί με την κοινωνία να αγωνιστούμε γι αυτά που δικαιούνται οι συμπολίτες μας και που για δεκαετίες στερήθηκαν.
Ως «Συμμαχία Πολιτών» επαναλαμβάνουμε τη θέση μας που εγκαίρως, από τις 20 Ιουνίου 2019 είχαμε δημοσίως εκφράσει: «…η μόνη βιώσιμη λύση σε βάθος χρόνου για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση της πόλης μας και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα είναι η ίδρυση του αυτόνομου Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας…».
Γι΄ αυτόν τον σκοπό αξίζει να αγωνιστούμε.
Διαφορετικά φοβούμαστε ότι και για τα επόμενα 36 χρόνια θα συζητάμε τα ίδια.
Κάλεσμα φοιτητών ΔΠΠΝΤ για συμμετοχή σε ψήφισμα με σκοπό τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας:
Παρακολουθήσαμε στις 19/2/20 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της πόλης όπου σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου ήταν παρούσα (πλην του κ. Σαλμά).
Με χαρά διαπιστώσαμε ότι όλες οι απόψεις -ανεξαρτήτου κόμματος- είχαν ως κοινό παρονομαστή, την ανάπτυξη των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού Αιτωλ/νίας και της πόλης του Αγρινίου.
Θεωρούμε, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γεώργιος, ότι η μόνη λύση για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και συνάμα της πόλης του Αγρινίου και του Τμήματός μας ΔΠΠΝΤ, θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.
Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο ψήφισμα στο παρακάτω link, έτσι ώστε να σταματήσει ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ αυτή η καρκινωματική πολιτική του Πανεπιστημίου Πατρών. Μια πολιτική που ακολουθείται μόνο από την Πάτρα και κανένα άλλο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα εις βάρους όλων των υπολοίπων περιοχών της Περιφέρειας και κυρίως εις βάρος της πόλης του Αγρινίου, μιας εκ των 10 μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας, η οποία αδικείται συνεχώς παρά την αριθμητικά μεγάλη εκλογική της δύναμη.
link ψηφίσματος: https://tinyurl.com/1iliin2g
Σύλλογος Αποφοίτων Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ. :
dppntalumninetwork@gmail.com
Αρ. Πρωτ. 92/2021
Θεσσαλονίκη, 18/2/2021
Προς: Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών, Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, Υπουργό
Παιδείας, Υφυπουργό Παιδείας, Γραφείο Πρωθυπουργού, Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας,
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ΜΜΕ
Θέμα: Eπανίδρυση τμήματος μετά την αναιτιολόγητη κατάργηση του Δ.Π.Π.Ν.Τ.
Αξιότιμοι,
Ο «Σύλλογος Αποφοίτων Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων
Τεχνολογιών» με διακριτό τίτλο «ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ.» ιδρύθηκε με την υπ’
αριθμ.116Σ/22-7-2020 απόφαση/διάταξη του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.
Με μεγάλη μας έκπληξη, για μια ακόμα φορά διαπιστώσαμε ότι στο σχέδιο για την
αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών που δημοσιεύτηκε και τέθηκε σε διαβούλευση
απουσιάζει πλήρως η όποια αναφορά στο πρόσφατα καταργηθέν τμήμα Διαχείρισης
Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών Δ.Π.Π.Ν.Τ.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να αναφέρουμε τις σχετικές επιστολές μας, τόσο στις
23/11/20201 προς το Υπουργείο Παιδείας, όσο και στις 13/12/20202 προς τον Πρύτανη του
Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες αν και πρωτοκολλήθηκαν απο τους αρμόδιους φορείς
μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί. Επιπλέον, τον Ιανουάριο στάλθηκε αίτημα προς το νέο
υφυπουργό Παιδείας κ.Συρίγο για τηλεδιάσκεψη και δυστυχώς, ακόμα είμαστε στην
αναμονή.
Την αναιτιολόγητη και άδικη κατάργηση του τμήματος μας σε μία νύχτα
προεκλογικά, αλλά και την πρόσφατη θετική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ που πιστοποιούσε το
Δ.Π.Π.Ν.Τ. μέχρι το 2023, τη γνωρίζουμε πλέον όλοι πολύ καλά.
Μετά από ερωτήσεις των τοπικών Βουλευτών κ.Λιβανού και κ.Κωνσταντόπουλου
στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με την επανίδρυση του Δ.Π.Π.Ν.Τ., για πρώτη
φορά σε δηλώσεις του ο τέως Υφυπουργός Παιδείας κ. Διγαλάκης έκανε αναφορά στους
φοιτητές και τους απόφοιτους του τμήματος και αναφέρθηκε σε εξεύρεση πιθανής λύσης
από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Υπουργείο (επισυνάπτεται το βίντεο)3.
Καταθέτουμε, λοιπόν, σήμερα μία πρόταση για ίδρυση ενός νέου τμήματος στην πόλη
του Αγρινίου που θα συμπεριλαμβάνει τα δύο (2) ενεργά έτη φοιτητών, αλλά και όλους τους
αποφοίτους του Δ.Π.Π.Ν.Τ.
Ένα τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης & Πληροφορικής, το οποίο μπορεί να
στεγάζεται στις ίδιες εγκαταστάσεις που είναι παραχωρημένες από το δήμο Αγρινίου μαζί με
το σύγχρονο εξοπλισμό εργαστηρίων που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από το ΕΣΠΑ.
Συνεπώς, δεν προκύπτει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για το Ίδρυμα. Απορίας άξιο τι
θα απογίνει ο υπάρχων εξοπλισμός με βάση το σχέδιο που έχει κατατεθεί;; Αλήθεια πόσα
από τα υπάρχοντα μέλη ΔΕΠ του σημερινού τμήματος επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα
νέο τμήμα, από το να μετακινηθούν ύστερα από τη μεταφορά τους στην Πάτρα σε άλλα
τμήματα; Επίσης, το διδακτικό έργο του νέου τμήματος μπορούν να υποστηρίζουν και τα
μέλη ΔΕΠ των άλλων τμημάτων που παραμένουν στην πόλη του Αγρινίου. Με βάση όλα τα
παραπάνω το νέο τμήμα είναι οικονομικά βιώσιμο, ενώ με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται
όλοι εκείνοι οι άνθρωποι και οι χιλιάδες οικογένειες που συνοδεύουν το πολύπαθο αυτό
τμήμα στα 16 χρόνια λειτουργίας του από το 2004.
Δυστυχώς, τόσα χρόνια δεν παρατηρήθηκε ούτε στήριξη, ούτε ενσωμάτωση του
τμήματος από την ευρύτερη κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά ούτε και από την
ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών στο βαθμό που άξιζε για το
συγκεκριμένο τμήμα και για την επιστήμη μας. Δεν επιθυμούμε να είμαστε απόφοιτοι ενός
κατηργημένου τμήματος και χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει την επαγγελματική
αποκατάσταση που μας αρμόζει.
Αυτή η λύση που προτείνουμε, θεωρούμε ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη, τόσο για την
ακαδημαϊκή κοινότητα και τον τόπο, όσο και για εμάς τους απόφοιτους. Παρακαλούμε να
εξετάσετε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σοβαρά και να λάβετε τις σωστές αποφάσεις για το
μέλλον των φοιτητών και των αποφοίτων που ζητούν έστω και την ύστατη στιγμή
την κατανόηση σας.
Πιστεύουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν την πρόταση μας, αναμένουμε την
ουσιαστική στήριξη όλων, αλλά και την θετική έκβαση του προβλήματος που έχει
δημιουργηθεί!
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων ΔΙ.ΠΟ.ΝΕ.Τ.
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου που πραγματοποιήθηκε την 19/2/2021 μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετείχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής– ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος αρχικά ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγρινίου για την πρωτοβουλία της διευρυμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στο μείζον για την περιοχή ζήτημα.
Κάνοντας μια συνοπτική αναδρομή, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο το 2009 και στην απαράδεκτη κατάργησή του με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, όπου και αναφέρθηκε σε ευθύνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ποτέ. Τόνισε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, κάτι που όπως είπε, πιστεύει ότι πρέπει να αποτελεί για όλους προτεραιότητα και τωρινό στόχο.
Στη συνέχεια μίλησε για την ομόφωνη απόφαση Συγκλήτου και Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου αναφέρονταν στην άμεση μεταφορά των τριών εναπομείναντων Πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Κάτι το οποίο απετράπη μετά από επίκαιρες ερωτήσεις του στη Βουλή, τις οποίες οι τότε Υπουργοί Παιδείας αποδέχθηκαν και έκαναν δεκτό το αίτημα όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Αιτωλοακαρνανίας για την παραμονή των τριών πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο. Γι’αυτό και ευχαρίστησε τον κ. Μπαλτά και τον κ. Φίλη.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για την κατάσταση που επικράτησε το 2019 επί Υπουργίας κ. Γαβρόγλου, όπου αναφέρθηκε στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, το οποίο πιστοποιήθηκε από την ΑΔΙΠ το Ιανουάριο του 2019 και καταργήθηκε με πολιτική απόφαση του κ. Γαβρόγλου τον Μάιο του 2019. Το Τμήμα αυτό καταργήθηκε, ενώ είχε κατά το χρόνο εκείνο 700 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Για το εν λόγω Τμήμα, ανέφερε ότι δύο φορες΄το έφερε στη Βουλή, ζητώντας την επανίδρυσή του. Θύμισε άλλωστε, ότι μετά και την απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Διγαλάκη σε επίκαιρη ερώτησή του για το εν λόγω Τμήμα, ότι τούτο κακώς καταργήθηκε, αναμένουμε την επανίδρυσή του με τη συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, ΕΘΑΑΕ και Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως είπε, αυτή είναι η απαίτηση τόσο των καθηγητών, όσο και των φοιτητών και αποφοίτων, που βλέπουν τα πτυχία τους να μένουν χωρίς αντίκρυσμα. Μάλιστα ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε σύσταση Σχολής Διοίκησης, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, στην οποία να ενταχθεί το εν λόγω Τμήμα και το το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.
Αναφορικά με τη Γεωπονική Σχολή του Μεσολογγίου, ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε τη λειτουργία της με έδρα το Μεσολόγγι, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών στα Τμήματά της, ώστε τούτα να ενισχυθούν, να προστεθούν και νέα Τμήματα και να αποτελέσουν τα αντικείμενα λειτουργίας τους ελκυστική πρόταση για επιλογή και παρακολούθηση, με αυριανή επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους. Άλλωστε, το campus του Μεσολογγίου με τις κτιριακές και υλικοτεχνικές του υποδομες, μπορεί να υποστηρίξει πολύ περισσότερα Τμήματα, αλλά και να εγγυηθεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας. Τόνισε μάλιστα ότι το Μεσολόγγι θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών, έχοντας ανάλογη τύχη για παράδειγμα με το Ρέθυμνο. Τα δε Τμήματα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο, πρότεινε να αξιολογηθούν ως προς το αντικείμενο λειτουργίας τους, ώστε να τύχουν της απρόσκοπτης εκεί λειτουργίας τους, αποτελώντας ελκυστική πρόταση για τους φοιτητές.
Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και τόνισε ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων, βουλευτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας και αποφάσεις με δύο μέτρα και δυο σταθμά, όπως είδαμε να συμβαίνει όταν σε άλλες περιοχές της χώρας ιδρύονται Πανεπιστήμια και Σχολές, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία καταργούνται.
Δήμος Αγρινίου:
Την σταθερή θέση του για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας επανέλαβε με εμφατικό τρόπο ο Δήμαρχος Αγρινίου κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε μεταξύ άλλων :
«Παρακολουθούμε τη λυσσαλέα προσπάθεια του Πανεπιστημίου Πατρών να συγκεντρώσει όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Πάτρα. Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας η πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Με έκπληξη είδαμε αλλαγές που αφορούν όλες τις άλλες πόλεις της Περιφέρειας εκτός της Πάτρας.
Το Δεκέμβριο του 2019 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και της πρώην Πρυτάνεως είχαμε τη ρητή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Τμήματος στην Πάτρα. Μάλιστα με ψήφισμα που κατατέθηκε ζητήσαμε «την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος. Τέλος, την άμεση άρση αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής με απώτερο σκοπό την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο».
Μόλις έναν χρόνο μετά έχουμε την αίσθηση ότι η Πρυτανεία μας εμπαίζει και ότι γινόμαστε αποδέκτες μιας εχθρικής συμπεριφοράς. Αναρωτιέμαι αν, η ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι τόσο αναξιόπιστη που να καταρρίπτει ακόμη και την δική της πρόταση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι, με τη στάση τους, διαταράσσουν τις τοπικές κοινωνίες σε μια λογική συγκεντρωτισμού. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο.
Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτές τις παλινωδίες. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Βαθιά πεποίθηση μου είναι ότι, η μόνη ρεαλιστική λύση, μπορεί να είναι η επανίδρυση του αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με τμήματα σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο.
Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να στηρίξουμε ένα τέτοιο εγχείρημα και είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθούμε το Πανεπιστήμιο και τα Τμήματα του. Η υπόθεση Πανεπιστήμιο δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και διχόνοιας αλλά σύμπλευσης προς έναν κοινό στόχο. Χαίρομαι λοιπόν που είμαστε όλοι μαζί να συζητήσουμε για ένα θέμα που μας ενώνει. Χαίρομαι γιατί η πρόσκληση για την έκτακτη συνεδρίαση βρήκε ανταπόκριση σε όλους σχεδόν τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα με ικανοποίηση άκουσα ότι συμφωνούν με την θέση και τις προτάσεις που κατέθεσα. Οι Δήμαρχοι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πολλές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη.
Καλώ λοιπόν όλους όσους σχεδιάζουν τον ακαδημαϊκό χάρτη της Περιφέρειας αλλά και της Χώρας να αποσύρουν άμεσα τις συγκεντρωτικές τους προτάσεις και να ακολουθήσουν το δρόμο της λογικής δικαιώνοντας επιτέλους τις τοπικές κοινωνίες και τους αγώνες ετών απέναντι στον εμπαιγμό και την απαξίωση».
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 15.30. Το συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και με μοναδικό θέμα συζήτησης την πρόταση για αναδιοργάνωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ένα ακόμη μνημόσυνο για μια ακόμη σημαντική απώλεια για την Πόλη, τον Δήμο, το Νομό μας.
• Σχέδιο ΑΘΗΝΑ 2013, επί υπουργίας Κων/νου Αρβανιτόπουλου καταργείται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο
• Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του νομού το Αγρίνιο στερείται σύνδεσης με την Ιόνια οδό
• Η Αιτ/νία , και κατ΄επέκταση ο Δήμος μας , καταγράφεται ως η περιοχή της Ελλάδας με τη μικρότερη ανάπτυξη και μια με την μεγαλύτερη ανεργία (ΕΡΓΑΝΗ-ΟΑΕΔ, δημοσιεύσεις σε τοπικά σάιτ)
• Η Αιτ/νια και ο Δήμος μας ειδικότερα είναι μια από τις περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα μεγάλο έργο, (οδικές αρτηρίες, υποδομές τουριστικής ανάπτυξης κλπ), ούτε είναι προγραμματισμένο να γίνει
• Για μια ακόμη φορά απειλούμαστε με την εκτροπή του Αχελώου
• Είμαστε η μόνη πόλη Δήμος που δεν εισπράττουμε ούτε ευρώ ως αντισταθμιστικό όφελος, μολονότι στο Δήμο μας υπάρχουν τρία υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ
• Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα , μολονότι είναι εξαιρετικής ποιότητας, έχουν δε το πλεονέκτημα της πρωϊμότητας είναι απαξιωμένα και συχνά μένουν απούλητα. Δεν υπάρχει καθετοποίηση της παραγωγής. Οι υποδομές (ΤΟΕΒ,ΓΟΕΒ), οι αγροτικοί δρόμοι είναι είτε κατεστραμμένες είτε σε πολύ κακή κατάσταση , είτε ανύπαρκτες. Αποτέλεσμα η ενδοχώρα που κάποτε ήταν ο «τροφοδότης λογαριασμός» και πηγή πλούτου για την πόλη, σήμερα να έχει ερημώσει , και όχι μόνο να μην παράγει πλούτο αλλά να μην μπορεί να συντηρήσει καν τους λιγοστούς κατοίκους της
• Το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο στο Δήμο μας είναι το ίδιο από την δεκαετία του 1950
• Η πόλη μας δεν αναφέρεται πουθενά , σε κανένα τουριστικό οδηγό, σε καμιά μεγάλη αθλητική εκδήλωση ή καλεντάρι δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό σε καμιά εποχή του χρόνου.
Και αν για όλα τα παραπάνω απαιτείται και η συμβολή της κεντρικής διοίκησης , τι να πεί κανείς για τα του οίκου (Δήμου) μας; ΄Ένα πάρκο έχουμε (4+7=11) ένδεκα χρόνια κατεστραμμένο και αναξιοποίητο. Η σχολική στέγη είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το παλαιό νοσοκομείο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του όπως και οι γειτονιές και οι τοπικές κοινότητες. Τελευταία απαξίωση, πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο (χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου), ήταν και η υποχρέωση των δημοτών μας ηλικίας 60-64 ετών να μεταβούν σε γειτονικούς δήμους προκειμένου να εμβολιαστούν κατά της covid-19.
΄Ετσι λοιπόν μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε σαν φυσική εξέλιξη η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για την «αναδιοργάνωση» των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του νομού και της πόλης μας ειδικότερα.
Μετά το σχέδιο Αθηνά, η οριστική ταφόπλακα και για τα λιγοστά εναπομείναντα τμήματα. ΗΤΤΕΣ, ΗΤΤΕΣ, ΗΤΤΕΣ.
Φυσικά η πρόταση δεν είναι του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά η πολιτική του υπουργείου παιδείας και είναι ενταγμένη στον γενικότερο σχεδιασμό της κ. Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση (μείωση εισακτέων, μείωση προϋπολογισμών ιδρυμάτων, ισοτιμία ΑΕΙ και κολλεγίων, επαγγελματική κατοχύρωση τίτλων σπουδών των τελευταίων κλπ). Και για να μην ψάχνουμε για δικαιολογίες , όλες οι ανωτέρω επισημάνσεις δεν συνδέονται με την πανδημία, τις κακές καιρικές συνθήκες και ακραία φαινόμενα. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής και αντίληψης που διαπερνά δημοτικές αρχές του νομού , περιφέρεια, κεντρική κυβέρνηση. Ακούσατε καμιά αντίδραση από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τον συμπατριώτη μας υπουργό; Πέρα από την φιλολογική προσέγγιση του θέματος από την περιφέρεια ενημερωθήκατε για κάτι πιο συγκεκριμένο και χειροπιαστό για την αντιμετώπιση και την αποτροπή τους; Εμείς ως δήμος Αγρινίου, αν και όλα αυτά ακούγονταν και ήταν γνωστά από καιρό, τι πρωτοβουλίες πήραμε για να τα αποτρέψουμε; Απολύτως καμία. Και τώρα καλούμαστε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να τελέσουμε ένα ακόμη, διαδικτυακό αυτή τη φορά, μνημόσυνο για μια ακόμη σημαντική απώλεια για την πόλη μας , το Δήμο και το νομό μας. Και σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούμε να επικαλεστούμε ως δικαιολογία ούτε την περιφερειακή αρχή, ούτε την κυβέρνηση, ούτε την πρυτανεία του πανεπιστημίου Πατρών. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Εμείς ως πολίτες για μια ακόμη φορά δεν ενημερωθήκαμε , δεν κληθήκαμε μέσα από τους εκπροσώπους μας να εκφράσουμε τις θέσεις μας και τις διεκδικήσεις μας. Τι είμαστε εμείς, Θεσσαλοί; Για να καταδεχθεί να μας επισκεφθεί και να μας συναντήσει , να μας ενημερώσει και να συναποφασίσουμε έστω και με την κ. Κεραμέως;
Τελειώνω, παραφράζοντας μόνο κατά μια λέξη τον ποιητή:
«Του μικρού Βοριά παράγγειλα να΄ναι καλό παιδάκι
Μη μου χτυπάει πορτόφυλλα και το παραθυράκι
Γιατί στο σπίτι που αγρυπνώ η ΠΟΛΗ μου πεθαίνει
Και μες τα μάτια την κοιτώ, που μόλις ανασαίνει»
(Ελύτης-Θεοδωράκης)
Για την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 και του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν. 4555/2018, θα διεξαχθεί ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ η 1η/2021 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10, παρ. 1 της ΠΝΠ όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 55, τ. Α΄, 11-3-2020 και όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4682/2020, σχετ. η υπ’ αριθμ. 426/2020 εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ., ΑΠ: 77233/13-11-2020), στις 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ώρα 17:00, για τη συζήτηση του κάτωθι μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης:
Συζήτηση σχετικά με την πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών.
(Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παπαναστασίου).
Ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα έγκειται στο γεγονός ότι το θέμα είναι εξαιρετικά υψηλής σπουδαιότητας, τόσο για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Αγρινίου, όσο και για το σύνολο της κοινωνίας του Δήμου Αγρινίου. (Άρθρο 67, παρ. 5 του Ν. 3852/2010).
Δήμος Αγρινίου
Χριστίνα Σταρακά: «Το Αγρίνιο δεν μπορεί να ανεχτεί άλλη υποβάθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» Με αφορμή δημοσιεύματα, σχετικά με τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστήμιου Πατρών, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χριστίνα Σταρακά, προέβη στην εξής δήλωση:
«Είναι ολοφάνερο ότι, για ακόμη μια φορά, με αφορμή τα ακαδημαϊκά κριτήρια, επιχειρείται υποβάθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή. Με πρόσχημα την συνοχή των Πανεπιστημιακών Σχολών, προτείνεται η λειτουργία Γεωπονικής Σχολής με μόνο δυο Τμήματα στο Αγρίνιο και μάλιστα η ίδρυση του ενός από τα δυο Τμήματα (Αειφορικής Γεωργίας ),να είναι δυνητική για το 2023-2024 και αφού προηγηθούν μελέτες βιωσιμότητας και άλλες διαδικασίες. Η Αιτωλοακαρνανία του παρελθόντος, με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι με αυτόνομο ΤΕΙ, θα είναι πλέον στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με μια Σχολή και τέσσερα Τμήματα κι αυτά αμφίβολα!. Από τις διεργασίες προκύπτει ότι προτείνεται η μεταφορά του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα και η μεταφορά του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων Τροφίμων(ΔΕΑΠΤ) επίσης στην Πάτρα, την ώρα μάλιστα, που καθηγητές και φοιτητές διαφωνούν με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης.
Κι ενώ πρόκειται για ένα Τμήμα (το ΔΕΑΠΤ),με σπουδαίο ακαδημαϊκό έργο σε θέματα τόσο της διοίκησης επιχειρήσεων όσο και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα, διακρινόμενο για την εξωστρέφεια και τις συνέργειες με τους τοπικούς φορείς.
Με αυτές τις μεθοδεύσεις, θα μεταφερθεί ή θα καταργηθεί, μέσω της συνένωσης του με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ένα Τμήμα με δυναμική παρουσία 23 ετών!
Ποια είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια για μια τέτοια εξέλιξη;
Ακόμη, πρέπει να γίνει σαφές ότι επιχειρείται η μεταφορά του Τμήματος Ιστορίας –Αρχαιολογίας, ενώ την ίδια στιγμή, παραπέμπεται οριστικά στις καλένδες η επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Παράλληλα, μεταφορά στην Πάτρα ή συνένωση με άλλο Τμήμα προτείνεται και για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Τελικώς, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει συνέχεια η όχι; Η πρώην Πρύτανης δεν ήταν εκείνη που δεσμεύτηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για την επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, παρουσία του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου;
Πρέπει να αντιληφθούν οι Πρυτανικές αρχές και η κυβέρνηση ότι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αγρίνιο δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «χρυσές εφεδρείες» για υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και για «στρατηγικούς σχεδιασμούς».
Απέναντι σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις έχουμε μια δημοτική αρχή η οποία κρατάει παθητική στάση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Δεν έχει σχέδιο και προσπαθεί κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα θέμα ,απλά να το διαχειριστεί προσωρινά. Δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των υποδομών και την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στα εξίμισι χρόνια θητείας της, ούτε φυσικά για το αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο οποίο έχει αναφερθεί κατά καιρούς ο κ. Δήμαρχος. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή, για άλλη μια φορά, είναι παρατηρητής και όχι πρωταγωνιστής. Έστω και τώρα, λοιπόν, πρέπει να αναλογιστεί την κρισιμότητα του θέματος και να αναλάβει πρωτοβουλίες, που όχι μόνο θα αποτρέψουν περαιτέρω υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή , αλλά και θα την ενισχύσουν. Όπως τις ευθύνες της πρέπει να αναλάβει και η κυβέρνηση. Να σταματήσει, επιτέλους, το «κρυφτό» με τις Πρυτανικές αρχές και τον εμπαιγμό με τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Από τη μια να αναστέλλεται η λειτουργία νέων τμημάτων στην Γεωπονική Σχολή γιατί θα εξετάσει το Υπουργείο αν πληρούν κριτήρια και προϋποθέσεις και από την άλλη να καταργούνται τμήματα που έχουν αξιολογηθεί θετικά .
Οι τελευταίες εξελίξεις πρέπει να μας αφυπνίσουν. Οι θεσμικοί φορείς, οι βουλευτές, η Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια, οι σύλλογοι και τα σωματεία, όλοι μαζί, οφείλουμε να απαιτήσουμε με δυναμισμό, πέραν της Γεωπονικής Σχολής, να παραμείνουν και να αναβαθμιστούν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αγρίνιο. Απαιτούμε Γεωπονική Σχολή ισχυρή όχι μόνο με τέσσερα τμήματα. Να δηλώσουμε απερίφραστα ότι δεν ανεχόμαστε άλλη υποβάθμιση και ακύρωση κρίσιμων δομών για τον τόπο μας, με αβάσιμα επιχειρήματα και αίολες τεκμηριώσεις. Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η κατάφορη αδικία προς τους πολίτες του Δήμου μας. Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούν να ανεχτούν άλλη υποβάθμιση.»
Οι Προτάσεις του Πανεπιστημίου Πάτρας για το Αγρίνιο δίνουν τη χαριστική βολή στην ανάπτυξη της πόλης. Απαιτείται παρέμβαση του πρωθυπουργού στην υποστήριξη της Περιφέρειας
Σύμφωνα με τις πρόσφατη ειδησεογραφία σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου πανεπιστημιακού χάρτη της Ελλάδας, τα νήματα κινούνται προς τη χειρότερη κατεύθυνση για το μέλλον του Αγρινίου.
Τα αποτελέσματα της προ τριών μηνών συμφωνίας που υπήρχε μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη Νεκτάριο με του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Κ. Μπούρα Χρήστου για ένα πολυκεντρικό περιφερειακό πανεπιστήμιο φαίνεται να μην ήταν αυτά που θα ανέμενε ακόμη και ο τελευταίος δημότης της πόλης μας και να επαναφέρει πιεστικά το αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δ. Ελλάδας αφού η μνημονιακή εποχή παρήλθε και είναι δυνατή με δυναμική κινητοποίηση η επανίδρυση του.. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι προθέσεις αλλά και οι μέχρι τώρα κινήσεις των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Πάτρας είναι η μείωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου σε μόλις δύο.
(link συνάντησης μεταξύ Περιφερειάρχη και Πρύτανη
https://dytikanea.gr/n-farmakis-topiki-aytodioikisi-panepistimio-mia-schesi-win/)
Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην πόλη του Αγρινίου το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας (ΙΑ) του οποίου η κυρίαρχη τάση επιθυμεί τη μετακίνηση του στη Πάτρα με δυο έτη του καταργημένου Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) για το οποίο οι φοιτητές και απόφοιτοι δεν έχουν σταματήσει να κινητοποιούνται για την επανίδρυσή του και με τα δύο πρώτα έτη του ΙΑ που διαδέχθηκε το ΔΠΠΝΤ, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων (ΔΕΑΠΤ), οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος (Μ.Χ) και δύο έτη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων (Ε.Τ.Τ).
Άρα υπάρχουν συνολικά 4 Τμήματα και επιδιώκεται μείωση τους σε 2 Τμήματα.
Ας ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει στις υπόλοιπες πόλεις τις Ελλάδος και ας συγκρίνουμε την αναλογίας Πληθυσμός – Πανεπιστημιακά Τμήματα σε σχέση με τα 2 Τμήματα ανά 100.000 κατοίκους της πόλης του Αγρινίου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΗΣ
Πόλη | Τμήματα | Πληθυσμός* | Βαθμός** |
Κοζάνη | 9 | 40 | 10 |
Ρέθυμνο | 10 | 50 | 9 |
Κομοτηνή | 9 | 50 | 8 |
Ιωάννινα | 20 | 120 | 7 |
Πάτρα | 28 | 200 | 6 |
Σέρρες | 8 | 60 | 6 |
Καλαμάτα | 8 | 70 | 5 |
Βόλος | 14 | 140 | 5 |
Ηράκλειο | 17 | 185 | 4 |
Τρίπολη | 4 | 45 | 4 |
Λαμία | 5 | 60 | 4 |
Αγρίνιο | 2 | 100 | 1 |
1. * Σε χιλιάδες
2. ** Προκύπτει από το ποσοστό Τμημάτων/Πληθυσμού και κανονικοποίηση με άριστα το 10 (Κοζάνη)
Από τους υπολογισμούς μας από το παραπάνω πίνακα, προκύπτει ότι με άριστα το 10 (Κοζάνη), το Ηράκλειο, με την αρωγή του πρώην Υφυπουργού κ. Διγαλάκη έχει 4, η Πάτρα συγκεντρώνει 6, η Καλαμάτα πατρίδα του νυν πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρα συγκεντρώνει 5, ο Βόλος ο οποίος πήρε δώρο από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα τμήμα πολιτισμού ενώ αφαιρέθηκε το ΔΠΠΝΤ από το Αγρίνιο συγκεντρώνει σχεδόν 5 και τα Ιωάννινα συγκεντρώνουν 7. Η καταστροφική διαπίστωση αφορά το Αγρίνιο, με 2 μόνο τμήματα συγκεντρώνει 1. Ένα στα δέκα. Να το μηδέν στο πηλίκο.
Το θλιβερό είναι ότι υπάρχουν δύο αναγνώσεις αυτού του ατιμωτικού αποτελέσματος για το Αγρίνιο. Δηλαδή, ότι η πόλη παίρνει ότι αξίζουν οι πολιτικοί της και ότι η Πάτρα αλωνίζει σε βάρος του Αγρινίου. Δεν ήταν αυτή όμως η προοπτική με τη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Απόδειξη ότι η έδρα της Κοσμητείας Οικονομίας Διοίκησης ορίστηκε στο Αγρίνιο σαν αντάλλαγμα για τη κατάργηση του 2013, για τα μάτια του κόσμου.
Η ύπαρξη πανεπιστημιούπολης και πανεπιστημιακής κοινότητας σε μια περιοχή αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη και αναβάθμισή της σε βιοτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Δυστυχώς για την περίπτωση της πόλη του Αγρινίου παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των Τμημάτων με καταργήσεις ή μεταφορές Τμημάτων στην Πάτρα η οποία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 28 Τμήματα. Έχουμε λοιπόν τα παρακάτω:
· το 1996 την μεταφορά της Οικονομικής Σχολής στην Πάτρα,
· το 2013 την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος,
· το 2019 την κατάργηση του πρωτοποριακού και άριστα αξιολογημένου Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών
Για το άμεσο μέλλον, με απόφαση που θα βγει σύντομα για τα πανεπιστήμια, επιχειρείται παρασκηνιακά
· η μεταφορά του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας στην Πάτρα
· η μεταφορά του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ) στην Πάτρα ενώ καθηγητές και φοιτητές διαφωνούν με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης
Για την υποστήριξη της αποδόμησης των τμημάτων του Αγρινίου, εκφράζονται διάφορες απόψεις με ποσοτικό επικάλυμμα οι οποίες είναι αβάσιμες δικαιολογίες.
Ένα παράδειγμα είναι πως υπάρχει διαρροή φοιτητών του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο σε ποσοστό 30% λόγω των πολλών μεταγραφών. Αυτό το ποσοστό δεν ίσχυε επί ΔΠΠΝΤ και το ΙΑ έχει και πιο πολλούς φοιτητές άλλωστε. Για να καταλάβουμε, μεθοδεύει η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών επί τρία χρόνια τη κατάργηση του ΔΠΠΝΤ, το καταργεί και το αποδομεί για δύο ακόμη χρόνια (αφού τρέχει ακόμη το πρόγραμμα του) το πετάει κυριολεκτικά στο βυθό της εσωστρέφειας δημιουργώντας ένα εύθραυστο ΙΑ με 2 καθηγητές μόνο με συναφές αντικείμενο εξαχρειώνοντας τους υπολοίπους για να έλθει να ζητήσει και τα ρέστα ότι τάχα υπάρχουν πολλές μεταγραφές. Δεν είναι ο φταίχτης για αυτό οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές και το χάος το οποίο δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια;
Άλλη αβάσιμη δικαιολογία είναι το παράπονο ότι οι σχολές δεν μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικούς νομούς και με αποστάσεις απαγορευτικές για την ακαδημαϊκή συνοχή. Αν συμβαίνει αυτό γιατί δεν κλείνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Επομένως και αυτό το επιχείρημα είναι λανθασμένο ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι το Αγρίνιο δεν είχε ποτέ τη δικιά του σχολή. Ευκαιρία λοιπόν να τη κάνει.
Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι το Αγρίνιο εκτός του ότι είναι μια από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος, φιλοξενεί το μισό πληθυσμό του μεγαλύτερου νομού της Ελλάδος. Οπότε οι δημότες του δια των ψήφων τους έχουν την δυναμική
I. να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών
II. να ορίζουν ποιος είναι άξιος να τους αντιπροσωπεύει στη Βουλή ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου τους.
Τελικά όμως από την ανάλυση μας προκύπτει ότι η εκλογική επιρροή δεν αρκεί όταν το πολιτικό δυναμικό δεν είναι υπόλογο στη καταστροφή μιας πόλης όπως το Αγρίνιο και ενός νομού της Αιτωλοακαρνανίας. Απαιτείται δυναμική κινητοποίηση είτε για την ανάπτυξη ΄δεύτερης σχολής στο Αγρίνιο με έδρα το Αγρίνιο στην οποία θα ενταχθεί το επανιδρυθέν ΔΠΠΝΤ και πιθανώς ένα τμήμα του ΔΕΑΠΤ, είτε για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι οι ειδικοί γνωρίζουν πως αυτό είναι εφικτό και δεν απομένει πως η τοπική κοινωνία να αναπτύξει συνέργειες με αυτούς για να το απαιτήσει δυναμικά από το Πρωθυπουργό για να γίνει πρόβλεψη άμεσα με το νέο νόμο του Απριλίου από το Υπουργείο Παιδείας.
Είναι κρίμα ότι μια επανάσταση για τη χώρα μας από το 1990, δηλαδή, η περιφερειακή ανάπτυξη με βάση την ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης όπως στο Αγρίνιο ανατρέπεται τελείως με βάση δικαιολογίες όπως το μνημόνιο, την ανάγκη τμήματος Ιστορίας στη Πάτρα, την έλλειψη χρημάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών επειδή φορτώθηκε τα ΤΕΙ της Πάτρας. Πρέπει να αναρωτηθούμε, γιατί όλες μα όλες οι δικαιολογίες αποδυναμώνουν το Αγρίνιο και ενισχύουν τη Πάτρα. Είναι απλά απαράδεκτο, στάχτη στη περηφάνεια του Αγρινίου, που γνωρίζουμε ότι εμείς ως φοιτητές του το υποστηρίξαμε.
Με τη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας το 2013 στη βάση του οποίου το Αγρίνιο θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα τμήματα και να φτάσει τα επίπεδα της Καλαμάτας και της Πάτρας, δόθηκε ένα ολέθριο πλήγμα στη πόλη που επαναλήφθηκε με τη κατάργηση του ΔΠΠΝΤ το 2019. Αντίθετα, η Πάτρα, η Καλαμάτα, ο Βόλος, το Ηράκλειο πήραν επιπλέον τμήματα. Γιατί το Αγρίνιο να πληρώσει τα σπασμένα για τα τμήματα ΤΕΙ που δέχτηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών στη Πάτρα επι ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικούς λόγους και τα προβλήματα τους; Δεν υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη, όταν μια πανεπιστημιούπολη από τέσσερα τμήματα, δικό του πανεπιστήμιο και δική του δεξαμενή στελεχών στο Αγρίνιο προσδοκά να τα διπλασιάσει σε βάθος πενταετίας και αντί για αυτό να απομένει με δύο τμήματα και έδρα της Γεωπονικής σχολής μάλιστα το Μεσολόγγι. Επαναλαμβάνουμε, δεν υπάρχει επιστροφή. Ο κόσμος της πόλης οφείλει να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει για το Αγρίνιο όσα ισχύουν για τις άλλες πανεπιστημιουπόλεις.
Φοιτητές ΔΠΠΝΤ