xyta1

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Σήμερα 15/04/2021 ο συνδυασμός “Δήμος για τα Παιδιά μας “αποτελούμενος από τον επικεφαλής κ. Μπιλάλη Μιχαήλ και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Δαουτίδη Κων/νο και κ .Σκαρμούτσο Αναστάσιο είχε συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ενημερωθήκαμε αναλυτικά για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και επηρεάζουν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους δημότες.

Από τη μεριά μας θα γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις στους αρμοδίους για την γρήγορη επίλυση αυτών.

15-4-2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’


Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

Η «φαεινή ιδέα» του δημάρχου να αναλάβει πρόεδρος του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ο επικεφαλής της παράταξής μας κος Π. Σκαρμούτσος, εξακολουθεί να διακινείται από κατευθυνόμενα μέσα, ως κίνηση «ματ» ! της δημοτικής αρχής.
Θα θέλαμε λοιπόν να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους που ξεχνούν εύκολα και να πληροφορήσουμε κάποιους άλλους οι οποίοι ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, αλλά έχουν εύκολες τις κριτικές, τα εξής :
1. Από πού προκύπτει ότι η παράταξή μας συνεργάστηκε η βοήθησε την εκλογή του δημάρχου! και ζητά ξανά βοήθεια;

• Στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής η παράταξή μας δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση στήριξης του κυρίου Λύρου.
• Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που μας ψήφισαν, έχουν φρόνηση, αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια και αγάπη για τον τόπο τους. Δεν είναι κατευθυνόμενο κοπάδι προβάτων για να χειραγωγούνται. Ξέρουν πολύ καλά τι συμφέρει τον δήμο τους και τι όχι και έπραξαν αναλόγως και κατά συνείδηση. Θεωρούμε δε άκρως εξευτελιστικό, να υποδείξουμε σε κάποιον τι θα πρέπει να ψηφίσει.
• Ο δήμαρχος δεν θα πρέπει να επαίρεται για την εκλογή του, διότι μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, δεν έδωσε ψήφο στήριξης στον νυν δήμαρχο, αλλά ψήφο αντίδρασης στον πρώην δήμαρχο.

2. Έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και κάθε πρόταση που έχει ως σκοπό την αναβάθμιση του δήμου, που συμβάλει στην μείωση του κόστους λειτουργίας του, στην αύξηση των ιδίων εσόδων του και κινείται στην αναπτυξιακή πορεία που οφείλει να έχει ο δήμος, είτε προέρχεται από την δημοτική αρχή, είτε από την αντιπολίτευση.
Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρίσκετε απέναντι και δεν πρόκειται να περάσει τίποτα «Αβρόχοις ποσίν».

3. Σε συνέχεια της από 9/2/2021 ανακοίνωσής μας για τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, οι αλήθειες της οποίας πολύ σας ενόχλησαν, σας προκαλούμε να δημοσιεύσετε την έκθεση των ελεγκτών περιβάλλοντος, την οποία έχετε στα χέρια σας, διότι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει πολύ επιβαρυντικά στοιχεία για τον δήμο μας και υψηλά πρόστιμα.
Έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε, γιατί το δημοτικό συμβούλιο και οι δημότες, πρέπει να γνωρίζουν.

4. Για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ, την ανακύκλωση και για το που διοχετεύθηκαν τα χρήματα της αύξησης κατά 18% των δημοτικών τελών, έχετε να μας πείτε κάτι ;

4-4-2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»


Κύριε δήμαρχε,

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα τεράστια προβλήματα του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ο οποίος δεν έχει άδεια λειτουργίας.
Λειτουργεί παράνομα και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην γύρω περιοχή, με την κοινότητα Αγίου Θωμά να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Είναι επικίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στο χώρο και των κατοίκων της περιοχής, εκθέτει την διοίκησή του σε νομικούς κινδύνους, αποτελεί εστία ανάφλεξης λόγω των εκλυόμενων εύφλεκτων αερίων, μολύνει αέρα, έδαφος και υδροφόρο ορίζοντα, αποτελώντας περιβαλλοντική βόμβα.

Το 2020 αυξήσατε τα δημοτικά τέλη κατά 18% για να πληρώνετε όπως είπατε τον υπό ίδρυση ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας στον οποίο θα στέλνατε τα απορρίμματα. Σας είχαμε επισημάνει ότι κάτι τέτοιο θα αργήσει πολύ να γίνει διότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Ενδέχεται να μην είναι έτοιμος ούτε εντός του 2021, αλλά εσείς επιμένατε στην αύξηση.

Σε ερώτηση κατοίκου της περιοχής προς τον δήμο Αγρινίου που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τον ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας, ο κύριος Παπαναστασίου απάντησε :

«Σας ενημερώνω ότι, ο Ενιαίος Φορέας Στερεών Αποβλήτων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας τελεί υπό διαδικασία σύστασης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Κατά συνέπεια, έως την σύσταση του, λειτουργούν κανονικά οι τέσσερις ΦΟΔΣΑ των τεσσάρων γεωγραφικών ενοτήτων της Αιτ/νίας ως οφείλουν, έχοντας την πλήρη ευθύνη για την λειτουργία των ΧΥΤΑ τους.
Τέλος και προκειμένου να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι τρείς άλλοι ΦΟΔΣΑ του νομού, σε αντίθεση με τον ΦΟΔΣΑ Μεσολογγίου, προχωρούν, υλοποιώντας έργα και δράσεις βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΦΟΔΣΑ Μεσολογγίου και κατά συνέπεια ο δήμος Μεσολογγίου φέρουν στην παρούσα φάση την αποκλειστική ευθύνη συντήρησης, λειτουργίας και επέκτασης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.»

Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσατε εσείς, αλλά ως δήμαρχος καλείστε να το διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο. Θα έπρεπε λοιπόν, τα χρήματα που εισπράττετε και δεν αποδίδετε, στον ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας, τα οποία ανέρχονται για τα έτη 2020-21 στις 600.000 ευρώ, να χρησιμοποιηθούν, για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ, την ολοκλήρωση του νέου κυττάρου και την αδειοδότηση του, ώστε να λειτουργεί κανονικά και νόμιμα, έως ότου λειτουργήσει ο ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας.
Περιμένουμε επίσης την απάντησή σας, στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία στην πρόσφατη επιθεώρηση του ΧΥΤΑ από τους ελεγκτές περιβάλλοντος, μας προέκυψε μεγάλο πρόστιμο.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, περιμένοντας την σύσταση του «από μηχανής θεού» που λέγεται ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας.
Όσο για την ανακύκλωση, τον διαχωρισμό στην πηγή κλπ. καλύτερα να μην μιλήσουμε γιατί φαντάζει ανέκδοτο.

9/3/2020

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»