c341

Εισήγηση για τοπική αργία στο Αγρίνιο

Με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου αμέσως μετά την επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου παρέδωσε στον κ. Βορίδη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου σχετικά με την καθιέρωση της 11ης Ιουνίου ως δημόσιας εορτής τοπικής και ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για το Αγρίνιο.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών για τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί από τον Δήμο Αγρινίου και ζήτησε θετική εισήγηση ώστε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην ιστορική αξία της επετείου της 11ης Ιουνίου για το Αγρίνιο, για την ιδιαίτερη επισημότητα που αποδίδεται στη συγκεκριμένη ημέρα και την απόφαση του Δήμου για την ανάδειξη της με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Δήμαρχος Αγρινίου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στο αίτημα του Δήμου Αγρινίου.


11η Ιουνίου 1821 – Η άλωση του Βραχωρίου

[Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόταση να γίνει επίσημη αργία]

Ημερομηνίες ορόσημα που σηματοδοτούν πολύ σημαντικά γεγονότα, καθοριστικά στην ιστορική διαδρομή της πόλης μας πρέπει και να τα αναδεικνύουμε και να τους δίνουμε τις πρέπουσες τιμές αλλά και να φροντίζουμε να τα γνωρίσουν και να γίνουν σημείο αναφοράς για τις νεωτέρες γενιές.

Και αναμφισβήτητα η μέρα της απελευθέρωσης του Αγρινίου από τον τουρκικό ζυγό, «η άλωση του Βραχωρίου» όπως έχει καταγραφεί, αποτελεί ορόσημο για την πόλη μας.
Ως εκ τούτου η πρόταση να καθιερωθεί ως επίσημη αργία είναι πολύ σωστή καθώς είναι ένας τρόπος για την ανάδειξη της σπουδαιότητας του γεγονότος και πιστεύω ότι εκφράζει όλους τους Αγρινιώτες. Θα έπρεπε μάλιστα να έχει γίνει αρκετά νωρίτερα, όπως έγινε σε πολλούς Δήμους της χώρας.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Και η φετινή χρονιά είναι κατάλληλη καθώς συνδυάζεται με τα 200 χρόνια από την επανάσταση αλλά και από την απελευθέρωση της πόλης.
Θεωρούμε όμως ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για ένα τόσο σημαντικό γεγονός.
Πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες δράσεις ώστε να μην γίνει ένας ακόμη τυπικός εορτασμός αλλά να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.
Τέτοιες δράσεις μπορεί να είναι:

-Η έκδοση βιβλίων σχετικών με το θέμα, η διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων συνεδρίων που θα φωτίζουν τη σημαντικότητα του γεγονότος αυτού και τη συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα.

-Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε εκδηλώσεις που θα γίνουν εντός και εκτός των σχολείων με πρωτοβουλία του Δήμου ώστε οι νέοι να μάθουν την ιστορία της πόλης τους, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τι έγινε την 11η Ιουνίου 1821.

-Θεατρικές παραστάσεις με σχετικό περιεχόμενο από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ή το Πνευματικό Κέντρο.

-Δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας κ.α.

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το μνημείο που υπάρχει για την 11η Ιουνίου και βρίσκεται απέναντι από το πρώην ΙΚΑ δεν είναι αντάξιο της σπουδαιότητας αυτού το γεγονότος από τη στιγμή μάλιστα που η ημερομηνία αυτή γίνεται και επίσημη αργία.
Αξίζει και επιβάλλεται να δημιουργηθεί κάτι πολύ καλύτερο.

Για τη «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Με εισήγηση του Δημάρχου Αγρινίου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η καθιέρωση της 11ης Ιουνίου κάθε έτους ως δημόσια εορτή, τοπικής και ιστορικής σημασίας, και ημέρα αργίας για το Αγρίνιο.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου αφού έκανε αναφορά στα ιστορικά στοιχεία της απελευθέρωσης εισηγήθηκε:

1. Την καθιέρωση της ημέρας εορτασμού της 11ης Ιουνίου κάθε έτους, επέτειο απελευθέρωσης του Αγρινίου από τον τουρκικό ζυγό, ως
δημόσια εορτή τοπικής ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για τις Δημόσιες Υπηρεσίες και για τα σχολεία της πόλης μας.

2. Οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εδρεύουν στο Δήμο Αγρινίου, να λάβουν
μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της τοπικής ιστορικής εορτής, σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού του Δήμου Αγρινίου και σε
συνεργασία με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων να καταρτίζεται με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου. Οι εκδηλώσεις του εορτασμού
περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό από την 8η πρωινή της προηγούμενης ημέρας της εορτής μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας
της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημοσίων κτηρίων, από τη δύση του ηλίου της προηγούμενης
ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

4. Η απόφαση να αποσταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών για την προώθηση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.

5. Ειδικά για το έτος 2021, και μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να προβεί στις
απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση των προγραμματιζόμενων εορταστικών εκδηλώσεων την 11η Ιουνίου 2021.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου ανακοίνωσε ότι αύριο θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ενημερώσει για τις δράσεις του Δήμου Αγρινίου για τις επετειακές εκδηλώσεις σχετικά με την απελευθέρωση της πόλης και να της επιδώσει επίσημη πρόσκληση να παραστεί στους εορτασμούς.