laiki1

Πλήγμα στον θεσμό των λαϊκών αγορών

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά, με αίτημά της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, ζητάει την έκδοση ψηφίσματος, που θα καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο με τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες και τους εκπροσώπους τους.
Στην επιστολή της η Χριστίνα Σταρακά αναφέρει:

«Κύριε πρόεδρε,

η κυβέρνηση με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές ,έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από παραγωγούς και μικροπωλητές και αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές ,επιδιώκει την αλλαγή του χαρακτήρα τους.
Ακυρώνει κάθε έννοια του θεσμού των λαϊκών αγορών και ιδιαίτερα των παραγωγών-πωλητών, που είναι σημαντικός για την απευθείας διάθεση των παραγωγικών προϊόντων στους καταναλωτές.

Η παράταξη «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ» στηρίζει τα αιτήματα των παραγωγών των λαϊκών αγορών και ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσει σε ψήφισμα με το οποίο θα απαιτεί από την κυβέρνηση ,να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο με τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες και τους εκπροσώπους τους, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί.

Επιπλέον, θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει:
-Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών.
-Εκσυγχρονισμός και εφαρμογή της τεχνολογίας.
-Ανασυγκρότηση και στήριξη αυτού του νευραλγικού κλάδου για τον παραγωγικό τομέα και την κοινωνία.
-Εξυγίανση και αναβάθμιση των λαϊκών αγορών σε ευρωπαϊκά επίπεδα.
-Απόλυτη διαφάνεια και λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών».

Σε δήλωση της η Χριστίνα Σταρακά επισήμανε:

Το νομοσχέδιο δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δεν λύνει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν. Ο χαρακτήρας τους ,είναι να πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες. Αυτόν τον χαρακτήρα θα πρέπει να προστατεύσουμε στο νέο σχέδιο νόμου, το οποίο θέλει σημαντικές αλλαγές. Ως δημοτικό συμβούλιο, οφείλουμε να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση με την οποία θα ζητάμε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας τους.


Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με στόχο τον «εκσυγχρονισμό» των λαϊκών αγορών, βλάπτει τόσο τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές, όσο και τους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, προωθεί ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην συρρίκνωση και τη διάλυση των λαϊκών αγορών.
Η πρόταση νόμου ουσιαστικά ανατρέπει το χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών, όπως τον ξέρει ο λαός μας μέχρι σήμερα, προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης.
Μέχρι σήμερα υπάρχει η άδεια ενός επαγγελματία ή παραγωγού πωλητή, στην οποία αντιστοιχεί μια θέση.
Με το νομοσχέδιο η ευθύνη της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, φεύγει από τους δήμους και τις περιφέρειες, ιδιωτικοποιείται και ανατίθεται σε φορείς ΣΔΙΤ, που θα είναι οι μόνοι με δικαιώματα επί των λαϊκών αγορών.

Ο φορέας ΣΔΙΤ :
1. Θα προκηρύσσει θέσεις πωλητή
2. Θα αποφασίζει για την τιμή της κάθε θέσης. Οι πωλητές, οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες, θα πλειοδοτούν για την θέση, αντί του ημερήσιου τέλους που πληρώνουν μέχρι σήμερα!
3. Θα χορηγεί τις θέσεις
4. Θα εισπράττει το οριζόμενο τέλος για την θέση
5. Δικαίωμα θέσης δίνεται και σε νομικά πρόσωπα και εταιρείες, που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία λαϊκή αγορά και μάλιστα σε ποσοστό 5% επί των θέσεων.

Ενώ μέχρι σήμερα, δικαίωμα συμμετοχής στις λαϊκές αγορές έχουν οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο της συμμετοχής και σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία εμπορίας τροφίμων και ρούχων.

Η επίτευξη αυτού του στόχου, από την μία θα οδηγήσει στην καταστροφή όλους τους μικρούς παραγωγούς-επαγγελματίες και από την άλλη θα έχει ως αποτέλεσμα την κάθετη αύξηση του κόστους των προϊόντων.
Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που βασίζονται στις λαϊκές αγορές για τα ψώνια τους, θα δουν τις τιμές για βασικά είδη διατροφής και άλλα προσιτά προϊόντα να αυξάνονται κατακόρυφα, εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού και του αυξημένου κόστους απόκτησης του δικαιώματος πώλησης στις λαϊκές αγορές.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν, στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των λαϊκών αγορών και των πωλητών που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Οι πωλητές των λαϊκών αγορών, των οποίων η στήριξη εν μέσω πανδημίας είναι μηδαμινή, αντί να βοηθηθούν, απειλούνται με πρόστιμα και πλέον με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, οδηγούνται στο να χάσουν οριστικά τη δουλειά τους.

Ζητάμε:

1. Την άμεση απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των λαϊκών αγορών, ώστε να μην παραδοθούν σε εταιρίες.
2. Να δοθούν νέες άδειες και να εξευρεθούν χώροι για τη λειτουργία όσων παραγωγών επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις λαϊκές αγορές.
3. Ουσιαστική ενίσχυση όλων των μικρών παραγωγών και πωλητών που έχουν πληγεί και οδηγούνται στον αφανισμό εξαιτίας της πανδημίας.

10-4-2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»


 

Οι λαϊκές αγορές γεννήθηκαν το 1929 για να χτυπηθούν οι κερδοσκόποι.
Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες σχεδόν όλων των επαγγελματικών οργανώσεων που πίστευαν ότι θα ζημιώνονταν τα μέλη τους, ξεκινούσε στις 18 Μαΐου 1929 η λειτουργία του θεσμού των λαϊκών αγορών. Η πρώτη λαϊκή αγορά στήθηκε στην πλατεία Θησείου, ημέρα Σάββατο, και η παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, με το καλάθι στο χέρι να ψωνίζει προϊόντα, έδειχνε την απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει το νέο μετρό. Εξάλλου, η κερδοσκοπία των μεσαζόντων είχε καταντήσει μάστιγα και η οικονομική κρίση βρισκόταν προ των πυλών.

Η πρώτη «λαϊκή αγορά» Εβδομάδες ολόκληρες ασχολούνταν στο Υπουργείο Εσωτερικών για να οργανώσουν την πρώτη λαϊκή αγορά. Ο χειμώνας δεν βοηθούσε το έργο τους. Οι παραγωγοί ήταν εκείνοι που θα καθόριζαν τον χρόνο και αναλόγως της κατάστασης στην οποία θα βρίσκονταν οι λαχανόκηποι μετά τη βελτίωση του καιρού. Εξάλλου, οι «μεσάζοντες» απειλούσαν τους παραγωγούς λέγοντας αφενός πως το μέτρο θα αποτύγχανε και αφετέρου πως θα διέκοπταν τη συνεργασία μαζί τους.

Ο Γεώργιος Πωπ (1872 – 1946 – Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός και νομικός), δεν έχασε την ευκαιρία .. και έδωσε .. τις απαραίτητες έμμετρες οδηγίες: «Θα πας εις το Θησείον μόλις φέξη / ή μόνος ή μετά παρέας / και πριν ακόμη πης μια λέξι / θα παίρνης ζαρζαβατικά και κρέας». «Έτσι θα καλοτρώγωμεν τα πλήθη, / όλα θα βρίσκωνται ‘φθηνά κι αφθόνως, / και της ζωής το πρόβλημα ελύθη / και κάνομε γυμναστική συγχρόνως»!

Το περίφημο «δώσε μου κι εμένα μπάρμπα» κυριαρχούσε σ’ εκείνες τις πρώτες λαϊκές αγορές Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ο θεσμός των λαϊκών αγορών αποθεωνόταν και ο αριθμός τους είχε διπλασιαστεί.. …. Η επιτυχία οδηγεί στην ανάγκη καλύτερης οργάνωσης του θεσμού, προστασίας, φύλαξης και καθαριότητας του χώρου λειτουργίας τους κ.λπ., οπότε ιδρύεται (1932) το «Ταμείον Λαϊκών Αγορών».(από άρθρο του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά)

Πέρασαν ήδη 92 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκαν και λειτούργησαν οι λαϊκές αγορές, πλην της περιόδου της Κατοχής. Εξαπλώθηκαν απ’ άκρου εις άκρον σε όλη τη χώρα. …… Το θεσμικό πλαίσιο τροποποιήθηκε επανειλημμένα, η σύνθεση παραγωγών και προϊόντων άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, αλλά παραμένει ένα μέτρο που ακούμπησε τις γειτονιές και αγαπήθηκε από τα νοικοκυριά ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα οι «λαϊκές αγορές» ανά την Ευρώπη κυρίως αλλά και ανά τον κόσμο έχουν αναλάβει και έναν άλλο ρόλο πολύ σημαντικό, δεδομένων και των περιστάσεων από την κλιματική κρίση, αυτόν της άμεσης κατανάλωσης ή αλλιώς όπως έγινε γνωστό «από το χωράφι στο ράφι» ή στον πάγκο της λαϊκής αγοράς. Αυτό προϋποθέτει την άμεση συνεργασία παραγωγών και καταναλωτών με τον ρόλο των δεύτερων να είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη, διεύρυνση και βελτίωση των υπαίθριων αγορών προϊόντων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, όπου το σύνθημα είναι και πρέπει να παραμείνει «καταναλώνω ντόπια – τοπικά προϊόντα ».

Ωστόσο σήμερα στην Ελλάδα η Κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτουν νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές εκτός τόπου και χρόνου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών δηλώνει αντίθετη στις αλλαγές που φέρνει νέο νομοσχέδιο ΔΙΟΤΙ:
• το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να δώσει τη διαχείριση των λαϊκών αγοριών σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ-Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς,
• ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων και βγάζει κάθε 3 χρόνια στο σφυρί τις θέσεις, εμπλέκει τους δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς το φορέα διαχείρισης,
• καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών (διοικητικά συμβούλια) και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Δηλαδή το νομοσχέδιο αυτό, μετά από 92 χρόνια, επαναφέρει τους κερδοσκόπους και τους μεσάζοντες για την αντιμετώπιση των οποίων είχε γεννηθεί ο θεσμός. Το κάλεσμα της ομοσπονδίας απευθύνεται προς τις τοπικές ομοσπονδίες, τα σωματεία και τους συλλόγους παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών όλης της χώρας.

Κάποιοι όμως δεν κλήθηκαν, ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. Εκείνη η ομάδα δηλαδή που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σήμερα που η εντοπιότητα αποτελεί την «Λυδία λίθο» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ποιότητα το Α και το Ω της διατροφής, σήμερα που ο καταναλωτής κατέχει πλέον τις γνώσεις εκείνες που τον κάνουν «ρυθμιστή» της αγοράς θα πρέπει να είναι ΣΥΜΜΑΧΟΣ των παραγωγών στον αγώνα για τη διατήρηση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή η συνεργασία Παραγωγού – Καταναλωτή είναι που θα εκτοπίσει με πράξεις και αποτελεσματικά τον ιδιώτη εισβολέα που θα θελήσει να βάλει την κερδοφορία πάνω απ’ όλα. Έτσι ο «αθέμιτος ανταγωνισμός» δεν θα μπορεί να ισχύσει πλέον και τα αγνώστου προελεύσεως προϊόντα που θα εισάγουν «οι έμποροι» στις Λαϊκές αγορές μάλλον θα τους μείνουν στο ράφι! Το φρέσκο και το ντόπιο οδηγούν την ιστορική αλλαγή που επιτυγχάνεται πλέον παγκοσμίως μέσα από αυτήν την συνεργασία παραγωγού-καταναλωτή και η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση.
Πηγαίνοντας στη Λαϊκή αγορά επιλέγουμε εμείς το μικρό αυτό παραδοσιακό κύκλωμα των τοπικών, εποχιακών προϊόντων, λιγότερο βαθμονομημένων απ’ ότι στα σούπερ μάρκετ, αλλά υγιεινών και πάνω απ ‘ όλα νόστιμων και αυθεντικών.

Σε μια λαϊκή αγορά οι καταναλωτές συνδέονται με τους παραγωγούς και αυτός είναι ένας τρόπος να γνωρίσουν καλύτερα την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής των αγαθών που θα καταναλώσουν. Οι τοπικές λαϊκές αγοράς είναι επίσης προνομιακοί τόποι για τους κατοίκους και στοιχείο της καθημερινής ζωής. Οι λαϊκές αγορές καθιστούν δυνατή τη διατήρηση και την ενίσχυση του κοινωνικού δεσμού στην τοπική κοινωνία ευνοώντας παράλληλα την τοπική οικονομία με την υποστήριξη των ντόπιων παραγωγών.

Συνεπώς οι Λαϊκές Αγορές είναι και παραμένουν θεσμός που υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον, δηλαδή «το κοινό της πόλεως αγαθό». Για το λόγο αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό και άμεσα θα πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου με σκοπό τη λήψη απόφασης για την υπεράσπιση του θεσμού αυτού.

5-4-2021

Δημήτρης Τραπεζιώτης
Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων