c302

Ο όμιλος φίλων ιστορικής φορεσιάς & οπλισμού ‘ο Λιαρός’

Επί τη ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του Γένους, ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς & Οπλισμού «ο Λιάρος», που εδρεύει στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, κάνει μια αναδρομή στην πορεία του, από το 2014 μέχρι και σήμερα.

Το 2014, ο νεοσύστατος τότε Όμιλος μας, δέχεται πρόσκληση από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκο Πέτρο για να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου.
Ο «Λιάρος» γίνεται έτσι, ο πρώτος Όμιλος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, που συμμετέχει στις εκδηλώσεις του αδελφοποιημένου Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Το 2015, ο Όμιλος μας, διοργανώνει έκθεση ιστορικών κειμηλίων στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο και την Αναπαράσταση Μάχης της Κλείσοβας που σημειώνει τεράστια επιτυχία με πολλαπλά οφέλη για την πόλη μας.

Η ιδέα του Ομίλου μας, πήρε σάρκα και οστά, έπειτα από πρόσκληση της προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, της τότε δημοτικής αρχής. Αφού εκθέσαμε την πρόταση μας, ο Δήμος την έθεσε υπό την αιγίδα του, έως και το 2019.

Την ίδια χρονιά δέχεται πρόσκληση από τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Σουλιώτη Νικόλαο, για να συνδράμει με την τεχνογνωσία του στην προσπάθεια του Δήμου Καρπενησίου, ούτως ώστε να δημιουργηθεί και να καθιερωθεί κι άλλη μια αναπαράσταση, αυτή της μάχης του Κεφαλοβρύσου, όπου σκοτώθηκε ο ήρωας Μάρκος Μπότσαρης και έχει εξελιχθεί σε μια λαμπρή εκδήλωση.

Έχει λοιπόν διοργανώσει:
1. «Σχολείο Ιστορίας» στον φιλόξενο χώρο του Μουσικού Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» με θέματα που άπτονται του αντικειμένου του.
2. Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία της πόλης μας και εκτός αυτής.
3. Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
4. Μόνιμη έκθεση Ιστορικού Οπλισμού στον χώρο των γραφείων μας, την οποία η πανδημία δε μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε.
5. Την αναπαράσταση «Μάχης της Κλείσοβας».

Έχει συμμετάσχει:
1. Στην «Ημέρα του Αρχηγού» Αθ. Ραζηκότσικα που διοργανώνεται από τον «Διονύσιο Σολωμο» και την «Διέξοδο».
2. Στην αναβίωση του «Ιερού Λόχου» που διοργανώνεται από τον «Διονύσιο Σολωμο».
3. Σε εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης στην Αθήνα, στο Αίγιο, στην Άμφισσα, στην Ασή Γωνιά Αποκορώνου Χανίων, στο Καρπενήσι, στο Σούλι και τη Μάνη μεταξύ πολλών άλλων.

Έχει συνδιοργανώσει :
1. Ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με θέμα «Πολεμική Τέχνη των Ελλήνων δια μέσου των αιώνων» με τον «Σκοπευτικό Όμιλο Παλαιών Όπλων Πατρών», την ομάδα αναβίωσης «ΕΣ 1940» και την ομάδα «Αρχαιοπρεπές άγημα Λεωνίδας».
2. Δημιουργία σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Αθηνών ειδικής κατασκευής η οποία, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, θα επιδεικνύει τον εξοπλισμό των αγωνιστών του 1821 και θα ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων θα είναι και η πόλη μας.

Κατόπιν τούτων ο «Λιάρος» αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στους:
-Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκο Πέτρο
-Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Σουλιώτη Νικόλαο
-Δήμαρχο Αποκορώνου Χανίων κ. Κουκιανάκη Χαράλαμπο Εθνολογικό Μουσείο Πολεμικό Μουσείο
-Πρώην Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου κ. Νίκο Καραπάνο
-Πρώην πρόεδρο Πνευματικού Κέντρου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, κα Βίκυ Κώτση και κ. Αναστάσιο Σκαρμούτσο
-Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Δήμου Ιερής Πόλεως Μεσολογγίου κα Όλγα Δασκαλή
-Κ. Κορδόση Νικόλαο και τη «Διέξοδο»
-Μουσικό Σύλλογο «Διονύσιος Σολωμός»
-Πολιτιστικό σύλλογο Ασή Γωνιωτών «ο Άγιος Γεώργιος»
-Σκοπευτικό Όμιλο Παλαιών Όπλων Πατρών Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821»
-Ομάδα αναβίωσης «ΕΣ 1940»
-Ομάδα «Αρχαιοπρεπές άγημα Λεωνίδας»
-Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Αναγέννηση» Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Υ.Γ. Κατόπιν των εξαιρετικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και ιδιαίτερα στην πόλη μας, δε μας «επετράπη» να γιορτάσουμε την 25η Μαρτίου και την επέτειο της Μάχης της Κλείσοβας όπως της αρμόζει.
Έτσι νοιώθουμε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας, τον Μεσολογγίτη ψαρά, Δημήτρη Μαντζουράτου, που μας βοήθησε να μεταβούμε στο ένδοξο νησάκι της Κλείσοβας τη νύχτα της 24ης Μαρτίου, για να καταθέσουμε στέφανο, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης.
Τους υπαλλήλους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που μετέβησαν ανήμερα της 25ης Μαρτίου για να καθαρίσουν το χώρο του νησιού και ως Μεσολογγίτες που είναι, δεν πείραξαν το στεφάνι του Ομίλου τιμώντας την καταγωγή τους.
Όλους τους συμπολίτες μας που υποστηρίζουν τις δράσεις μας.

Καλό «Βαγιώνε»

Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος»