rmegaro

Ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Στο δημοτικό συμβούλιο της 31/3/2021 ο δήμαρχος ευρισκόμενος σε προφανή θέση σύγχυσης και αμηχανίας, προσπάθησε με τρόπο που δεν αρμόζει στον «άρχοντα της πόλης», να μεταθέσει τις ευθύνες και τις ανεπάρκειές του στην αντιπολίτευση, εκστομίζοντας ψεύδη και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά της αντιπολίτευσης και εμού προσωπικά.

Αφορμή, οι επιστολές που έλαβε από την Περιφέρεια για το θέμα της προσχώρησης του δήμου και των νομικών του προσώπων στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας.
Προσπάθησε να μας πει ψευδώς, ότι η Περιφέρεια έθεσε καταληκτική ημερομηνία για την εισδοχή του δήμου μας στην ΕΚΟΙΝ την 31/3/2021.
Η Περιφέρεια με επιστολή της προς τον δήμο με ημερομηνία 22/3/2021, ζητά το αυτονόητο.

«Προκειμένου να συμμετέχετε ως μέλη στις ενεργειακές κοινότητες παρακαλούμε ενημερώστε μας, με απόφαση του ΔΣ σας έως την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 για τη πρόθεση συμμετοχής σας σε αυτές.»

Αντί λοιπόν να συγκαλέσετε τα Δ.Σ. όσων Ν.Π. επιθυμούν την εισδοχή τους στην Ενεργειακή της Π.Δ.Ε., δεν κάνατε απολύτως τίποτα και στις 31/3/2021 προσπαθήσατε να διώξετε από πάνω σας τις ευθύνες, κατηγορώντας την αντιπολίτευση, αλλά ζητώντας ταυτόχρονα και λύσεις από την αντιπολίτευση, την στιγμή που ο σύμβουλος του έργου της Περιφέρειας σε επιστολή του προς τον δήμαρχο στις 30/3/2021, σας πληροφορούσε ότι :

«Σε περίπτωση που επιθυμείτε την συμμετοχή και της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Στην περίπτωση πρόθεσης συμμετοχής της, θα πρέπει να αποστείλετε τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. και επίσης θα πρέπει η επιχείρηση να προβεί σε τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών της και υποχρεωτικά, για να ενταχθεί στο καθεστώς της εικονικής αυτοπαραγωγής σαν μέλος ενεργειακής κοινότητας, να έχει προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας κοινό με τα υπόλοιπα μέλη (ΔΕΗ).

Για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου που τυχόν επιθυμείτε την είσοδό τους στις ενεργειακές κοινότητες θα πρέπει να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:
• Απόφαση από το Δ.Σ. τους, για πρόθεση συμμετοχής στις ενεργειακές κοινότητες της Π.Δ.Ε.
• Αποστολή λογαριασμών του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ)
• Τακτοποίηση τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Η περιφέρεια δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτά που φωνάζουμε μήνες τώρα και λοιδορούμαστε.
Την όλη διαδικασία βεβαίως ο δήμαρχος την ήξερε πολύ καλά, διότι είχε αποδεχθεί ήδη την εισδοχή του δήμου στην Ενεργειακή της Π.Δ.Ε και μάλιστα είχε αποστείλει και τους λογαριασμούς του προμηθευτή !

Έχουμε πει επίσης κατά κόρον ότι :

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για Ενεργειακή Κοινότητα κάθε είδους είναι η ρύθμιση των οφειλών με τους παρόχους (ΔΕΗ, Voltera), κάτι που έπρεπε να γίνει αμέσως μετά την ίδρυση της ΕΚΟΙΝ του δήμου, πριν από ένα χρόνο.

2. Έχουμε πει ότι οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν άμεσα διότι : «Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνεται η ένταξη και των απαιτήσεων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο διαχείρισης και μεταβίβασης (και πώλησης) απαιτήσεων του νόμου 4354/2015, που αφορούσε στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών (“κόκκινα” δάνεια).
Σε αυτή τη λογική, η ιδιοκτησία των ληξιπρόθεσμων χρεών των πελατών της ΔΕΗ “φεύγει” από τη δημόσια επιχείρηση και περνά σε ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και ειδικά funds με έδρα εντός και εκτός Ελλάδας. Αντίστοιχα και οι οφειλέτες θα χρωστούν πλέον όχι στη ΔΕΗ αλλά σε κάποιο fund, που θα διεκδικεί την είσπραξή τους, ενδεχομένως και με πιο πιεστικούς-επιθετικούς τρόπους, αφού δεν θα υπάρχει και κανένας έλεγχος από τη δημόσια επιχείρηση».

3. Σας έχουμε προειδοποιήσει ότι πρέπει να υποβάλετε φάκελο ένταξης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΜ, συμπεριλαμβάνοντας τις απαραίτητες μελέτες που προφανώς όμως δεν φροντίσατε έγκαιρα να έχετε. Ο χώρος εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα. Την προθεσμία υποβολής της 31/3/2021 την χάσατε. Προσπαθήστε να μην χάσετε και την παράταση που δόθηκε μέχρι 30/4/2021. Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί μετά από τραγικά λάθη του Υπουργείου Εσωτερικών το δάνειο της ΕΤΕπ είναι μόνο 500 εκ. ευρώ αντί για 2,5 δις ευρώ και θα υπάρξουν πλαφόν και περιορισμοί και πολλοί θα μείνουν απ έξω. Εύχομαι πάντως για το καλό του δήμου να τα καταφέρετε.

4. Σας έχουμε εξηγήσει ότι η εγκατάσταση της ΔΕΥΑΜ στην Κατοχή, δεν ευνοεί την ΔΕΥΑΜ αλλά τους ιδιώτες που περιμένουν απ΄έξω και ότι η επιλογή αυτή συνεπάγεται ένα τεράστιο ποσό για την διασύνδεση με την ΔΕΔΥΕ, ενώ το κόστος της ρύθμισης της ΔΕΗ για να πάτε στην Περιφέρεια, θα είναι συγκριτικά πολύ μικρό. Όσο για τα χρήματα της ρύθμισης σας ενημερώσαμε ότι υπάρχει πρόγραμμα δανειοδότησης των ΔΕΥΑ λόγω Covid-19 και αποπληρωμής του, σε 72 δόσεις μέσω των ΚΑΠ.
Κάνατε αίτηση, ζητήσατε 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά για μια ακόμη φορά αργήσατε !

5. Μην τρέφετε φρούδες ελπίδες ότι μπορεί με εντολή του Υπουργείου, η ΔΕΗ να διαγράψει τα χρέη της ΔΕΥΑΜ. Φαντάζεστε όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας να ζητούσαν το ίδιο ; Η ΔΕΗ θα χρεοκοπούσε την άλλη μέρα. Πιστεύετε αλήθεια ότι μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο, σε μια ιδιωτική εταιρία; Σας ευχόμαστε πάντως να τελεσφορήσουν οι προσπάθειές σας, αλλά αυτό δεν θα το εμπόδιζε μια προϋπάρχουσα ρύθμιση του χρέους.

Όσο για την πρότασή σας να αναλάβω την διοίκηση του ΧΥΤΑ, μόνο σαν κακόγουστη πρωταπριλιάτικη (λόγω ημέρας) φάρσα ακούγεται. Όταν δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους συνεργάτες σας που παραιτούνται σωρηδόν, νομίζετε ότι θα τα βρείτε μαζί μου ; Τέτοια ξαφνική αγάπη μετά από τόσες κατηγορίες εναντίον μας !
Κύριε δήμαρχε, δεν είχαμε ποτέ πρόθεση αντιπαράθεσης μαζί σας, αντίθετα προσπαθούμε να σας αφυπνίσουμε για το καλό του δήμου. Η συμπολίτευση διοικεί και η αντιπολίτευση κάνει κριτική, αυτός είναι ο ρόλος της.

Εσείς όμως δεν αντέχετε την κριτική, ακούτε μόνο τις «εσωτερικές σας φωνές» και ποτέ τον συνομιλητή σας. Ψάχνετε για αποδιοπομπαίους τράγους στην αντιπολίτευση για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Με αυτή την νοοτροπία ο δήμος δεν μπορεί να πορευτεί για τα επόμενα 2,5 χρόνια, σκεφτείτε μήπως κάτι δεν κάνετε σωστά, μήπως πρέπει κάτι να αλλάξετε, για να μην ισχύσει και για το Μεσολόγγι η φράση:
«Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο τόπος δεν θα αλλάξει ποτέ»

Παντελής Σκαρμούτσος
Δημοτικός Σύμβουλος – ‘Συμμαχία για το μέλλον’
Μεσολόγγι 1/4/2021

Υ.Γ. Δυστυχώς τα παραπάνω δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο.


 

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’:

Α) Για τις βαλλόμενες επιχειρήσεις του Δήμου μας λόγω της πανδημίας, ο Δήμος Ι.Π.Μεσολογγίου σε ανακοίνωση του τον Μάρτιο του 2020 αναφέρει μεταξύ άλλων:

1) Απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
2) Απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα)
3) Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων επιχειρήσεων που νοικιάζουν χώρους από το δήμο και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος μας επιχορηγήθηκε με ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και συνεχίζει να επιχορηγείται από το Ελληνικό κράτος. Οι απαλλαγές που ανακοινώσατε δεν πραγματοποιήθηκαν ΠΟΤΕ.

Ερωτάται ο κύριος Δήμαρχος γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα σωτήρια μέτρα αυτά, καθότι ο Δήμος έχει βεβαιώσει τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για την χρήση 2020, καθώς τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, όπως επίσης και τα ενοίκια των δημοτικών καταστημάτων.

Β) Όπως είναι γνωστό στο κλειστό γυμναστήριο του Δ.Α.Κ. Μεσολογγίου ένα μηχάνημα έκανε γεωτεχνική – γεωλογική μελέτη. Σε προγενέστερη ημερομηνία από το κλειστό, μεταξύ 12-15 Μαρτίου το ανωτέρω μηχάνημα βρισκόταν στο θεατράκι και έκανε την αντίστοιχη εργασία.

1) Παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε την αντίστοιχη σύμβαση ανάθεσης για γεωτεχνική μελέτη για το θεατράκι και την ημερομηνία που συνάψατε αυτή την ανάθεση με τον συγκεκριμένο μελετητή.

2) Αφού κάνατε την γεωλογική μελέτη βάση ποιας στατικής μελέτης συντάξατε προϋπολογισμό πριν από περίπου οκτώ μήνες για να υποβληθεί η πρόταση ένταξης;

Γ) Προχωρήσατε στην ανάθεση για την σύνταξη φακέλου και συγκέντρωση στοιχείων για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Κήπου Των Ηρώων με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ.

1) Στο παρελθόν για όλα τα μεγάλα έργα ΕΣΠΑ η μη, η σύνταξη φακέλου που περιλαμβάνει τα τεύχη δημοπράτησης και εν γένει την συλλογή στοιχείων γίνονταν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός ούτε ένα ευρώ. ΓΙΑΤΙ στο εν λόγο έργο επιλέξατε την ανάθεση;

2) Και αφού επιλέξατε την ανάθεση είναι αλήθεια ότι το ποσοστό έκπτωσης το οποίο εγκρίνατε είναι της τάξης 0,8%, ούτε καν 1%. Ως υπέρμαχος των μεγάλων εκπτώσεων και της διασφάλισης του δημοσίου χρήματος, τι έχετε να πείτε για την έκπτωση;

Δ) Γιατί δεν έχει προχωρήσει η ανάπλαση του δασυλίου στην Πεντάλοφο παρότι τα χρήματα υπάρχουν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και η μελέτη του έργου έχει εγκριθεί;